Az ​utazó macska krónikája 541 csillagozás

Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Néha messzire kell utaznod, hogy megtaláld azt, ami ott van előtted
Nana úton van, de nem biztos benne, hová tart. A lényeg az, hogy imádott gazdája, Szatoru mellett terpeszkedhet az ezüstszínű furgon anyósülésén. Szatoru nagyon szeretne találkozni három régi, ifjúkori barátjával, Nana azonban nem tudja, miért, a férfi pedig nem akarja elmondani.
A ritka szelídséggel és humorral elmesélt történet, amely Japán változó évszakaiban játszódik, az élet váratlan fordulatainak csodáját és örömét mutatja be.
Arra tanít, hogy tudjuk, mikor adjunk, és mikor kapjunk.
Több mint egymillió olvasót indított már meg világszerte a kedvesség és igazság üzenete.
Egy csodálatos történet hűségről és barátságról.

Eredeti cím: 旅猫リポート Tabineko Report

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Művelt Nép, Budapest, 2019
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155905605 · Fordította: Márton Lilla
>!
Művelt Nép, Budapest, 2019
300 oldal · ISBN: 9786155905612 · Fordította: Márton Lilla
>!
Művelt Nép, Budapest, 2019
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155905612

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Nana (macska) · Szatoru Mijavaki · Noriko

Helyszínek népszerűség szerint

Japán · Fudzsi · Kinkakudzsi


Kedvencelte 100

Most olvassa 88

Várólistára tette 427

Kívánságlistára tette 414

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

”De az embernek nem kell minden apróság miatt kiakadnia. Csak hagyni kell, hogy megtörténjen, és felnőttként kezelni.”

Az utazó macska krónikája egy hihetetlenül megrázó utazásra invitál, nemcsak főszereplője, Szatoru életének fontos állomásait járhatjuk végig vele és macskájával, hanem a lélek legmélyére is betekintést nyerhetünk. Szatoru megszelídíti, és magához veszi a balesetet szenvedett kóbor macskát, akit Nanának nevez el, majd ki nem mondott indokból, régi barátai között keres új tulajdonost szeretett kedvencének. A múlt helyszíneit végigjáró utazásnak azonban valójában teljesen más célja van, miközben egy eltéphetetlen gazda-macska kapcsolatnak lehetünk tanúi. A macska narrációja sok helyen humort csempész az amúgy megrendítő történetbe, amelynek utolsó 40-50 oldalát többször vissza-vissza kellett olvasnom, mert annyira elhomályosították a szememet a könnyek. Olvasmányos stílusa miatt szinte lehetetlen letenni a könyvet, hatása pedig elolvasása után is mélyen bennem maradt. Csodálatos írás szeretetről, életről és mulandóságról, egyáltalán nem csak macska rajongóknak.

18 hozzászólás
bokrichard>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Egy bohókás nap zárása, maga a melankólia. Nehéz rá szavakat találni, de ez a szép a dolgokban. Egy életút, és annak zárása, a gyász, a család fontossága, lett légyen az vér szerinti, vagy nem az. Nem számít, hogy kutya, vagy macska, vagy teknős szerintem, de jó dolog, ha a végén (sőt nem csak akkor) ott van veled valaki. Oké, hogy macska a fő narrátor, és a macska-ember kapcsolat is benn van a könyvben, de azt érzem, hogy mint áthallás, olyan ebben a dologban a cirmos. És ami még jobb, hogy az egészen érződik a keleti mentalitás. Nehéz elmagyarázni, de a könyvet olvasva megértettem, a kulcs a nyugalom. A nem a rossz értelemben vett sztoikusság, a rezignáltság minden aromája átjön, a békesség, a higgadt beletörődés vonja körül a regényt. És az ebbe burkolódó korábban is említett ajándék: a család, a barátok. Nincs megbántódás, csak a csendes elfogadás, a közös boldog emlékek, és a cseresznyefák is virágoznak. Istenem, de jól esik a léleknek a lélek.

4 hozzászólás
Kkatja P>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Kicsit félve vettem a kezembe a másik macskás, japán könyv (https://moly.hu/konyvek/genki-kawamura-ha-a-macskak-eltunnenek-a-vilagbol) után és picit sablonosabbnak is éreztem az elején, de aztán elkapott Nana különleges humora és megszerettem a kis párost úgy, hogy a végére sajnáltam, hogy el kell válnunk. Amit imádok az a japánok hihetetlenül kifinomult modora és érzékenysége a többi ember irányában, itt mindenki figyelte mit és hogy mondjon, hogy ne bántsa meg a másikat. Teljesen más, mint a mi nyugati világunk.

3 hozzászólás
Márk_2011 P>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Hihetetlenül érzelem gazdag történet! Egy macska szemszögből nézzük az eseményeket. Szatoru útnak indul macskájaval Nanaval! Utazása minket is messze repít, olyan messze, hogy Szatorut felnőni látjuk benne,megismerkedünk barátaival, azok kis állataival. Végig járjuk velük ezt a csodás tájat, elidőzünk a Fudzsi lábánál, szedünk lila és sárga virágokat, megemlékezünk, sírunk, és nevetünk, és újra sírunk, olyan sokat, hogy összefolynak a betűk, és a szívünk túlcsordul. Aztán Nana újra megnevetett,de már könnyes szemmel nevetünk!
Nagyon megszerettem ezt a történetet és sokat elő veszem majd! És ha Kevinre fogok nézni ezután (ő a mi macskának) más szemmel látom majd! ♥♥♥

4 hozzászólás
Deziréé>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Leginkább romantikus könyveket szoktam olvasni, de most pont erre a könyvre volt szükségem. Egy olyan könyvre, amely elgondolkodtat és megmutatja azt, hogy több ilyen történetet kellene elolvasnom.
Szórakoztató volt, hogy a macska, Nana megjegyzései is megjelentek a könyvben. Jókat mosolyogtam a gondolatain.
Tetszett, hogy olyan volt, mintha én is utaztam volna velük.
Örülök, hogy elolvastam a könyvet, ajánlom mindenkinek, mert tényleg nagyszerű és olyan szívvel lélekkel megírt könyv, amely magába szippantja az olvasót.

diamondfox P>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Nagyon szerettem volna ehhez blogbejegyzést írni, majd rájöttem két héttel a cím létrehozása után, hogy nem fog menni. Ezen egyszerűen nincs mit elemezni, nincs mit megvitatni, ez csak volt, elolvastad, szétszaggatta a kicsi lelked és kiköpött. Ugye, hogy milyen jól hangzik?

Most, hogy mindenki kellően elborzadt, említsük meg a japán írókat! Hivatalos regénynek nevezett írást most olvastam először japán szerzőtől, viszont a mangákat jól ismerem, a komolyabban, a könnyedebbet is, rengeteg animét is ismerek, abból is láttam pár drámát – na ez tipikusan olyan feeling volt, hogy beszippantott a történet, majd nem eresztett és a végén bőgtünk, mint egy kisgyerek, akinek elvették az édességét. De itt többet vettek el, a kicsi lelkemet. Most tény és való, hogy ez a stílus is nagyon sokat segített. A történetet eleve egy macska szemszögéből ismerjük meg. Hihetetlenül jók a leírások szerintem, nagyon egyszerű, mégis lényegre törő és hát Nana… NANAAAAA T    _T
Tudok-e érdemben többet írni erről azon kívül, hogy olvasd el? De tényleg, nem akarok semmit ellőni, amúgy sem az igazi, ezt el kell olvasni, meg kell élni. Én csak ajánlani tudom, aki a tucat romantika tengerében szeretne egy igényes olvasmányt olvasni, ami kicsit kizökkenti a jelenlegi helyzetéből.
De figyelem! Kell a csomag zsepi… ♥

Morpheus>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Ezt a stílust nevezem én igazán picsogtató női könyvnek. spoiler Szóval számomra ez kicsit túl volt tolva. Ja igen, én is picsogtam tőle. Hát ez van. :)

Kovaxka P>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Kövezzetek meg: nem vagyok macskarajongó. Aggódtam is, hogy problémám lesz a cicaszemszöggel, de félelmem alaptalannak bizonyult. Imádtam Nanát és az egész road movie-t, az utazást lélektől lélekig. Minden ízében japán, különös és különleges egyszerre. Megkönnyeztem, de jó szívvel emlékszem vissza a történetre.

4 hozzászólás
Nikolett_Kapocsi P>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Őszintén szólva kissé félve kezdtem neki az olvasásnak a Ha a macskák eltűnnének a világból című könyv után spoiler, mivel mindkettő viszonylag friss megjelenésű és nagyon népszerű japán, macskás könyv. Szerencsére a két könyv közötti hasonlóság nagyjából ennyiben ki is merül. Míg az előbbi kötet rettentően hatásvadász és giccses, addig ebben a regényben az író érzelmi intelligenciájának hála sikerült megtartani a megfelelő arányokat. Tetszett az a szokatlan elbeszélési mód, ahogy egy macska szemszögéből nézve bontakozik ki előttünk a történet és az ő szemüvegén keresztül ismerjük meg Szatoru életét, családját és barátait. A könyv középpontjában az őszinte, érdek nélküli barátság, a hűség és a szeretet áll. Arikawánál is megfigyelhető a japán szerzőkre oly jellemző és általam nagyon kedvelt lassú folyású, kifinomult stílusú történetmesélés. Egy nem mindennapi, hosszú utazás során szemtanúi lehetünk annak, ahogy Szatoru elfogadja a halála elkerülhetetlenségét és igyekszik tisztázni, méltó módon lezárni az emberi kapcsolatait. Annak ellenére, hogy a könyv alaphangulata nagyon szomorú, mégis mindvégig jelen van az a pozitív életszemlélet és finom humor, melyre jelen pillanatban igazán szükségem volt. Szívből ajánlom azoknak is, akik hozzám hasonlóan nem kifejezetten macskarajongók, de szeretnének egy szívmelengető történetet olvasni. Viszont azt meg kell jegyeznem, hogy a könyv kiadása előtt igazán ráfért volna még egy stilisztikai és főként helyesírási ellenőrzés.

cicus61 P>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Nagyon tetszett ez a könyv. Nemcsak azért, mert macskáról szól, de ebben is van sok jó kis gondolat, amit akár macskás valaki, akár nem, érdemes lenne megfontolni mindenkinek. Szatoru és Nana kapcsolata fantasztikus és szívbemarkoló az egész történet. Sokszor megkönnyeztem. Nekem is nagyon bejön a japánok hozzáállása az élethez, halálhoz, és az, hogy náluk másképp állnak hozzá a kapcsolatokhoz, barátságokhoz. Odafigyelnek egymásra, ha lehet, nem bántják meg egymást. Sokat tanulhatna tőlük a többi ember.


Népszerű idézetek

Málnika P>!

Hát nem tudjátok, hogy vannak dolgok a világon, amelyeket jobb meghagyni a titokzatosság ködében?

189. oldal

1 hozzászólás
Éva_Bátka P>!

Miközben az egyik utazáson szerzett emlékeket sorolgatjuk, már a következőre készülünk.
Jussanak eszünkbe azok, akik már előre mentek. Jussanak eszünkbe azok, akik majd utánunk jönnek.
Egy napon mind találkozni fogunk, ott, túl a horizonton.

254. oldal

1 hozzászólás
Málnika P>!

A mosolyotokat akarta magával vinni.

249. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szatoru Mijavaki
Papillon_εïз IP>!

Az emberek voltaképp csak nagyra nőtt majmok, akik felegyenesedve járnak, de igencsak el vannak telve maguktól.

paoloni>!

Olyan sok minden van az életben, amire nem tudunk hatással lenni.

188. oldal

Jesper_Olsen >!

De az embernek nem kell minden apróság miatt kiakadnia. Csak hagyni kell, hogy megtörténjen, és felnőttként kezelni.

84. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szatoru Mijavaki
Jesper_Olsen >!

A tenger az a hely, ahová visszaemlékezni utazol, amikor messze jársz otthonról.

115. oldal

Izabelli>!

Az emberek voltaképpen csak nagyra nőtt majmok, akik felegyenesedve járnak, de igencsak el vannak telve maguktól. Bármikor, bárhol lazán ott hagyják a kocsijukat, kitéve az elemek kénye-kedvének, de ha pár mancsnyomot pillantanak meg a fényezésen, rögtön ott a világvége.

7. oldal, 1. fejezet - A név nélküli macska (Ulpius Baráti Kör, 2019)

Málnika P>!

Ha egy gyerekkori viselkedés folyamatosan ismétlődő mintázattá válik, annak hosszú távú következményei lesznek.

61. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Paul Griffin: Ahol a barátom, ott az otthonom
John Green: Csillagainkban a hiba
Khaled Hosseini: Papírsárkányok
Murakami Haruki: Norvég erdő
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
John Green: Alaska nyomában
Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból
Gárdos Péter: Hajnali láz
Philippe Pozzo di Borgo: Életrevalók