Gyerekes ​gondolatok 16 csillagozás

Önismereti egypercesek szülőknek
Herner Dorka: Gyerekes gondolatok Herner Dorka: Gyerekes gondolatok

Bármit ​csináljon is a gyerekem, az biztosan rólam is elárul valamit. Olykor sok mindent. Az ötévesem nem alszik el egyedül – vajon nekem van szükségem az esti összebújásainkra? Zavar, ha unatkozik – vajon én magamat haszontalannak tartom, ha nem halmozom a feladatokat? Számomra az önismeret, saját működésem gyurmázása, izgalmas és hatékony módja annak, hogy gyerekeim viselkedését és közös életünket formáljam. És milyen jó, hogy annyi más módszer és eszköz is létezik! Mert néha nemhogy önmagam boncolgatására nincs erőm, de arra sem, hogy eldöntsem, a szalámis vagy a sonkás pizzát rakjam-e a sütőbe…
Lehet-e hasznos a kiabálás, ártalmas a simogatás, hozhat-e szerethető dolgokat egy betegség, árthatnak-e a jótanácsok? A Gyerekes gondolatok nem bölcs intelmeket osztogat, inkább együttgondolkodásra hív: olyan egypercesek gyűjteménye, amelyek olvasásakor új színben-fényben tűnhetnek fel mindennapjaink, új síkjait láthatjuk meg, és így jelentősen bővíthetjük és hatékonyabbá tehetjük… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szülők könyvtára Jaffa

>!
Central Könyvek, Budapest, 2023
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636143565
>!
Central Könyvek, Budapest, 2023
304 oldal · ISBN: 9789636143572
>!
Jaffa, Budapest, 2017
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155715990

1 további kiadás


Most olvassa 7

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

Zsuzsanna_Buday>!
Herner Dorka: Gyerekes gondolatok

Herner Dorka: Gyerekes gondolatok Önismereti egypercesek szülőknek

Előszöris zavart az, hogy nem igazán volt kikapcsolódás, mivel kb. olyan volt, mintha a saját mindennapjainkat olvasnám (pedig csak 3). De erről persze senki nem tehet, másrészt azt se mondhatom, hogy nem jó az időzítés, mert szerintem se előre, se utólag nem lehet igazán belehelyezkedni a témába. Szóval. Volt bennem egy olyan érzés, hogy akár én is írhatnék ilyet, de minek (meg persze nem tudnám úgy megfogalmazni, akkor meg tényleg kár…), ez se mond semmi újat. Persze az okoskodást se fogadnám el:), bár ebbe is megbújt néhány. Végülis kritikus szemmel olvastam, volt, amire bólogattam/egyetértően mosolyogtam, volt, amit ignoráltam. Kicsit zavart az indíttatás is (ebből akart pénzt látni??), de a végére csak kikerekedett, a terápiás célzat rendben van. Én emiatt csinálom a kapcsolódó nevelés féle páros meghallgatást ;)

ribizli>!
Herner Dorka: Gyerekes gondolatok

Herner Dorka: Gyerekes gondolatok Önismereti egypercesek szülőknek

Eleinte úgy éreztem, hogy ez egy komolytalan, apró kiragadott családi pillanatokból álló napló. Aztán ahogy az ember olvassa, rájön, hogy vannak visszatérő, tanító elemei, amelyek alattomosan megbújnak a sorok közt.
Én kismamaként olvastam és nem, ez nem egy tankönyv, amit be kell magolni, mert ha úgy csinálom, ahogy az írónő leírja, akkor jó leszek, hiszen egy öt gyerekes édesanyának működött és működik. Nem, amit ez a könyv ad, azok alapelvek, hozzáállások és ez a lényeg.

