Középkor ​újratöltve 1. (Középkor újratöltve 1.) 9 csillagozás

Hídvégi Igor: Középkor újratöltve 1.

„Lendületes, ​szórakoztató, változatos, jó ritmusú regény. A Brüsszel-Budapest-Brüsszel repülőúton olvastam el. Nem tudtam letenni.” (Roby Lakatos hegedűművész)

„Gyilkos indulatok, forró erotika, fondorlatos ármány és lankadatlan izgalom – az utolsó percig! Filmszerűen mozgalmas, tele váratlan és meglepő fordulatokkal. Hollywoodban már készülődnek!” (Tihor Attila újságíró, televíziós szerkesztő)

„Ez egy igazi -kardos, csajos, partraszállós- történet, ahogy szokták mondani. A harci jelenetek pedig nagyon valóságosak, a küzdelem igazi természetét tükrözik.” (Sifu Serflek József kung-fu világbajnok, kaszkadőr)

„– A káoszból rendet teremtettek, a háborúzó hordákból létrehozták a királyságokat. Megalkották a törvényeket, a közös nyelvet, bevezették a mai vallást, megszüntették a járványokat, segítettek a parasztoknak a földeken, ezért sokkal több lett a termés, és minden király mellé rendeltek egy tanácsnokot – sorolta Black a köztudott tényeket.
– Hogy… (tovább)

>!
Faqore, Budapest, 2015
536 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631237160

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

anesz P>!
Hídvégi Igor: Középkor újratöltve 1.

Fantasztikus a könyv, imádtam minden sorát! Izgalmas, feszültséggel teljes, műfajilag nem igazán meghatározható, csak így: remek könyv! Kicsit részletesebben, hogy mi is tetszett benne:
1. Olyan, mintha a cselekmény egyszerre játszódna a jövőben és a múltban. Ugyanis egy vegyi háború következtében 2000 év múlva úgy élnek az emberek, mint a középkorban. Teljesen olyan a légkör is, mintha egy lovagregényt olvasnék, csak gördülékenyebb stílusban. A történelmi (?) háttér teljesen hiteles: lovagi tornával kezdődik, vannak itt párbajok, szerelmek, ármánykodások, menekülések, mérgezések stb. Mint a legsötétebb középkorban. Az egészet pedig átlengi egy titokzatos, misztikus valami, ami a háttérből figyel, és ki tudja, hogy mikor bukkan fel? Végig él a kérdés, hogy miért van mindez? Hogyhogy megint itt tart az emberiség?
2. Atlantisz: ez a titokzatos hely, ahonnan a tanácsnokok jönnek, és irányítják az Ismert Világot (Európát). Én egy Andorra méretű kis királyságnak képzelem el ezt a központot, de még nem derült ki kristálytisztán semmi. Szóval a tanácsadók a királyok bizalmi emberei és irányítói. Kik ők? Mi a céljuk? A könyv nagyon jól egyensúlyoz az ő megítélésükön is: gonoszok vagy jók? Vagy egyszerűen csak a saját érdekeiket nézik? Végig mérleghintázunk ezeken a lehetőségeken, egyszer erre billen a mérleg, és amikor már úgy gondoljuk, hogy biztosan ők a gonoszok, történik valami, ami miatt teljesen átfordul a kép.
3. A szereplők ábrázolása frenetikus. Az előző pontban is írtam, hogy nem kizárólag jók és rosszak, mint Jókainál. Ez az állandó bizonytalanság árnyalttá teszi a figurákat, cselekedeteik sokszor logikátlannak tűnnek, de éppen ezzel lesznek valóságosak. Vannak itt mindenféle társadalomból valók: lovagok, királyok, tanácsadók, trónörökösök, orvosok, birtokosok, parasztok. Valamint, hogy legyen egy kis misztika is: a mutánsok. Ezzel megint kicsit átlendültünk a jövőbe. Kik is ők? Jók vagy rosszak? Ez sem egyértelmű, mindenesetre az egyház üldözi őket. Tiszta inkvizíció!
4. A politikai viszonyok, amit áthat a hatalom és az érdek. A hatalom torzító erejéről kiírtam egy idézetet is, szerintem nagyon találó. A cselekmény szálai a francia, az angol, az orosz és a spanyol udvarban bonyolódnak, valamint a titokzatos Atlantiszban és egy rejtett világban, a Mocsárban, ahová az üldözöttek menekülhetnek és élhetnek szinte demokráciában. Mindegyik udvar jellegzetes, és tartogat majd még izgalmakat a következő kötetre. Már nagyon várom! :-)
5. A stílusa nagyon olvasmányos, átlátható, izgalmat keltő. Csak úgy falja a sorokat az ember. Nagyon szerettem olvasni. A borító is igényes, és kicsit felvillantja a könyv lényegét: itt-ott egy-egy ismerős motívum, de a többi homályba vész. Egyes jeleneteket pedig különösen imádtam: a romantikus légkör, és főleg a kardozós jelenetek (mindig is a gyengéim voltak)!
Összességében mindenkinek ajánlom: azoknak, akik szeretik a történelmi regényeket, akik a disztópiák szerelmesei, a romantikus lelkűeknek, akik kíváncsiak a kortárs magyar írókra, a kalandregény-rajongóinak, a politikai- diplomáciai bonyodalmak kedvelőinek (Kicsit hajaz a Trónok harcára is kevesebb vérrel és szerethetőbb szereplőkkel), a sorozatimádóknak vagy egyszerűen azoknak, akik szeretnek jó könyveket olvasni. Érdemes belevágni ebbe a szellemi kalandozásba!

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Hídvégi Igor: Középkor újratöltve 1.

véletlenül futottam bele gyorsan meg is rendeltem ,és nem bántam remek trilógia első kötete .
az íróról nem sokat tudok ,de lehet hogy ez az én szegénységi bizonyítványom .
első regényhez képest legalábbis én mást nem találtam nagyon jól kitalált ,megírt izgalmas regény lett.Valami nagy katasztrófa történt a világ középkori szintre süllyedt vissza .2000 év telt el azóta. a király mellett szolgáló tanácsnokok irányítanak igazából ők az igazi urak .
A tanácsnokok Atlantisz nevű titokzatos helyről jönnek ,nem sokat lehet tudni róluk egyelőre.
nekem a francia tanácsnok a nagy kedvenc nagy jól ki van dolgozva ,okos .leleményes és kelően kegyetlen , a másik karakter az angol király barátja ö nem tanácsnok Sir Lemmy Black más néven stratéga is hasonlóan jól kitalált szereplő .egy másik szál az Ismert Világ, amely a mai Európa területén mostanában egyre több mutáns születik különböző képességekkel ,gyorsaság ,beszéd nélküli kommunikáció ,stb, na őket a helyi papság üldözi mint régen a boszorkányokat ,és úgy is végzik . egy öntelt „mutáns” lovag és az őt megmentő csapatot és a titkos rejtek helyüket ismerjük meg.
A francia,és angol udvart mutatták de a legjobban ,az orosz és a spanyolt egyelőre csak felvezették ,de hasonlóan izgalmasnak ígérkezik majd.
szóval örülök hogy rátaláltam ,elolvastam .és várom a folytatást ,ami elvileg még idén megjelenik .

3 hozzászólás
Fieri>!
Hídvégi Igor: Középkor újratöltve 1.

Izgalmas, lendületes olvasmány, nem tudtam letenni. Örülök, hogy megjelent a második rész is.

marcsiracz17>!
Hídvégi Igor: Középkor újratöltve 1.

Nagy gyengém az alternativ valóságokról/utópiákról/disztópiákról szóló könyvek és az külön öröm hogy végre magyar szerzőtól olvashatok ilyet. Az elején kicsit izgultam, nem rántott be azonnal a cselekmény, soknak éreztem a szereplők számát és a helyszínt. Viszont hozta azt amit nagyon szeretek, egy idő után már nem tudtam lerakni! Jól kidolgozott történet ami nem ül le, nem tudtam előre minden fordulatot és végig ébren tartott. A szereplők többsége is rendesen meg van írva, nem két dimenziósak a főszereplők, hogy minden lépésükkel rögtön egyet értsek, és értsem miért történt.
Összegésében nagyon pozitiv csalódás volt a könyv, mert kidolgozott, akciódús és felemelő. Kiváncsian várom a folytatást, illetve a beígért trilógia harmadik kötetének megjelenését is. :)

Nico_71>!
Hídvégi Igor: Középkor újratöltve 1.

Nagyon szuper könyv! Ötletes, fantáziadús, izgalmas, fordulatos. Új műfajt teremt a fantasy világában!
Megérdemelné, hogy megfilmesítsék!
Nagyon várom a trilógia harmadik részét!
Molnár B. Lajos grafikus és festőművész

Mar1etta>!
Hídvégi Igor: Középkor újratöltve 1.

Furcsa egy könyv.
Pozitívum: jó az alapötlet, érdekes a történet. Éppen ezért biztosan elolvasom a folytatást is.
Negatívum: pongyola, kidolgozatlan és zavaróan kisiskolás a szövegalkotása. Következetlen a történetalakítás, elnagyolt, igénytelen és néhol idétlen párbeszédek találhatók benne. Kár, hogy az író a kordivatnak akar megfelelni (erőszakolásokra és röhögő trágárságokra helyezi a hangsúlyt, ahogy a mai történelmi regényírók többsége) és nem a szépirodalmi stílust használja. Kár, mert így nem lesz soha klasszikus. Pedig a história megérdemelné.


Népszerű idézetek

anesz P>!

– Tudod, a hatalom eltorzítja az embert, az eredeti céljai megváltoznak, és az uralkodás a legrosszabbat hozza ki bárkiből. Ha nincs egy korlát, akkor az ösztön elszabadul, és megöli a józan gondolkodást.

375. oldal

anesz P>!

– Tudod, Vincent, ha az összes titkomat ismernéd, akkor unalmasnak találnál, mégpedig egy unalmas embernél nincs szánalmasabb.

450. oldal

Rebeka99>!

Inkább azt mondd el, hogy mi történt! – nyomta vissza Blacket az ágyba Mortimer.
-Hát csak annyi, felség, hogy kiugrasztottam a nyulat a bokorból – válaszolt sokat sejtetően a Stratéga.
És? – bődült el a türelmetlenségtől felbőszült király.
A nyúl majdnem elharapta a torkom!

361. oldal

Rebeka99>!

A tanácsnokok kiképzésének második leckéje: mindenkit motivál valami; ha rájössz az indítékra, kiszámíthatod a másik lépéseit, mert ismered a törekvéseinek irányát.

72. oldal

Rebeka99>!

A segédnek eszébe jutott a tanácsnokok tizedik leckéje, amely így szólt: provokáld az ellenséget, késztesd hibázásra. Aki ösztönösen cselekszik, az törvényszerűen nem a legjobb döntést fogja meghozni.

74. oldal

Rebeka99>!

Úgy tapasztalta, hogy a pattogó, gyors kérdésekre nehezebb hazug választ adni. Ilyenkor valaki vagy az igazat mondja, vagy nagyon hamar belezavarodik.

455. oldal


A sorozat következő kötete

Középkor újratöltve sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robin LaFevers: Halandó szív
J. Goldenlane: Csillagok szikrái
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Tyll J. Pollman: Farkasok születése
Urbánszki László: Fegyver csörög
Urbánszki László: A nemzetségfő
Trux Béla: A templomos lovag
Benkő László: Idegen tüzek
Budai Lotti: A magányos trónörökösnő
David Mitchell: Felhőatlasz