Jelky ​András kalandjai 99 csillagozás

Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai

Aki Baján jár, ne felejtse el megnézni Jelky András szobrát. Világjáró, nagy lendületű lépése van ott bronzba öntve. A szobor tekintete bizakodó és messzire néző – olyan amilyen a valóságban is lehetett.. Előtte is, utána is sokan járták a világot, hírneves utazók fedeztek föl népeket és földeket – Jelky András bajai szabólegény kalandos életének históriája azonban újból és újból lázba hozza az olvasókat. Igaz nem akármilyen szabólegény volt ő: nemcsak varrótűt, hanem hogyha kellett a kardot is derekasan forgatta. Ki is vágta magát minden helyzetből. S bármilyen messzire bármilyen különös tájakra sodorta is a sorsa, hazáját sohasem felejtette. Öregkorában tért haza élményekben gazdagon – híre a mesék világjáró királyfiainak népszerűségével vetekszik.

Eredeti megjelenés éve: 1872

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Jonatán Könyvmolyképző Könyvmolyképző · Nemzeti Könyvtár

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
368 oldal · ISBN: 9789633733172
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
368 oldal · ISBN: 9789633733189
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
364 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492219 · Illusztrálta: Kondor Lajos

17 további kiadás


Kedvencelte 16

Most olvassa 3

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai

Biztos vagyok benne, hogy nem olvastam, mégis az a rész, ahol spoiler.

A fordulatos, tényleg izgalmas kalandregénnyel szinte az egész világot bejárjuk, egyre nagyobb kalandokba keveredik András. Igazából a fél csillagot (majdnem egy egészet) azért vontam le, mert egyszerűen néha úgy kupán vágtam volna (meg az írót is), hogy a sokadik alkalommal, mikor megégette magát, se volt óvatos, mindig olyan naiv volt, mint valami gyerek (például Kínában is, már amikor az volt, hogy ő majd most végre kiszállt és elmegy sétálni, tudtam, hogy ennek rossz vége lesz, az előzmények fejében igazából maradhatott volna a hajón a fenekén :-D). Persze a szerencse azért végigkíséri az útját, a végén viszont a spoiler. Szóval a levonás András személyiségének szólt, a könyv egy igazi kalózos-bennszülöttes-robinsonos élményzuhatag, jó volt ilyet olvasni, nem nőttem ki még mai napig ezekből a kalandokból :-D

PusKatus>!
Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai

8-9 éves koromban olvastam libapásztorkodás közben, és gyorsan telt vele a munka! :)

5 hozzászólás
patakizs>!
Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai

Ez a könyv igazán kellemes meglepetés volt így év végére. Alapvetően nem rajongok a kalandregényekért, és mégis nagyon élveztem. Az a dolog különösen tetszett, hogy létező személyről szólt a könyv, aki már ha a leírt kalandok ötödét tényleg átélte, akkor unalmas életre nemigen panaszkodhatott. Jelky András személyében egy szimpatikus, talpraesett, becsületes fiatalembert ismerhettünk meg, aki egyben nagy küzdő is, sok reménytelen helyzetből vágja ki magát, sokféle kultúrával megismerkedik, sok barátra és néhány ellenségre is szert tesz, de ez utóbbiakkal szemben is úriemberként lép fel.

tüskéshátú>!
Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai

A magyartanárunk olvasta fel negyedikben. Mindig besózva vártuk a folytatást.

Emerencia P>!
Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai

Jelky Andrást utazót nem ismertem .Egészen mostanáig.A könyv nagyon hitelesen ismereti az olvasóval életútjának lépcsőfokait.Szinte csodával határos,hogy miután elhagyta kis hazánkat kalandvágyból,mindig valamilyen bajba került,és mindig volt egy olyan ember vagy esemény ,ami kisegítette a bajból.A könyv nyelvezete nagyon egyszerű,lényegre törő.Élményeit rendkívül élvezetes útleírások ,népek ,életmódok színesítik.Egy egyszerű, kalandvágyó szabólegény ,aki volt rabszolga,matróz,katona,hajótörött .Még emberevők elől is menekülnie kell.Felesége halála után visszatér hazájába ,mint hírnevet szerzett világjáró.
Nagyon tetszettek a fejezet alcímek:"amelyben Jelky András ismeretséget köt egy muzulmán hitű ágyúgolyóbissal".
Azoknak ajánlanám,akik szeretik a kalandokkal tűzdelt ,mégis a valóságon alapuló történeteket.

