A ​harmadik (Howard Matheu különös esetei 1.) 74 csillagozás

Holden Rose: A harmadik Holden Rose: A harmadik

Howard Matheu vagyok, nyolc és fél éves, és lehet, hogy rablók vannak a nyomomban.
Nitával és Gillel láttunk valamit a nyári táborban, amit nem kellett volna. Hallgattunk róla, mert azt gondoltuk, úgyse hinnének nekünk. De nem hagyhattuk annyiban. Készítettünk egy tervet, hogy ne érezzük magunkat veszélyben. Bizonyítékot kellett találnunk!
Ez nem volt mindig egyszerű, és néhány dolog elég viccesen alakult.
Most pedig leírtam ide azt, amit tudnod kell, neked és mindazoknak, akik kíváncsiak rá, mi is történt valójában.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: 7 éves kortól

>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2017
136 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155632600 · Illusztrálta: Varga Zsolt
>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2014
132 oldal · ISBN: 9789637051654 · Illusztrálta: Varga Zsolt

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Anita Brodsky (Nita) · Howard Matheu


Kedvencelte 2

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Holden Rose: A harmadik

Biztos rájöttetek már, hogy szeretem az ifjúsági regényeket. Azért szeretem őket, mert kikapcsolnak, szórakoztatnak, olvasásuk közben ismét gyereknek érezhetem magam. Nem elhanyagolható az sem, hogy így naprakész lehetek abból, mit olvas a gyermekem, sőt nem csak bólogatni tudok, amikor a könyvről mesél, hanem megoszthatjuk a véleményünket is.
Howard történetéből ez volt az első, amit elolvastam, de hamarosan jön a következő. Nagyon tetszett az egyszerű nyelvezete, szerintem tényleg egy nyolcéves gyerek szavait használta az író, és ugyancsak tetszett a történet letisztultsága, nem voltak benne kitérők, magyarázatok, mert nem kellett semmit magyarázni, simán, egyszerűen, döccenők nélkül folyt a történet. Izgultam, mosolyogtam, törtem a fejem, a végén pedig megnyugodtam. Kerek egész történet volt, melyet gyereklelkű felnőttek is nyugodtan elolvashatnak.

A blogon Howardnak írt levelemet is elolvashatjátok:
http://konyvutca.blogspot.hu/2016/06/holden-rose-harmadik.html

Gorkie P>!
Holden Rose: A harmadik

Én már nem tudom egy 8 éves szemével olvasni ezt a könyvet, de így is nagyon élveztem.

Egy kicsit vissza is gondoltam, hogy milyen is volt gyereknek lenni. Elképesztő fantáziájuk van! :) Ráadásul, bizony, a felnőttek sokszor nem veszik őket komolyan. Elítélik őket, mert nem tudják, nem merik elmondani, mi zajlik le bennük vagy épp nem figyelnek rájuk eléggé.

Jó történet volt, szerethető szereplőkkel. 3 teljesen különböző, egyedi gyereket kaptunk, de mindenkit kedveltem.
Izgultam, elgondolkodtam, megkönnyebbültem az olvasás alatt.
Remélem majd egyszer az én kislányom is olvasni fogja. :)

Majdnem lemaradt:
Az illusztrációk és a borító is nagyon tetszett. :)

>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2014
132 oldal · ISBN: 9789637051654 · Illusztrálta: Varga Zsolt
Bleeding_Bride IP>!
Holden Rose: A harmadik

Szóval, @Tinte meg- és aláírta, @Wee elhozta, @Bleeding_Bride felolvasta és @edka Szendével közösen hallgatta. Aztán Szende megaludta az utolsó 4 fejezetre, de nem bírtam ki, el kellett olvasnom a végét. majd letagadom és holnap bepótolom a felolvasást is :D

Nagyon élveztem. Idén egyébként is nagyon rákanyarodtam a kölyökirodalomra nem, nem a YA-ra, az igazi ropogós gyermekregényekre gondolok, aztán ez a cukiság pont kellett a hangulatomnak is. Jó nagyokat vidultam rajta.
Külön gratula a szerző bácsinak, hogy képes arra, amire sokan nem lennénk, és pedig olyan gyermekbarát mesét kitalálni, ami egy felnőtt számára sem ásítozós és elkopott, nem lebutítva van tálalva, mégis mindenki megérti.

