Április ​út (Kovács Vera 1.) 126 csillagozás

Hidasi Judit: Április út Hidasi Judit: Április út

„Nagyon-nagyon ​tetszett!” – Olvasni jó"Ez a család regénye." – Ekultúra"Teljesen belefeledkeztem." – Zakkant olvas
„Még a fájó dolgokat és jó volt olvasni.” – Adri könyvmoly
Találkozhatsz tizenöt évesen életed szerelmével?

A kilencvenes évek elején egy kisvárosban találkozik először Kovács Vera és Csenger Bálint. Mohón és szenvedélyesen szeretnek egymásba, de az élet közbeszól. Tizenöt év múlva újra találkoznak a nyüzsgő Budapesten. Bálint felelősségteljes, de magányos orvossá vált, míg Vera pizzafutárként dolgozik.
Vera közel tíz éve szakította meg a kapcsolatot a szüleivel, amikor felbukkan a húga, hogy meghívja az esküvőjére. Vera újra kitárja az ajtaját és a szívét: gyógyulást keres.
Ezen az úton barátokra lel, és visszatér az életébe a szerelem is. Így, Bálinttal egymás kezét fogva próbálják feldolgozni egy régi nyár fájdalmas eseményeit.
Hidasi Judit csodálatosan felemelő sorozatának első regényéből kiderül, mi történik, ha egy tragédia… (tovább)

>!
Álomgyár, Budapest, 2021
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635700691
>!
Álomgyár, Budapest, 2021
312 oldal · ISBN: 9789635700707
>!
GABO, Budapest, 2012
260 oldal · ISBN: 9789636895570

1 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 23

Most olvassa 2

Várólistára tette 82

Kívánságlistára tette 98

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

dontforgettosmileandread>!
Hidasi Judit: Április út

Lehetett volna ez egy átlagos könyv is. Olvasd: (!)
Április út, amire te is rá fogsz lépni. Vagy már rajta is jársz.
Különleges könyv. Én azok közé tartozom, akik először olvasták Hidas Judit regényét. (Ugyanis ez a második kiadása.)
Vera és Bálint története sok szempontból is más, mint amilyennek egy romantikus címkével ellátott regényt gondolnál. Nagyon tetszett, hogy ez a formaiságban is megnyilvánult. Kicsit nehezen rázódtam bele, azonban volt egy pont , ahol elkapott és vitt magával egészen az utolsó sorig. Bizony, sorig. Mert ebben a regényben nincsenek fejezetek. Hihetetlen, ugye? És mégis egy remek történet. Három rész van: 15 évvel ezelőtt , most és ami még jönni fog. Ismerős? Múlt,jelen,jövő.

Van a főszereplőnk,Vera, aki 1990es évek-től kezdi elmesélni történetét. Igazán egyedi stílusban, ami a saját olvasási stílusomhoz mérve abszolút komfortzónán kívülinek mondható, de kedveltem a cselekményszálat. Jól felépített.
Szerelembe esik Bálinttal, aki kibillenthetetlen, elszánt és eltökélt srác. Innentől kezdve két ember volt csak ezen a világon, két kamasz. Ők ketten. Majd egy tragédia után elválnak útjaik. Bálint ,megtartja határozottságát , odaadó orvos lesz, ám mindig is keres valamit. Vagy valakit?
Vera élete szöges ellentét. Csapódik, nincs a helyén, szenvedélybeteg lesz, végül önmagába vetett hite is megkérdőjeleződik. De! Ráébred, hogy élete rossz irányba halad és lehet, hogy épp jókor jön a segítség is.
Csak egy baj van: Képtelen visszamenni az Április útra. Vagy mégsem?

A mondanivalóját szerettem a legjobban! Van kiút a kilátástalannak érzett helyzetekből. Mindig van egy másik út.
Még van idő. Rengeteg idő.
Holnap jó lesz.
Igen.
Holnap.
.
Minden tini kezébe adnám. De a felnőttekébe is. Mindenkiébe.
Köszönjük ezt az újraszínezett történetet; tökéletes árnyalatban jutott el hozzám.
.

Wandamaci P>!
Hidasi Judit: Április út

Egy 15 éves tinédzser, Vera életébe csöppenünk bele, aki a helyi edző lánya, szép és kivételezett, mégis neki is megvannak a problémái, amelyekkel küzd. Viszont a barátaival, legjobb barátnőjével szépen elevickélnek az élet tengerén, majd ehhez a csapathoz Bálint is csatlakozik, ami végzetes történések láncolatát indítja be, és mindkét fiatal életét teljesen más pályára állítja.

Vera stílusával, gondolkodásával már a könyv elején sem tudtam kibékülni, nagyon távol áll tőlem.

Viszont, amit a legjobban értékelek: a mondanivaló. Úgy gondolom, hogy ez a történet segíthet olyan tinédzsereknek, akik kilátástalannak érzik a helyzetüket és egy kicsit előrevetítheti a jövőt, hogy mi van, ha az önpusztítást választják. Nem érnek el vele semmit, csak még nyomorultabbul fogják érezni magukat. Mindenki a saját döntéseiért felelős, kár ezt másra hárítani, vagy más döntéseit a saját vállunkra venni. Hiszem, hogy tükröt mutathat ebben az életszakaszban súlyos terhekkel küzdőknek és bízom benne, hogy elriasztja őket ettől az úttól. Mindig van más út.

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.com/2021/09/hidasi-judit-apri…

janka0416>!
Hidasi Judit: Április út

Borító: 5/3 – most kivételesen nem a borító miatt olvastam el a könyvet. :D
Cselekmény: 5/5** :
┈┈┈┈┈┈▕▔╲┈┈┈┈┈┈
┈┈┈┈┈┈┈▏▕┈┈┈┈┈┈
┈┈┈┈┈┈┈▏▕▂▂▂┈┈┈
▂▂▂▂▂▂╱┈▕▂▂▂▏┈┈
▉▉▉▉▉┈┈┈▕▂▂▂▏┈┈
▉▉▉▉▉┈┈┈▕▂▂▂▏┈┈
▔▔▔▔▔▔╲▂▕▂▂▂I

Szerintem ezzel mindent elárultam. :)
Örülök,hogy a 2013-as évet egy ilyen könyvvel nyithattam. :))

9 hozzászólás
Dün P>!
Hidasi Judit: Április út

Brigi idézeteit olvasva lettem kíváncsi a könyvre, és egy könyvtári böngészéskor rám is talált.
Egészen jól kezdődik ez az értékelés, darabosan, tényszerűen, de még a hatása alatt vagyok az egész történetnek, Veráénak is, és a sajátoménak is; a sebek lüktetésének, amiket feltépett ez a könyv; a gondolatoknak, amiken most képtelenség nem kattogni…
A regény eleje kevésbé ragadott meg – talán mert kevésbé volt ismerős –, nehezen rázódtam bele Vera stílusába, néhol kicsit idegen is volt. De nagyon hamar megértettem, miért nem tehetem le a kötetet, miért talált meg, miért nem csak annyi időre, hogy az érdekes idézetek olvasása után elkezdem, majd leteszem, hogy nagyobb volt a füstje, mint a lángja.
Az ilyen könyvekről mondom azt, hogy az életem olvasmányai, amikről csak nagyon nehezen tudok értelmes gondolatokat összeszedni, mert benne vannak az életem egy részének történései, fájdalmai, tanulságai, és nem egyszerűen megérintenek, hanem odacsapnak a földhöz.
És akkor itt zárok vissza, hogy se magamat, sem a sorok olvasóit ne hozzam kényelmetlen helyzetbe. Talán ennyi pont elég ahhoz, hogy kitűnjön, hogy ez egy pozitív – és ez most milyen semmitmondó szó – értékelés a könyvről. Meg még sokkal több minden a háttérben.

7 hozzászólás
V_rita P>!
Hidasi Judit: Április út

Magával sodort és megérintett Vera története. Legyünk bátrak és vállajuk önmagunkat . Őszintén éljünk ne burkolozzunk be a hazugság köpönyégével. Nagyon erős mondanivalókat tartalmazó regény. Több mint amit a fülszöveg sejtetni enged.

Beszterczei_Erika>!
Hidasi Judit: Április út

Fantasztikus történet ♡
Mint egy film, úgy pergett le előttem az egész könyv. Nagyon közel került a szívemhez Vera és Bálint története a padtól a nagyvároson át vissza teljesen az Április útig. Szerethető, kedvdlhető karakterek uralják a regényt. Hol visítottam a nevetéstől, hol pedig könnyeimmel kinlódva olvastam.
@hidasijudit várom a többi részt!

Lady_Hope I>!
Hidasi Judit: Április út

Nagyon szeretnék rájönn hogy mi okból tettem én ezt fel anno a várólistámra, de sajnos esélytelen hogy valaha kiderül. De amiért már évek óta ott csücsült, ezért rátettem a VárólistaCsökkentős listámra, ezért el kellett olvasnom, ha tetszett ha nem.
És igazából egy fél nap alatt elolvastam. Egyrészt mert rövid, másrészt mert olyan egyszerű, hogy nem sok vizet zavar.
Az olvasásélménnyel nem volt baj. Úgy tetszegetett. Voltak amik miatt felszaladt a szemöldököm a homlokom tteejére (Zavarban-e vagy? Ezt ki mondja így? Fujj.) De a szereplők olyan aranyosan kétdimenziósak voltak, hogy nem volt velük gondom.
A nagy csattanó spoiler tetszett. De azért van egy olyan sejtésem hogy évek múlva csak egy női pizaffutár fog megmaradni ebből a könyvből..

2 hozzászólás
Kovaxka P>!
Hidasi Judit: Április út

Nem tudom, mért gondoltam, hogy ez egy nekem való könyv, biztos a sok csillag tévesztett meg. Nem szívesen pontozok le hazai szerzőt, spoiler de ez nekem nagyon kevés volt. A történetet mintha már olvastam volna, csak sokkal jobban megírva. A karaktereket sematikusnak, a párbeszédeket idegesítőnek találtam, a kilencvenes évek kamaszait meg totálisan hiteltelennek. A középrészben kicsit javult a helyzet, míg nem fulladt bele az érzelmekbe és a klisékbe. Legalább nem volt hosszú.

Lanore P>!
Hidasi Judit: Április út

Azt hiszem, erre a történetre igencsak sikerült ráhangolódnom… rengeteg érzés kavarog bennem, ezért nem biztos, hogy értelmes értékelést tudok összehozni :)
Az első rész nosztalgikus időutazással kezdődik, a 90-es évek hangulatával, az akkori zenékkel, a gimis évekkel, boroskólával, régi kétforintosokkal, és azzal a jól ismert tini vággyal, hogy a kisvárosból majd egyszer milyen jó lesz felköltözni Budapestre, hiszen az élet ott zajlik igazán… öröm volt visszaemlékezni ezekre!
Aztán megtörtént a tragédia, és hirtelen 15 évvel később folytatódott a főszereplő, Vera története. Igazság szerint akármennyit is változott az évek során, nem tudtam igazán megkedvelni a karakterét, sem tiniként, sem felnőttként. Pedig van, amiben hasonlítunk egymásra, ez a fajta támadó-önző viselkedés, és a menekülési kényszer számomra sem voltak ismeretlen fogalmak. De Vera annyira nagyképűen, túlzott egoizmussal állt a dolgokhoz, hogy néha egyszerűen nem értettem, mit művel. Próbáltam a történteknek betudni a viselkedését, hiszen borzasztó dolgokon ment keresztül… a keserűsége egy idő után fullasztóvá vált, mindenkit eltaszított. Hosszú és nehéz volt a gyógyulása, talán nem is sikerült teljesen megbocsátania saját magának, de jó volt látni, ahogy lassan megnyílik Dávó, Marcsi, Anna és végül Bálint felé. A legszimpatikusabb karakter azonban nekem egyértelműen Tünde volt… a végén, a mozi sorainál bizony elsírtam magam…
A könyv teljesen magába szippantott, a hangulata végig megmaradt, és az i-re a pontot a végén található „playlist” tette fel, csupa olyan dallam, ami hatással volt az írónőre, és Vera történetére… így lett kerek az egész, Pink Floyd, Placebo, Massive Attack és Tori Amos dalokkal.

„Az igazat megvallva, a magány könnyed állapot. Puha és meleg, megszokható, szerethető. Csak akkor kezdi el savként marni a lelked, amikor rájössz, hogy társra vágysz.”

