Demian 595 csillagozás

Emil Sinclair ifjúságának története
Hermann Hesse: Demian Hermann Hesse: Demian Hermann Hesse: Demian Hermann Hesse: Demian Hermann Hesse: Demian Hermann Hesse: Demian Hermann Hesse: Demian Hermann Hesse: Demian Hermann Hesse: Demian

Az először Emil Sinclair álnéven kiadott Demian az első világháború alatt íródott, és Hesse művészetében egy új alkotói korszak kezdetét és egyik csúcspontját is fémjelzi. A freudi és jungi pszichoanalízis eredményeit is felhasználva rajzolja meg Sinclair lelki fejlődését, tusakodását önmagával és a világgal, míg végül lélekvezetői – Max Demian és Éva asszony – segítségével felnőtté válván az első világháború borzalmai közepette rátalál önmagára. „Minden ember élete kísérlet, hogy eljusson önmagához. Minden ember élete egy ösvény sejtése. Senki sem volt még teljesen és maradéktalanul önmaga, mégis mindenki igyekszik önmaga lenni: ki tapogatózva, ki ahogy éppen tud.”

Eredeti megjelenés éve: 1919

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Hermann Hesse Cartaphilus · Hermann Hesse Helikon · POKET zsebkönyvek POKET Publishing, Sztalker Csoport

>!
POKET Publishing, Budapest, 2022
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156384041 · Fordította: Toldy Csilla
>!
Helikon, Budapest, 2021
256 oldal · ISBN: 9789634796428 · Fordította: Horváth Géza · Illusztrálta: Orosz István
>!
Helikon, Budapest, 2020
218 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634794639 · Fordította: Horváth Géza

8 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Demian · Emil Sinclair


Kedvencelte 210

Most olvassa 47

Várólistára tette 310

Kívánságlistára tette 223

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Miért nem volt egy olyan nevelő felnőtt az életemben, aki e könyvet tizenéves koromban kezembe adta???
Ez az első Hesse könyv, amit olvastam, s – utólag meg kell állapítanom – ez hiba, az enyém is, másoké is. Hesse az I.világháború idején írta ezt a regényt. amely, komoly értékválság ideje volt. A szerző útmutatást, segédkezet kívánt nyújtani mindazoknak, akik még bizonytalanok. Ezért kellett volna/ kellene mindenkinek tizenéves korban olvasni e könyvet, hogy idejében megtalálhassa saját útját. Több helyütt ráismertem saját tizenéves problémáimra, kételyeimre, gondjaimra. Számomra sem volt egy könnyen emészthető, befogadható olvasmány. Súlyos, néhol bonyolult filozófiai eszmefuttatásokkal, jelképekkel tarkított írás. Ám a mű üzenete kitűnő! Áttörni – mindenen keresztül önmagunkhoz, törekedni a legteljesebb önismeretre. (Erre biztat egyébként Knight is a Légy hű magadhoz című művében!) Nagyon ajánlom!

3 hozzászólás
csauperjel>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Kicsi koromtól szerettem a felnőttek asztalánál ülni, és csak hallgatni a beszélgetéseiket hosszú nyári estéken át… Szeretem a filozofálást, magam is töprengő hajlamú vagyok. Örülök, hogy rátaláltam Demianre, nagyon jól esett vele együtt elgondolkodni az emberben egyaránt meglévő jóról és rosszról, rágódni kicsit az élet kibékíthetetlen ellentmondásain. Nekem is megvoltak a magam Demianjei és Pistoriusai, sőt, talán Knauerem is akadt. Bár máshonnan indultam, más utakon jártak a gondolataim és természetesen máshová is érkeztem el, de az utazás közös Sinclairrel.
    Persze én sem tudtam nem észrevenni a szöveg stílusának és életfelfogásának rokonlelkűségét Thomas Mannal, akit kedvelek. Mint kiderült, a két Nobel-díjas is kedvelte egymást, levelezésüket várólistáztam, és szeretnék még Hessét is olvasni.

>!
Tericum, Budapest, 1994
192 oldal · ISBN: 9638453044 · Fordította: Pavlov Anna, Téri Sándor, Toldy Csilla
krlany I>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Végre valami olyan, ami a csontomig hatol. Annyira éreztem/értettem Sinclairt, hogy az még talán engem is meglepett. És mennyire igaz, hogy fogalmunk sincs önmagunkról, még felszínesen sem, ám hogy igazán mélyen mire vágyunk, mit akarunk, azt meg még saját magunk előtt is elrejtjük. Gyávák vagyunk, mert úgy a kényelmesebb. Inkább a napi robotba temetkezünk, vagy bármibe, ami eltereli a figyelmet arról, hogy szembe kelljen nézni önmagunkkal, a saját poklainkkal. Egyértelműen kedvenc. Olyannyira, hogy rá fog venni, hogy Nietzschét olvassak…

16 hozzászólás
Lunemorte P>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Gondolkodtál-e már azon valaha is,
… hogy a dolgok sokszor egyszerűbbek és nyilvánvalóbbak mindennél ;
… hogy a mögöttes tartalmakat kell keresni mindenben ;
… hogy jobb kockáztatni és minden lehetőséggel élni, amivel csak lehet ;
… hogy léteznek csodák ;
… hogy semmi sem véletlen ;
… hogy okkal álmodsz furákat ;
… hogy a lelked darabjaira rálelhetsz különböző könyvekben … ?

Ez a könyv az énem egyik része, érdemes tehát megismerkedned vele(m).
Az alcím akár az is lehetne, hogy Emil Sinclair útja önmagához, de úgy a legjobb, ahogyan van, minden a helyén van. Még mindig a szereplők hatása alatt állok és álmosan kopognak a szemeim, de megérte! @omegapolis -nak pedig örök hálám, hogy a kincseim között tarthatom számon ezt a kötetet! :)

1 hozzászólás
IrodalMacska P>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

A Demian egy iszonyatosan nehéz olvasmány; érdemes rá időt, energiát, türelmet szánni. Látszólag Emil Sinclair ifjúságának a története, azonban Hesse olyan filozófiai magasságokból világít rá egy fiatal fiú jellemfejlődésére, ami – véleményem szerint – nem nyújt egy kifejezetten pihentető olvasmányélményt.

Emil Sinclair keresi önmagát – helyét a családban, az iskolában, úgy általában a világban. A benne testet öltő zavarodottságból Demian, az ő édesanyja, Eva asszony és Pistorius vezetik ki azáltal, hogy rávilágítanak: egyáltalán nem átlagos, ezért nem ért szót a kortársaival.

A főhős szembesül azzal, hogy a világban semmi sem csak fehér vagy fekete, jellemünkben épp akkora szerepet kap az ördög, mint Isten. Életünk legnagyobb és legfontosabb kihívása, hogy eljussunk önmagunkhoz és lecsupaszítva személyiségünket a társadalom elvárásaitól és a családi sémáktól, megtaláljuk a választ arra, kik vagyunk mi valójában.

„Minden ember igaz hivatása csakis az lehet, hogy eljusson önmagához.”

Ugyanilyen fontos megtalálni azt a társat, aki személyiségünk szerethető oldalát erősíti fel, aki a legjobb verziónkat hozza ki belőlünk.

„Szeretett, és közben önmagára talált. A legtöbben pedig úgy szeretnek, hogy közben elveszítik önmagukat.”

Nehezen állt össze a kép, a kötet nem volt minden részletében vonzó, a tanulsága mégis meggyőzött és iszonyatosan sokat adott.

>!
Helikon, Budapest, 2020
218 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634794639 · Fordította: Horváth Géza
n P>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Ez a második Hesse könyvem és egyre nagyobb kedvem van őt megismerni. Írásai szabadságra biztatnak, hogy igenis gondolhatok bármiről bármit. Nem emlékszem, vajon nekem is járt tizenévesen ennyi minden a fejemben, vagy ehhez Hessének kell születni? Ő gyakran zseni, gyakran félőrült, büszke és beképzelt, levert és megalázott, koraérett és visszamaradott, ahogy írja a könyvben. Megtalálni az értékeset és megőrizni a bátorságot.Talán bátrabban megyünk a kitaposott úton!? – ezek a kételyek kísérik őt azaz Sinclairt élete egy szakaszában. „Ha a természet denevérnek teremtett ne akarj struccmadár lenni” – ajánlja mintegy magának is. Nekem végig ez járt a fejemben:

„Van olyan út, mely helyesnek látszik az ember előtt, és vége a halálra menő út.” (Példabeszédek14:12.)

A könyv ceruzával végig „fel volt dolgozva”, valakinek nagyon meg kellett értenie

6 hozzászólás
klaratakacs P>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Ritkán találkozom olyan könyvvel, ami nagyon fontos, komplikált mondanivalót, eszméket képes ennyire érthetően átadni. Ezer rétege van a könyvnek, ami leginkább megfogott az a felnőtté válás leírása, Emil Sinclair csontig vájó önelemzésével. Benne van minden fázis, a gyermeki boldogságtól, a duhaj világon át a közösséghez tartozás vágya és a különállóság, egyediség felismerése is. Benne van az érzékeny, gondolkodó ember tépelődése, magánya is. A művészé. A történelmi és hormonháború… Demian személye pedig magával ragadott.
Nem könnyű olvasmány, nagyon kell figyelni rá, de megéri a ráfordított időt.

Fatma>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Talán Dosztojevszkij Karamazov testvérei óta nem volt ennyire katartikus és megbénító érzésem egy könyv befejezése után. Becsuktam a könyvet és azóta a lelki szemeimmel csak bámulok magam elé. Hogy lehet hogy vége? És hova tovább most? Mintha megszületett volna bennen valami, de még nem látom tisztán.

VirusSouljah>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Rövid, könnyed, mégis mély, őszinte és gyönyörű könyv önmagunk megismeréséről, elfogadásáról, értelmezéséről.

