1848–1849 4 csillagozás

A forradalom és szabadságharc képes története
Hermann Róbert (szerk.): 1848–1849

1848-1849 története ma már a magyar nemzeti mitológia egyik meghatározó jelentőségű fejezete. Mítosz ez, hiszen tele van csillogó és drámai jelenetekkel, félelem és gáncs nélküli lovagokkal és hűséges szolgákkal; míg a másik oldalon cselszövőkkel és árulókkal, esküszegőkkel és banditákkal. A 19. századi képes albumokat lapozgatva, mintha egy nagy, többfelvonásos dráma színképeit látnánk: 1848. március 15-én a nyomda előtt és a Nemzeti Múzeumnál, július 11-én a képviselőházban, szeptember 29-én Pákozd és Sukoró között, 1849 januárjában a Budapest és Debrecen közötti úton, április 14-én a debreceni Nagytemplomban, május 21-én Budavár falain. De nem hiányoznak a tragikus vagy rémdrámai jelenetek sem: Zalatna, Nagyenyed, Abrudbánya füstölgő romjai, a zentai halottfej-koszorú, Petőfi a héjjasfalvi úton, a szőlősi (világosi) fegyverletétel, Kossuth búcsúja Orsovánál, és végül az aradi és pesti kivégzések.

>!
Tóth, Debrecen
488 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635966912

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Checkpoint_Charlie>!
Hermann Róbert (szerk.): 1848–1849

Hermann Róbert (szerk.): 1848–1849 A forradalom és szabadságharc képes története

A forradalom és szabadságharc történetének egy fantasztikus összefoglalása ez a könyv. Minden fontos eseményt megemlít, a legfontosabbakat külön kiemelve tárgyalja. Nekem leginkább a forradalom kirobbanását megelőző napok történései, valamint a külföldi eseményekből való szemezgetések tetszettek a legjobban. Jó volt megtudni, hogy hogyan készült elő a forradalom, illetve mi történt a magyarországi eseményekkel egy időben a nagyvilágban. Talán ezen a téren voltak eddig hiányosak az ismereteim.
A könyv elolvasása után (melyet magam sem hiszem, milyen rövid idő alatt hajtottam végre) az ilyen fehér foltok helyére pontos információ kerülhetett.
Hermann Róbertről már nagyon régen hallottam, hiszen szinte minden március 15-i, vagy október 6-i megemlékezésen szerepelni szokott a televízióban. Az évek során az ilyen szereplés csupán néhányszor maradt el. Ezenkívül olvastam már tőle pár tanulmányt és volt szerencsém már előadását is meghallgatni.
De ez az általa szerkesztett könyv az utóbbi években megjelent könyvek egyik csúcsa a „magyar történelem” kategóriában. Öröm volt egy ilyen tudóstól olvasni, mindenkinek ajánlom, aki nemzetünk ilyen felemelő korszakokban bővelkedő történetét szereti/szeretné tanulmányozni!


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyáry Krisztián: Fölébredett a föld
Hermann Róbert (szerk.): Görgei Artúr válogatott írásai
Ungváry Zsolt: Talpra, magyar!
Honvéd album
Batthyány Lajos gróf
T. Aszódi Éva (szerk.): A magyar szabadságharc olvasókönyve
Kossuth Lajos: Fel mindnyájan a hon védelmére!
Somlay Szabó József: A státusfogoly
Varga Domokos (szerk.): Szabadság és halál 1848-49
Márkus István: Forradalom és szabadságharc 1848-49