A ​harmadik (Howard Matheu különös esetei 1.) 82 csillagozás

Holden Rose: A harmadik Holden Rose: A harmadik

Howard Matheu vagyok, nyolc és fél éves, és lehet, hogy rablók vannak a nyomomban.
Nitával és Gillel láttunk valamit a nyári táborban, amit nem kellett volna. Hallgattunk róla, mert azt gondoltuk, úgyse hinnének nekünk. De nem hagyhattuk annyiban. Készítettünk egy tervet, hogy ne érezzük magunkat veszélyben. Bizonyítékot kellett találnunk!
Ez nem volt mindig egyszerű, és néhány dolog elég viccesen alakult.
Most pedig leírtam ide azt, amit tudnod kell, neked és mindazoknak, akik kíváncsiak rá, mi is történt valójában.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: 7 éves kortól

>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2017
136 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155632600 · Illusztrálta: Varga Zsolt
>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2014
132 oldal · ISBN: 9789637051654 · Illusztrálta: Varga Zsolt

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Anita Brodsky (Nita) · Howard Matheu


Kedvencelte 2

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 38

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Holden Rose: A harmadik

Három egészséges kíváncsisággal és képzelőerővel megáldott nyolc-kilencéves a környezetük felfedezése közben valódi veszélybe keveredik. Nem afféle hétköznapi veszedelembe, hanem valódi bűnügybe. Mindez persze nem történne meg, ha betartanák a szabályokat, úm. nem kószálunk el egyedül a nyári táborból stb. A határaink feszegetése azonban a személyiségfejlődés egészséges velejárója, és e történet során a szereplők elég sokat tanulnak a saját és mások határairól, és olyan alapvető dolgokról, mint például hogy ha valami baj van, először is avassuk bizalmunkba a szüleinket, illetve hogy ne bízzunk idegenekben. Ami nem azt jelenti, hogy ne legyünk udvariasak, vagy hágjuk át a társadalmi szabályokat, csak azt, hogy ne vegyünk készpénznek mindent, amit egy kedves idegen mond.

Gyerekfejjel azt írnám: visz a történet. Lendülete töretlen, mindig kapunk valami hookot, ami továbblendít, hogy újabb és újabb fejezeteket olvassunk el. Felnőtt fejjel pedig azt: Kovács Attila valóban ismeri a mai gyerekeket, nem csak távolból próbálja kitalálni, hogy vajon hogyan is gondolkodnak vagy beszélnek, amire sajnos szintén van példa a gyermekirodalomban. A szereplők nem uniformizáltak, külön jó például, hogy az egyiküknek nincs mobiltelefonja, miáltal teljesen máshogy látja a világot, mint a többiek. Gyakran pont ő mutat rá a helyes megoldásra a gyakorlatias gondolkodása által.

Bea_Könyvutca P>!
Holden Rose: A harmadik

Biztos rájöttetek már, hogy szeretem az ifjúsági regényeket. Azért szeretem őket, mert kikapcsolnak, szórakoztatnak, olvasásuk közben ismét gyereknek érezhetem magam. Nem elhanyagolható az sem, hogy így naprakész lehetek abból, mit olvas a gyermekem, sőt nem csak bólogatni tudok, amikor a könyvről mesél, hanem megoszthatjuk a véleményünket is.
Howard történetéből ez volt az első, amit elolvastam, de hamarosan jön a következő. Nagyon tetszett az egyszerű nyelvezete, szerintem tényleg egy nyolcéves gyerek szavait használta az író, és ugyancsak tetszett a történet letisztultsága, nem voltak benne kitérők, magyarázatok, mert nem kellett semmit magyarázni, simán, egyszerűen, döccenők nélkül folyt a történet. Izgultam, mosolyogtam, törtem a fejem, a végén pedig megnyugodtam. Kerek egész történet volt, melyet gyereklelkű felnőttek is nyugodtan elolvashatnak.

A blogon Howardnak írt levelemet is elolvashatjátok:
http://konyvutca.blogspot.hu/2016/06/holden-rose-harmadik.html

Gorkie P>!
Holden Rose: A harmadik

Én már nem tudom egy 8 éves szemével olvasni ezt a könyvet, de így is nagyon élveztem.

Egy kicsit vissza is gondoltam, hogy milyen is volt gyereknek lenni. Elképesztő fantáziájuk van! :) Ráadásul, bizony, a felnőttek sokszor nem veszik őket komolyan. Elítélik őket, mert nem tudják, nem merik elmondani, mi zajlik le bennük vagy épp nem figyelnek rájuk eléggé.

Jó történet volt, szerethető szereplőkkel. 3 teljesen különböző, egyedi gyereket kaptunk, de mindenkit kedveltem.
Izgultam, elgondolkodtam, megkönnyebbültem az olvasás alatt.
Remélem majd egyszer az én kislányom is olvasni fogja. :)

Majdnem lemaradt:
Az illusztrációk és a borító is nagyon tetszett. :)

>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2014
132 oldal · ISBN: 9789637051654 · Illusztrálta: Varga Zsolt
Bleeding_Bride IP>!
Holden Rose: A harmadik

Szóval, @Tinte meg- és aláírta, @Wee elhozta, @Bleeding_Bride felolvasta és @edka Szendével közösen hallgatta. Aztán Szende megaludta az utolsó 4 fejezetre, de nem bírtam ki, el kellett olvasnom a végét. majd letagadom és holnap bepótolom a felolvasást is :D Nagyon élveztem. Idén egyébként is nagyon rákanyarodtam a kölyökirodalomra nem, nem a YA-ra, az igazi ropogós gyermekregényekre gondolok, aztán ez a cukiság pont kellett a hangulatomnak is. Jó nagyokat vidultam rajta.
Külön gratula a szerző bácsinak, hogy képes arra, amire sokan nem lennénk, és pedig olyan gyermekbarát mesét kitalálni, ami egy felnőtt számára sem ásítozós és elkopott, nem lebutítva van tálalva, mégis mindenki megérti.

Már megbeszéltük, hogy mihamarabb be kell ám gyűjteni az egészet, aztán csapunk egy nagy pizsipartit, bebújunk hárman a nagy ágyba, és addig olvasom Howard eseteit, amíg porzik a torkom :D

Cs_N_Kinga>!
Holden Rose: A harmadik

Ez a kötet nagyon tetszett! Különösen, hogy a gyermekek, gyermekek maradtak végig. A szülők is nagyon szimpatikusak, megjutalmazzák a gyerkőcöket, de azért a büntetésüket is megkapják. Volt ebben humor és nyomozás is, szerintem 8 éves kortól felfelé abszolút élvezhető, egyedül olvasásra is bátran ajánlom. Ez egy olyan típusú kötet, ami szól a barátságról és a kalandokról, a nyelvezete is a helyén van. Ezzel meg lehet szerettetni az olvasást!
https://youtu.be/TIYTIa3gmc4

oldmoviegirl01>!
Holden Rose: A harmadik

Pörgős, kalandos, szórakoztató olvasmány. Bőven túlléptem már a célkorosztályt, mégis jókat mosolyogtam magamban egy-egy humoros megjegyzésen. Az a jó, hogy Howard, Nita és Gil, mindhárman teljesen különböző személyiségek, mindenki a maga erősségét hozza, és így egy jó kis csapat kezd formálódni belőlük. Kíváncsi vagyok a többi nyomozásra is.
Bevallom nőiesen, hogy nekem sem derült ki a harmadik személye egészen a végéig.

Diana_Z I>!
Holden Rose: A harmadik

Erre is csak azt tudom mondani, mint a Hófehér kelepcére. Remek szórakozás volt. Olyan, mintha Holden Rose fogta volna a fiaimat, összegyúrta őket és megalkotta belőlük Howardot. Majd fogta az osztály legvagányabb kiscsaját – akit egyébként imádok –, majd a barna haja helyett megajándékozta igazi lángoló fürtökkel és íme megszületett Nita. Szóval a saját gyerekeimről és a barátaikról olvashattam egy remek regényt.

Navi P>!
Holden Rose: A harmadik

Igazi kis gyermek(-ifjúsági) regény, kaland, barátok, izgalom. És számomra nagy pozitívuma volt, hogy nem éreztem rajtam hogy felnőtt írta. A szóhasználat, a nyelvezet, minden megfelelt nekem egy 8-9 éves gyerek színvonalának. Szuper kis könyv volt :)
Biztosan meg fogom venni a köteteket és majd odaadom a gyerekeimnek :)
Jah, és mint szülő: szimpi benne a büntetés. Nem csak azt írja le, milyen vagány kaland volt, hanem bizony azt is, hogy ebben a korban még simán benne van a szobafogság :)