Szerintem ha valaki beleolvas az idézetekbe igen hamar eltudja dönteni érdekli-e ez a könyv.
Annyit segítetek, hogy; érdekelje.
Nem simán „olyan koeljós meg spitriális” nagyotmondó történet semmitmondó rövid „okosságokkal”.
Tegyetek egy próbát vele.

Huntress>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Ha Esti Kornél, vagy a pusztai farkas beférkőztek az elmédbe, és az onnan lelkedhez vezető csigalépcső aljához értek, akkor megérted miről is van itt szó.
Az emberek többsége fél, leginkább attól, hogy szembesülnie kell önmagával, mert akkor bármi kiderülhet róla, ami kényes, ami nem tetszik, ami megdolgozásra vár.
Mérő László Kadarkainál tett interjújában arról beszél egy ponton, hogy az önismeret fontos, mert akkor kiderülhet, hogy az illető egy szörnyeteg, de az önszeretetben ez nem derülne ki soha, ezért sokkal vonzóbb az egonkat táplálni, és kihagyni az önismereti utat. Szeretni magunkat és elfogadni fontos, de önismereti út nélkül a bábban nem fejlődik ki a pillangó sem.
Őszintén? Ezt a könyvet gimnazisták kezébe nyomnám, hogy igazán belvethessék magukat abba a kalandba, amit úgy hívunk, hogy önmagad.
Itt ülök 27 évesen, és arra gondolok, hogy basszus, mennyi időt elvesztegettem arra, hogy másokat akartam megvédeni a lényem olyan aspektusaitól, amik őket zavarba ejtették volna, vagy nem tudták volna elfogadni azokat. Ezzel betegítettem meg a lelkem után a testemet.
Szóval, olvassatok Hessét, és éljétek meg minden percét annak, akik vagytok :D


Népszerű idézetek

OlvasóMókus>!

Szeretett, és közben önmagára talált. A legtöbben pedig úgy szeretnek, hogy közben elveszítik önmagukat.

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

6 hozzászólás
tothmozerszilvia I>!

Ha gyűlölünk valakit, akkor annak képében olyasmit gyűlölünk, ami bennünk van. Ami nincs meg bennünk, az nem zaklat fel.

Jákob harca

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Biene_Maja>!

Ó igen, ma már tudom; semmitől sem viszolyog jobban az ember, mintsem hogy azon az úton járjon, ami önmagához vezeti el!

63. oldal (Carthapilus, 2006)

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

4 hozzászólás
fülcimpa>!

A szerelem nem kér, nem követel. A szerelemnek olyan erősnek kell lennie, hogy önmagát bizonyítsa. Akkor már nem vonzódik, hanem vonz.

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

3 hozzászólás
Almost_Zed>!

Minden ember igaz hivatása csakis az lehet, hogy eljusson önmagához. Lehet az ember költő vagy őrült, próféta vagy gonosztevő – nem ez a fontos, mindennek végső soron semmi jelentősége. Az a lényeg, hogy az ember megtalálja saját sorsát, ne pedig egy tetszőleges sorsot kövessen, és amire rátalált, azt teljesen és töretlenül kiteljesítse önmagában. Minden egyéb badarság, szökési kísérlet, menekülés vissza a tömegek eszméihez, megalkuvás, rettegés önmagunktól.

167. oldal

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

havas>!

Igen, ha az ember megtalálja az álmát, akkor könnyű lesz az útja. De nincs örökké tartó álom, mindegyiket újabb váltja fel, és egyiket sem szabad fogva tartani.

165. oldal

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

2 hozzászólás
fülcimpa>!

Ha valaki megtalálja azt, amire szüksége van, akkor azt ne a véletlennek köszönje, hanem saját magának, saját vágyakozásának, saját kényszerítő erejének.

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

2 hozzászólás
krlany I>!

A dolgok, amelyeket látunk – suttogta Pistorius –, megegyeznek azokkal, melyek bennünk rejtőzködnek. A legtöbb ember azért nem él valódi életet, mert a külső világ képeit tartja valódinak, saját, belső világát pedig egyáltalán nem engedi megszólalni. Így is lehet boldog az ember. De ha egyszer megbizonyosodtunk, hogy másként is lehet, akkor nem választhatjuk a többség útját.

149. oldal

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

1 hozzászólás
tothmozerszilvia I>!

Mindannyiunk eredete közös. Mindannyian ugyanabból a szakadékból jövünk, anyák méhéből, de kirepülve e mélységből mindenki saját egyéni céljai felé halad. Megértjük egymást, de megfejteni mindenki csak önmagát tudja.

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Lunemorte P>!

Az ember, akár a teknőc, legyen képes teljesen bezárkózni önmagába.

82. oldal , Helikon

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Umberto Eco: A rózsa neve
Thomas Mann: A varázshegy
Kazuo Ishiguro: Napok romjai
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger
Szabó Magda: Az ajtó
Émile Ajar: Előttem az élet
Gabriel García Márquez: A szerelemről és más démonokról
Kertész Imre: Sorstalanság
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Alice Walker: Bíborszín