Megjelenésének várható időpontja: 2022. augusztus 15.

Corpus ​Hermeticum 6 csillagozás

Hermész Triszmegisztosz: Corpus Hermeticum Hermész Triszmegisztosz: Corpus Hermeticum

A „Corpus Hermeticum” kötet görög nyelven fennmaradt vallási, filozófiai értekezések gyűjteménye.
Jelen kötet -amelynek elkészítéséhez az eredeti görög nyelvű dialógusokat vették alapul-, a hermetikus tradíció alapszövegeit tartalmazza bevezetéssel és magyarázatokkal ellátva.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Helikon Zsebkönyvek Helikon

>!
Helikon, 2022
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634799412 · Fordította: Hamvas Endre Ádám · Megjelenés időpontja: 2022. augusztus 15.
>!
Lectum, Szeged, 2010
254 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639640276 · Fordította: Hamvas Endre Ádám

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 46


Kiemelt értékelések

Arianrhod P>!
Hermész Triszmegisztosz: Corpus Hermeticum

Nem ebben a fordításban rendelkezem a kötettel, de nagyon szép és világos magyar szöveget olvashattam. Párhuzamosan olvastam egy angol nyelvű, régebbi fordítással, és bevallom, az angol szöveget könnyebb volt értelmeznem, mert ott az angol fordító jobban megkülönböztetett olyan fogalmakat, amikre a magyar nyelvben nincs frappáns megoldás. Ez persze nem jelenti azt, hogy most aztán szakértőjévé váltam a hermetikus tanoknak. Viszont kóstolónak és bevezetőnek kiváló volt. Sok mindenre választ adott más jellegű mitológiai olvasmányaim által hagyott kétségeimre. Főleg egyes jelképek tekintetében.


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

A legfinomabb anyag a levegő, a legfinomabb levegő a lélek, a legfinomabb lélek az értelem, a legfinomabb értelem Isten.

Corpus Hermeticum V.

1 hozzászólás
Lunemorte P>!

Az Értelemből származó ragyogó Ige az Isten fia.
– Hogyan? – kérdeztem.
– Figyelj! Az, ami benned lát és hall, az Úr Igéje, az Értelem pedig az Atyaisten. Ezek egymástól nincsenek elválasztva, mert egységük az élet.
– Köszönöm neked – mondtam.
– Fogd fel a fényt és ismerd meg azt.

Corpus Hermeticum I.

2 hozzászólás
Sz_László>!

Aki megismeri Istent, eltelik minden jóval, tudása isteni, és nem olyan mint a tömegé. Ezért nem szereti a sokaság azokat, akik birtokában vannak a tudásnak, és ők sem szeretik a sokaságot. Mert őrültnek látszanak, nevetnek rajtuk, gyűlölik és megvetik őket, és az ilyen embert talán meg is ölik. Ahogy már mondtam, a rossz itt lakik a Földön, hiszen ez az ő otthona. A Föld az otthona, de nem a kozmosz, ahogyan azt némelyek istenkáromló beszédeikben állítják. Az, aki tiszteli Istent, ellenáll mindennek, hiszen ismeri a tudást. Az ilyen embernek minden jó, még az is, ami a többieknek rossz. Ha rosszat tervelnek ellen, azt is a tudás fényében szemléli, mert egyedül ő az, aki jóvá tudja tenni a rosszat.

146. oldal, CH IX, 4

1 hozzászólás
Sz_László>!

Azt kell mondanunk, Aszklépiosz, hogy Isten lényege – ha egyáltalán van lényege – a Szép, de a Szépet és a Jót nem lehet megragadni a kozmoszban levő létezőkben. Minden, ami a szemünk elé kerül, képmás, sőt, árnykép.

138. oldal, CH VI, 4

Sz_László>!

Az ilyen ember nem fecseg, de nem is hallgatja a fecsegőket. Mert árnyékokkal viaskodik az, aki vitatkozásra és beszédek hallgatására fecsérli idejét. Hiszen Istenről, az Atyáról, a Jóról nem lehet beszélni, és nem lehet Őt meghallani. Mivel ez így van – bár minden létező érzékel, mert érzékelés nélkül nem lehet létezni – a tudás az érzékeléstől sokban különbözik. Az érzékelés ugyanis egy tárgy nyomán keletkezik, amely hatást gyakorol érzékeinkre; a tudás viszont a tanulás kiteljesedése, a tanulásé, amely isteni adomány.

151. oldal, CH X, 9

Sz_László>!

Sőt, ha bátorkodnunk kell kimondani az igazságot, az igazi ember az istenek fölött áll, de legalábbis teljesen egyenlő velük.

156. oldal, CH X, 24

Sz_László>!

Mit mondjak gyermekem? Nem mondhatok mást, csak a következőket. Láttam önmagamban egy Isten kegyelméből származó, nem-anyagi képet, kiléptem egy halhatatlan testbe, és már nem az vagyok, aki korábban voltam, mert újjászülettem az Értelemben. Ezt a dolgot nem lehet tanítani, nem látható abban az anyagi formában, amelyekben a dolgok itt megjelennek. Már nincs semmi dolgom korábbi, összetett alakommal. Többé nincs színem, nem vagyok érinthető, vagy megmérhető, elidegendtem mindettől. Most szemeiddel látsz engem, gyermekem, de, hogy valójában ki vagyok, azt nem érted, ha érzékeiddel szemlélsz. Testi szemekkel engem nem láthatsz, gyermekem.

174. oldal, CH XIII, 3

1 hozzászólás
Sz_László>!

Mivel erőssé lettem Isten által, atyám, már nem szemeimmel látok, hanem az erőktől származó szellemi képességgel. Az égben vagyok, a földön, a vízben, a levegőben. Az állatokban vagyok, a növényekben, az anyaméhben, az anyaméh előtt, az anyaméh után, mindenütt.

176. oldal, CH XIII, 11

Sz_László>!

Az ember egyedüli megváltása, ha megismeri Istent. Ez az Olümposzra vezető út.

153. oldal, CH X, 15

1 hozzászólás
Sz_László>!

Vizsgáld meg a gyermek lelkét fiam! Nézd milyen szép, ha még nem különült el teljesen önnön valójától, és ha a test, amelybe belép, csak csekély mértékben fejlődött ki. Milyen szép mindenütt. Mert nem rontották még meg a test szenvedélyei, még szinte a kozmosz lelkétől függ. Viszont amint a test kifejlődik, és a lelket lehúzza a nehéz anyagba, az elkülönül önmagától, megszüli a feledést, s többé nincs része a Szépből és a Jóból. A feledés a bűn.

153. oldal, CH X, 15


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Hamvas Béla: Tabula Smaragdina / Mágia szutra
Fazekas Sándor (szerk.): „Jobb aranyat csinált a császárénál is”
Szathmáry László: Magyar alkémisták
Mircea Eliade: Kovácsok és alkimisták
Kurt Seligmann: Mágia és okkultizmus az európai gondolkodásban
Cherry Gilchrist: Az alkímia
Rosarium Philosophorum
José Bouman – Cis van Heertum (szerk.): Isteni bölcsesség – Isteni természet
Carl Gustav Jung: A filozófusok fája
Paracelsus: Paragranum