Április ​út (Kovács Vera 1.) 115 csillagozás

Hidasi Judit: Április út

Találkozhatsz ​tizenöt évesen életed szerelmével? És mi történik akkor, ha egy szörnyű tragédia folytán el kell válnotok egymástól? Ha újra látjátok egymást az életetek már nem lesz ugyanaz… A kilencvenes évek elején, a rendszerváltás kusza korszakában, egy kisvárosban találkozik először Kovács Vera és Csenger Bálint. Mohón és szenvedélyesen szeretnek egymásba, de az élet közbeszól. Tizenöt év múlva újra találkoznak, és egymás kezét fogva próbálják feldolgozni annak a régi nyárnak a tragédiáját. Helyszín immáron a nyüzsgő Budapest. Bálint időközben felelősségteljes, de magányos orvossá vált, Vera pedig pizza futárként dolgozik, mert úgy legalább békén hagyják, és nem faggatják a múltjáról, amivel nem tud szembenézni. Vera közel tíz éve szakította meg a kapcsolatot a szüleivel, amikor is felbukkan a húga, hogy meghívja az esküvőjére. Hősnőnk pedig újra kitárja az ajtaját és a szívét: gyógyulást keres. Nincs más lehetősége. Ezen az úton (talán neki a legmeglepőbb) de barátokra lel:… (tovább)

>!
GABO, Budapest, 2012
260 oldal · ISBN: 9789636895570
>!
GABO, Budapest, 2012
260 oldal · ISBN: 9789634066279

Enciklopédia 2


Kedvencelte 22

Most olvassa 1

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 67

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

janka0416>!
Hidasi Judit: Április út

Borító: 5/3 – most kivételesen nem a borító miatt olvastam el a könyvet. :D
Cselekmény: 5/5** :
┈┈┈┈┈┈▕▔╲┈┈┈┈┈┈
┈┈┈┈┈┈┈▏▕┈┈┈┈┈┈
┈┈┈┈┈┈┈▏▕▂▂▂┈┈┈
▂▂▂▂▂▂╱┈▕▂▂▂▏┈┈
▉▉▉▉▉┈┈┈▕▂▂▂▏┈┈
▉▉▉▉▉┈┈┈▕▂▂▂▏┈┈
▔▔▔▔▔▔╲▂▕▂▂▂I

Szerintem ezzel mindent elárultam. :)
Örülök,hogy a 2013-as évet egy ilyen könyvvel nyithattam. :))

9 hozzászólás
Dün P>!
Hidasi Judit: Április út

Brigi idézeteit olvasva lettem kíváncsi a könyvre, és egy könyvtári böngészéskor rám is talált.
Egészen jól kezdődik ez az értékelés, darabosan, tényszerűen, de még a hatása alatt vagyok az egész történetnek, Veráénak is, és a sajátoménak is; a sebek lüktetésének, amiket feltépett ez a könyv; a gondolatoknak, amiken most képtelenség nem kattogni…
A regény eleje kevésbé ragadott meg – talán mert kevésbé volt ismerős –, nehezen rázódtam bele Vera stílusába, néhol kicsit idegen is volt. De nagyon hamar megértettem, miért nem tehetem le a kötetet, miért talált meg, miért nem csak annyi időre, hogy az érdekes idézetek olvasása után elkezdem, majd leteszem, hogy nagyobb volt a füstje, mint a lángja.
Az ilyen könyvekről mondom azt, hogy az életem olvasmányai, amikről csak nagyon nehezen tudok értelmes gondolatokat összeszedni, mert benne vannak az életem egy részének történései, fájdalmai, tanulságai, és nem egyszerűen megérintenek, hanem odacsapnak a földhöz.
És akkor itt zárok vissza, hogy se magamat, sem a sorok olvasóit ne hozzam kényelmetlen helyzetbe. Talán ennyi pont elég ahhoz, hogy kitűnjön, hogy ez egy pozitív – és ez most milyen semmitmondó szó – értékelés a könyvről. Meg még sokkal több minden a háttérben.

7 hozzászólás
Lady_Hope I>!
Hidasi Judit: Április út

Nagyon szeretnék rájönn hogy mi okból tettem én ezt fel anno a várólistámra, de sajnos esélytelen hogy valaha kiderül. De amiért már évek óta ott csücsült, ezért rátettem a VárólistaCsökkentős listámra, ezért el kellett olvasnom, ha tetszett ha nem.
És igazából egy fél nap alatt elolvastam. Egyrészt mert rövid, másrészt mert olyan egyszerű, hogy nem sok vizet zavar.
Az olvasásélménnyel nem volt baj. Úgy tetszegetett. Voltak amik miatt felszaladt a szemöldököm a homlokom tteejére (Zavarban-e vagy? Ezt ki mondja így? Fujj.) De a szereplők olyan aranyosan kétdimenziósak voltak, hogy nem volt velük gondom.
A nagy csattanó spoiler tetszett. De azért van egy olyan sejtésem hogy évek múlva csak egy női pizaffutár fog megmaradni ebből a könyvből..

2 hozzászólás
Kovaxka P>!
Hidasi Judit: Április út

Nem tudom, mért gondoltam, hogy ez egy nekem való könyv, biztos a sok csillag tévesztett meg. Nem szívesen pontozok le hazai szerzőt, spoiler de ez nekem nagyon kevés volt. A történetet mintha már olvastam volna, csak sokkal jobban megírva. A karaktereket sematikusnak, a párbeszédeket idegesítőnek találtam, a kilencvenes évek kamaszait meg totálisan hiteltelennek. A középrészben kicsit javult a helyzet, míg nem fulladt bele az érzelmekbe és a klisékbe. Legalább nem volt hosszú.

Lanore P>!
Hidasi Judit: Április út

Azt hiszem, erre a történetre igencsak sikerült ráhangolódnom… rengeteg érzés kavarog bennem, ezért nem biztos, hogy értelmes értékelést tudok összehozni :)
Az első rész nosztalgikus időutazással kezdődik, a 90-es évek hangulatával, az akkori zenékkel, a gimis évekkel, boroskólával, régi kétforintosokkal, és azzal a jól ismert tini vággyal, hogy a kisvárosból majd egyszer milyen jó lesz felköltözni Budapestre, hiszen az élet ott zajlik igazán… öröm volt visszaemlékezni ezekre!
Aztán megtörtént a tragédia, és hirtelen 15 évvel később folytatódott a főszereplő, Vera története. Igazság szerint akármennyit is változott az évek során, nem tudtam igazán megkedvelni a karakterét, sem tiniként, sem felnőttként. Pedig van, amiben hasonlítunk egymásra, ez a fajta támadó-önző viselkedés, és a menekülési kényszer számomra sem voltak ismeretlen fogalmak. De Vera annyira nagyképűen, túlzott egoizmussal állt a dolgokhoz, hogy néha egyszerűen nem értettem, mit művel. Próbáltam a történteknek betudni a viselkedését, hiszen borzasztó dolgokon ment keresztül… a keserűsége egy idő után fullasztóvá vált, mindenkit eltaszított. Hosszú és nehéz volt a gyógyulása, talán nem is sikerült teljesen megbocsátania saját magának, de jó volt látni, ahogy lassan megnyílik Dávó, Marcsi, Anna és végül Bálint felé. A legszimpatikusabb karakter azonban nekem egyértelműen Tünde volt… a végén, a mozi sorainál bizony elsírtam magam…
A könyv teljesen magába szippantott, a hangulata végig megmaradt, és az i-re a pontot a végén található „playlist” tette fel, csupa olyan dallam, ami hatással volt az írónőre, és Vera történetére… így lett kerek az egész, Pink Floyd, Placebo, Massive Attack és Tori Amos dalokkal.

„Az igazat megvallva, a magány könnyed állapot. Puha és meleg, megszokható, szerethető. Csak akkor kezdi el savként marni a lelked, amikor rájössz, hogy társra vágysz.”

Nora42>!
Hidasi Judit: Április út

Régóta kerülgetem a könyvet, Hidasi Judit neve nekem garancia arra, hogy jót fogok olvasni. Egy kihívás során kiválasztották, hogy olvassam. Vegyesek az érzéseim, fantasztikusan megírt könyv, de voltak benne olyan részek mikor Verát hókon tudtam volna nyomni, a végére azért valamennyire összeállt a kép, de van bennem kérdés, amire nem kaptam választ. Pl miért küldte el Bálintot, anno. Miért azt az éjszakát választotta, hogy a múltjával megismertesse Bálintot, mikor arra az éjszakára várt álmaiban. Ez az örömről, boldogságról kellett volna hogy szóljon. A vallomást időzíthette volna előbbre vagy későbbre is. Marcsit egyszerűen imádtam, egy egyszerű ember, aki nem mellesleg nagyszerű barát, hiába ünnepelt szinésznő. Dávó, hát róla csak szuperlativuszokban tudnék beszélni. Kicsit szkeptikus voltam mikor megismertem. Hát most megtanultam nem szabad előítéletesnek lenni. Nagyon szeretnék még róluk is olvasni. És akkor még nem is beszéltem Gizi néniről, mindenki anyjáról, és a kapitányról! Nagyon imádtam őket is!! Sokszor ért fülig a szám, és többször potyogtak a könnyeim. Nagyon tetszett!! Köszönöm hogy olvashattam!!

csucsorka P>!
Hidasi Judit: Április út

2013-ban megláttam. 2016-ban megvettem. 2017 áprilisában végre elolvastam.