Nora42>!
Hidasi Judit: Április út

Régóta kerülgetem a könyvet, Hidasi Judit neve nekem garancia arra, hogy jót fogok olvasni. Egy kihívás során kiválasztották, hogy olvassam. Vegyesek az érzéseim, fantasztikusan megírt könyv, de voltak benne olyan részek mikor Verát hókon tudtam volna nyomni, a végére azért valamennyire összeállt a kép, de van bennem kérdés, amire nem kaptam választ. Pl miért küldte el Bálintot, anno. Miért azt az éjszakát választotta, hogy a múltjával megismertesse Bálintot, mikor arra az éjszakára várt álmaiban. Ez az örömről, boldogságról kellett volna hogy szóljon. A vallomást időzíthette volna előbbre vagy későbbre is. Marcsit egyszerűen imádtam, egy egyszerű ember, aki nem mellesleg nagyszerű barát, hiába ünnepelt szinésznő. Dávó, hát róla csak szuperlativuszokban tudnék beszélni. Kicsit szkeptikus voltam mikor megismertem. Hát most megtanultam nem szabad előítéletesnek lenni. Nagyon szeretnék még róluk is olvasni. És akkor még nem is beszéltem Gizi néniről, mindenki anyjáról, és a kapitányról! Nagyon imádtam őket is!! Sokszor ért fülig a szám, és többször potyogtak a könnyeim. Nagyon tetszett!! Köszönöm hogy olvashattam!!


Népszerű idézetek

zakkant>!

Az apró órákból, az apró csodákból áll az életünk. És ezt én is így gondolom. Azt csak remélni merem, hogy igazán jelen tudok lenni bennük. Mert a végén semmi más nem számít. Csak a kis dolgok. Mosolyok, gesztusok, érintések. És igenis hiszem, hogy a szavak. Azok is fontosak. Nem szabad kimondatlan szavakat hagyni magunk után.

259. oldal

zakkant>!

Vannak olyan pillanatai az életnek, amelyeket az ember soha nem felejt el. Ez nem újdonság. Vannak olyan napok, olyan esték, olyan éjszakák, amelyekről pontosan tudod, hogy meg fogják változtatni az egész életedet. Valahol a gyomrodban érzed. Még azelőtt, hogy bármi történne.

78. oldal

zakkant>!

Tudott bánni velem. Többnyire igaza volt. Nem is csak többnyire, hanem mindig. Hogy ő miért szeretett velem lógni, arról fogalmam sem volt. De valójában ilyen a barátság, nem? Nem keresed a miértjeit. Nem faggatózol. És nem kell magyarázkodnod amiatt, aki vagy.

27. oldal

Brigi007>!

Senki más nem tehet boldoggá, ha belül nyomoronc vagy.

155. oldal

Nikkincs>!

A boldogsághoz való viszonyunk egészen más tizenévesen. Miért? Nincs bennünk félelem. Félelem az elvesztéstől. Nincsenek csalódásaink és sötét foltjaink a lelkünkön. Harapjuk az életet. Bekebelezzük. Nagyjából semmivel sem törődve. Nem tudom, hogy jól van-e ez így. Igazából ezt senki nem tudja. Ez a helyzet és kész. Amikor tizenöt évesen vagy szerelmes, minden olyan könnyűnek tűnik. Mosolyogsz, négy decibellel hangosabban beszélsz, kikiabálnád az egész világnak, hogy boldog vagy. És mindenki hagyjon békén a fájdalmával meg a gondjaival. Mert nem érdekel. Kizárod. Legalábbis megpróbálod.

78. oldal

Brigi007>!

– Tulajdonképpen mi a szakterületed? Milyen orvos vagy? – bénázok.
– Kardiológus.
– Akkor mi most egy kar-dialógust folytatunk?

187. oldal

11 hozzászólás
Brigi007>!

A magunk módján tényleg ugyanabban a sárban tapicskolunk. Úgy hívják: magány.
Az ember saját magának csinálja.

212. oldal

Kapcsolódó szócikkek: magány
zakkant>!

A bolond és a zseni között csak a siker nagysága tesz különbséget.

156. oldal

Nikkincs>!

Az igazat megvallva, a magány könnyed állapot. Puha és meleg, megszokható, szerethető. Csak akkor kezdi el savként marni a lelked, amikor rájössz, hogy társra vágysz.
Utána már nem kényelmes, hanem fojtogató. A napi rutin, ami eddig meghatározta az életed, hirtelen nyűg lesz, bosszantó és monoton.

205. oldal

Kapcsolódó szócikkek: magány
Brigi007>!

… úgy néz rám, mintha én lennék a fagylalt, ő meg a kanál.

184. oldal


A sorozat következő kötete

Kovács Vera sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám
Marilyn Miller: A felejtés útján
B. E. Belle: Megtörtek
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok
Tara Monti: Fianna
Guillaume Musso: Holnap
Guillaume Musso: Most!
Murakami Haruki: Norvég erdő
Fábián Janka: A német lány
Paulo Coelho: Veronika meg akar halni