Szex 52 csillagozás

A psziché labirintusában
Hevesi Krisztina: Szex

E könyv sok év oktatói és terápiás tapasztalatából született, s napjaink legjellemzőbb, szexualitással – és tágabban véve: párkapcsolatokkal – összefüggő tévhiteit és problémáit mutatja be. Célom vele az, hogy szexuálpszichológusként a lehető legtöbb esetben feleslegessé váljak. A szexuális elakadások jelentős része ugyanis nem igényel komolyabb munkát a szakemberrel, viszonylag kevés információval oldható, orvosolható – így minimális erőfeszítéssel igen sokat tehetünk életminőségünk javulásáért.

A tudás azért persze nem véd meg minden vihartól, de abban biztosan segít, hogy felkészüljünk rájuk, s kisebb veszteséggel vészelhessük át őket.

A psziché szerepe a szexben, a szexualitás szerepe a lelki egészségben – erről szól a könyv, no meg arról, hogy miként tartható fenn (olykor biológiánkkal is dacolva) a varázslat.

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2013
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638902689
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2013
400 oldal · ISBN: 9786155281693

Enciklopédia 6


Kedvencelte 3

Most olvassa 27

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 75

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Hevesi Krisztina: Szex

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

Hevesi Kriszta nevébe itt-ott belefutottam korábban, annyit tudtam róla, hogy szexuálpszichológus, de különösebben nem néztem utána a munkásságának. Aztán egy este @verone átküldte az egyik videóját. Már nem emlékszem pontosan mi volt a téma, talán több, kisebb dologba is belekapott, de egyből megfogott az, amilyen módon előadta, közvetlenül és sok-sok humorral. Így amikor egy akcióban megláttam a könyvét, úgy voltam vele, hogy próba cseresznye és szerencsére nem kellett csalódnom.
A könyv hozta a videóban is látott közvetlen, sztorizgatós, azokat sokszor konkrét példaként felhozó és humorizáló stílust. De tényleg humoros, helyenként hangosan felnevettem, mint a berlini fallal házasodó nő esete, vagy miért is hozta létre az evolúció a női melleket. (Aztán persze voltak hűb+, ilyen nincs esetleírások is, mint a purhabos. /O\) Miközben szórakoztat, rengeteget is tanít párkapcsolatokról, az egymás iránti odafigyelésről, hogyan lehet hosszan fenntartani a szikrát vagy épp újra felszítani a tüzet.
A könyv legnagyobb tanulsága számomra az volt, hogy minden fejben dől el. Nem véletlenül áll ott az az alcím, elképesztő, hogy mennyi külső hatás, a neveltetés milyensége, akár egy-egy rosszmájú megjegyzés, stb. bele tud égni mélyen az ember elméjébe, hogy aztán sokszor évekkel később kihatással legyen a lepedőakrobatikai képességére.
Csak ajánlani tudom ezt a könyvet. Akit elriaszt a címe, azt megnyugtatom, nem pornó könyvről van szó, ez bizony kőkemény pszichológia, ami pont az egyik legkellemesebb elfoglaltsághoz kapcsolódik. Na meg „sex sells”, ahogy angolul mondják, egy „A psziché hatása a párkapcsolatokra és a szeretkezésre” című könyv lehet kevésbé hívná fel magára a figyelmet, mint ez, amin a négy öles betű már messziről virít.

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2013
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638902689
32 hozzászólás
DaTa P>!
Hevesi Krisztina: Szex

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

Ez a könyv már rögtön az elején egy valamit nagyon világosan megmutatott nekem: még mindig iszonyatosan előítéletes tudok lenni.

Dr. Hevesi Krisztina közgazdász, újságíró, pszichológus, pszichológia tanár. Az ELTE Személyiség és Egészségpszichológiai Tanszék oktatója. Kiemelt kutatási területe: a stressz és megküzdés, valamint a fizikai aktivitás és a szexuális elégedettség szerepe a jól-létben, mentális egészségben. Terápiás képzései: művészetterápia, relaxációs technikák, dinamikus rövidterápia, csoportanalízis és kognitív módszerek.

