Margaret ​Thatcher meggyilkolása és más történetek 2 csillagozás

Hilary Mantel: Margaret Thatcher meggyilkolása és más történetek

Az árnyak életre kelnek.
De ne valamiféle horrortörténetre gondoljunk itt, hanem a valóságos, hétköznapi életünk mögött megbújó sötétségre. Egy bejárónő első napja új munkahelyén. Egy felolvasó est vidéken. Egy idősödő házaspár kései nyaralása. Mindegyik történet magja ismerős. És ismerősek a mögöttük megbújó feszültségek és titkok is.
Hilary Mantel mesterien ábrázolja az emberi kapcsolatok egymásra utaltságát, azt a hétköznapi kiszolgáltatottságot, amelynek feloldására nap nap után mi magunk is kísérletet teszünk. Például úgy, hogy a kezünkbe veszünk egy könyvet.

Eredeti mű: Hilary Mantel: The Assassination of Margaret Thatcher

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Libri, Budapest, 2018
232 oldal · ISBN: 9789634334989 · Fordította: Borbás Mária, Falvay Dóra, Todero Anna
>!
Libri, Budapest, 2018
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634333364 · Fordította: Borbás Mária, Falvay Dóra, Todero Anna

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Amadea
Hilary Mantel: Margaret Thatcher meggyilkolása és más történetek

Habár otthon csücsül a polcon a szerző egy-két regénye, engem mégis a felhasználóbarát méretű novelláskötet csigázott fel, pontosabban a címe és a fülszöveg, amely hétköznapi emberek kisebb-nagyobb, mások számára lényegtelen, számukra azonban kulcsfontosságú jelenségek, események bemutatásával kecsegtet, nem kevés baljós felhanggal – nem is én lennék, ha nem kezdett volna el érdekelni.

Nagyon hamar a végére lehet érni a kis, szellősen szedett kötetnek, a legtöbb írás elég rövid. Nem kerülgetem a forró kását: jó-jó, de néhány novellánál (Elnézést a zavarásért; Végállomás) maradt némi hiányérzetem, vagy laposnak éreztem a befejezést. Némelyik (pl. a Miről ismerem meg?) rettentő nyomasztó, mintha a főszereplő átlépne a valóság tükrén és egy groteszk, torz iker-világban találná magát. Fullasztó érzés volt olvasni, mintha ólomsúlyúak lettek volna a tagjaim, de a történet nem futott ki semerre – ha hiába keresi az ember az értelmét, még inkább rémálomszerűnek tűnik.

Az összes novellán végigkígyózik a magány, az egymás mellett élés, a nemtörődöm, sőt bántó viselkedés – riasztó volt olvasni, hogy a férj egyetlen mondatot sem ejt ki a száján (Elnézést a zavarásért), hogy a családtagok elbeszélnek egymás mellett és a kishúg mennyire szívtelenül viselkedik az anorexiás nővérével (Váratlanul leáll a szív).

Igazából brutális arculcsapásokat, feszes, frappáns történeteket vártam ettől a kötettől – mint amilyen a Téli vakáció volt –, de inkább az én elvárásaim (meg a fáradtságom) okozta a problémát, egy ideje nem volt időm olvasni és kb. tűzijátékot vártam el, túl türelmetlen is voltam. Hilary Mantel nem annyira sokkolni, mint nyugtalanítani akar, kósza érzetekkel – émelyítő szagok, maguktól elmozduló bútorok, egy félreérthetetlen kép –, amelyeknek nem biztos, hogy lesz következménye, de befészkelik magukat az ember tudatalattijába, mint amikor egy rovar beesik az ágytámla mögé és halljuk, hogy erőtlenül kaparászik.


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Békés Pál: Csikágó
Jorge Luis Borges: A halál és az iránytű
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.
Borsa Brown: A maffia gyermekei
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Gárdonyi Géza: Mai csodák
Ray Bradbury: Marsbéli krónikák – Kisregények és elbeszélések
Gárdonyi Géza: Kék pille
Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák