A ​fáraó jogara (Howard Matheu különös esetei 3.) 29 csillagozás

Holden Rose: A fáraó jogara

Howard Matheu vagyok, nyolc és fél éves, de most kapóra jönne, ha tizenkettő lennék.
Annak is örülnék, ha a múzeumban maradnának a tárgyak, mire odaérünk megnézni őket. Emellett nagyon kellene egy eredeti ötlet a halloweenes jelmezemhez, és igazán elárulhatná valaki, hogy Nitának mi baja van velem…
De azt hiszem, ezekkel a gondokkal inkább megküzdök egyedül, vagy a titkos társaságommal, csak ez a Kheopsz fáraó hagyjon már minket békén! Mert így se nyomozni, se tanulni, se aludni nem tudunk!
Most pedig leírtam ide azt, amit tudnod kell, neked és mindazoknak, akik kíváncsiak rá, mi is történt valójában.
Mielőtt belekezdesz, fontos, hogy tudd: ez nem mese!
Ez egy detektívtörténet gyerekeknek.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Kiadói ajánlás: 7 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2016
164 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637051999 · Illusztrálta: Varga Zsolt

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Dinah>!
Holden Rose: A fáraó jogara

Miért szeretem Holden Rose könyveit?

~ Mert sosem csalódok bennük
~ Jó néha visszarepülni az időben, és újra gyereknek lenni
~ Krimi és detektívsztorik nagy rajongójaként van min gondolkodnom

A fáraó jogara a harmadik a sorban Howard Matheu különös esetei közül, noha hatodikként jelent meg. Nem veszített semmit a hangjából, a korábbiakhoz hasonlóan itt is remek a történet, Howard, Nita és Gil még mindig szeretni való, és a szülők mintha már kicsit elfogadóbbak lennének velük szemben – ha nyomozni valóról van szó.

Érdekes volt az osztályok közötti távolságról olvasni, hogy egy hetedikes, ha nem muszáj, nem igazán áll szóba egy negyedikessel. Itt azonban a szükség nagy úr volt: megismerhettük jobban Sarah-t, Nita egyik nővérét; Zedet, Sarah fiúját; valamint Nigelt, az osztálytársukat, aki egy plusz üggyel bízza meg a CWTT-t.

Howardéknak bőven kijut a múzeumban a slamasztikából (amiből lehet repetázni is!), a rejtélyekből, a furcsaságokból, a gyanúsan viselkedő egyénekből… Nem igazán lehet letenni a könyvet, csak ha már leragad az ember szeme a napi robot után.

A rejtélyre rá is jöttem meg nem is, de ezt leszámítva tetszett! :)

A kisebbeknek bizonyosan ez is tetszeni fog, ahogy a korábbi történetek, és még egy kis történelem is ragad rájuk. Ki tudja? Talán e könyv olvasása után néhányan megszeretik az egyiptomi történelmet.

Az illusztrációk – mint mindig – most is szuperek.

És már alig várom, hogy olvashassam a Hófehér kelepcét. :)

A könyvet köszönöm a Főnix Könyvkiadónak! :)

gybarbii>!
Holden Rose: A fáraó jogara

Izgalmas volt, tele fordulatokkal, az első pár oldal tökéletesen felkelti a figyelmet, utána már alig lehet letenni a könyvet még akkor is nehéz, ha már hajnali 3 van, és jól tudod, hogy a reggel nagyon fog fájni… A gyerekek eddigi talán legizgalmasabb kalandját lehetett olvasni, hiszen Kheopsz fáraó és jogara után nyomoztak! :) Több gyanúsított is felmerül, a CWTT pedig szépen követi a nyomokat, kisebb-nagyobb kalamajkákba keveredve, de ezt már megszokhattuk! :) Ezenkívül megismerkedhetünk Nita nővérével, Sarah-val is, annak barátjával, Zed-del és Nigel-lel Nagy N, Nigel-boy is, akik hol segítik, hol hátráltatják a kis csapatot.
Jól felépített történet, az illusztrációk is tetszettek, jöhet a következő rész! :)

1 hozzászólás
abstractelf>!
Holden Rose: A fáraó jogara

Ez most nagyon-nagyon-nagyon tetszett; hivatalosan is ez a második kedvenc részem a sorozatból A Harmadik után/mellett.
Ismét egy igazán különleges bűnesetet göngyölítettek fel hőseink, miközben megtanulták a pozitív gondolkodás fontosságát, ill. hogy nem csak egy perspektívából érdemes szemlélni valamit. Nagyra értékelem, amikor egy ifjúsági regény tanít is a célközönségének (sőt, a felnőtt olvasóinak is), úgyhogy öröm volt olvasni ezeket a gondolatokat.
Emellett imádtam a felnőtteknek szánt vicceket is (a szappaoperával és a mérleggel például), én hangosan felnevettem rajtuk.
Howardék nagyon aranyosak (nincs jobb jelző rájuk); annyiszor megmosolyogtam az egyes jeleneteiket. Ugyanakkor a gyermekségük mellett jó pár igen komoly gondolatot is megfogalmaznak magukban – még ha nem is 100%-san értik meg annak a jelentőségét. Ezekért szerettem őket leginkább.
Az egyetlen picit megakasztó tényező az volt, hogy a 4. rész előbb jelent meg ennél, és így néha helyre kellett tennem bizonyos információkat magamban.
Mindent összevetve egy remek szórakozást és kikapcsolódást nyújtó olvasásélményt kaptam a könyvtől. Ez a rész csak elérte, hogy még tovább nőjön a sorozat iránti szeretetem.

Navi P>!
Holden Rose: A fáraó jogara

A szokásos izgalmas gyerek-krimi :) Nita, Gil és Howard még a múzeumba sem tud úgy elmenni, hogy ne botlanának bele bűnténybe. Valaki ellopja a fáraó jogarát. Ki a tolvaj? Van kém is? Szellem? Persze gyanúsítottakból most sincs hiány, a végére azért sikerül összerakni az ügy részleteit.
Mire jó a mókushang-app? :)

Ameriel>!
Holden Rose: A fáraó jogara

„Egyáltalán nem éreztem azt, hogy ehhez idős vagyok. A stílus, a megfogalmazás és a humor olyan könnyedséggel mozgatott végig az eseményeken, hogy mire észbe kaptam, már rég a szerelmese voltam a kötetnek.”

Bővebben a blogon: http://amerielkonyvei.hu/holden-rose-a-%e2%80%8bfarao-j…

ladybird>!
Holden Rose: A fáraó jogara

Ami másnak a nyugtató, az nekem Holden Rose-tól Howard Matheu különleges esetei. No, nem mintha olyan vontatott vagy eseménytelen lenne bármelyik története is, sokkal inkább azért, mert tudom, hogy bármilyen helyzetben is legyek, a kis nyomozócsapat története biztosan kiszakít a hétköznapokból, és beragyogja az egész napomat. Most sem volt ez másként. Néhány órára újra visszavedlettem gyerekké, és csak élveztem, hogy ezúttal nem én irányítok, hanem csak hagynom, hogy Howard, Nita és Gil tegyék a dolgukat.
Ők egyébként továbbra is cukik, jó szándékúak, és annyira átlagosak, amennyire csak lehetnek, mégis minden részben fejlődnek, és egyre szerethetőbbek lesznek. Ám nem csak ennyiben áll a sikerük titka. Holden Rose-nak ugyanis megvan az a képessége, amivel sajnos, manapság még a gyerekkönyvek írói se nagyon dicsekedhetnek: pontosan tudja, milyen egy gyerek. Egészen egyszerűen imádom azt, ahogyan karaktert ábrázol, mert annyira érző, lélegző és szerethető jellemeket hív életre, akikről öröm olvasni. És ami a legszebb, ezek a szereplők minden egyes résszel egy kicsit többek lesznek, nem stagnálnak, nem merevednek bele egy életkorba és élethelyzetbe, hanem szüntelenül fejlődnek. Ez ebben a részben különösképpen is nyomon követhető. Ugyanis – legalábbis én így éreztem –, Howard kezd felnőni. Tudom, tudom, egy nyolc és fél éves gyerek még nagyon kicsi, de itt már kezd olyan dolgokra is rájönni, ami bizony elindítja őt a nagyfiúvá válás útján. Egyre többet ért meg a világból, és talán, de tényleg csak talán, kezdi észrevenni a lányokat is, ami irtó édes ebben a korban.
És ahogyan azt már megszokhattuk a sorozattól, ebben a részben is érintünk komolyabb témákat is. Így ezúttal a szellemekről, és a tőlük való félelemről tudhatunk meg többet Howardon keresztül, illetve az anyukájának köszönhetően szó esik a pozitív gondolkodásról is. És ez az a plusz, ami, ha lehet, még inkább kiemeli ezt a sorozatot a többi közül! Az üzenet, ami észrevétlenül lopózik be az olvasó életébe, és nem csak egy hangzatos eszme marad, hanem a megvalósítására példát is szolgáltat Howard.
Egy szó mint száz, Howard Matheu legújabb esetének megint sikerült mosolyt csalnia az arcomra, és újra csak elkápráztatott az ötletességével. Mit is mondhatnék ezek után? A rajongásom továbbra is töretlen!

Bővebben: https://konyvextrak.blogspot.hu/2016/08/holden-rose-how…

SignoraSchneider IP>!
Holden Rose: A fáraó jogara

Igazán kedves kis történet ifjoncoknak. :) Élvezték a kölykök, tolmácsolom a csillaggal (itt-ott voltak logikai és helyesírási hibák, illetve a fiam kifogásolta, miért negyedikes egy nyolc és fél éves, de mondtam, hogy a szigetországban egy évvel korábban kezdik meg a sulit, mint itthon, és még előkészítős is lehetett Howard a történet szerint, hogy – a magyar sulis korhoz képest ilyen korán – negyedikes lett). Helyes volt a sztori vége, olyan csavarral, amire szerintem nem számított senki. :D

Honey_Fly P>!
Holden Rose: A fáraó jogara

Ez a kötet nekem most nem csúszott. Biztosan sokat számít, hogy ezúttal egyedül olvastam és nem lelkesedett mellettem az unokahúgom. A bűnügy maga izgalmas volt de engem nagyon zavart a lazázás ahogyan a hetedikesek viselkedtek és leginkább az, ahogy beszéltek. Úgy érzem Matheu stílusa is változott. Kicsit tudálékos, talán így tudnám leginkább leírni. Összességében egyáltalán nem rossz könyv de nekem most hiányzott belőle az egyediség ami a szerző általam eddig olvasott könyveiben megvolt.

dianna76 P>!
Holden Rose: A fáraó jogara

Számomra érdekelt téma Egyiptom, és a fáraók kora. Ezért dupla érdeklődéssel kezdtem bele a legújabb Holden gyermek krimibe. Megszokott szolid izgalom, gyermekeknek való bűneset, és nyomozás, némi csavarral, meg egy kis kaland. Azért kicsit fura, és enyhén szólva gáz, hogy a gyerekek ügyesebbek a nyomozást tekintve, mint a rendőrség. Tetszett, hogy nem minden sül el jól a történetben, sőt szobafogságig fajuló „elszúrások” is vannak benne.
Ahogy már megszokhattuk Holden könyveinél, itt is találhatunk egy fontos üzenetet. Ezek adnak egy pluszt a regényhez, s ez nekem nagyon tetszik. Ezúttal a pozitív gondolkodás kerül terítékre. Mindenhez meg kell találni a megfelelő időt és helyet, így adva nagyobb esélyt célunk eléréséhez. Minden csupán nézőpont kérdése. Akár minden rosszban megtalálhatjuk a jót. Ez olyan, mint a vizespohár esete, ami vagy félig üres, vagy félig van töltve. Ki, hogy látja!
A regénnyel betekinthetünk egy kicsit a feketekereskedelembe, kapunk némi hangszerismeretet (szitár – https://hu.wikipedia.org/wiki/Szit%C3%A1r), ha csak képletesen is, de megkóstolhatunk egy Indiában kedvelt édességet (halava – puding féleség, darából), és megtudhatjuk, mi haszna van a tárlatvezetésnek.
A gyerekek korával ismételten bajom van, mert amiket csinálnak, amikbe belekeverednek… Idősebbeknek hatnak annál a nyolc és fél évnél.
Jó ez a könyv, tényleg izgalomban tartja az embert, s nagyon olvastatja magát. Ennek ellenére, nálam még mindig a karácsonyi sztori van az élen.

>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2016
164 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637051999 · Illusztrálta: Varga Zsolt
Cetti94>!
Holden Rose: A fáraó jogara

Mindig is szerettem a detektívtörténeteket, olyat viszont még nem nagyon olvastam, amiben gyerekek nyomoznak. Egy izgalmas történetbe csöppentem bele, jó volt együtt nyomozni Howarddal és barátaival. Kellemes kikapcsolódás volt, a nyelvezete is tetszett, mert a megcélzott korosztály számára íródott, érthető formában. Az illusztrációk nagyon szépen kivitelezett munkák, illenek a tartalomhoz, és egy ilyen nyomozásnál ezek elengedhetetlenek, szükség van a szemléltetésre. Biztos vagyok benne, hogy nem most nyomoztam utoljára Howarddal. :)

Elkövettem egy hosszabb szösszenetet is a könyvről:
http://szellemicsemegek.blog.hu/2017/06/05/holden_rose_…


Népszerű idézetek

ladybird>!

Furák a lányok, mert amikor ők azt mondják, hogy fúj, Csingiling-jelmez, akkor fújolni kell nekem is, amikor meg mégis felveszik, akkor meg ájuldozni, mennyire fantasztikus. Persze az már senkit sem érdekel, ha lepánpéterezik Robin Hoodot.

47. oldal

gybarbii>!

Nyolc éve és hat hónapja születtem itt a kikötőtől nem messze, Southamptonban.

(első mondat)

gybarbii>!

De addig is, bemutatom a társaimat.
Szóval, a nyögdécselő, kicsit pufi srác itt a bal oldalamon, Gilbert Frost, az írnok. Szuper agya van, de a legtöbb dologtól fél. A többitől pedig retteg. Nem úgy, mint a jobbomon Anita Brodsky, az összekötő. Ő semmitől sem fél, ellenben nem is nagyon töri a fejét fölösleges dolgokon. (Azon se, miért ő az összekötő. Vagy hogy mi is az az összekötő.) Ők a legjobb barátaim, sohase árulnának el – nem úgy, mint én őket mindjárt…

7. oldal

gybarbii>!

Minket általában megtalálnak a bűnesetek, ha meg nem, akkor mi találjuk meg őket. Persze, gyakorlás meg szorgalom nélkül ez sem működik, mint semmi se, szokta apukám mondani. Ezért nem elég észrevenni, követni is kell a furcsaságokat, míg felfedik a valódi arcukat. Ezúttal viszont szükségtelen lett volna bármit bonyolítani. Nem telt el tíz perc, és házhoz érkezett a legújabb rejtély.

13-14. oldal

gybarbii>!

– Drakula gróf leszek. – Ragyogott.
– De az sápadt meg magas meg vékony, kábé mindenben pont nem olyan, mint amilyen te vagy – húzta a száját Nita, ám ez szemernyit sem törte le Gil lelkesedését.

30. oldal

ladybird>!

Anyu feszült a mérleg közelében. Ha kettesben vannak, én nem kellek oda.

58. oldal

dianna76 P>!

– Nem az eső a rossz, hanem az esernyő a jó.

90. oldal

ladybird>!

Először egy kérdés: bújtál már el szellőzőjáratban? Ha még nem, hallgass rám: ne próbáld ki!

7. oldal

gybarbii>!

Három nappal ezelőtt, bár alig hittem a szememnek, szembejött velem egy fáraó.

11. oldal


A sorozat következő kötete

Howard Matheu különös esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fabian Lenk: A fáraó halálának titka
Nicholas Harris: Egy sírrablás naplója
Lorraine Jean Hopping: Felfedezőúton: Az egyiptomi múmia
Joyce Tyldesley: A múmiák titkai
Jen Green: Tutanhamon sírja
Adam Bahdaj: A fekete esernyő
Elise Broach: Marvin, a bogár
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában
Mészöly Ágnes: Hanga és a lényegrablók