Demian 406 csillagozás

Emil Sinclair ifjúságának története
Hermann Hesse: Demian Hermann Hesse: Demian Hermann Hesse: Demian Hermann Hesse: Demian Hermann Hesse: Demian Hermann Hesse: Demian Hermann Hesse: Demian

Az ember élete lehetőség, hogy megtalálja a sorsához elvezető utat. De rábízhatjuk-e magunkat a sorsra? És ha ez a sors bűnökre csábít, ha eltávolít a tiszta és fényes világtól? Bűn-e a bűn? És jó-e a jó? Van-e szabad akaratunk? Létezik-e Isten? Mi az igazi szeretet? Amikor lelkünk mélyére nézünk, rájövünk, hogy hasonló kérdésekkel vívódunk mi is. "Minden ember élete kísérlet, hogy eljusson önmagához. Minden ember élete egy ösvény sejtése. Senki sem volt még teljesen és maradéktalanul önmaga, mégis mindenki igyekszik önmaga lenni: ki tapogatózva, ki ahogy éppen tud."Ezek a gondolatok szövik át Hesse fiatalkori regényét, amelyet álnéven adott ki.Megjelenése óta a Demian méltán foglalja el helyét a virágirodalom gyöngyszemei között.

Eredeti megjelenés éve: 1919

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Hermann Hesse, Hermann Hesse

>!
Helikon, Budapest, 2020
220 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634794639
>!
Kossuth, Budapest, 2018
ISBN: 9789630993142 · Felolvasta: Polgár Csaba
>!
Helikon, Budapest, 2018
218 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632274508 · Fordította: Horváth Géza

5 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Demian · Emil Sinclair


Kedvencelte 159

Most olvassa 27

Várólistára tette 214

Kívánságlistára tette 131

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Miért nem volt egy olyan nevelő felnőtt az életemben, aki e könyvet tizenéves koromban kezembe adta???
Ez az első Hesse könyv, amit olvastam, s – utólag meg kell állapítanom – ez hiba, az enyém is, másoké is. Hesse az I.világháború idején írta ezt a regényt. amely, komoly értékválság ideje volt. A szerző útmutatást, segédkezet kívánt nyújtani mindazoknak, akik még bizonytalanok. Ezért kellett volna/ kellene mindenkinek tizenéves korban olvasni e könyvet, hogy idejében megtalálhassa saját útját. Több helyütt ráismertem saját tizenéves problémáimra, kételyeimre, gondjaimra. Számomra sem volt egy könnyen emészthető, befogadható olvasmány. Súlyos, néhol bonyolult filozófiai eszmefuttatásokkal, jelképekkel tarkított írás. Ám a mű üzenete kitűnő! Áttörni – mindenen keresztül önmagunkhoz, törekedni a legteljesebb önismeretre. (Erre biztat egyébként Knight is a Légy hű magadhoz című művében!) Nagyon ajánlom!

3 hozzászólás
csauperjel >!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Kicsi koromtól szerettem a felnőttek asztalánál ülni, és csak hallgatni a beszélgetéseiket hosszú nyári estéken át… Szeretem a filozofálást, magam is töprengő hajlamú vagyok. Örülők, hogy rátaláltam Demianre, nagyon jól esett vele együtt elgondolkodni az emberben egyaránt meglévő jóról és rosszról, rágódni kicsit az élet kibékíthetetlen ellentmondásain. Nekem is megvoltak a magam Demianjei és Pistoriusai, sőt, talán Knauerem is akadt. Bár máshonnan indultam, más utakon jártak a gondolataim és természetesen máshová is érkeztem el, de az utazás közös Sinclairrel.
    Persze én sem tudtam nem észrevenni a szöveg stílusának és életfelfogásának rokonlelkűségét Thomas Mannal, akit kedvelek. Mint kiderült, a két Nobel-díjas is kedvelte egymást, levelezésüket várólistáztam, és szeretnék még Hessét is olvasni.

