Karcképek ​az ország városából 1 csillagozás

Hevesi Lajos: Karcképek az ország városából

Hevesi Lajos újságíró az 1860-es, 70-es évek Pest-Budájáról (majd Budapestjéről)rajzolta humoros tárcáit, karcképeit. A kisvárosokból nagyvárossá összeépülő fővárosnak azt az átmeneti korszakát örökíti meg, amelyről kevés ismeretünk van és nem is mindenképp így gondoljuk elükszüleink világát. Ekkor még döglött kutyatetemek hevernek a Lipótváros fatelepein, a belvárosi Duna-parton keleties piac nyüzsög, a Király utca környéki zsidónegyedben áthatolhatatlan szag-kavalkád állja utunk, Lágymányos pedig még mocsár, a Városmajorban pedig békák kuruttyolnak és haramiák tanyáznak. Színes, szellemes, és minden élc ellenére is szeretetteli leírás egy világváros bölcsődéskoráról és annak figuráiról: a kofákról, koldusokról, bakterekről, tűzoltókról magyarokról, zsidókról, rácokról, svábokról, keleti és nyugati vendégekről.
A szöveget Saly Noémi várostörténész több mint hétszáz jegyzete kíséri, utószóval, valamint sok korabeli illusztrációval.

Megjelent Karczképek az ország városából címmel is.

Eredeti megjelenés éve: 1876

>!
Kortárs, Budapest, 2015
326 oldal · ISBN: 9789639985735

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Ewila >!
Hevesi Lajos: Karcképek az ország városából

Érdekes, olvasmányos tárcák a 19.század második feléből. Barangolás a fővárosban. Nagyon jó lábjegyzetek segítik a tájékozódást, a helyszínek beazonosítását, És az utószóban egy remek élettörténet is megjelenik az íróról, Hevesi Lajosról.


Hasonló könyvek címkék alapján

Karinthy Frigyes: A feleségem beszéli
Mark Twain: Megszelídítem a kerékpárt
Jan Neruda: Történetek a régi Prágából
Nagy Lajos: Képtelen természetrajz
Varga Tamás József (szerk.): Kalandok és kalandozók
Karinthy Frigyes: Betegek és orvosok
Mirtse Zsuzsa: Lovagkór
Fülöp Miklós: A hóember nem vérzik
Mikes György – Mészáros András: Szép lehetsz…
Bächer Iván: Zónázó