Nagy szkepszissel vettem kézbe ezt a könyvet. Valahogy annyira nem illett nekem össze az a kép, ami rögtön beugrott a neve kapcsán (agyonszőkített haj, agyonszolizott bőr, hatalmas (mű?)cici, kihívó pózok és ruhák, meg valami halvány emlék egy régi reality műsorból) a pszichológia tudományok doktorával, oktatójával. Igen, piszkosul előítéletes tudok lenni. Még mindig.

Mert ez a könyv jó. Kifejezetten jó. Különösen az utolsó harmada. Az első bő fele inkább sztorizgatós, de az a rész is érdekes, vicces, helyenként elgondolkoztató, aztán jön az utolsó olyan 150 oldal, ami már sokkal szakmaibb, bár persze nem egy tudományos értekezés az sem, laikusoknak is abszolút követhető és érthető ez a része is. Összességében legalább tucatnyi „aham! jééé, basszus tényleg!” felkiáltásom volt az egész könyv alatt, ezeket nagyrészt hangosan fel is olvastam itthon a páromnak. Kifejezetten jó volt olvasni ezt a könyvet, én tudtam tanulni belőle. Nem is keveset. Magamról. Főleg.

7 hozzászólás
mcborzaska>!
Hevesi Krisztina: Szex

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

Első olvasásra imádtam. Talán azért, mert a gyakorlattal együtt haladva olvastam. A pácienses történetek a Tanárnő szájából hallva sokkal viccesebbek. Vannak benne hasznos dolgok, néha-néha elő lehet venni.
Második olvasásra utáltam az egészet, lehet azért, mert akkor muszájból volt a zh miatt. Ekkor már a fülemben csengtek a dolgok, ahogy Tanárnő mondta órán, és a nevetése :D

BakosJuci>!
Hevesi Krisztina: Szex

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

Alapvetően jó könyv volt, olvastatta magát, érdekes, néhol humoros, néhol elgondolkoztató, néhol meg olyan száraz és tankönyvszagú, hogy nem is értettem. Volt egy egyenletsége: néha agykutak szintjén magyaráz vegyletekről s hormonokról, máskor meg irő humorosan mesél el történeteket. Leginkább olyan volt, mintha valaki lejegyzetelte volna egy félév előadásait, és kiadta volna: a tömény részekből is van magyarázat – „de majd otthon elolvassátok” alapon értintőlegesen és teljesen váratlan pillanatokban – , van pár különlegesebb esettanulmány és sok-sok információ, ami tudományosan helytálló, előadásmódjában viszont némileg humoros – csak hogy ne aludjon el az egész előadó.
Tehát tetszett is, meg egy picit nem is. Más szóbal előadni, és más ezt könyvben, ahol az író személyét is csak a betűkön keresztül lehet megismerni.
Amiről szólt, az viszont tényleg érdekes volt: a szex, mint elválazthatatlan része az életünknek, és a vele járó zavarok, amik a legtöbb esetben nem szervi, hanem agyi problémák csak. Nem vitázom vele, amiket leír (náha túl, a – számomra – érdekesebb részeknél – néha elnagyolva csak) teljesen helyén vannak, és jó lenne, ha mindenki fejében is benne lennének.

Dóra_Hegedűs>!
Hevesi Krisztina: Szex

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

„Várni passzívnak lenni korunkban nem tűnik túl értékesnek. (Pedig ilyenkor mennyivel nehezebbnek tűnik nem cselekedni…). A lányok rivalizálnak versengenek -öltözködésben, viselkedésben, aktivitásban, szexuális felhívó jellegben – a fiúkért. Ez azonban elveszi a férfitól a kiérdemeltség élményét. Nem kell megharcolni, küzdeni, mint a csodaszarvasért Így devalválódik a női nem. A férfi unottá és kiégetté válik, mint a gyerek, aki mindent megkap. S ha véletlenül mégis talál egy nőt, aki nem űzi, hajkurássza, kergeti és fut utána, hanem esetleg akadályokat is állít elé (lásd a mesék üzenetét a királyfi büszkeségéről a kiállt próbák után)-megkönnyebbülten és boldogan beleszeret.”