>!
Tericum, Budapest, 1994
192 oldal · ISBN: 9638453044 · Fordította: Pavlov Anna, Téri Sándor, Toldy Csilla
krlany IP>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Végre valami olyan, ami a csontomig hatol. Annyira éreztem/értettem Sinclairt, hogy az még talán engem is meglepett. És mennyire igaz, hogy fogalmunk sincs önmagunkról, még felszínesen sem, ám hogy igazán mélyen mire vágyunk, mit akarunk, azt meg még saját magunk előtt is elrejtjük. Gyávák vagyunk, mert úgy a kényelmesebb. Inkább a napi robotba temetkezünk, vagy bármibe, ami eltereli a figyelmet arról, hogy szembe kelljen nézni önmagunkkal, a saját poklainkkal. Egyértelműen kedvenc. Olyannyira, hogy rá fog venni, hogy Nietzschét olvassak…

16 hozzászólás
Lunemorte P>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Gondolkodtál-e már azon valaha is,
… hogy a dolgok sokszor egyszerűbbek és nyilvánvalóbbak mindennél ;
… hogy a mögöttes tartalmakat kell keresni mindenben ;
… hogy jobb kockáztatni és minden lehetőséggel élni, amivel csak lehet ;
… hogy léteznek csodák ;
… hogy semmi sem véletlen ;
… hogy okkal álmodsz furákat ;
… hogy a lelked darabjaira rálelhetsz különböző könyvekben … ?

Ez a könyv az énem egyik része, érdemes tehát megismerkedned vele(m).
Az alcím akár az is lehetne, hogy Emil Sinclair útja önmagához, de úgy a legjobb, ahogyan van, minden a helyén van. Még mindig a szereplők hatása alatt állok és álmosan kopognak a szemeim, de megérte! @omegapolis -nak pedig örök hálám, hogy a kincseim között tarthatom számon ezt a kötetet! :)

1 hozzászólás
n P>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Ez a második Hesse könyvem és egyre nagyobb kedvem van őt megismerni. Írásai szabadságra biztatnak, hogy igenis gondolhatok bármiről bármit. Nem emlékszem, vajon nekem is járt tizenévesen ennyi minden a fejemben, vagy ehhez Hessének kell születni? Ő gyakran zseni, gyakran félőrült, büszke és beképzelt, levert és megalázott, koraérett és visszamaradott, ahogy írja a könyvben. Megtalálni az értékeset és megőrizni a bátorságot.Talán bátrabban megyünk a kitaposott úton!? – ezek a kételyek kísérik őt azaz Sinclairt élete egy szakaszában. „Ha a természet denevérnek teremtett ne akarj struccmadár lenni” – ajánlja mintegy magának is. Nekem végig ez járt a fejemben:

„Van olyan út, mely helyesnek látszik az ember előtt, és vége a halálra menő út.” (Példabeszédek14:12.)

A könyv ceruzával végig „fel volt dolgozva”, valakinek nagyon meg kellett értenie

6 hozzászólás
klaratakacs P>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Ritkán találkozom olyan könyvvel, ami nagyon fontos, komplikált mondanivalót, eszméket képes ennyire érthetően átadni. Ezer rétege van a könyvnek, ami leginkább megfogott az a felnőtté válás leírása, Emil Sinclair csontig vájó önelemzésével. Benne van minden fázis, a gyermeki boldogságtól, a duhaj világon át a közösséghez tartozás vágya és a különállóság, egyediség felismerése is. Benne van az érzékeny, gondolkodó ember tépelődése, magánya is. A művészé. A történelmi és hormonháború… Demian személye pedig magával ragadott.
Nem könnyű olvasmány, nagyon kell figyelni rá, de megéri a ráfordított időt.

Fatma>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Talán Dosztojevszkij Karamazov testvérei óta nem volt ennyire katartikus és megbénító érzésem egy könyv befejezése után. Becsuktam a könyvet és azóta a lelki szemeimmel csak bámulok magam elé. Hogy lehet hogy vége? És hova tovább most? Mintha megszületett volna bennen valami, de még nem látom tisztán.

madárka>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Ki hitte volna, hogy ez a kis könyv lesz az, ami az eddigi „életfilozófiá(i)mat” alapjaiban megrengeti és lerombolja?
Újra fel kell építenem az egész életemet, úgy, hogy ez a könyv is benne van. Már épp kezdtem volna feladni mindent, amit vallottam és hittem, amikor pofán vágott. Jókor jött az életembe. A húsomba mart, megizzasztott, reményt adott.
Hesse zseniális. Éles határon táncolt nálam, ha még egy picit filozofikusabbra vette volna, sok lett volna, és félredobom.
Huh, nagyon kellett ez most nekem! Az öt csillag jár, és felkerült a kedvenc könyvek listájára.

kalypso>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Azt hiszem, most nem sikerült megtalálni Hessével a közös nevezőt. Vacillálok itt a 4 és 4,5 csillag között, az eleje nagyon tetszett, voltak benne hatalmas gondolatok, minden megvolt benne, ami kellett, de ez most valahogy nem jutott el hozzám. Majd talán legközelebb, ha újra előveszem, és le tudok lassulni az andalgó stílushoz, megfelelő érzelmi állapotban leszek, akkor majd talán jobban fog tetszeni, de most más kell ide. Ettől független várom a következő találkozást Hessével.

2 hozzászólás
Batus>!
Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Túl sok gondolatot ébresztett bennem ahhoz, hogy érdemben bármit mondjak róla. Eddig csak a Narziss és Goldmundot olvastam Hessétől, kicsit féltem is az elején, hogy mivel a Demian kevésbé olvasmányos, ezért tetszeni sem fog annyira… de tévedtem. Hesse anélkül gondolkodtatja el az embert, hogy ezzel fárasztaná, vagy terhelné. Szeretem.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

OlvasóMókus>!

Szeretett, és közben önmagára talált. A legtöbben pedig úgy szeretnek, hogy közben elveszítik önmagukat.

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

6 hozzászólás
tothmozerszilvia I>!

Ha gyűlölünk valakit, akkor annak képében olyasmit gyűlölünk, ami bennünk van. Ami nincs meg bennünk, az nem zaklat fel.

Jákob harca

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Biene_Maja>!

Ó igen, ma már tudom; semmitől sem viszolyog jobban az ember, mintsem hogy azon az úton járjon, ami önmagához vezeti el!

63. oldal (Carthapilus, 2006)

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

4 hozzászólás
fülcimpa>!

A szerelem nem kér, nem követel. A szerelemnek olyan erősnek kell lennie, hogy önmagát bizonyítsa. Akkor már nem vonzódik, hanem vonz.

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

3 hozzászólás
Almost_Zed>!

Minden ember igaz hivatása csakis az lehet, hogy eljusson önmagához. Lehet az ember költő vagy őrült, próféta vagy gonosztevő – nem ez a fontos, mindennek végső soron semmi jelentősége. Az a lényeg, hogy az ember megtalálja saját sorsát, ne pedig egy tetszőleges sorsot kövessen, és amire rátalált, azt teljesen és töretlenül kiteljesítse önmagában. Minden egyéb badarság, szökési kísérlet, menekülés vissza a tömegek eszméihez, megalkuvás, rettegés önmagunktól.

167. oldal

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

Lunemorte P>!

Az ember, akár a teknőc, legyen képes teljesen bezárkózni önmagába.

82. oldal , Helikon

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

havas>!

Igen, ha az ember megtalálja az álmát, akkor könnyű lesz az útja. De nincs örökké tartó álom, mindegyiket újabb váltja fel, és egyiket sem szabad fogva tartani.

165. oldal

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

2 hozzászólás
krlany IP>!

A dolgok, amelyeket látunk – suttogta Pistorius –, megegyeznek azokkal, melyek bennünk rejtőzködnek. A legtöbb ember azért nem él valódi életet, mert a külső világ képeit tartja valódinak, saját, belső világát pedig egyáltalán nem engedi megszólalni. Így is lehet boldog az ember. De ha egyszer megbizonyosodtunk, hogy másként is lehet, akkor nem választhatjuk a többség útját.

149. oldal

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

1 hozzászólás
fülcimpa>!

Ha valaki megtalálja azt, amire szüksége van, akkor azt ne a véletlennek köszönje, hanem saját magának, saját vágyakozásának, saját kényszerítő erejének.

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története

2 hozzászólás
tothmozerszilvia I>!

Mindannyiunk eredete közös. Mindannyian ugyanabból a szakadékból jövünk, anyák méhéből, de kirepülve e mélységből mindenki saját egyéni céljai felé halad. Megértjük egymást, de megfejteni mindenki csak önmagát tudja.

Hermann Hesse: Demian Emil Sinclair ifjúságának története


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Mann: A varázshegy
Michael Ende: A Végtelen Történet
Ottlik Géza: Iskola a határon
Paulo Coelho: Az ördög és Prym kisasszony
Marcel Proust: Swannék oldala
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert
Heinrich Böll: Egy bohóc nézetei
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger
Robert M. Pirsig: A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete
Milan Kundera: Lassúság