Már megbeszéltük, hogy mihamarabb be kell ám gyűjteni az egészet, aztán csapunk egy nagy pizsipartit, bebújunk hárman a nagy ágyba, és addig olvasom Howard eseteit, amíg porzik a torkom :D

oldmoviegirl01>!
Holden Rose: A harmadik

Pörgős, kalandos, szórakoztató olvasmány. Bőven túlléptem már a célkorosztályt, mégis jókat mosolyogtam magamban egy-egy humoros megjegyzésen. Az a jó, hogy Howard, Nita és Gil, mindhárman teljesen különböző személyiségek, mindenki a maga erősségét hozza, és így egy jó kis csapat kezd formálódni belőlük. Kíváncsi vagyok a többi nyomozásra is.
Bevallom nőiesen, hogy nekem sem derült ki a harmadik személye egészen a végéig.

Diana_L I>!
Holden Rose: A harmadik

Erre is csak azt tudom mondani, mint a Hófehér kelepcére. Remek szórakozás volt. Olyan, mintha Holden Rose fogta volna a fiaimat, összegyúrta őket és megalkotta belőlük Howardot. Majd fogta az osztály legvagányabb kiscsaját – akit egyébként imádok –, majd a barna haja helyett megajándékozta igazi lángoló fürtökkel és íme megszületett Nita. Szóval a saját gyerekeimről és a barátaikról olvashattam egy remek regényt.

Navi P>!
Holden Rose: A harmadik

Igazi kis gyermek(-ifjúsági) regény, kaland, barátok, izgalom. És számomra nagy pozitívuma volt, hogy nem éreztem rajtam hogy felnőtt írta. A szóhasználat, a nyelvezet, minden megfelelt nekem egy 8-9 éves gyerek színvonalának. Szuper kis könyv volt :)
Biztosan meg fogom venni a köteteket és majd odaadom a gyerekeimnek :)
Jah, és mint szülő: szimpi benne a büntetés. Nem csak azt írja le, milyen vagány kaland volt, hanem bizony azt is, hogy ebben a korban még simán benne van a szobafogság :)

gybarbii >!
Holden Rose: A harmadik

Nagyon tetszett! Sőt, imádtam! Vicces volt, aranyos és nagyon izgalmas!
A CWTT tagjait azonnal megkedveltem, nagyon különböző gyerekekről van szó, de nagyon szerethetőek! :) A történet is nagyon jó volt, bár szerintem a Moly nélkül sosem találtam volna rá a könyvre és az íróra… Nem is értem hogy lehet ez?? Végre van egy saját szerzőnk, aki pontosan tudja, mi kell a gyerekeknek, miről szeretnének olvasni, mennyi izgalmat tudnak elviselni (mindezt remek humorral előadva), és eddig még nem vert fejbe a könyv reklámja egy könyvesboltban sem??
Na jó, mondjuk lehet, hogy már „öreg” voltam a könyvhöz, mivel nagyon is sejtettem igen, csak sejtettem, nem lehettem benne biztos, hogy ki is az a bizonyos harmadik. De nem baj, így is borzasztóan élveztem, sőt! Valahonnan meg kell szereznem a következő könyvet is!

4 hozzászólás
Juci P>!
Holden Rose: A harmadik

Aranyos kis gyerekkaland, eszembe idézte a hasonló detektívtörténetes olvasmányaimat kiskoromból. Az kicsit bezavar a műélvezetben, hogy ma már csak szülőként tudom olvasni az ilyen könyveket, és folyton azon hüledezem, hogy mit keresnek a nyolcéves gyerekek egyedül az utcán (Southamptonban, ami egy bazi nagy város!), meg miért van mobiltelefonjuk :D De ezt nem rónám fel a könyv hibájául, inkább az én lencsém van betorzulva kicsit. Azt viszont nem bántam volna, ha inkább magyarok a szereplők, kíváncsi lennék, van-e valami konkrét oka, amiért a szerző Angliába helyezte a történetet.
A borítón látható illusztráció nem tetszik, egyrészt a színek miatt (fekete-fehérben sokkal jobban tetszik ugyanez a könyv belsejében), másrészt hogy az elvileg nyolcéves gyerekek inkább 13-nak néznek ki rajta.
Mindenesetre passzolom tovább Howarddal majdnem egyidős gyermekemnek, szerintem csippantani fogja :)

zamil>!
Holden Rose: A harmadik

Már régóta felkeltette a könyv és sorozat az érdeklődésem, gondoltam próbát is teszek a gyerekeknél vele.
Az az igazság, hogy még korai volt, ezt nem felolvasni kell nekik, hanem később saját maguknak kézbe venni és olvasni, úgy nyújt igazán élményt.
Viszont volt egy dolog amivel nem tudtam megbarátkozni, hogy miért kellett az egészet Angliába elhelyezni, sokkal élvezetesebb lett volna hazai környezetben, és lehet a gyerekeimnek is érthetőbb és jobban követhetőbb lett volna. Na mindegy majd pár év múlva, de addig is a többi részt beszerezzük, mert azért jó kis gyerek kaland volt.

Boritek70 P>!
Holden Rose: A harmadik

Először le akartam vonni egy fél csillagot, aztán mégsem tettem. Mert ez a könyv pont olyan, amilyennek lennie kell, és ha az én élvezetem nem is volt 100%-os, míg felolvastam, a gyerekeimé (akik végül is a célközönség) annál inkább. És talán éppen ez benne a zseniális, hogy ennyire hozzájuk tud szólni, az ő látásmódjukkal gondolkodni. Amikor én fogtam a fejem, hogy hogy tudnak főhőseink ilyen logikátlan hülyeséget csinálni, nekik meg sem fordul a fejükben, hogy ez nem jó ötlet :). Azonnal elkezdtük a következő részt :) (a borítóról nekem sem 8 évesek jutnak az eszembe).


Népszerű idézetek

Tinte I>!

Vannak olyan pillanatok, amiket nagyon nehezen felejtünk el, és sokáig annyira élénken kínoznak, mint amikor megtörténtek. Apukám szerint ezek idővel kimennek a fejünkből, és elmúlnak. Akármennyire fáj valami, vagy kellemetlen, égő vagy undi, lassan elveszik, mert annyi minden történik az emberrel. Nem fér el az összes a fejünkben. A rossz dolgok kihullanak az emlékek közül, mert jönnek az újak, és kell nekik a hely.

96. oldal, 10. fejezet - A harmadik (Főnix Könyvműhely, 2014)

Gorkie P>!

– Bocs, majdnem elaludtam – kezdte. – Nagyon korán van ez a hajnal!
Néha annyira jól megfogalmazza, amit gondolok, nincs mit hozzátennem.

89. oldal, 9. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Anita Brodsky (Nita) · Howard Matheu
Gorkie P>!

Az a jó abban, ha már egyszer hallgattak rád, hogy utána könnyebben elhisznek mindent. Pont az ellenkezője annak, mikor hazugságon kapnak, és semmit nem hisznek már el.

126. oldal, 12. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Howard Matheu
gybarbii >!

Egyszer azt kérdeztem tőle, mégis hogyan találkoztak anyuval, ha állandóan gépel. Néha nemcsak a házból nem lép ki, de a székéből sem áll fel egész nap. Mire azt mesélte, hogy anyu meg sokat olvas. Elolvasott mindent, amit ő írt, és ettől szerelmesek lettek, és megszülettünk mi. Sohasem árulom el nekik, mert elszomorodnának, de ez a legbénább történet, amit valaha hallottam.

36. oldal

Diana_L I>!

Mrs. Conflow gyógynövényszagú, seszínű kardigánban flangált, ahogy ezek az öreg tanárnők teszik mindig. Lábán csatos cipő, orrán meg fekete keretes szemüveg – de észrevettem, hogy csak akkor teszi fel, amikor bejövünk az osztályba. Szerintem nem is szemüveges, csupán kell neki a jelmezéhez.

7. oldal

Diana_L I>!

Letartóztattak egy embert, aki azért bántott egy embert, mert az látott egy másik embert, hogy az bántott valakit.

20. oldal

Dr_Pesto>!

Nagyon szép volt a táj. Ettünk cawlt,* ami borzasztó, és faggotot,** ami finom.

* Ez egy olyan leves, amibe Walesben bárányt raknak, én meg nem eszem meg.
** Májgombóckák, amit krumplipürével imádok!

9-10. oldal - Patkány Edna (Főnix, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: gasztronómia
oldmoviegirl01>!

Később rájöttem, hogy a haja miatt Nita könnyebben hoz meg alacsony helyekkel kapcsolatos döntéseket. Félti a kusza tincseit még akkor is, ha egyébként úgy tűnik, nem érdekli az egész.

29. oldal

Diana_L I>!

Nita a Bükkbe jár, atlétika-valamit csinál, és nagyon gyorsan tud futni. […] Egyáltalán nem olyan, mint egy lány.

12. oldal

gybarbii >!

Mindig arra tanítottak, hogy ne lépjek a sárba, meg kerüljem ki a pocsolyát. Na, amikor az életedért futsz, elég felszabadító érzés, hogy az összes ilyen szabály hirtelen semmivé lesz.

120. oldal


A sorozat következő kötete

Howard Matheu különös esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Varga Katalin: Barátom, Bonca
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka
Balázsy Panna: Csokiszuflé
Könyves Karolina: A sors homokórái
Mészöly Ágnes: Hanga és a lényegrablók
Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted