Frankenstein 16 csillagozás

Hernádi Gyula: Frankenstein

Megismerni ​a jövőt, megfejteni az emberi sors, a születés és a halál titkát, szert tenni arra a bizonyos végső ismeretre, tudomá­nyos lehetőségek híján akár az asztrológia eszközeivel, az amulett-, a talizmán- vagy a drágakőjóslat felhasználásával is, bármi áron is – nincs ennél ősibb emberi kívánság. Kontra Sándor azonban hisz a tudomány­ban, zseniális ötlete révén ő racionális mód­szerekkel jut el a titkok kapujáig. Mesébe illő, 300 millió dolláros örökségén felvásá­rolja a világ összes keselyűjét, letelepíti őket az Alföldön, majd a keselyűfarm mel­lett laboratóriumot építtet: kutatói derítsék ki, mi az a rejtélyes tulajdonság, amelynek birtokában ez a kizárólag dögökkel és te­temekkel táplálkozó madár szinte téved­hetetlen biztonsággal megérzi, ki mikor hal meg.
A gondosan őrzött telepen öt világrész legjobb tudósai látnak munkához, dolgoz­nak éjt nappá téve, míg fel nem fedezik ennek a tulajdonságnak a hordozóját egy hormonban, ötvenezer keselyű agyából gyűlik össze… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1984

>!
Kairosz, Budapest, 2005
ISBN: 9639484709
>!
Magvető, Budapest, 1984
628 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631402827

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
tgorsy
Hernádi Gyula: Frankenstein

Valamikor hallottam/láttam/olvastam egy beszélgetést Hernádi Gyulával, amiben azt mondta: az ő műfaja a blöff. Egyetértek.

https://www.youtube.com/watch…

>!
ervinke73
Hernádi Gyula: Frankenstein

Én csíptem. Igaz, néha fonalat veszítettem. Előtte olvastam a Jancsó Miklós szeretőit, érdekes módon, néhány dolog visszaköszönt. Ám legyen!
Érdekes felvetés ez a keselyűkkel, bár nem hiszem, hogy lenne tudományos alapja.
Nem szájbarágósan moralizál, sok kép egyenesen magával ragadó, még ha kissé futurisztikus is. A csajok meg egyenesen kivételesek. A vége meglepő, nem várt, de elfogadható.
Kíváncsi lettem Gyula bácsira.

>!
nyolcadikutas
Hernádi Gyula: Frankenstein

Három próbát tettem életemben Hernádival. Egyik sem jött be.

3 hozzászólás
>!
ppeva P
Hernádi Gyula: Frankenstein

Kényszerből olvastam, nem volt más kéznél. Nem voltam tőle elragadtatva.

>!
stancili1
Hernádi Gyula: Frankenstein

Hát, ennél a könyvnek látszó objektumnál kevés rosszabbat olvastam… Borzasztó, ahogy írta is itt valaki: hatalmasat akart Hernádi alkotni, de zavaros katyvasz lett a vége. Nem is az a baj, hogy tudománytalan (amúgy is butaság ilyesmit számon kérni egy irodalmi alkotáson), hanem az, hogy szinte olvashatatlan. Keselyűk agyából kivont haláljelző izé, ami végítéletet jósol, de kiderül, hogy persze a keselyűknek. Deus ex machina, probléma megoldva. Kerülendő.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Lucy
R. J. Hendon: Nightingale
Mészöly Ágnes: Slutty az űrből
Nemere István: Patkányember
Ernest Cline: Ready Player One
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak
Andy Weir: A marsi
Sally Gardner: A Hold legsötétebb oldala
William R. Forstchen: Egy másodperccel később
Dan Wells: Szellemváros