A ​Nyúl akta (Howard Matheu különös esetei 2.) 44 csillagozás

Holden Rose: A Nyúl akta

Howard Matheu vagyok, nyolc és fél éves, és nem nyomozok soha többé.
Nita és Gil, a két barátom úgy gondolta, detektívnek lenni jó dolog. Segítünk a kisebbeknek, leleplezzük a rossz embereket, és közben jól szórakozunk. A Nyúl akta teljesen ártatlan ügynek indult, mégis olyan fordulatot vett, amire senki sem számíthatott.
Ez a baj nem talált volna ránk, mi kerestük magunknak. A többiek még a végére akarnak járni, de én már nem.
Leírtam ide azt, amit tudnod kell, neked és mindazoknak, akik kíváncsiak rá, mi is történt valójában.
Mielőtt belekezdesz, fontos, hogy tudd: ez nem mese! Ez egy detektívtörténet gyerekeknek.

Kiadói ajánlás: 7 éves kortól · Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2019
148 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155999017 · Illusztrálta: Varga Zsolt
>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2015
146 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637051722 · Illusztrálta: Varga Zsolt

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Holden Rose: A Nyúl akta

Amikor Titusz meglátta, hogy Howard Matheu újabb kalandja várakozik olvasásra a polcomon, nagyon megörült és egyből magával is vitte a könyvet. Azt hiszem két napig olvasta, és közben nagyon sokszor sündörgött körülöttem, mindenféle utalásokat tett, és igazából alig bírta ki, hogy el ne mesélje az egész történetet.

Izgalmas, fordulatos, humoros, könnyen és gyorsan olvasható volt A nyúl akta, miként Howard, Nita és Gil első esete is. Persze, hogy kíváncsi vagyok a sorozat további részeire is! Titusz azonban még tőlem is jobban. :D
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2016/10/holden-rose-nyul-…

Futóhomok>!
Holden Rose: A Nyúl akta

A legfontosabb: a 10 és a 12 éves fiaim szerint ez egy izgalmas detektívtörténet. És így is van. Külön tetszett, hogy nincs a szövegben felesleges ismétlés, végig gördülékeny, hiteles a stílusa. Biztos olvasási készséggel rendelkezőknek kilencéves kortól ajánlanám önálló olvasásra.
Az Angliába kihelyezett történet a mobilozó nyolc és fél évesekkel teljesen rendben volt mi, magyar anyák, azért igyekezzünk legalább az alsó tagozatosokat a mobiltól megóvni, helyes, szerethető a három kis nyomozó és remek a történetbe beleszőtt drogprevenció* is.
Az illusztrációkat nagyon nem szerettem, ezért lett négy és fél csillag.

*Leteszteltem, hogy pár héttel a könyv önálló olvasása után és egyéb, A Nyúl aktára rárakódott olvasmányélményekkel vajon megmaradt-e Bálint fiamban a szemléletes almás-hasonlat? spoiler Nagyon örültem, hogy nemcsak emlékezett az almára, hanem, mint kiderült, tovább is rágta magában a dolgot…

11 hozzászólás
Citrompor>!
Holden Rose: A Nyúl akta

Hálás lehetek a Merítés-díjnak, mert ha nincs, akkor nem valószínű, hogy magamtól a kezembe veszem A nyúl aktát. Pedig kár lett volna kihagyni. Már A tizennegyedik aranyhalnál is gondoltam rá, hogy több ifjúsági irodalmat kellene olvasnom, mert azt is nagyon élveztem. Ez a könyv alulról súrolja az ifjúsági irodalom életkor-kategóriáját, de ahogy a többiek értékelésében olvastam, 8-10 éves olvasók már bátran és sikerrel forgathatják, forgatták.

Izgalmas, mégis végig valószerű a három lurkó nyomozása, akiket egy eltűnt plüssállat végül sokkal nagyobb és veszélyesebb kalandokba sodor. Eleinte kicsit furcsa volt megszoknom, hogy idegen környezetben (külföldön) játszódik. Valamiért él bennem a sztereotípia, hogy egy ifjúsági könyv szerzője abba a közegbe, országba helyezi el a szereplőit, ahol ő maga is él.

Jó volt, élveztem, izgultam a szereplőkért. Hitelesen, egyáltalán nem erőltetetten szólalnak meg a gyerekek, nem szájbarágós a történet, hanem friss és fiatalos. A drogprevenciós felvilágosító rész is teljesen rendben volt, egyáltalán nem volt kínos, hanem elgondolkodtató. Szeretnék sort keríteni a sorozat többi részére is. Ez ugyanis nagyon jó belépő volt.

(Csak az illusztrációkkal nem voltam kibékülve, az valahogy nem az én világom.)

2 hozzászólás
bonnie9 P>!
Holden Rose: A Nyúl akta

1. Rájöttem, hogy sorozatokat az első résszel illik kezdeni, és akkor nem érzi úgy az ember, hogy hirtelen lökték a medencébe és azt sem tudja, mi, merre, hány méter.
2. Rájöttem, hogy ez a sorozat még így is pillanatok alatt megvett.
Annak ellenére, hogy már bőven kinőttem a célkorosztályt, a gyerekeim pedig még messze vannak tőle, simán végigizgultam a sztorit. Merthogy van min. Nagyon szerettem benne, hogy a mai trendekkel ellentétben ezeknek a gyerekeknek nincsenek szuperképességeik, nem tudnak mindent elsőre és azonnal megoldani, hanem hibáznak. Nem is egyszer. A 8,5 évesek nagy terveivel és kevésbé jól sikerülő kivitelezéseivel haladnak előre céljaikért. Egyfelől visszavitt a gyerekkorom gyermek-ifjúsági deketívregényeinek nosztalgiavilágába, másfelől újra is írta azt a mai „felgyorsultabb” gyerekek számára úgy, hogy sem a stílus, sem a történet, sem a humor nem vált erőltetetté.
Tetszett, a család és a barátok összetartása, hogy mennyire fontos az életükben egymásért tenni. Egy mindenkiért, mindenki egyért. Mert igenis fontos spoiler; mert jó, ha apa beavatja a dolgokba a gyereket a megfelelő szinten – még akkor is, ha anya ezzel nem mindig ért egyet (ezt az apa-félrehúzós részt nagyon imádtam, ismerős pillanat :) ).
Szóval elteszem én ezt a sorozatot talonba, mire a gyerekeim megérnek rá.
Viszont a 7 évet egy picit korainak tartom, 1-2 évet tennék még hozzá. A többi kötet témáját (még) nem ismerem, és tény, hogy a spoiler nem lehet elég korán beszélni, de azért egy kicsit mégis. Illetve a helyszín (nem biztos, hogy a hétéves pontosan maga elé tud képzelni egy kikötőt, vagy egy angol otthont, egy más jellegű iskolát, amik nem egetrengető jelentőségűek ugyan, de a biztos képzeletbeli mozgástér többet ad az élvezethez), és a szereplők nevei (tudom, sokan kezdik oviban az angolt, de az esélyegyenlőség nevében adjunk esélyt a 7 évesen elsős magyarul éppen olvasni tanulóknak is) okozhatnak nehézséget. Az most más kérdés, hogy a főszereplőt valamiért én is következetesen – @Imma – hoz hasonlóan – Mátyiőnek hívom. Van ez így, na. :)

Gelso>!
Holden Rose: A Nyúl akta

Izgalmas, fordulatos, és a végén igazán nagy a csattanó!
De nyolc és fél éves gyerekek ilyen veszélyes helyzetekben! Borsózna a hátam, ha az én gyerekem ilyen krimibe keveredne…
De le a kalappal előttük, mind a hárman nagyon okosan és bátran viselkedtek.
A három gyerekszereplő nagyon pozitív fiatal, ügyes, okos, a lány pedig versenyszerűen sportol. Nem csak ügyesen és logikusan göngyölítettek fel egy bűntényt, de barátságból is jól vizsgáztak. Akármennyire is fontos volt a megoldást megtalálni, de még nagyobb „kötelességüknek” tartották azt, hogy szurkolhassanak Nita úszóversenyén.
Ami még ezen kívül tetszett, a Matheu család egésze. Szerintem az apuka lehetett volna előrelátóbb, óvatosabb azzal, hogy nem okoz bonyodalmakat a cikkével, és nem sodorja veszélybe a családja életét – és ezzel aggodalommal tölti el Howardot. Sajnáltam, hogy ennyire szívére vette ezt a fia. Nagyon tetszett a kishúgához való viszonyulása is.
A rajzok nem varázsoltak el túlzottan, Nem is rosszak, felteszem egy számítógépen felnőtt kiskamasznak bejönnek.
A 133. oldalon van egy úszóverseny rajz, megkérdeztem a versenyző fiamat, szerinte jó-e és valósághű-e? Felismeri-e, milyen úszásról van szó? Egyből rávágta a helyes választ, és leelemezte, hogy a láb és kar helyzetét tekintve csakis milyen úszásnem jöhet szóba.
Úgyhogy ezt tekintve, gratulálok az illusztrátornak. A borító is kifejező.
A könyvben a három barát összefogása és összetartása tetszett – és az, hogy bátorsággal, okossággal mi mindenre is lehetnek képesek. Remélhetőleg inspirálóként hat majd más baráti csoportnak is.
Ajánlani fogom ilyen korú gyerekeknek, és ismerőseimnek, akiknek 8-12 éves gyerekük van.

„Ő (=anyu) mégis kiabált, pedig szerintem nem volt igaza. Hiába mondta, hogy késésben vagyunk, meg jobban is figyelhetnék, mikor bepakolom a táskámat. Aztán az iskolánál csak kitessékelt az autóból, vissza se nézett.” (7-8. old.) – ez lehetne egyfajta figyelmeztetés számomra, nehogy egyszer rólam is azt gondolják a gyerekeim, hogy robottá vagy ne adj isten, trollá és még veszélyesebb vmivé váltam…

„Apu sose rossz. Ha pedig nem rossz, akkor csak az lehet, hogy bajban van.”
(54.old.)

Az olvasást két kihíváshoz ajánlom:
@Tinte Az első Howard Matheu olvasás c. kihívásához, akinek köszönöm, hogy szólt :-)
és
@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához, amelyhez köszönöm a meghívást!

Dinah>!
Holden Rose: A Nyúl akta

Howard, Nita és Gil újabb izgalmas, fordulatos, csattanós végű kalandba keveredik, amin a felnőttek is tudnak izgulni, nem csak a gyerekek.

Minden jó benne, és kerek egészet alkot: a fő- és mellékszereplők, a cselekmény, az egész mondanivaló. Akarva-akaratlanul tanulnak belőle a gyerekek, észrevétlenül kúsznak az elméjükbe a fontos dolgok. Külön jó, hogy a Howardon keresztül azt érezhetik, hogy a kortársuk szól hozzájuk.

A szövege érthető a kisebbek számára is, az idősebb olvasók pedig pár órára újra visszaröppenhetnek a gyerekkorba. :)

Ilyen olvasmányok kellenének minden család könyvespolcára. :)

Honey_Fly P>!
Holden Rose: A Nyúl akta

Nagyon vagány könyv! Fordulatos és izgalmas felnőtt fejjel is, pedig a besorolása szerint 7-10 éveseknek szól :) A megjelölt korosztálynak teljesen nyugodt szívvel ajánlanám, ugyanis ez a könyv a bizonyíték arra, hogy lehet gyerekeknek úgy krimit írni, hogy nem darabolnak fel benne senkit. Nekem a Keménykalap és krumpliorr hangulatot hozta, csak abszolút mai köntösben (mobiltelefon, drog, számítógép). Beszerzem a többi kötetet is.

Chöpp >!
Holden Rose: A Nyúl akta

Azt gondolom, hogy Howard Matheu különös eseteit kevésbé szétszabdalva lenne érdemes olvasnunk. Egyszerre nagyobb lélegzetű részeket egységként kezelve. De mivel mi egyszerre több mesét olvasunk esténként, egy-egy könyvre csak néhány lapnyi olvasás esik. Így mindannyiszor kizökkenünk, nem tudva követni és tartani a regény ritmusát. Vagy csak 10 évesen még nem vagyunk elég érettek a gyerek krimikhez.

ladybird>!
Holden Rose: A Nyúl akta

Az előző kötet után bevallom, alig vártam már, hogy olvashassam a folytatást, de előtte még annyi dolgom volt, hogy úgy döntöttem, ha véget ér ez a nehezebb időszak, akkor ez a könyv lesz majd a jutalmam. Régi játék ez nálam, azt hiszem, még az egyetemen kezdtem, amikor egy-egy nehéz és félelmetes vizsga előtt beígértem magamnak valamit, amit csak akkor kapok meg, ha mindent megtettem a vizsga sikere érdekében. Mivel ez akkoriban bevált, hát átmentettem az életem későbbi szakaszába is. És azt kell mondjam, ebben az esetben is működött! A Nyúl aktának sikerült teljesen magával ragadnia és kikapcsolnia. Amíg olvastam, pár órára visszavedlettem gyerekké, és olyan bűnügyek nyomába eredhettem, amik nem terhelték meg a lelkemet. Ez az élmény pedig már nagyon, de nagyon kellett a küzdelmes hétköznapok után! Szóval ha olyan könyvet keresel felnőttként, ami megnevettet, és időnként a lelkedet is simogatja, akkor mindenképpen el kell olvasnod Howard Matheu történeteit! Elragadóbb és izgalmasabb gyerekkönyvet úgysem találsz ennél!

Bővebben: http://konyvextrak.blogspot.hu/2016/03/holden-rose-howa…

Uszáma>!
Holden Rose: A Nyúl akta

Az első részt is nagyon szerettem, de A Nyúl aktának még azt is sikerült felülmúlnia. Detektívtörténet gyerekeknek? Nem csak gyerekeknek! Nem is tudom, hogy min lepődök meg ennyire, egyszerűen lenyűgözött. Tipikusan egy olyan történettel szolgált, melyet a gyerekekkel (legyen az testvér, saját gyermek, vagy akár csoport) olvasva a felnőtt is ugyanúgy élvezni fog. Arról már nem is beszélve, hogy akár első saját olvasásélmény kialakításában sem utolsó.
Előző értékelésemben főként a szereplők, közülük is Howard személyét emeltem ki a könyv legjobban „tetsző” elemeként, ez a mostani esetben annyit módosult, hogy nem tudnám csak a szereplőket kiemelni, az egész történet, cselekmény, szereplők pont így voltak jók, ahogy voltak. Olvasás közben én magam is teljesen a történet résztvevőjének éreztem magam, nem egyszer fordult elő, hogy felnevettem egy-egy humoros pillanaton. További pozitívum, hogy a szórakozáson túl bőven tartogat a gyermekek számára tanulságot is, melyekből észrevétlenül tanulhatnak a fiatalabb olvasók. Nagy hangsúly van az észrevétlen szón, ugyanis tényleg mindenféle szájbarágás nélkül sikerült beleépíteni olyan elemeket, melyekből aztán profitálhatnak is a gyermekek. Azzal pedig, hogy mindezeket egy korabeli társtól hallgatják, biztosan sokkal másképp élik meg, mintha kényszeresen lennének ezek bemutatva számukra. Ezek közül is számomra a legpozitívabb a Howard és édesapja között zajló drogokról való beszélgetés. Ebben a formában még nem hallottam ilyesféle „egyszerű”, és mégis látványos bemutatóról. Bátran ajánlom alkalmazását.
A fentebb leírtakból is gondolom, hogy mindenki számára egyértelművé vállt, hogy mennyire szerettem ezt a történetet is, így nem is meglepő, ha bátran ajánlom minden gyermek és gyermeklelkű olvasónak. Kijelenthetem, hogy véleményem szerint ilyen és ehhez hasonló olvasmányokkal könnyen meglehet szerettetni az olvasást a fiatalabb korosztállyal is. Hiszen tudjuk, hogy a nem is olyan jó olvasási arányok nagy része a negatív iskolai élményeknek közbenjárásával alakulhatott ki. Nagyon fontos ilyen szempontból a szülők, testvérek, rokonok szerepe, hogy tudatosan, fokozottan figyeljünk ezekre, hisz egy jó könyvnél nincs nagyobb élmény. Howard és történetei minden bizonnyal jó élményekkel fog szolgálni.
Teljes: http://konyvspiraciok.blogspot.com/2016/04/holden-rose-…


Népszerű idézetek

Citrompor>!

Mikor akarna az ember egy jó nagyot tüsszenteni, ha nem akkor, amikor épp titkos, kémes megfigyelésen van?

67. oldal

ladybird>!

Azon gondolkodtam, lehetséges-e, hogy anyu már nem is anyu, hanem kicserélték az idegenek. Ez elsőre butaságnak hangzik, de vajon feltűnne-e bárkinek, ha igazán megtörténne? Tegyük fel, ha úgy nézne ki teljesen, mint az igazi, meg úgy is viselkedne, viszont többet kiabálna; észrevenné valaki ezt a kis változást? Valószínűleg először senki sem gyanakodna, csak sajnálnák. Azt gondolnák, nehéz most neki, mert valami felnőtt baja van. Az ilyeneket az emberek nem mondják el senkinek, csak kiabálnak egy kicsit. Aztán később mennyire meglepődnének, amikor kiderülne, hogy robot!

8. oldal

Citrompor>!

[…] érdekes volt hallani, hogy attól, mert valaki kijárja az iskolát, és az adóhatóságnál nyomozótiszt, vagy akár bűnöző például, még be kell számolnia az anyukájának, mit evett a dolgozóban.

90-91. oldal

Citrompor>!

    Gilnek voltak ilyen őrült elméletei, amikkel folyton meglepett minket. Egyszer pont egy ilyet mesélt az anyukájának, és én meg épp ott voltam. Az anyukája meghallgatta, aztán megdicsérte, milyen okos. Azóta nem csodálkozom, hogy Gil egyre nagyobb furcsaságokat beszél. Ha a saját anyukája sem mondja meg neki, hogy egy láma, akkor ki tegye meg?

32-33. oldal

Tinte I>!

[…] Mrs. Bless az egyik legjobb fej az egész suliban. […]
Ha nem tudsz valamit kiszámolni a táblánál, csak kuncog, és az a szavajárása, hogy: „Ezek az apró számok bizony maguktól nem tudják, mit akarsz!” Aztán mindenféle elváltoztatott hangon levezeti helyesen a példát.

Hasas hatos nagyon zabos,
Undok volt a hármashoz,
Bár a hármas vállas, mégis
Kettő kell az osztáshoz!

Hát én nem vagyok valami nagy zenei zseni a matekhoz…

26-27. oldal, 2. fejezet - A Nyúl akta (Főnix Könyvműhely, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: matematika
1 hozzászólás
imma P>!

– Ez nem olyan, mint a taxis apuka, aki kirak az iskolánál, aztán felkapcsolja a „Szabad” jelzést. Inkább olyan, mint egy állatkertben dolgozó apuka. Ő természetesen nem viheti haza a zsiráfot, bárhogy is könyörög érte a kislánya.

75. oldal

5 hozzászólás
ladybird>!

Fogalmam sincs, mi járt a többiek fejében, de én semmiképp sem szerettem volna, ha ez a rengeteg kérdés megválaszolatlanul marad. Nem tudtam volna aludni, meg úgy hallottam, akár az étvágya is elmehet az embernek, ha valamire túl sokáig nem kap választ.

23. oldal

Tinte I>!

Az iskoladoki, vagyis Medveanyu […] hidegen üdvözölte Mrs. Conflow-t. Volt közöttük az a nemszeretemség, amikor két felnőtt legszívesebben hozzávágná a tornacuccát a másikhoz, de nem tehetik. Mert ők már nagyok. Meg tornacuccuk sincs. Gil szerint ez azért van, mert Patkány Edna az iskolapszichológus, Medveanyu meg orvos, és mivel mind a ketten dokik, veszekednek a gyerekeken, hogy kinek jusson több.

32. oldal, 3. fejezet - A Nyúl akta (Főnix könyvműhely, 2015)

gybarbii>!

Azt a mámort most biztos nem tudom megfelelően leírni. Talán úgy lehetne elképzelni, hogy az amúgy teljesen egykedvű, visszahúzódó és főleg mozdulatlan kaktuszodat meglocsolod egy szuper tápszeres csodalöttyel, mire az kiugrik a cserépből, és szenvedélyes tangóba kezd egy portörlő ronggyal, majd szerelmet vall neki.

61-62. oldal

gybarbii>!

Hétfőn üzent nekem Patkány Edna, vagyis Mrs. Conflow, hogy tartozom egy fogalmazással, aminek a címe: Mi az igazság? Én ezt válaszoltam neki e-mailben: „Az az igazság, hogy még nem írtam meg.” Aztán rögtön nekiálltam, mert nem jó Mrs. Conflow-val viccelődni.

144. oldal


A sorozat következő kötete

Howard Matheu különös esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robin Stevens: Hova tűnt Miss Bell?
Irene Adler: A fekete dáma
Wéber Anikó: Az osztály vesztese
Adam Bahdaj: A fekete esernyő
Fabian Lenk: A hamis király
Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás
R. L. Stine: A színpad fantomja
Astrid Lindgren: Kalle nem ijed meg az árnyékától
Nancy Springer: A különös krinolin esete
Geronimo Stilton: Pofonegyszerű, Stilton!