Ne ​maradjon kettőnk között 12 csillagozás

Hernádi Judit – Tarján Zsófia: Ne maradjon kettőnk között

Hogyan ​romlott meg a kapcsolatunk annyira, hogy már képtelenek vagyunk szót érteni egymással? Mi történt velünk? Mi ez az egész?
Hernádi Judit

Úgy éreztem, anya nem ért meg engem, és én sem értem őt. Hányszor kullogtam haza sírva a családi összejövetelekről! Hosszú időre beleragadtunk ebbe az állapotba, hiába próbálkoztunk mindketten, hogy megtaláljuk a hangot, és újra közel kerüljünk egymáshoz.
Tarján Zsófia

Anya és lánya, Hernádi Judit és Tarján Zsófia hosszú és göröngyös utat járt be együtt. Kapcsolatukat számos akadály nehezítette, ezeket hol együtt, hol külön küzdötték le. Hernádi Judit, az országszerte ismert színésznő lányának lenni eleve próbák sora elé állít egy gyereket – főleg, ha olyasvalakiről van szó, mint Zsófi, aki már kiskorától szintén művészi ambíciókat dédelgetett, és a Honeybeast frontembereként mára valóra is váltotta az álmait.
Hogyan néznek szembe együtt a múltjukkal? Miként dolgozzák fel közösen kapcsolatuk nehézségeit?… (tovább)

>!
Open Books, Budapest, 2021
306 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635721290 · Illusztrálta: Tarján Zsófia
>!
Open Books, Budapest, 2021
306 oldal · ISBN: 9789635721306 · Illusztrálta: Tarján Zsófia

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

Alvarando P>!
Hernádi Judit – Tarján Zsófia: Ne maradjon kettőnk között

Évekkel ezelőtt hallottam a Bódottá című dalt a rádióban és nagyon megtetszett a szövege, pláne, hogy egy részét úgy érzem sikerült is átélnem utána nem sokkal. Az énekesnő hangja is tetszett, majd amikor hallottam a következő dalt, az is nagyon tetszett. És akkor láttam meg egy újság címlapján, hogy ez a nagyon jó hangú lány az egyik leghíresebb magyar színésznő lánya. Innentől még nagyobbat nőtt a szememben, szinte egyik kedvencem lett és még egy koncertjükre is elmentem. Amikor hónapokkal ezelőtt megtudtam, hogy közösen könyvet írnak, nem volt kérdés, hogy ezt el fogom olvasni. Olvasás után azt mondhatom, nem csalódtam. Mi olvasók gazdagabbak lettünk azzal, hogy anya és lánya életébe és gondolataiba beleláthatunk olvasmányos formában. A kötet 11 fejezetében felváltva mesélnek a közös életükről, konfliktusaikról vagy éppen sikereikről. Megismerhetjük gyerekkorukat, a sikerhez vezető utat, a nehézségeket, a világnézetüket és persze az egymás iránti érzések is előkerülnek nagyon jó sztorizgatások közepette. A sztoriknak köszönhetően nem egy csöpögős, ömlengős könyvet kapunk, hanem nagyon érdekfeszítő, olvasmányos történeteket, amely még az őket körülvevő világot is bemutatja és néha az ironikus humort sem nélkülözi. A fejezeteket Zsófi rajzai választják el egymástól. Maga a szöveg könnyen olvasható, az ember szinte észre sem veszi és nagyon gyorsan túl van a 307 oldalon. Ajánlható. Bárkinek, aki kedveli két hölgy munkásságát és kíváncsi milyen az anya-lánya kapcsolat nagyon olvasmányos történetekben!

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Hernádi Judit – Tarján Zsófia: Ne maradjon kettőnk között

„Azt viszont a mai napig nem értem, miért kell gyűlölködni. Sokkal fontosabb lenne megérteni a másikat, és utánajárni, ki miért csinál, miért gondolkodik, miért érez úgy, ahogy.”

Én teljes mértékben azt kaptam, amire számítottam: Anya és Lánya közötti kapcsolat bemutatása, történetek, érzések elbeszélése mind a két fél részéről. Nekem nagyon tetszett, hogy váltott szemszögben íródott a könyv: Egyik fejezetben Hernádi Judit szólalt meg, majd a következőben lánya Tarján Zsófi. Mind a kettőjük egészen mélyre engedi az olvasót, nem éreztem azt, hogy bármi finomítva, ködösítve jelenne meg a könyvben. Témától függően voltak humorosabb, vidámabb részek, de ugyanúgy mély érzelmekkel teli történetek is. Szép íve van a könyvnek, Judit és Zsófi egymásra találásának fejezeteit ajánlom mindenkinek!.

(Bevallom, én inkább Zsófi miatt vettem meg a könyvet, hiszen nagy Honeybeast rajongó vagyok és szerettem volna kicsit jobban megismerni. :))

Könyveslány P>!
Hernádi Judit – Tarján Zsófia: Ne maradjon kettőnk között

Két rendkívül erős egyéniségű nő kapcsolatába, családi életébe enged betekintést ez a könyv, és egyben a színházi és a zenész társadalom működését is jobban megismerheti belőle az olvasó. Élmény olvasni a beszélgetéseket, a párhuzamba állított fejezetek gördülékenyen követik egymást, nem érezhető zökkenés, amikor átveszik a szót egymástól. Az egész könyv nagyon valódi: nem rózsaszínre színezett, van helyük a hibázásoknak, a felismeréseknek, a tökéletlenségeknek és a küzdéseknek. Ettől lesz igazán szerethető ez az anya-lánya terápiás könyv, amiből annak ellenére, hogy nagyon személyes, bárki tanulhat. spoiler


Népszerű idézetek

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

A zenei világban sokan fontosnak tartják az aktuális trendeket, és sokan úgy gondolják: ha nem vagy trendi, akkor senki sem vagy.

248. oldal

Alvarando P>!

Egy szempontból viszont nagyon más lett A Dal, mint az X-Faktor. A döntőt már nem közvetítésként néztem, hanem beültem én is a nézőtérre. A műsort az M1 stúdiójában vették fel, ahol akkor, 2014-ben már évek óta nemkívánatos személynek számítottam. Ezért szerencsére a kutya sem foglalkozott velem, nem vették fel minden mozdulatomat… Csodálatos élmény volt ez a szabadság, köszönet érte azoknak, akik elintézték, hogy az M1 ne vegyen tudomást a létezésemről! Köszönet érte, hogy úgy izgulhattam végig Zsófi fellépését és sikerét, mint bármelyik más szülő. Hogy úgy lehettem tanúja a lányom élete legfontosabb pillanatainak, hogy nem kellett viselkednem – egyszerűen csak az anyja lehettem…

183. oldal

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Azt viszont a mai napig nem értem, miért kell gyűlölködni. Sokkal fontosabb lenne megérteni a másikat, és utánajárni, ki miért csinál, miért gondolkodik, miért érez úgy, ahogy.

169. oldal

Alvarando P>!

Sok zenészt nagyon tisztelek az alternatív korszakból, szerintem meghatározó időszak volt ez a magyar könnyűzene történetében. Akadnak közöttük olyan emberek, akikre mindig érdemes odafigyelni, akiket zenészként és szövegíróként is korszakos alkotónak tartok, saját nemzedékük meghatározó művészeinek. Ezért esett nagyon rosszul, amikor egy rádióinterjúban egyikük odaszúrt nekünk azzal, hogy őt a Honeybeast Paolo Coelhóra emlékezteti. Szerintem ez nagyon igazságtalan megjegyzés volt! Azt gondolom, sem a zenénkre, sem Bencsik-Kovács Zoltán szövegeire nem igaz, hogy könnyű, tejszínhabos klisékből, tartalmatlan közhelyekből állna össze – és szerintem ezzel a véleményemmel sokan egyetértenek, a szakmabeliek és a közönségünk egyaránt.
Igaz, A legnagyobb hős című számunkban szerepelnek ezek a sorok: „De tudom-e majd überelni anyádat? / És nem te mosod magad után a kádat / Gyűjtünk lakásra és autóra, / Coelho-idézet a meghívókra…” De attól még, hogy a szövegben ironikus utalásként felbukkan a brazil lektűríró neve, egyáltalán nem vagyunk coelhói zenekar…

243-244. oldal

6 hozzászólás
Alvarando P>!

Idővel aztán bizonyos zenei újságírók, megmondóemberek ránk sütöttek egy bélyeget, miszerint mi úgynevezett lakossági zenét játszunk… Már magát a „lakossági” szót is utálom, meg nem is értem pontosan, mit értenek alatta. Hiszen a Kispál vagy a Quimby koncertjeire is a lakosság megy el! Meg egyáltalán, ki dönti el, mi a „lakossági” és mi nem, ki milyen alapon sorol be másokat a különböző skatulyákba?

246. oldal

Alvarando P>!

Egyik nyáron például, amikor már biztonságosan tudott úszni, elvittem a Gellért fürdőbe. Zsófi belevetette magát a hullámmedencébe, én pedig a partról figyeltem, ahogy önfeledten lubickol. Élvezte, ahogy a hullámok fel-le emelgetik – egészen addig, amíg hiányolni nem kezdte a társaságomat. Ekkor megkeresett a tekintetével, és a fürdőzők zaját túlkiabálva megkérdezte: „Anya, te nem jössz be hozzám?” "Most nem kislányom – feleltem –, ne haragudj, de nincs kedvem bemenni a vízbe". Zsófi kicsit elgondolkodott, aztán még mindig üvöltve visszakérdezett: „Miért, anya, menstruálsz?” Éreztem a hangjából a gonoszkodást: tisztában kellett lennie vele, hogy nekem nem kellemes ez a párbeszéd, amit több száz ember füle hallatára folytattunk le…

283. oldal

Könyveslány P>!

Nézz szembe a helyzettel! Ismerd el a felelősségedet! Oldd meg a problémát!

Könyveslány P>!

…színészként mindig azt tapasztaltam, hogy minden homogén közönség borzalmas.

Könyveslány P>!

Érdekes egyébként, hogy nagyon sokan vonnak párhuzamot köztünk és a Republic között… A mi bulijainkra is gyakran családostul jönnek az emberek, mi is minden korosztályt meg tudunk szólítani, a gyerekektől a szülőkön át a nagyszülőkig.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah Dessen: Along for the Ride – Álom két keréken
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Vekerdy Tamás: Jól szeretni
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
Ruby Saw: Vacsora kilenc főre
Sándor Erzsi: Szegény anyám, ha látnám
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Kimberley Freeman: Csillagok az óceán felett