Az előszónál még azt hittem, jó volt a megérzésem: csodát kapok, szépirodalmat, valamit, amit dédelgetni kell és amire megérte várni, várakozni.
Tökéleteset vártam, és azt hittem, az egyetlen baja az lehet, hogy azt azért mégsem ugorja meg.

Benne volt a pakliban, hogy csalódás lesz.

Már az első oldalakon elengedtem a magas elvárásaimat, és vártam, hogy ezen a letaglózó csalódáson túl mégis meggyőzzön az író, a történet, a szavak, bármi.

Szeretem, ha a szereplőink döntéseire van magyarázat, ha az érzelmeiknek meg van ágyazva, a szavaik mögött pedig olyan tartalom van, hogy kimondaniuk sem kellene, hisz az olvasó tudja. Itt mindennek az ellenkezője történt.
Szóval nem tetszett. A botegyszerű párbeszédek, a hatalmas horderejű mondatok és monológok, amiket a valóságban ott és akkor sose mondana egy tizenötéves; a viszonyok és nem viszonyok…

Nagyon sokat kellett volna jelentsen nekem ez a regény, mert nekem a mániám, hogy léteznek eget-földet megmozgató szerelmes kamaszok, de ez… ebből semmit sem kaptam, pedig azt ígérték.

Nikkincs>!
Hidasi Judit: Április út

Érdekes, hogy lassan két napja, hogy elolvastam a könyvet, de az egész azóta is itt motoz bennem. Nem tudom mi fogott meg benne igazán. A történet, a szereplők, a stílus mind egy-egy remek alkotóelemét adta ennek a regénynek. Jó volt arról olvasni, hogy van olyan család, vannak olyan emberek, akik akkor is ott állnak a hátad mögött, amikor Te már leírtad őket és úgy gondolod, hogy nincs visszatérés. Mert van. Csak fel kell ismerni a lehetőségeket, élni kell velük és bármennyire is félünk megtenni bizonyos dolgokat, néha muszáj fejest ugrani és kockáztatni. Én ezt az üzenetet kaptam ettől a könyvtől!
Bővebben: http://konyveskalandozasok.blogspot.com/2012/05/sebek.html

10 hozzászólás
katacita I>!
Hidasi Judit: Április út

ha tudnék könyvön sírni, most patakokban folyna a könnyem, örömtől, bánattól egyszerre, meg mert annyira intenzív érzelmileg, hogy hű. nem lehet tőle szabadulni, de a jó az, hogy nem is akarok.
Bálint talpig férfi, sajnálatos, hogy a fajtája kihalófélben van. A kedvenc karakterem mégis inkább a kosárlabda-edző apa, talán Vera kötődése iránta rám is átragadt, azért kedveltem annyira.

mióta mondom már, hogy ez a Hidasi Judit (Judit Ponte) mennyire jó! A Rozéfröccs is az ő szüleménye, olvassátok azt is, és ne kavarjon meg senkit, hogy az Április utat a japánkutató Hidasi Juditnak tulajdonítják itt a molyon…

10 hozzászólás
FreeAngel >!
Hidasi Judit: Április út

Végre egy olyan magyar író által írt komoly könyv, ami azzal együtt, hogy tartalmas, és még értelme is van, szórakoztató is egyben. A tragédiákkal, szomorúsággal, keserédes öniróniával megspékelt eseménysorban olykor-olykor feltűnik a humor is.
A regény a rendszerváltás időszakában kezdődik, de ezt azon kívül, hogy néhány akkori együttest megemlít, szinte semmi másból nem lehet érzékelni, ahogyan az időugrást, az eltelt 15 évet sem. Ez nem is olyan nagy baj, mert semmit nem von le az olvasási élményből, az viszont nagyon is, hogy VÉGIG a könyv folyamán, sokszor bekezdéseken belül egyszer jelen időben ír, a következő mondatban pedig már múlt idejű mondatot olvashatunk ugyanabban a jelenetben. Engem ez nagyon zavart, kifejezetten megakasztotta az olvasás folytonosságát, kizökkentett a történetből, bár az is lehet, hogy épp ez volt az írónő célja, csak én nem értem az okát, miért.
A karakterábrázolás tökéletes. Érdekes és ami talán még fontosabb: életszerű, VALÓDI karakterekkel találkozhatunk, a történések is életszerűek, hiteles az egész sztori.
Az emberi viszonyok, az érzelmek, a reakciók is mind igaziak, elhittem nekik a viselkedésüket, nem voltak hamis húrok. Ami ezt csorbította a szememben, hogy a párbeszédek így olvasva életszerűnek éreztem, de nem tartom valószínűnek, hogy a valóságban így beszélnének egymással az emberek, a szóhasználat, a mondatok irodalmibbak voltak ennél.
Ami szintén egy picit zavart, hogy ezek a gyerekek tényleg 15 évesen úgy cigizhettek agyba-főbe, orrba-szájba akkoriban, hogy egyetlen szülő vagy felnőtt sem szólt rájuk? Simán elsiklottak annak idején efölött? Ez valóban ennyire természetes volt mindenkinél, mindenhol??? Én akkortájt 8-10 éves lehettem, mint Anna, a főszereplő Vera huga, de nálunk (a mi családunkban, környezetünkben) ez elképzelhetetlen lett volna.
Szűcs Tünde tragédiája érintett meg a legjobban. Elgondolkodtatott és igen, úgy érzem, hogy Vera igenis megérdemelte az önkéntes vezeklést emiatt. Mondom ezt úgy, hogy természetesen drukkoltam neki és Bálintnak, de Tünde tragédiája volt az a szál, ami nélkül nem éreztem volna elég indokot Vera kisiklására, pusztán a szülei miatt…

Nagyon köszönöm a könyvajánlást @mama_gold, talán sosem emeltem volna le a könyvtár polcáról ezt a regényt, pedig megérte. Nyomot hagyott bennem és azt hiszem, egy könyv (egy író) ennél többet nem is kívánhat magának.. :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

zakkant>!

Az apró órákból, az apró csodákból áll az életünk. És ezt én is így gondolom. Azt csak remélni merem, hogy igazán jelen tudok lenni bennük. Mert a végén semmi más nem számít. Csak a kis dolgok. Mosolyok, gesztusok, érintések. És igenis hiszem, hogy a szavak. Azok is fontosak. Nem szabad kimondatlan szavakat hagyni magunk után.

259. oldal

zakkant>!

Tudott bánni velem. Többnyire igaza volt. Nem is csak többnyire, hanem mindig. Hogy ő miért szeretett velem lógni, arról fogalmam sem volt. De valójában ilyen a barátság, nem? Nem keresed a miértjeit. Nem faggatózol. És nem kell magyarázkodnod amiatt, aki vagy.

27. oldal

Brigi007>!

Senki más nem tehet boldoggá, ha belül nyomoronc vagy.

155. oldal

Brigi007>!

– Tulajdonképpen mi a szakterületed? Milyen orvos vagy? – bénázok.
– Kardiológus.
– Akkor mi most egy kar-dialógust folytatunk?

187. oldal

11 hozzászólás
zakkant>!

Vannak olyan pillanatai az életnek, amelyeket az ember soha nem felejt el. Ez nem újdonság. Vannak olyan napok, olyan esték, olyan éjszakák, amelyekről pontosan tudod, hogy meg fogják változtatni az egész életedet. Valahol a gyomrodban érzed. Még azelőtt, hogy bármi történne.

78. oldal

Brigi007>!

A magunk módján tényleg ugyanabban a sárban tapicskolunk. Úgy hívják: magány.
Az ember saját magának csinálja.

212. oldal

Kapcsolódó szócikkek: magány
zakkant>!

A bolond és a zseni között csak a siker nagysága tesz különbséget.

156. oldal

Nikkincs>!

Az igazat megvallva, a magány könnyed állapot. Puha és meleg, megszokható, szerethető. Csak akkor kezdi el savként marni a lelked, amikor rájössz, hogy társra vágysz.
Utána már nem kényelmes, hanem fojtogató. A napi rutin, ami eddig meghatározta az életed, hirtelen nyűg lesz, bosszantó és monoton.

205. oldal

Kapcsolódó szócikkek: magány
Brigi007>!

… úgy néz rám, mintha én lennék a fagylalt, ő meg a kanál.

184. oldal

Brigi007>!

…próbálok nem túl sokat agyalni. Persze, magyarázd meg a napnak, hogy ne süssön.

126. oldal


A sorozat következő kötete

Kovács Vera sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rados Virág: Bántalmazó házasság
Kerékgyártó István: Vagyonregény
Nicholas Sparks: Szerelmünk lapjai
Nora Roberts: A szabadság íze
Paulo Coelho: Veronika meg akar halni
Garaczi László: Hasítás
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Fábián Janka: Emma évszázada
Fábián Janka: A német lány
Bächer Iván: Klétka