Tutajos >!
Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai

Talán a legelső igazi könyv, amivel közelebbi kapcsolatba kerültem. Olvasni még nem tudtam, de az illuszrációk nagyon megfogtak (az 1961-es kiadásé). Ki is színeztem őket, és igen sok időt töltöttem azzal, hogy elképzeltem az általuk megelevenített világot. Később persze el is olvastam. Nagyon jó kis ifjúsági regény.

Sytix>!
Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai

Valamilyen okból csak így, már a harmadik X második felében került a kezem ügyébe a könyv. Bevallom őszintén, hogy Jelky Andrást, mint világutazót nem ismertem eddig. Nem tudom, hogy valamennyi történet valóban megesett-e vele, de, ha csak a fele is valós élményeken alapul, akkor is igencsak mozgalmas élete lehetett.

loz>!
Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai

Micsoda kalandos életút! Szinte minden megmenekülése csodával határos, de a kalandokba keveredés is az. A regény olvasmányos, egy pillanatra sem hagy unatkozni. Amolyan karosszékből történetmesélős. Ennyi.

WildDuck>!
Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai

Így 16 évesen meggondolatlanság lenne aztmondani, hogy életem legmeghatározóbb könyve volt, de úgyérzem fiatal korom ellenére is így van.


Népszerű idézetek

PusKatus>!

András és az iskolamester nemsokára már az országúton ballagtak. Ott baktatott utánuk csendesen az öreg Lompos, hadd kísérje el egy darabon ő is a kisebbik gazdáját. Együtt nőttek fel, mindketten a huszadik esztendejükbe fordulnak, Lompost mégis mindenki az öreg Lomposnak hívta, Andrást pedig a fiatal Jelkynek.
Hát ilyen igazságtalanok az emberek…

7. oldal

loz>!

Én Göttingenben filozófiát tanultam, és már Zénón, a sztoikus görög bölcsek legkiválóbbja megmondta, hogy sohasem kell kétségbeesni… Mert nézze csak, uram és sorstársam! Minden baj vagy eltűrhető, vagy el nem tűrhető. Ha eltűrhető, akkor az ember kibírja, ha pedig nem tűrhető el, akkor szintén semmi ok a kétségbeesésre, mert hiszen akkor úgysem éli túl.

22. oldal

pelika_Bp>!

Volt azonban ennél fáradságosabb kötelessége is. Minden reggel meg kellett mosdatnia a kövér kandúrt, a bundáját jól megfésülnie, megkefélnie. Ez már aztán keserves szolgálatnak bizonyult, mivel a kandúr a tisztogatás céljaira nem vetette le a bundáját, hanem csak úgy a testén kellett azzal elbánni. Márpedig a jeles állat határozott ellenszenvet tanúsitott a fürdés és mindenfajta tisztálkodás iránt.

109. oldal

Aligabacs>!

– Fu-Kong, a Mennyei Birodalom fenséges császárának és Ég fiának, a Nap és a Hold testvérének valóságos tanácsnoka és legkedveltebb szolgája, első fokozatú mandarin, a kristálygomb tulajdonosa, a legmagasabb császári jóakarat leghosszabb pávatollának birtokosa, az aranynap polgári és az aranysárkány katonai rendjének nagytisztje, kit a világ ura magasztaljon föl, és tartson meg számtalan évekig, hitvány szájam által kérdeztet téged, te porbeli csúszkálásra teremtett féreg, vajon mi jogon és mi szándékkal merészkedtél, amidőn őnagyhatalmassága a hajósok utcáján keresztüllovagolni kegyeskedett, a homlokával illendően földet érintő népek között egymagad fennen megállni, és hátat mutatva még a fejedet is fölfelé nyújtogatni a sokaság közül?

2 hozzászólás
loz>!

Hát nem lehet békesség az emberek között, nem lehet a munkának, a szeretetnek, az élet boldogságának élni?!

loz>!

– Az már igaz – kacagott András felszabadultan –, hogy ez a Kinzig nagyon nedves folyó. Ideje volna, hogy partra szálljunk.

Emerencia P>!

András szívét is, amint közelebb került hazája földjéhez, mint bármikor az elmúlt esztendő alatt, oly fájdalmas erővel ragadta meg a honvágy, hogy a könnyek újra és újra elborították a szemét.

89. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Defoe: Robinson Crusoe
Jules Verne: Utazás a Föld körül
Mark Twain: Huckleberry Finn
Pierdomenico Baccalario: A Képzeletbeli Utazók Klubja
Celia Rees: Kalózok!
James Fenimore Cooper: Vadölő
Szalatnai Rezső: Kempelen, a varázsló
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában