Fullmetal ​Alchemist 15. (angol) (Fullmetal Alchemist 15.) 16 csillagozás

Hiromu Arakawa: Fullmetal Alchemist 15. (angol)

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The horrors of the Ishbalan extermination campaign had serious repercussions, which set the tone for the complicated dealings of present-day state politics. Lieutenant Hawkeye reluctantly tells Ed all the dreaded details of the role Colonel Mustang and the other state alchemists played in this tragic event.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
VIZ Media, San Francisco, 2016
186 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781421513805 · Fordította: Akira Watanabe
>!
Yen Press, New York, 2014
192 oldal · ASIN: B00JF4RA32 · Illusztrálta: Hiromu Arakawa
>!
VIZ Media, San Francisco, 2007
192 oldal · ISBN: 1421513803

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Roy Mustang · Riza Hawkeye · Maes Hughes · Solf J. Kimblee


Kedvencelte 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

ViraMors P>!
Hiromu Arakawa: Fullmetal Alchemist 15. (angol)

Kellett nagyon ez a kötet. Kellett, hogy értsük, de legalábbis sejtsük az okokat, a miérteket. Közvetve rengeteget olvashattunk már az ishbali eseményekről, tudjuk, hogy valahogy mindenkire hatással volt a polgárháború és az azt lezáró vérengzés, de a konkrétumok nagyja hiányzott. Ez a rész önálló történetként is súlyos lenne, de így, hogy a 14 kötetnyi ismeretség van mögöttünk a karakterek jelentős részével, még sokkal erőteljesebb. Arakaw úgy írta és rajzolta meg ezt a háborút, hogy az olvasó érezze a vérszagot, a füstöt és a fájdalmat. Úgy írta meg, hogy kétség se maradhasson utána, miként változtatta mega háború azoknak az életét is, akik nem voltak jelen. Úgy, hogy egy pillanatig se vonjam kétségbe, hogy hiába teltek el évek, az utóhatás azóta sem csengett le.

Sárkánybaby>!
Hiromu Arakawa: Fullmetal Alchemist 15. (angol)

Ha valaki azt mondja, hogy a „war is hell” duma lejáratott, nyugodtan az orra alá lehet dugni ezt a kötetet. Még úgy is fájt, hogy a manga (ha levonjuk a poénokat és a gag-eket) egy merő seb, ami egészen a legvégéig fájdalmas. A háború kegyetlenségét minden oldalról megközelítjük: a civilek szemszögéből, a katonaság oldaláról, akik összeomlottak, akik élvezték, volt benne fájdalmas igazság és zsibbasztó tagadás… kemény kötet volt.

raniaki>!
Hiromu Arakawa: Fullmetal Alchemist 15. (angol)

A sorozat már az elejétől kezdve nem árul zsákbamacskát, nem arról van szó, hogy a negyedik kötetig ne látnánk halálokat, fájdalmat, szenvedést, mégis ez, az Ishbalban történtekről szóló visszaemlékezések azok, amelyek most így a sorozat olvasása közben gyakran megtorpanásra késztettek, és később többször eszembe jutottak. Rockbell doktorék első felbukkanásától kezdve tudjuk, mi lesz velük, mégsem lesz kevésbé szívszorító az egész. Ahogy Kimbley megtalálja őket egymás mellett fekve, sokkal nagyobbat üt, mint az emberkísérletek két sarokra onnan, ez pedig megint csak azt mutatja, Arakawa mennyire elképesztően jól írta meg ezt a történetet.

Fyndra>!
Hiromu Arakawa: Fullmetal Alchemist 15. (angol)

Bár az egész sorozatot iszonyúan imádom, ez az egyik kedvenc részem. Nem lehet könnyű háborús drámát írni úgy, hogy az ember sosem élt át hasonlót, de Arakawa elképesztő munkát végzett. Konkrétan nem érdekelt, hogy egyébiránt Ed és Al a két főszereplő, és az sem, hogy tudtam, ki fog meghalni, és ki marad életben, mert annyira elképesztően erős ez a kötet.
Harmadszor (najó, a számomra már nem igazán létező első animét is számítva negyedszer) rágtam át magam az ishvali háborún, és még mindig üt. És bár ez a sokadik háborús történet, amit olvastam, mégis ez az egyik legjobb.


Népszerű idézetek

Fyndra>!

'Hughes. Why do you fight?'
'It's simple. I don't want to die. That's all. The reason is always simple, Roy.'

95. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Maes Hughes · Roy Mustang
Fyndra>!

When people stop speaking about their dreams, they cease to evolve as human beings.

159. oldal

Fyndra>!

'Human experimentation!? Here!? You're a doctor… and they're making you do a thing like that?'
'A doctor… That's right, I am a doctor, aren't I? (…) Tell me, Dr. Marcoh. I'm a doctor. So why am I killing people?'

79-80. oldal

Fyndra>!

Alchemists are creatures who must search for truth as long as they live. When alchemists cease to think, they die. That's why I am a man who died long ago.

9. oldal

Fyndra>!

I thought alchemy was something that could make people's hopes and dreams come true and that the military existed to protect the future of this country. Please, tell me, major… Why are we killing citizens when we, as soldiers, should be responsible for protecting them? Why is alchemy being used to kill, when it's supposed to help people?

81. oldal

Fyndra>!

Is it evil to kill with alchemy? Is it more virtuous to kill with a gun? Or maybe you were prepared to kill one or two people but not thousands? The moment you put on this uniform out of your own free will, you knew something like this could be expected of you. If you don't like it, you shouldn't have put it on in the first place. Why do you act as though you're the victims, when this was the path you chose, free of coercion? I f you're going to pity yourselves, then don't kill anyone in the first place! Don't avert your eyes from death. Look straight ahead. Look squarely at the people you're killing. And don't forget them. Never forget them. Because they won't forget you.

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Solf J. Kimblee
Fyndra>!

'Let's go home. The war is over.'
'Inside me, the war isn't over yet. No… it will never end as long as I live.'

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Riza Hawkeye · Roy Mustang
Fyndra>!

We soldiers should be the only ones with blood on our hands. No one else should have to go through what we did in Ishbal. If the world can be expressed through equivalent exchange, as the alchemists claim, then for future generations to be happy, as payment, we must carry corpses on our back across a river of blood.

171. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Riza Hawkeye
Fyndra>!

It's the hand of man, not god, that we have to be wary of.

115. oldal


A sorozat következő kötete

Fullmetal Alchemist sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tite Kubo: Bleach 13.
Yana Toboso: Black Butler 6.
Eiichiro Oda: One Piece 2.
Kohei Horikoshi: My Hero Academia 2.
Hajime Isayama: Attack on Titan 20.
Katsura Hoshino: D.Gray-Man 1.
Rumiko Takahashi: InuYasha 4.
Haruichi Furudate: Haikyu!! 1.
Kore Yamazaki: The Ancient Magus' Bride 1.
Hiro Mashima: Fairy Tail 45.