BlueDeath IP>!
Holden Rose: A harmadik

Tagadhatatlan, hogy ennek a könyvnek nem én vagyok a célközönsége, hisz' gyerekeknek írták. DE! Ennek ellenére rendkívül jól szórakoztam. A sztori érdekes volt, az illusztrációk nagyon szépek, Howard meg néha ütnivaló, de gyerek még, majd kinövi.
Köszönöm a lehetőséget az írónak. Jó üzlet volt. ;)

gybarbii>!
Holden Rose: A harmadik

Nagyon tetszett! Sőt, imádtam! Vicces volt, aranyos és nagyon izgalmas!
A CWTT tagjait azonnal megkedveltem, nagyon különböző gyerekekről van szó, de nagyon szerethetőek! :) A történet is nagyon jó volt, bár szerintem a Moly nélkül sosem találtam volna rá a könyvre és az íróra… Nem is értem hogy lehet ez?? Végre van egy saját szerzőnk, aki pontosan tudja, mi kell a gyerekeknek, miről szeretnének olvasni, mennyi izgalmat tudnak elviselni (mindezt remek humorral előadva), és eddig még nem vert fejbe a könyv reklámja egy könyvesboltban sem??
Na jó, mondjuk lehet, hogy már „öreg” voltam a könyvhöz, mivel nagyon is sejtettem igen, csak sejtettem, nem lehettem benne biztos, hogy ki is az a bizonyos harmadik. De nem baj, így is borzasztóan élveztem, sőt! Valahonnan meg kell szereznem a következő könyvet is!

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Tinte I>!

Vannak olyan pillanatok, amiket nagyon nehezen felejtünk el, és sokáig annyira élénken kínoznak, mint amikor megtörténtek. Apukám szerint ezek idővel kimennek a fejünkből, és elmúlnak. Akármennyire fáj valami, vagy kellemetlen, égő vagy undi, lassan elveszik, mert annyi minden történik az emberrel. Nem fér el az összes a fejünkben. A rossz dolgok kihullanak az emlékek közül, mert jönnek az újak, és kell nekik a hely.

96. oldal, 10. fejezet - A harmadik (Főnix Könyvműhely, 2014)

Gorkie P>!

– Bocs, majdnem elaludtam – kezdte. – Nagyon korán van ez a hajnal!
Néha annyira jól megfogalmazza, amit gondolok, nincs mit hozzátennem.

89. oldal, 9. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Anita Brodsky (Nita) · Howard Matheu
Gorkie P>!

Az a jó abban, ha már egyszer hallgattak rád, hogy utána könnyebben elhisznek mindent. Pont az ellenkezője annak, mikor hazugságon kapnak, és semmit nem hisznek már el.

126. oldal, 12. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Howard Matheu
gybarbii>!

Egyszer azt kérdeztem tőle, mégis hogyan találkoztak anyuval, ha állandóan gépel. Néha nemcsak a házból nem lép ki, de a székéből sem áll fel egész nap. Mire azt mesélte, hogy anyu meg sokat olvas. Elolvasott mindent, amit ő írt, és ettől szerelmesek lettek, és megszülettünk mi. Sohasem árulom el nekik, mert elszomorodnának, de ez a legbénább történet, amit valaha hallottam.

36. oldal

Diana_Z I>!

Mrs. Conflow gyógynövényszagú, seszínű kardigánban flangált, ahogy ezek az öreg tanárnők teszik mindig. Lábán csatos cipő, orrán meg fekete keretes szemüveg – de észrevettem, hogy csak akkor teszi fel, amikor bejövünk az osztályba. Szerintem nem is szemüveges, csupán kell neki a jelmezéhez.

7. oldal

Diana_Z I>!

Letartóztattak egy embert, aki azért bántott egy embert, mert az látott egy másik embert, hogy az bántott valakit.

20. oldal

Dr_Pesto>!

Nagyon szép volt a táj. Ettünk cawlt,* ami borzasztó, és faggotot,** ami finom.

* Ez egy olyan leves, amibe Walesben bárányt raknak, én meg nem eszem meg.
** Májgombóckák, amit krumplipürével imádok!

9-10. oldal - Patkány Edna (Főnix, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: gasztronómia
oldmoviegirl01>!

Később rájöttem, hogy a haja miatt Nita könnyebben hoz meg alacsony helyekkel kapcsolatos döntéseket. Félti a kusza tincseit még akkor is, ha egyébként úgy tűnik, nem érdekli az egész.

29. oldal

Diana_Z I>!

Nita a Bükkbe jár, atlétika-valamit csinál, és nagyon gyorsan tud futni. […] Egyáltalán nem olyan, mint egy lány.

12. oldal

gybarbii>!

Mindig arra tanítottak, hogy ne lépjek a sárba, meg kerüljem ki a pocsolyát. Na, amikor az életedért futsz, elég felszabadító érzés, hogy az összes ilyen szabály hirtelen semmivé lesz.

120. oldal


A sorozat következő kötete

Howard Matheu különös esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Varga Katalin: Barátom, Bonca
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka
Balázsy Panna: Csokiszuflé
Könyves Karolina: A sors homokórái
Mészöly Ágnes: Hanga és a lényegrablók
Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted