Késsel? ​Kézzel? Villával? 3 csillagozás

Így illik enni 77 különleges ételt
Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával?

Manapság újra fontos kérdés az asztali illem, ám sok ételnél, egyszerűen nem tudjuk, mit is kezdjünk vele. Szabad például lefejezni a lágy tojást? Hogyan kell kiszálkázni a pisztrángot? És az Ég szerelmére, mihez kezdjünk a homárfogóval?
Ezennel véget vetünk a bizonytalankodásnak!
E kis tanácsadó mű részletesen elmagyarázza 77 problémás eledel kifogástalan fogyasztási módját, és ez még nem minden. Megtudhatjuk azt is, minek mikor van szezonja, miről ismerszik meg a minőség, a különlegesség, hogyan rendeljünk az ételhez illő bort, és – mert mindenre számítani kell – mitévők legyünk kisebb balesetek bekövetkeztekor.
A nemzetközi hírű szerző anekdotákat is közread tapasztalatainak fölmérhetetlen tárházából, s ezzel művét nemcsak hasznos, de szórakoztató olvasmánnyá is teszi azok számára, akik még jobban ki szeretnék élvezni az evés-ivás gyönyöreit.

Eredeti cím: Wie isst man das? 77 Schwerige Gerichte

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1999
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635489269 · Fordította: Falvay Dóra · Illusztrálta: Mayer Gyula

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

lolajos>!
Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával?

Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt

Ezekkel a németből fordított gasztro-könyvekkel vannak néha bajaim. Korábbi elrettentő példám, amikor német szerző magyarázza, hogy mi is az az orosz „zoljanka” (Soljanka, солянка) – ki sem tudja rendesen mondani. Vagy nem csak a konyhánál maradva amerikai/angol szerző ismerteti nekünk, hogy milyen is (volt) az a Szovjetunió. Képzeljük el, milyen borzasztó lehetne, amikor egy japán oktat egy franciát, hogy mit kell tudni a hortobágyi húsos palacsintáról…

Az alcím szerint 77 különleges ételről van szó a kötetben. Aztán a krumpli, a kenyér, a sárgadinnye meg ilyesmi is előbukkan, külön alcímet és leírást kapva. Mi bennük a különleges? Semmi. Igaz, szerencsére a homárfogó elég extra, rugózik is rajta a szerző.

Az étkezési illem sem feltétlenül azonos a németeknél, angolszászoknál, skandinávoknál a magyarral vagy egymással. Gondoljunk csak a brit villahasználatra, amely szerint a villára fel kell tűzni az ételt, vagy felpakolni a domború felére, és semmi esetre sem közönségesen, a homorú oldaláról belapátolni. Vagy Helsinkiben a tortát miért kiskanállal hozzák ki egy jobb étteremben kisvilla helyett? Tehát egy csomó dolog a könyvben fel sem bukkan, vagy csak kissé német agyra beszűkítően, félrevezetően. Nem ír például arról, hogy Nürnberg környékén, Frankföldön a hosszában félbe hasított, vajban kirántott nagyszerű tavi pontyot miért csak az „r betűs” (szeptember-április) hónapokban lehet enni, ír viszont arról, hogy a homár pont akkor jó…

Azért tetszettek is egyes részek benne. Ilyen volt a bajor kolbászka elfogyasztása: a karcsú, fehér bőrből nyugodtan ki lehet szopni a főtt tartalmát, s kortyolni rá a sört. Magam is élvezettel kipróbáltam anno a müncheni Hofbräuhausban.

Összességében a könyv azt mutatja, hogyan látja egy német a témát, de ennek tán nem kéne feltétlenül irányadónak lenni egy magyar olvasó számára. Ha így olvassuk, még tényleg szórakoztató is lehet.

Minka>!
Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával?

Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt

Nagyon érdekes, rendkívül humoros olvasmány. Az a célja, hogy eloszlassa az esetleges „félelmet” amit a tudatlanság, a jártasság hiánya kelt. Érdekes történeteket olvashatunk különböző ételekről, fogásokról, emberekről. Nekem nagyon tetszett.


Népszerű idézetek

Minka>!

Ne feledjük, az az ember, aki kötelességének érzi, hogy gúnyolódjék vagy fensőbbségesen vigyorogjon, ha homárevés közben kiröpül egy darabka a tányérunkból, nem érdemes arra, hogy komolyan vegyük. Az efféle sosem igazi ínyenc, hanem uborkafára fölkapaszkodott sznob.

55. oldal

Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt

Minka>!

A homár hírneve körülbelül úgy alakult, mint a színpad, a sport, a gasztronómia és a borok világának nem egy nagy sztárjáé: üres reklám- és marketinghúzások kölcsönözték neki azt a fényt és ragyogást, mely szerintem nem is áll igazán arányban a tulajdonképpeni minőséggel.

56. oldal

Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt

Minka>!

Bal kézzel megragadjuk a garnéla fejét, szilárdan tartjuk, s jobbunkkal olyat művelünk vele, amit emberrel sosem tennénk, már azért sem, mert nem túl jó a börtönkoszt: kitörjük a nyakát.

47. oldal

Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt

Minka>!

Most a gombócról szeretnék beszélni, ám senki ne higgye, hogy valamiféle tenisz- vagy golflabda állagú eledelre gondolunk, mely ellen a láncfűrész az egyetlen elképzelhető fegyver.

49. oldal

Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt

Minka>!

Ha pedig a hagymacsíkok rendetlenkednének, és sehogy sem férnének a kanálba, a villával is megrendszabályozhatjuk.

50. oldal

Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt

Minka>!

A németek fölfedezték ekkor, hogy nem muszáj a halnak okvetlenül visszataszítóan bűzlenie, és az sem szükségszerű, hogy citromlébe fojtsák, mivel öregecske szegény.

51. oldal

Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt

Minka>!

Ha filét rendelünk, aligha lesz gondunk a szálkával, és remélhetőleg a katolikus egyház Balázs-áldására (mely a torokbaj elkerüléséért szól) sem lesz szükségünk.

53. oldal

Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt

Minka>!

Chips – Egészségtelen, zsíros, hízlal, és rettentő szomjas lesz tőle az ember, ezért aztán a bárokban előszeretettel aálaklmazzák mint italfogyasztásserkentőt.

24. oldal

Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt

Minka>!

A kés-villa kezelésének tudománya nem öncélú művészkedés, nem arra szolgál, hogy magunknak és másoknak bebizonyítsuk, milyen ügyesek és jól neveltek vagyunk. Akár hiszik, akár nem, az evőeszközt azért találták ki, hogy a dolgunkat megkönnyítse.

25. oldal

Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt

Minka>!

Mert a jó vendéglátó megértő, türelmes, és magától értődően magyaráz, ha a vendég tudakozik.

10. oldal

Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? Így illik enni 77 különleges ételt


Hasonló könyvek címkék alapján

Bächer Iván: Utóíz
Lisa Scottoline: Örök
Bonnie Garmus: Minden kémia
Bächer Iván: Emberevő
Dragomán György: Főzőskönyv
David Michie: A dorombolás művészete
Lucinda Riley: Árnyéknővér
Gyovai Helén: Útikalauz az édes élethez
Anette Moldvaer: Kávészenvedély
R. Kelényi Angelika: Mesés Marrákes