magyandi>!
Herner Dorka: Gyerekes gondolatok

Herner Dorka: Gyerekes gondolatok Önismereti egypercesek szülőknek

Összességében nekem tetszett. Ahogy mások is írták, valóban az írónő a saját életéből emel ki dolgokat, történeteket. Hatalmas nagy megoldásokat nem tartalmaz adott szituációkra, gyerek miatti kiborulásokra, vagy nevelésre. Ugyanakkor az összesített üzenet szerintem fontos és talán erőt adhat a mindennapokra: az egyik, hogy a legszarabb szituációkban is próbáljuk meglátni a jót, a pozitívumot, mert meg lehet találni, csak nézőpont kérdése. A másik, hogy néha lássunk a gyerek szemével is, hogy ő éppen hogyan láthatja a dolgokat, helyezkedjünk az ő szintjére, helyzetébe. Három: ha épp szar napunk van és minden idegesít, amit a gyerek csinál vagy nem csinál, vizsgáljam meg magam, mert lehet, hogy magammal vagyok elégedetlen, vagy engem frusztrál valami, csak nem merem kimondani. De ha megvizsgálom és megfogalmazom, akár magamnak, akár a gyerekemnek, máris segítettem magunkon.

Vica11>!
Herner Dorka: Gyerekes gondolatok

Herner Dorka: Gyerekes gondolatok Önismereti egypercesek szülőknek

Ez a könyv szerintem összeszedni minden több gyerekes anyuka napjait. Voltak benne nagyon jó gondolatok, amiket pont a legjobb napon találtam meg, voltak amivel kevésbé tudtam azonosulni. De összességében nekem tetszett, sok olyan gondolat van benne, amit hiába érzek nap mint nap, sose tudtam volna így összeszedni, megfogalmazni. Én ajánlani tudom mindenkinek!


Népszerű idézetek

imma P>!

Képzeljünk el egy zsiráfot.

(első mondat)

Herner Dorka: Gyerekes gondolatok Önismereti egypercesek szülőknek

13 hozzászólás
denahelmet>!

Naponta többször kérdezik: jó baba? Jó gyerek? Erre valaszolhatom egyszerűen, hogy igen, ha nincs kedvem belemenni a részletekbe, de általában megragadom az alkalmat, hogy hozzátegyem, hogy nekem minden gyerek jó, és nem azért, mert minden gyerek „jó”. "Keveset sír?“ – kérdezik. Erre azt szoktam mondani, hogy szerencsére tud sírni. Természetes, hogy arra vágyom, hogy legyen jól a gyermekem, de nem azon az áron, hogy ne sírjon. Ha egy csecsemő nem sír, az azt jelenti, hogy nem beszél hozzám, nem várja el tőlem, hogy segítsek neki jobban érezni magát, nem bízik benne(m), hogy teszek érte. Az a gyerek nem sír, aki nem érzi, hogy nem ér el vele semmit. Állítólag az árva házakban csönd van.
És persze ez nem azt jelenti, hogy vágyom a sírására, francokat, ki vágyik arra, hogy késsel kapargassák ki a gerincéből a velőt? Széttép, megőrít, darabjaimra szed. De hát szedjen, az a dolga. Én sem kapok szalámit a boltban, ha nem kérem hangosan és érthetően, helyette csak mosolygok az eladóra, mint egy igazi jó gyerek.

21. oldal

Herner Dorka: Gyerekes gondolatok Önismereti egypercesek szülőknek


Hasonló könyvek címkék alapján

Máté Gábor: Szétszórt elmék
Berentés Éva: Mindenható gyermekkor
Kádár Annamária – Kerekes Valéria: Mesepszichológia a gyakorlatban
Vekerdy Tamás: Jól szeretni
Vekerdy Tamás: Belső szabadság
Vekerdy Tamás: Kicsikről nagyoknak 1.
Alice Miller: Kezdetben volt a nevelés
Ranschburg Jenő: Szülők könyve
L. Stipkovits Erika: Szeretettel sebezve
Vekerdy Tamás: Belső szabadság – Válogatott előadások