Syssy922>!
Hevesi Krisztina: Szex

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

Tetszett, hogy minden résznél van egy kis idézet, versrészlet vagy valami mondás, ami már előre mutatja, hogy miről lesz a következőkben szó. A könyv nagy része ugyanaz volt, amit a Tanárnő már előadáson elmondott, így nem volt annyira új és könnyebb volt készülni a zh-ra. Viszont az, hogy a példák nagy része is ugyanaz volt, amit már előzőleg hallottam, az kissé unalmassá tette. De összességében nem bánom, hogy elolvastam. Egy kicsit viszont hosszú volt a témához képest.

Thraeyll>!
Hevesi Krisztina: Szex

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

Kimondottan olvastatja magát a könyv, ami a szakmaisága ellenére kimondottan olvasmányos, érdekes, sőt, szórakoztató. Nem csak sablonos információk gyűjteménye, komoly magyarázat tartozik a hormonháztartáshoz, illetve mélyebb pszichológiai összefüggésekhez (kötődési minták, szeretetnyelvek, gyermekkori sérülések kihatása felnőttkorra), aminek kifejezetten örültem. Emellett valóban egy remekül megírt, humorral is átitatott könyv.

Egyetlen negatívuma számomra, hogy nem alaposan strukturált. Összesen 3 nagy részre van tagolva, azon belül pedig a rövid fejezetek címei nem túl beszédesek, így ember legyen a talpán aki utólag képes kikeresni belőle egy adott részt.

Little_Monster>!
Hevesi Krisztina: Szex

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

Van, aki beszél róla, és van, aki csinálja. Ez esetben nem tudom, Hevesi hogy csinálja, de az biztos, hogy jobban beszél róla, mint ahogy leírja. Könnyed, humoros, de előadásokon életszagúbb volt.

Szityike>!
Hevesi Krisztina: Szex

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

Szuper könyv, ajánlom mindazoknak akik szeretnének a saját szexualitásukról többet tudni a működési mechanizmusoktól a lelki gátakig. Számomra érdekes olvasmány volt, mindenképp kézbe veszem még.
Sajnos egy negatív kritika után kezdtem el olvasni és voltak is emiatt fenntartásaim a könyvvel szemben, de mire a feléig jutottam, minden kétségem eloszlott, ami a hasznosságát és érdekességét illeti a könyvnek! :)

pazma>!
Hevesi Krisztina: Szex

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

Rengeteg az információ benne. Élőben szívesen meghallgatnám!


Népszerű idézetek

DaTa P>!

Mivel pszichológiáról, szexualitásról tanítok, írok, gyakori kérdés, hogy az én életem tökéletes-e. Erre röviden csak annyit szoktam felelni, hogy tojást sem tudok tojni, de azt meg tudom állapítani, melyik tojás záp. Nem szükségszerű, hogy a szívsebésznek legyen a legerősebb szíve. Az a fontos, hogy „legalább egy fokkal mindig jobb állapotban legyünk, mint a páciens”, ahogy egy klinikai szakpszichológus kolleganőm fogalmazott szellemesen. A tudás ugyanis nem véd meg a viharoktól, de segít abban, hogy felkészüljünk rájuk, s a lehető legkevesebb veszteséggel vészelhessük át őket.

10. oldal - ELŐszóJÁTÉK

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

2 hozzászólás
Razor P>!

Ennek ékes bizonyítéka az objektofília, a tárgyak iránti erotikus vonzalom, amely akár olyan elragadtatásra is késztetheti a „szerelmest”, hogy a berlini falat válassza hites urának, mint tette ezt a svéd származású Eija-Riitta Eklöf Berliner-Mauer 1970-ben. S amint azt szépen csengő asszonyneve jelzi, fel is vette férje nevét, bár vélhetően a demarkációs vonalként funkcionáló fal lerombolása megviselte szerelmüket.

115. oldal, 2. fejezet: A szexuális válasz kérdései: zavarban vagy terápiában?, A libidó tárgyát keresi

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

Kapcsolódó szócikkek: berlini fal
10 hozzászólás
DaTa P>!

„Nemcsak szükségleteink vannak, hanem erősen motiváltak vagyunk […] arra, hogy másoknak szükségük legyen ránk.” Szeretni és szeretve lenni – központi szükséglete életünknek. A szeretet adni, a vágy kapni akar.

24. oldal - A szex mint veszélyes sport?

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

vicreed>!

A világon minden a szexről szól. Kivéve a szex, mert az minden másról.

20. oldal

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

DaTa P>!

A sors fintora, hogy a szildenafil (például Viagra) esetében észlelt egyik első mellékhatásként látási zavarok jelentkeztek – hiába, a szerelem vakká tesz…

25. oldal

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

Kapcsolódó szócikkek: Viagra
DaTa P>!

Hasonlóképp, a szexuális vágy sem csupán az azt átélő személyre hat: kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata azoknál a férfiaknál, akik iránt párjuk erotikus érdeklődését is kimutatja szeretete mellett. Tehát férfinak, férfiasnak és vonzónak is tartja, s nem csupán az „arany mackómat” látja benne.

23. oldal

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

virrasztó>!

A legveszélyesebb sütemény az esküvői torta.

331. oldal

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

vicreed>!

Ha egy férfi kinyitja a kocsiajtót egy nő előtt, akkor vagy a kocsi új, vagy a nő.

61. oldal

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

DaTa P>!

Így például azt a nőt, aki sorozatosan agresszív alkoholista férfiakat vonz be, jóllehet, a szavak szintjén előlük menekül a leginkább […] De vajon milyen, személyiségéből fakadó fájdalmas igényt elégíthet ez ki? Azáltal, hogy rendszeresen megalázzák, egy tudattalan parancsnak tehet eleget: bűnhődhet, és igazolhatja azt – ami rendszerint a szülőktől ered –, hogy ő valójában méltatlan a szeretetre. Még esetleg azt is bizonyíthatja általa, hogy anyának igaza volt, minden férfi egyforma (amit anyu önmagát győzködve hangoztatott folyton, mert gyenge volt elhagyni a férjét – s persze apu is alkoholista volt.) Gyakran paradox emberi reakcióink hátterében az áll, hogy tudatunk és tudattalanunk egyeztető tárgyalások hiányában automatikusan és szófogadóan lefuttatja a belénk ültetett önsorsrontó parancsot, akár szerelmi életünk sikeressége, illetve boldogságunk árán is. Érdekes felismerni azt a mintázatot, amit minden párkapcsolatunkban újrajátszunk

246. oldal - Amikor késik a vonat

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában

DaTa P>!

A művészeti alkotások azonban csupán szemlélőként is erős hatást gyakorolnak ránk. Szabad projekciós felületet kínálnak, amelybe érzelmeinket belevetíthetjük, katartikusan újraélhetjük – anélkül, hogy tudatosítanunk kéne: azok az érzések, amelyek átjárnak minket, valójában a sajátjaink. Ezért akkor tudok egy filmen a főhőssel azonosulva igazán sírni, ha a saját fájdalmaim, félelmeim köszönnek vissza: így akár egy szerelmes vagy egy baba elvesztésén. Az érzés, amit átélek, nagyrészt rólam szól – ezért is értékeljük annyira eltérően a művészi alkotásokat. Van, akit egy kép, zene vagy vers megérint, felkavar, míg másokat hidegen hagy – ki mennyire érintett, involvált a témában. Különböző érzéseket váltanak ki – akár indulatot, szorongást, fájdalmat, sírást –, amint emberekre, eseményekre is különbözőképpen reagálunk. S hogy miképp, az nagyrészt rólunk szól.

291-292. oldal - A szerelem archaikus élménye

Hevesi Krisztina: Szex A psziché labirintusában


Hasonló könyvek címkék alapján

Bagdy Emőke – Belső Nóra – Popper Péter: Szeretet, szerelem, szexualitás
Linczényi Adorján – Radnai Béla – Vikár György: A szexuális élet zavarai
John Gray: Mars és Vénusz a hálószobában
Megyeri Zsuzsanna: Gyere közelebb!
Kovács Bálint: Puszild meg
Buda Béla: A szexualitás modern elmélete
Buda Béla – Szilágyi Vilmos: Párválasztás
Popper Péter: Lélekrágcsálók