Az ​utazó macska krónikája (Az utazó macska 1.) 1643 csillagozás

Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Néha messzire kell utaznod, hogy megtaláld azt, ami ott van előtted
Nana úton van, de nem biztos benne, hová tart. A lényeg az, hogy imádott gazdája, Szatoru mellett terpeszkedhet az ezüstszínű furgon anyósülésén. Szatoru nagyon szeretne találkozni három régi, ifjúkori barátjával, Nana azonban nem tudja, miért, a férfi pedig nem akarja elmondani.
A ritka szelídséggel és humorral elmesélt történet, amely Japán változó évszakaiban játszódik, az élet váratlan fordulatainak csodáját és örömét mutatja be.
Arra tanít, hogy tudjuk, mikor adjunk, és mikor kapjunk.
Több mint egymillió olvasót indított már meg világszerte a kedvesség és igazság üzenete.
Egy csodálatos történet hűségről és barátságról.

Eredeti cím: 旅猫リポート Tabineko Ripoto

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

>!
Művelt Nép, Budapest, 2019
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155905605 · Fordította: Márton Lilla
>!
Művelt Nép, Budapest, 2019
256 oldal · ISBN: 9786155905612

Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Nana (macska) · Szatoru Mijavaki · Noriko · Daigo Josimine · Enma (a pokol ura, japán mitológia)

Helyszínek népszerűség szerint

Japán · Fudzsi · Kinkakudzsi


Kedvencelte 287

Most olvassa 95

Várólistára tette 584

Kívánságlistára tette 511

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

”De az embernek nem kell minden apróság miatt kiakadnia. Csak hagyni kell, hogy megtörténjen, és felnőttként kezelni.”

Az utazó macska krónikája egy hihetetlenül megrázó utazásra invitál, nemcsak főszereplője, Szatoru életének fontos állomásait járhatjuk végig vele és macskájával, hanem a lélek legmélyére is betekintést nyerhetünk. Szatoru megszelídíti, és magához veszi a balesetet szenvedett kóbor macskát, akit Nanának nevez el, majd ki nem mondott indokból, régi barátai között keres új tulajdonost szeretett kedvencének. A múlt helyszíneit végigjáró utazásnak azonban valójában teljesen más célja van, miközben egy eltéphetetlen gazda-macska kapcsolatnak lehetünk tanúi. A macska narrációja sok helyen humort csempész az amúgy megrendítő történetbe, amelynek utolsó 40-50 oldalát többször vissza-vissza kellett olvasnom, mert annyira elhomályosították a szememet a könnyek. Olvasmányos stílusa miatt szinte lehetetlen letenni a könyvet, hatása pedig elolvasása után is mélyen bennem maradt. Csodálatos írás szeretetről, életről és mulandóságról, egyáltalán nem csak macska rajongóknak.

18 hozzászólás
Naiva P>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Ígérem, rövid leszek. Kétlem, hogy lenne olyan olvasó – legyen bármennyire is keményszívű, vagy cinikus – aki száraz szemmel megúszná ezt a könyvet. Nálam többször eltörött a mécses. Egyébként általában ódzkodom az olyan könyvektől, amelyek egy állat szempontjából íródtak, de örültem, hogy végül elolvastam ezt a könyvet, mert úgy érzem, több lettem tőle. Rövid, egyszerű, mégis tartalmas történet.

7 hozzászólás
bokrichard>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Egy bohókás nap zárása, maga a melankólia. Nehéz rá szavakat találni, de ez a szép a dolgokban. Egy életút, és annak zárása, a gyász, a család fontossága, lett légyen az vér szerinti, vagy nem az. Nem számít, hogy kutya, vagy macska, vagy teknős szerintem, de jó dolog, ha a végén (sőt nem csak akkor) ott van veled valaki. Oké, hogy macska a fő narrátor, és a macska-ember kapcsolat is benn van a könyvben, de azt érzem, hogy mint áthallás, olyan ebben a dologban a cirmos. És ami még jobb, hogy az egészen érződik a keleti mentalitás. Nehéz elmagyarázni, de a könyvet olvasva megértettem, a kulcs a nyugalom. A nem a rossz értelemben vett sztoikusság, a rezignáltság minden aromája átjön, a békesség, a higgadt beletörődés vonja körül a regényt. És az ebbe burkolódó korábban is említett ajándék: a család, a barátok. Nincs megbántódás, csak a csendes elfogadás, a közös boldog emlékek, és a cseresznyefák is virágoznak. Istenem, de jól esik a léleknek a lélek.

4 hozzászólás
Kkatja>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Kicsit félve vettem a kezembe a másik macskás, japán könyv (https://moly.hu/konyvek/genki-kawamura-ha-a-macskak-eltunnenek-a-vilagbol) után és picit sablonosabbnak is éreztem az elején, de aztán elkapott Nana különleges humora és megszerettem a kis párost úgy, hogy a végére sajnáltam, hogy el kell válnunk. Amit imádok az a japánok hihetetlenül kifinomult modora és érzékenysége a többi ember irányában, itt mindenki figyelte mit és hogy mondjon, hogy ne bántsa meg a másikat. Teljesen más, mint a mi nyugati világunk.

3 hozzászólás
Papírra_vetett_gondolataim>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Amikor megkaptam ezt a könyvet a páromtól ajándékba csak annyit tudtam a történetről, hogy macskaszemszögben íródott. Már az első oldalaktól kezdve elkapott az a hangnem és stílus, ahogy Nana mesél nekünk, de aztán szépen lassan elkezdtem sejteni, hogy itt nem pusztán egy kedves macskás történetről van szó. Már a történet felénél kezdtem sejteni a végkifejletet, és sajnos igazam is lett. Hát az a helyzet, hogy a végén zokogtam, de nagyon. Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert egy fantasztikus történetről van szó !
https://www.youtube.com/watch…

Márk_2011>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Hihetetlenül érzelem gazdag történet! Egy macska szemszögből nézzük az eseményeket. Szatoru útnak indul macskájaval Nanaval! Utazása minket is messze repít, olyan messze, hogy Szatorut felnőni látjuk benne,megismerkedünk barátaival, azok kis állataival. Végig járjuk velük ezt a csodás tájat, elidőzünk a Fudzsi lábánál, szedünk lila és sárga virágokat, megemlékezünk, sírunk, és nevetünk, és újra sírunk, olyan sokat, hogy összefolynak a betűk, és a szívünk túlcsordul. Aztán Nana újra megnevetett,de már könnyes szemmel nevetünk!
Nagyon megszerettem ezt a történetet és sokat elő veszem majd! És ha Kevinre fogok nézni ezután (ő a mi macskának) más szemmel látom majd! ♥♥♥

4 hozzászólás
Karinthy>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Nincs min izgulni és a szíved sem fog kiugrani a helyéről miközben olvasod a könyvet. Nem lesznek nem várt drámai fordulatok és nem is fog az izgatottságfaktor a tetőfokára hágni.
Cserébe kapsz egy végtelen nyugalomban hömpölygő történetet tele mindenféle érzelemmel, amik megmutatják miről is szól a tisztelet, hűség, barátság, szeretet..
És nem utolsó sorban egy végtelenül jóságos Szatoruról és az ő fehér macskájáról, Nanáról, akik még sokáig velem lesznek az emlékeimben.
Szép volt, megható volt, ám a szemeim megúszták, szárazon maradtak végül.

(Ami miatt a csillaghullásom: túl sok helyen volt a fordítása olyan a regénynek, mintha a Google fordítóból léptek volna ki a sorai… + néhol gyerekesnek érződtek a macskás gondolatok.)

Ibanez P>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Látom, én evezek a többséggel, úszom az árral :-D Beleolvastam egyébként a negatív értékelésekbe és van több, amivel sajnos egyet kell értsek, például a sokszor szinte gyerekesnek ható stílus, vagy Nana sokszor idegesítő volta. Azonban így is élveztem a könyvet, valami ilyesmire számítottam, nem úgy ültem le, hogy majd Steinbecket vagy Saramagot olvasok :-D Esti olvasásnak kiváló, bár el kellett fordulnom a végén, hogy lopva letöröljem a könnyeim és a párom ne lássa :-D Az egészben az a fura, hogy bár a fülszöveg / címkék alapján is tudható, hogy mire megy ki a játék, vagy aki még abból nem tudja (na ne, a címkékből tuti), az gyakorlatilag 5 perc után tudni fogja, szóval még így is, hogy tudjuk, mi lesz a vége, a végén megható és végig reménykedtem én is, hogy mi van, ha mégis, talán mégis más lesz a vége, átmegyünk hollywoody szirupba spoiler… Jók voltak a kis történetek, az utazás egyes szakaszai, ahogy végigélhettük Szatoru múltját, hát nem egy szép élet jutott neki, az biztos. Nekem betalált a könyv, aki egy megható, egyszerű történetre vágyik, vegye le nyugodtan a polcról ezt.

1 hozzászólás
dontforgettosmileandread P>!
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Hogy fér el ennyi érzelem ilyen kicsi kötetben? Tudtam, hogy mire számíthatok, hisz a sorozat első részét, Az utazó macska krónikáját , pár éve már olvastam. Elhatároztam azonban, mindenképp felelevenítem, mielőtt sor kerülne a folytatására. Másodjára is hatalmas élmény volt, rendkívüli, szívfacsaró és érzéki. Nana szemszöge példátlan, vicces , oktató, kicsit ki is oktató, mégis annyira macskás, hogy ezt is megbocsátod neki. Az első rész sikere egészen biztos, hogy az, ahogyan papírra van vetve. Nana mesélése szarkasztikus, derűs és ezt még annak ellenére is élvezed, hogy tudod, sejted mi lesz a végkimenetel.
Hihetetlenül érzelmes, nem egyszer könnyeztem meg. Hátborzongatóan jó érzés volt olvasni. Libabőr!
Egészen emberi élmény ez egy macskától…


Népszerű idézetek

Éva_Bátka>!

Miközben az egyik utazáson szerzett emlékeket sorolgatjuk, már a következőre készülünk.
Jussanak eszünkbe azok, akik már előre mentek. Jussanak eszünkbe azok, akik majd utánunk jönnek.
Egy napon mind találkozni fogunk, ott, túl a horizonton.

254. oldal, Epilógus

2 hozzászólás
Málnika P>!

Hát nem tudjátok, hogy vannak dolgok a világon, amelyeket jobb meghagyni a titokzatosság ködében?

189. oldal, 3 1/2

1 hozzászólás
Ruby_εïз IP>!

Az emberek voltaképp csak nagyra nőtt majmok, akik felegyenesedve járnak, de igencsak el vannak telve maguktól.

7. oldal, Előszó - A név nélküli macska

Jesper_Olsen>!

– De az embernek nem kell minden apróság miatt kiakadnia. Csak hagyni kell, hogy megtörténjen, és felnőttként kezelni.

84. oldal, 2

Kapcsolódó szócikkek: Szatoru Mijavaki
Málnika P>!

A mosolyotokat akarta magával vinni.

249. oldal, Epilógus

Kapcsolódó szócikkek: Szatoru Mijavaki
Palincsár_Gitta>!

Vannak emberek, akiknek tényleg nem kellene szülővé válniuk. Nincs semmiféle garancia a szülők és gyerekek közti szeretetre.

61. oldal, 1. fejezet - A feleség nélküli férj

1 hozzászólás
Jesper_Olsen>!

A tenger az a hely, ahová visszaemlékezni utazol, amikor messze jársz otthonról.

115. oldal, 2

Izabelli>!

Az emberek voltaképpen csak nagyra nőtt majmok, akik felegyenesedve járnak, de igencsak el vannak telve maguktól. Bármikor, bárhol lazán ott hagyják a kocsijukat, kitéve az elemek kénye-kedvének, de ha pár mancsnyomot pillantanak meg a fényezésen, rögtön ott a világvége.

7. oldal, 1. fejezet - A név nélküli macska (Ulpius Baráti Kör, 2019)

Málnika P>!

Ha egy gyerekkori viselkedés folyamatosan ismétlődő mintázattá válik, annak hosszú távú következményei lesznek.

61. oldal, 1

paoloni >!

Olyan sok minden van az életben, amire nem tudunk hatással lenni.

188. oldal, 3 1/2


A sorozat következő kötete

Az utazó macska sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: Slammed – Szívcsapás
Guillaume Musso: Angélique
Carsten Henn: A könyvsétáltató
Zeruja Salev: Szerelmes élet
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami
Lisa Kleypas: Az ördög télen
Abby Jimenez: Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne merj szeretni
Gárdos Péter: Hajnali láz
Sarah Penner: A méregkeverő patikárius
Billy O'Callaghan: Szerelmem, Coney Island