Manapság újra fontos kérdés az asztali illem, ám sok ételnél, egyszerűen nem tudjuk, mit is kezdjünk vele. Szabad például lefejezni a lágy tojást? Hogyan kell kiszálkázni a pisztrángot? És az Ég szerelmére, mihez kezdjünk a homárfogóval?
Ezennel véget vetünk a bizonytalankodásnak!
E kis tanácsadó mű részletesen elmagyarázza 77 problémás eledel kifogástalan fogyasztási módját, és ez még nem minden. Megtudhatjuk azt is, minek mikor van szezonja, miről ismerszik meg a minőség, a különlegesség, hogyan rendeljünk az ételhez illő bort, és – mert mindenre számítani kell – mitévők legyünk kisebb balesetek bekövetkeztekor.
A nemzetközi hírű szerző anekdotákat is közread tapasztalatainak fölmérhetetlen tárházából, s ezzel művét nemcsak hasznos, de szórakoztató olvasmánnyá is teszi azok számára, akik még jobban ki szeretnék élvezni az evés-ivás gyönyöreit.
Késsel? Kézzel? Villával? 3 csillagozás
Eredeti cím: Wie isst man das? 77 Schwerige Gerichte
Eredeti megjelenés éve: 1996
Várólistára tette 1
Kiemelt értékelések
Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt
Ezekkel a németből fordított gasztro-könyvekkel vannak néha bajaim. Korábbi elrettentő példám, amikor német szerző magyarázza, hogy mi is az az orosz „zoljanka” (Soljanka, солянка) – ki sem tudja rendesen mondani. Vagy nem csak a konyhánál maradva amerikai/angol szerző ismerteti nekünk, hogy milyen is (volt) az a Szovjetunió. Képzeljük el, milyen borzasztó lehetne, amikor egy japán oktat egy franciát, hogy mit kell tudni a hortobágyi húsos palacsintáról…
Az alcím szerint 77 különleges ételről van szó a kötetben. Aztán a krumpli, a kenyér, a sárgadinnye meg ilyesmi is előbukkan, külön alcímet és leírást kapva. Mi bennük a különleges? Semmi. Igaz, szerencsére a homárfogó elég extra, rugózik is rajta a szerző.
Az étkezési illem sem feltétlenül azonos a németeknél, angolszászoknál, skandinávoknál a magyarral vagy egymással. Gondoljunk csak a brit villahasználatra, amely szerint a villára fel kell tűzni az ételt, vagy felpakolni a domború felére, és semmi esetre sem közönségesen, a homorú oldaláról belapátolni. Vagy Helsinkiben a tortát miért kiskanállal hozzák ki egy jobb étteremben kisvilla helyett? Tehát egy csomó dolog a könyvben fel sem bukkan, vagy csak kissé német agyra beszűkítően, félrevezetően. Nem ír például arról, hogy Nürnberg környékén, Frankföldön a hosszában félbe hasított, vajban kirántott nagyszerű tavi pontyot miért csak az „r betűs” (szeptember-április) hónapokban lehet enni, ír viszont arról, hogy a homár pont akkor jó…
Azért tetszettek is egyes részek benne. Ilyen volt a bajor kolbászka elfogyasztása: a karcsú, fehér bőrből nyugodtan ki lehet szopni a főtt tartalmát, s kortyolni rá a sört. Magam is élvezettel kipróbáltam anno a müncheni Hofbräuhausban.
Összességében a könyv azt mutatja, hogyan látja egy német a témát, de ennek tán nem kéne feltétlenül irányadónak lenni egy magyar olvasó számára. Ha így olvassuk, még tényleg szórakoztató is lehet.
Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt
Nagyon érdekes, rendkívül humoros olvasmány. Az a célja, hogy eloszlassa az esetleges „félelmet” amit a tudatlanság, a jártasság hiánya kelt. Érdekes történeteket olvashatunk különböző ételekről, fogásokról, emberekről. Nekem nagyon tetszett.
Népszerű idézetek
Ne feledjük, az az ember, aki kötelességének érzi, hogy gúnyolódjék vagy fensőbbségesen vigyorogjon, ha homárevés közben kiröpül egy darabka a tányérunkból, nem érdemes arra, hogy komolyan vegyük. Az efféle sosem igazi ínyenc, hanem uborkafára fölkapaszkodott sznob.
55. oldal
Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt
A homár hírneve körülbelül úgy alakult, mint a színpad, a sport, a gasztronómia és a borok világának nem egy nagy sztárjáé: üres reklám- és marketinghúzások kölcsönözték neki azt a fényt és ragyogást, mely szerintem nem is áll igazán arányban a tulajdonképpeni minőséggel.
56. oldal
Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt
Bal kézzel megragadjuk a garnéla fejét, szilárdan tartjuk, s jobbunkkal olyat művelünk vele, amit emberrel sosem tennénk, már azért sem, mert nem túl jó a börtönkoszt: kitörjük a nyakát.
47. oldal
Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt
Most a gombócról szeretnék beszélni, ám senki ne higgye, hogy valamiféle tenisz- vagy golflabda állagú eledelre gondolunk, mely ellen a láncfűrész az egyetlen elképzelhető fegyver.
49. oldal
Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt
Ha pedig a hagymacsíkok rendetlenkednének, és sehogy sem férnének a kanálba, a villával is megrendszabályozhatjuk.
50. oldal
Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt
A németek fölfedezték ekkor, hogy nem muszáj a halnak okvetlenül visszataszítóan bűzlenie, és az sem szükségszerű, hogy citromlébe fojtsák, mivel öregecske szegény.
51. oldal
Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt
Ha filét rendelünk, aligha lesz gondunk a szálkával, és remélhetőleg a katolikus egyház Balázs-áldására (mely a torokbaj elkerüléséért szól) sem lesz szükségünk.
53. oldal
Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt
Chips – Egészségtelen, zsíros, hízlal, és rettentő szomjas lesz tőle az ember, ezért aztán a bárokban előszeretettel aálaklmazzák mint italfogyasztásserkentőt.
24. oldal
Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt
A kés-villa kezelésének tudománya nem öncélú művészkedés, nem arra szolgál, hogy magunknak és másoknak bebizonyítsuk, milyen ügyesek és jól neveltek vagyunk. Akár hiszik, akár nem, az evőeszközt azért találták ki, hogy a dolgunkat megkönnyítse.
25. oldal
Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt
Mert a jó vendéglátó megértő, türelmes, és magától értődően magyaráz, ha a vendég tudakozik.
10. oldal
Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt
Hasonló könyvek címkék alapján
- Bächer Iván: Utóíz 97% ·
Összehasonlítás - Lisa Scottoline: Örök 97% ·
Összehasonlítás - Bonnie Garmus: Minden kémia 95% ·
Összehasonlítás - Bächer Iván: Emberevő 97% ·
Összehasonlítás - Dragomán György: Főzőskönyv 95% ·
Összehasonlítás - David Michie: A dorombolás művészete 95% ·
Összehasonlítás - Lucinda Riley: Árnyéknővér 93% ·
Összehasonlítás - Gyovai Helén: Útikalauz az édes élethez 95% ·
Összehasonlítás - Anette Moldvaer: Kávészenvedély 93% ·
Összehasonlítás - R. Kelényi Angelika: Mesés Marrákes 92% ·
Összehasonlítás