Hofi ​megmondja 38 csillagozás

Hofi Géza: Hofi megmondja

A tavalyi, jelentős figyelmet keltő Ady megmondja után itt a „megmondja”-sorozat folytatása: ezúttal Hofi Géza halhatatlan mondataiban ismerhetünk rá az örök emberi hülyeségre (és persze bölcsességre is). A „legvidámabb barakk” legnépszerűbb humoristájának soha nem jelentek meg szövegei írásban, pláne nem tematikánként összerendezve, ezt a mulasztást pótolja most ez a kötet. Bár Hofi szövegei élőszóban a legjobbak, hiszen csodálatos előadóművész volt, de írásban is éppolyan ütősek.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Megmondja

>!
Corvina, Budapest, 2018
136 oldal · ISBN: 9789631365610
>!
Corvina, Budapest, 2018
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631365351

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

anyós


Kedvencelte 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

>!
Ákos_Tóth I
Hofi Géza: Hofi megmondja

Azzal a felütéssel szerettem volna kezdeni ezt az értékelést, hogy az öt csillag természetesen Hofinak jár* – a szövegeit utólag kigyűjteni és összerendezni videó- és hangfelvételekből első blikkre nem tűnik nagy kunsztnak, joggal gondolhatnánk, hogy bármelyikünk meg tudta volna csinálni. És kár is, hogy nem nekünk jutott eszünkbe! De ezt végül elvetettem, ugyanis Király Levente vette a bátorságot ahhoz, hogy ne biztonsági elvek mentén szerkessze össze a könyvét. Ma Hofi Gézát idézni kockázatos, már amennyiben nem a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek termését vesszük alapul, hanem kitekintünk élete utolsó évtizedének anyagára is. A kilencvenes évekről van itt szó, amikor Hofi humora elérte azokat a kiforratlan vadhajtásokként akkoriban megszülető és botladozó közéleti entitásokat, amik a 2000-es évek közepétől kezdve egyre inkább elhatalmasodtak Magyarországon. Gondolhatunk itt a cinikus és elvtelen újgenerációs politikai pártokra, a soviniszta, kirekesztő – verbálisan vagy akár fizikailag is erőszakos –, hazafias lózungokkal operáló, de átgondolatlan csoportosulásokra, a régi garnitúra továbbra is aktív köpönyegforgatóira, az egyenruhaváltókra, a politikába belepetéző maffiára, az évtizedek alatt megalapozott minőséget és színvonalat szenvedélyesen leromboló médiára, úgy általában mindenre, ami mostanság áthatja és zavarja a mindennapjainkat. Másképpen mivel lehetne magyarázni, hogy manapság Hofi ugyanolyan gyakran támadott alakja a közbeszédnek, mint Esterházy Péter? Üssétek fel bármelyik Youtube-ra feltöltött videóját, a hozzászólások között biztosan lesz jó pár rosszindulatú kommentelő (ők vélhetően máig sem tudták feldolgozni, hogy egy szombat délután a Disney-matiné helyett Hofit nézték a szülők VHS-en), rosszabb esetben értelmiségi gyalázkodó, akiket a díszmagyaros-kacagányos-röhögényes felvétel ugyancsak bajuszra szórt borsként terrorizál már idestova huszonöt éve.

Hofi tehát nem csak az átkos rendszer legjobb humoristája, vagy a múlt évszázad közhangulatának a lenyomata és forrása – Hofi Géza bizonyos szempontból próféta, aki a rendszerváltás után is torkon ragadta az ország problémáinak lényegét, olyannyira, hogy máig is él minden egyes ekkor felvett mondata. A „szólíts Cucinak”, meg az őrültek háza műsor, a brigádhumor, a szovjet űrhajóból az amerikaiból árszivárgó rossz levegő nosztalgikus – a focihumor, a hol királlyá kívánkozó, hol ciánszájú politikus alakja aktualitás. Bármennyire rövid is ez a szemelvénygyűjtemény**, bármennyire is minimumra szorítkozik sok tekintetben, nagy erénye, hogy képes Hofi humorának minden aspektusát megmutatni, egyúttal azt az univerzitást is, ami túlmutat a manapság divatos, egyre inkább kiforgatott és túlgondolt szelep-elméleten. Ha mindenki Gézája ennyi idővel a halála után is képes frusztrálni egyeseket, akkor nagyon tudhatott valamit.

