Che ​Guevara legendája 15 csillagozás

Hilda Barrio – Gareth Jenkins: Che Guevara legendája

„A forradalmárt a nagy-nagy szeretet vezérli. EI se lehet képzelni, fogy egy igazi forradalmárból hiányozzon ez az érzés.” Che Guevara • Több mint 250 kép, a legtöbb itt jelenik meg először • Idézetek Che írásaiból, levelezéseiből, beszédeiből • Új interjúk Che közeli barátaival, bajtársaival • Válogatás híres portrékból és művészi alkotásokból • Che életének és pályafutásának kronológiája • Kuba térképe Che forradalmi útjának feltüntetésével • Esszék Che életének kulcsfontosságú pillanatairól

>!
Novella, Budapest, 2004
432 oldal · ISBN: 9639442194 · Fordította: Mannhardt Endre

Kedvencelte 3

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

sz_andras>!
Hilda Barrio – Gareth Jenkins: Che Guevara legendája

Gyönyörű könyv.
Tulajdonképp egy portré-könyv, egy album. Nem egyszeri olvasásra való, hanem arra, hogy az ember újra meg újra elővegye, és merítsen Che gondolataiból, tekintetéből, vagy épp kicsit eltöprengjen a cselekedetein.
Erre való ez a könyv.

Két dolgot hiányoltam:
– Interjút Fidellel.
– A másik oldal bemutatását. Mit írtak róla az amcsik? Mi volt ebből csúsztatás/ ellenpropaganda? Egyszer-kétszer talán szó esik ilyesmiről (Kongói hadjárat), és enyhe kritika is elhangzik a commandantéról barátoktól, saját magától (!), de kicsit több is jöhetett volna, hogy árnyaltabb képet kapjunk.

Összességében tehát:
Remek könyv. Nagyon élveztem – és fogom még sokszor, ha fellapozom, ebben biztos vagyok.
Ajánlom mindekinek, aki hallott már két szót Che-ről, de nem tudja, ki is volt ő tulajdonképpen; és persze a rajongóinak kötelező példány!

rockdoki>!
Hilda Barrio – Gareth Jenkins: Che Guevara legendája

Ezt a könyvet Che rajongói állították össze, barátai, társai, családja elmondásaiból – tehát meglehetősen szubjektív. Bevallom, én vajmi keveset tudtam róla azelőtt (leszámítva, hogy argentin/kubai gerilla, és az arcmása az utcán is folyton-folyvást visszaköszön) így csak arról tudok beszélni, amit és ahogy itt olvashattam, nem akarok belefolyni a megítélési vitákba, politika, blablabla – számomra izgalmas volt, meghatott ez a szeretet, amivel megírták a könyvet, amivel összeválogatták ezt a temérdek fényképet (a könyv 60% fotó), amelyek főként arra éleződtek ki, hogy milyen ember is volt ő, mint átlagember, mint kalandor, mint családfő, mint művész, mint orvos, mint harcos, mint forradalmár, hogy mit szerettek benne az emberek. Az összeválogatott idézetei alapján elgondolkodtató, és kíváncsivá tett, még biztos fogok olvasni róla!

Harkov>!
Hilda Barrio – Gareth Jenkins: Che Guevara legendája

Ez egy fantasztikus könyv volt egy rendkívüli emberről.
Che egész életét a kis emberekért folytatott küzdelem, a kizsákmányolás eltörléséért, a társadalmi igazságtalanságok megszüntetéséért folytatott harc határozta meg. Tette mindezt orvosként, forradalmárként, politikusként. Helytállása, munkabírása minden fronton példaértékű. Jó volt úgy olvasni a könyvet, hogy mentes volt minden rosszindulatú, mocskolódástól, melyet az utókor, és ellenségei terjesztettek róla.
A könyv egy nagyon igényesen megszerkesztett, szép album. Bár Che életrajza elég vázlatos, a könyv inkább a képek segítségével meséli el életét. Rengeteg idézet van tőle, illetve róla.
Kicsi hiányérzetem volt csupán. Lehetett volna benne több interjú mondjuk egy Fidel interjút szívesen olvastam volna, vagy egyet a Che-ről készült leghíresebb kép fotósával Alberto Kordával.
Összességében megérte megvásárolni, mert a könyv mindenképpen többször olvasós. Mondataiból, megjelenéséből erőt meríthet az ember a hétköznapok igazságtalanságai elleni küzdelemben.
„Che önfeláldozása a társadalom jobbá tételéért, örök elkötelezettsége az olyan emberi értékek iránt, mint a becsület, az igazság és a hűség, azt a hitet táplálja, hogy a lehetetlen lehetségessé válhat.”

Erdész>!
Hilda Barrio – Gareth Jenkins: Che Guevara legendája

A könyv könnyen olvastatja magát. Kicsit itt-ott „tudósítás-os” a sok kép mellett. :) Azoknak előny, akik ismerkednek Vele. S vagy már számtalan könyvet olvastak róla, azoknak sem okoz csalódást. Egy gondolattal zárnám soraim s mondanám el minősítésem:
-Már megnéztem, hol kapható tűzszínű póló az Ő arcmásával. :)


Népszerű idézetek

Harkov>!

Milyen végtelenül egyszerű úgy kormányozni, ha az ember a nép akaratára figyel, és cselekedeteinek egyetlen mércéje az, hogy hozzájáruljon a nép jólétéhez.

144. oldal

Harkov>!

A nép érdekében kifejtett minden erőfeszítés jutalma a nép bizalma.

151. oldal

Harkov>!

Che mindig is példakép volt, a tetteivel tanított. Sajátos szempontrendszere szerint, a bátorság, a munkabírás, a becsület, a tiszteletreméltóság alapján mérte fel az embereket.

162. oldal

Harkov>!

Che önfeláldozása a társadalom jobbá tételéért, örök elkötelezettsége az olyan emberi értékek iránt, mint a becsület, az igazság és a hűség, azt a hitet táplálja, hogy a lehetetlen lehetségessé válhat. A rejtélyes, eltökélt és talán örökké vágyakozó Che milliók szívébe, gondolataiba találta meg az utat.

375. oldal

Harkov>!

Ha megremegsz a felháborodástól valahányszor igazságtalanság történik a világban, az elvtársam vagy.

203. oldal

Harkov>!

Hogy közel kerülj a néphez, azt kell érezned, hogy egy vagy közülük, tudnod kell, mit akarnak, mire van szükségük.

225. oldal

Harkov>!

Én nem vagyok Krisztus sem jótékonykodó ember… egy Krisztusnak én éppen az ellentéte vagyok… minden lehetséges fegyverrel harcolok azért, amiben hiszek, és inkább megpróbálom elpusztítani az ellenségemet, mintsem felszögezzenek egy keresztre vagy bármi mást tegyenek velem.

251. oldal

Harkov>!

Képzeljétek magatokat feketének, mulattnak, munkásnak parasztnak; ki kell nyújtanotok kezeteket a nép felé, mert az egyetem senkinek nem magánbirtoka. Az egyetem a népé…

273. oldal

Harkov>!

És ha azt mondják rólunk, hogy romantikusak vagyunk, hogy javíthatatlan idealisták vagyunk, hogy a lehetetlent képzeljük el: akkor százszor is azt kell felelnünk, igen ilyenek vagyunk.

296. oldal

Harkov>!

Feleségemre és gyermekeimre semmilyen vagyont nem hagyok, és ez nem szomorít el. Nem kérek számukra semmit, az állam úgyis megad mindent, ami életükhöz, iskoláztatásukhoz szükséges.

316. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Oliver Stone – Peter Kuznick: Amerika elhallgatott történelme
Anderle Ádám: Latin-Amerika története
Ernesto Che Guevara: A gerillaharcos kézikönyve
Békés Rezső: Truman árnyéka
John Lewis Gaddis: A hidegháború
Frank Robin – Lars Ritter – Havassy Gergely: Politikai filozófiák zsebkönyve
Anna Funder: Stasiország
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
C. N. Degler: Az élő múlt
Mályusz Elemér: A vörös emigráció