*Végül ugye nem öt lett, és így már nem csak neki jár…
**Sajnos nagyon rövid, nem mondom, hogy méltatlanul, de van még bőven alapanyag ott, ahonnan Király merített. Egyúttal muszáj felhívni a figyelmet arra, hogy ilyen keretek között a teljes Hofi repertoár bemutatása teljesen esélytelen, pedig a zenés vonal még mindig megérne egy misét (persze másfajta adathordozón).

>!
Corvina, Budapest, 2018
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631365351
19 hozzászólás
>!
robinson P
Hofi Géza: Hofi megmondja

Meg. Aktualitása ma is van. Még mindig üdítő kis szösszenetek, humor-morzsák, így kiragadva is élnek. Hofi tényleg nem pótolható. Mit tudott volna még alkotni, ha velünk maradt volna még pár évet.

>!
Valeria729 P
Hofi Géza: Hofi megmondja

Nem kérdés az 5 csillag. Ma is aktuális, és folyamatosan az járt a fejemben, hogy milyen műsorai lennének ma.

>!
Bazil P
Hofi Géza: Hofi megmondja

Persze azt eddig is úgy gondoltam, és vallottam, hogy Hofi Géza zseni volt, de most, a könyv után már teljesen egyértelmű.
Ugyanis nélküle nem működnek a poénok. Legalábbis nekem nem működtek. Ha nem hallottam olvasás közben a hangját, nem éreztem és láttam a mozdulatait, a mimikáját, a szövege ritmusát, a poén felépítését, akkor csak szétszóródtak a vakvilágba a szavak, és nem álltak össze egésszé.
Némelyiket persze láttam, és akkor nem volt baj. De volt olyan is, hogy többször is visszaolvastam, hogy megértsem. És ha megértettem, akkor is csak fanyalogtam, hogy mi ebben a vicc?
Szóval Hofihoz – Hofi kell.
Nem két effel, és nem ipszilonnal, de viszont spoiler.

>!
konyvolvaso 
Hofi Géza: Hofi megmondja

Kora egyik legkiválóbb humoristája volt. Kifigurázta a vezetést, politikai ügyeket paródiaként adta elő. Jó volt hallgatni a poénjait és jókat lehetett nevetni rajtuk. Kazettán, lemezen élőben sokkal jobb volt, mert kell a hangsúly, élő szó is ahhoz hogy élvezni lehessen. Mivel én sokat hallottam Tőle, olvasás közben szinte hallottam ahogy mesélte a történeteket.
Ajánlom a humor szeretőknek és Hofi rajongóknak.

>!
Porcsinrózsa
Hofi Géza: Hofi megmondja

Hofi. Egy jelenség. Unásig ismételt, és mégis megunhatatlan mondatai, poénjai.Mert a sorok mögött még mindig eleven a hangja, a gesztusai. Amikor a kezembe vettem, tudtam, hogy mire számíthatok, hisz ez egy válogatás – kötet. Mégis felüdített, kikapcsolt, könnyesre röhögtetett. Hofi Gézának ez volt a célja életében, s úgy tűnik, ha meghalt is, él. Élteti őt közönségének szeretete, poénjainak máig ható aktualitása.Szép méltatással vezeti be a könyvet a szerkesztő, Király Levente.Ide másolom az általa megfogalmazott gondolatot, amely igen sokat mondó, és találó is egyben.
„És miután kihevertük a rekeszizomgörcsöt, rájövünk, hogy tulajdonképpen egy filozófust hallottunk.”
Azt hiszem, sokan vagyunk, akik még szívesen hallgattuk volna őt itt a földön. Fájón nélkülözzük. De úgy látszik, az égiek is vágytak már egy kis szórakoztatásra. Így hát hazahívták.

2 hozzászólás
>!
latinta SP
Hofi Géza: Hofi megmondja

Nekem jó, mert én olvasás közben hallottam is meg láttam is…

    Azért is jó, mert – csúcstechnika ide, csúcstechnika oda –, ahogy a régi görögöknél rómaiaknál járta: verba volant, scripta manent.

    Vagyishogy legalább az írás megmarad.

>!
bozs
Hofi Géza: Hofi megmondja

Olyan klassz volt olvasni!
Köszönöm!
Hofi egy megismételhetetlen figura, imádom!

>!
pável 
Hofi Géza: Hofi megmondja

Bizony sokat levon a puszta könyv jelleg, illetve sokat hozzáadhatott anno a színpadi jelenlét (Sajnos Sándorgyuri könyveivel is így van az ember.)
Vagy rossz a válogatás, vagy nem is volt annyira mindenkor zseniális Géza Bá. De én inkább az első lehetőségre tippelek – zseniktől is lehet rossz sorokat összeszedni, és ez itt sajnos sikerült, főleg a kötetke első felében.
Bónusz egyébként, hogy korunk zalai Hofija, Bödőcs Tibike is részt vett pár javaslattal a válogatásban.

3 hozzászólás
>!
gesztenye11
Hofi Géza: Hofi megmondja

Hofi természetesen (nálam legalábbis természetesen) 5 csillagot kapna, sőt, akár hatot is. Mert megérdemli. Mert Hofi csak egy volt, a számait nézve, hallgatva pedig csak egy van, sőt, lesz is! Lesz, mert ugyan a paródiáinak egy jó része kötődik korhoz, a 70-es, 80-as évek szocializmusához, illetve a rendszerváltás utáni évtizedhez, de van, ami teljesen kortalan. Nem értek egyet azokkal a kritikákkal, akik szerint „olvasva egészen más”, „hiányoznak a rendszerváltás utáni nagy poénok”. Hofi ki tudta mondani, értelmesen, szinte mindenki által érthető módon, hogy mit gondolt a „kisember”. (És a mai stand-uposok ettől nagyon messze vannak, ők valahogy nem érzik ezt át. Vagy nem tudják, vagy nem akarják, vagy nem merik). Ha pedig mégse mondta ki, akkor jött a „kacsintás” . Ez a kacsintás hiányzik a könyvből, ezért a könyv értékelése egy fél ponttal kevesebb, mint az 5 csillag. És még egy dolog hiányzik ma Hofin kívül – az anyósa:-).


Népszerű idézetek

>!
Kuszma P

Addig kommunistáztok, amíg elérkeztek a saját szüleitekhez.

92. oldal

>!
Kuszma P

A magyar ember az tudod milyen: azonnal ideáll, azonnal oda, itt nincs külön munkásőr meg külön nyilas, hagyjál már! Melyik ruha tiszta?

100. oldal

>!
robinson P

Éljen és virágozzék… a cseresznye Éljen a megbonthatatlan… konzerv! Éljen a … nemzetközi gyors! Éljen … az éljen. Éljen … a jég hátán is meg! Éljen… az omnibusz tetején! Éljen… a házasélet!

>!
robinson P

Most már azért csak más. Most már többpártrendszer van… illetve rendszer még nincsen, de több párt az már van.

>!
robinson P

Magyarországon sokszor túllőnek a célon. Javaslom, először lőjünk, oda valahová… és ha betalált, a dolgozók társadalmi munkában vigyék oda a célt!

>!
pável 

…moziban beszélget két moly. Vége van a filmnek, azt mondja egyik moly a másiknak: nem tudom, valahogy a könyv jobb volt…

1 hozzászólás
>!
Kogoro

Anyósom, az puff, mindjárt eldobta magát. Igaz, löktem is rajta.

25. oldal (Corvina, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: anyós
>!
robinson P

Na most itt szeretném hozzáfűzni, hogy persze akinek nem inge, az ne vegye magára. De akinek inge, az végre öltözködjön már föl, mer' most már uncsi!

>!
pável 

Anyósomnak mondtam, hogy mama, ne csinálja már, hát jogállamban fogunk élni. „Már megint költözünk?"

>!
pável 

Ez egy ilyen ország. Itt nincs külön munkásőr, külön nyilas, külön cserkész… Attól függ, melyik ruhája tiszta!


Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Twain: Megszelídítem a kerékpárt
Bacsó Péter: A Tanú
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Karinthy Frigyes: Humoreszkek I-VII.
Karinthy Frigyes: Így írtok ti
Rejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó
Gabriel Wolf: A kibertéri gyilkos
Gabriel Wolf: A borzalmak szigete
Sipos Pál (szerk.): Szósz?!:) – a magyar nyelv szava-borsa
Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala