A ​férfi, aki munkát talált 80 csillagozás

Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

Az 1957-es születésű flamand író e regényében a főhős könyvtáros nem túl eseménydús, vigasztalan napjainak hol rideg, hol humoros bemutatása váltakozik az ő szintúgy humoros, néhol pimasz, majd szorongásoktól sem mentes monológjaival.

Eredeti cím: De man die werk vond

Eredeti megjelenés éve: 1985

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: JAK Világirodalom · JAK – Világirodalmi sorozat József Attila Kör

>!
Jelenkor, Pécs, 2007
210 oldal · ISBN: 9789636764289 · Fordította: Wekerle Szabolcs
>!
Jelenkor, Pécs, 1997
148 oldal · ISBN: 9636760853 · Fordította: Wekerle Szabolcs

Enciklopédia 12


Kedvencelte 17

Most olvassa 3

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Csabi>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

HB könyve egy cég kis könyvtárában játszódik, először kortárs környezetre gondoltam, de lassan kiderült, hogy 1983-ban járunk, de hát nem csoda ez a tévhitem, az akkori Brüsszel valószínűleg még mindig „civilizáltabb” hely volt, mint a mai Magyarország.
Főhősünk, Louis, a könyvtáros, a címet meghazudtolva nem tudjuk meg, hogyan jutott ehhez az álláshoz, de az biztos, hogy nem a hivatástudat lökte be a személyzeti osztály ajtaján. Valamiből finanszírozni kell a napi sör és cigi bevitelt. Nos, ne kerteljünk, Louis utálja a munkahelyét, a munkatársait, és úgy általában az embereket, és szerintem saját magát is, hiába van magáról a legjobb véleménnyel. Ebből következik, hogy mint olvasó, nem is tudtam megkedvelni Louis-t, habár együtt tudok vele érezni (hát ki ne ismerne egy kicsit magára egy ilyen figurában), de mégis megrémít ez a nihilista életfelfogás (különös tekintettel az előző zárójeles részre). Louis a könyveket sem szereti, az íróikat sem, nagyrészt, különösen a kortárs belgákat, de gondolom ismerte őket, mármint HB (aki, a wiki oldala alapján nem ment a szomszédba egy kis beszólásért). Szóval ez a könyv nagyjából arról szól, hogy Louis vergődik a mindennapjaiban, jó lenne egy csaj, de ezzel a stílussal úgy taszítja őket, mint két negatív pólusú mágnes egymást, az egyetlen állandó kapcsolata a kávés csaj, aki ronda, de a végén már ő is jó lenne.
A könyv szórakoztatóan bunkó (non-PC, hogy mindenki értse a HR osztályon is…), de a szórakoztató faktor mögött végig ott bujkál egy keserű társadalomkritika. Nem véletlen, hogy a sok megemlített könyv között ott van A per is. Louis-t nem vádolja meg senki, titokban sem (habár ezt K-ról sem tudhatjuk biztosan, sőt), de viselkedése, gondolatai magukban kódolják inkompatibilitását a rendszerrel, ami nem torkollhat happy endbe. Az első mondatban felmerül benne, hogy felgyújtja a könyvtárt, de még ezt az elégtételt is elveszik tőle.
A regénynek van egy említésre méltó, hiánypótló momentuma, mert valld be, magad is elgondolkodtál már rajta, hogy a főhősök, legyen az James Bond, Jean Valjean, vagy akár Humbert Humbert sosem mennek wc-re, Louis ezzel ellentétben rendszeresen beszámol ezirányú tevékenységéről, ami további irodalmi kutatásoknak lehet a tárgya.

1 hozzászólás
Stone>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

Annyira száraz, ironikus, cinikus, mégis ott bujkál rengeteg érzés a sorokba zárva, fel-felbukkan, mint fuldokló a háborgó vízben, de sehol egy sziget, sehol egy la dick, vagy ha józan ész. Ahogy hatolunk beljebb, egyszerűen érezzük a csontikáinkban, porcról polcra, hogy a tragédiájába röhögi-köhögi magát az ember, hatalmas sebességgel. Közel áll a főszereplő természete hozzám, a színészet, a szerepjáték végigkíséri az életem, szeretem a sok döbbent arcot, igaz taps nincs, de nem is hajolok meg az előadás végén, mert a lényeg, h a másik sose tudja meg, ez csak színház volt, semmi más. Férfiúnk ugyanebben a libikókában ül, csak sokkal komolyabban csinálja, mert már mindent kívülről bír szemlélni, gyönyörű és fájdalmas!
Kedvenc könyv, igyekvő beszerzéssé fajul. Utálom ezt. Nincs helyem a könyvespolcomon!

9 hozzászólás
agisajt>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

kap 5 csillagot, mert könyvtáros a főszereplő (nem is vagyok elfogult, mi?), de levonok 4et, mert bántotta a könyveket, de visszakap 2őt, mert néhol potyogtak a könnyeim, olyan vicces volt, és tetszik, hogy finoman és sejtelmesen tart görbe tükröt elénk, és végül azért is kap 2 csillagot még, mert szerettem olvasni… akárhogy is számolom, ez 5 csillag :D

5 hozzászólás
petibácsi>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

Azt hiszem, Louis Tinner könyvtáros valójában az unalmát és létezésének értelmetlensége felett érzett szorongását kompenzálandó, azok ellenében vált ennyire cinikussá és antiszociálissá. Roppant szórakoztató egyébként, ahogy magában mindenkit lemarház, letehenez, amolyan könyvtári dr. House módjára (persze Tinner karaktere jóval öregebb, úgyhogy az analógia inkább visszafelé lehetne igaz), ahogy a nőket stíröli, ahogy elszáll magától, ahogy a könyvekkel bánik (nem túl tiszteletteljesen, na:)) és ahogy unalmában hipochonderkedik a tükör előtt.
És mindez még nyakon van öntve egy csomó „minimál gondolatmenettel”, a világ legapróbb dolgai feletti feleslegesnek tetsző morfondírozással, ahogy mondjuk Erlend Loe Naiv.Szuper. című művében.
Szóval komikus, merész és néhol dühös és kiábrándult könyv, tetszett, habár @egy_ember és @Pável rajongását azért 100%-ban nem tudom osztani.
Az biztos, hogy a hossza (vagyis a rövidsége) nagyon eltalált, ha csak egy betűvel is hosszabb lenne, már unalmassá válna, így meg még simán végig lehet röhögni.
A kockázatokról és rekeszizmokban kiváltott mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét:P

5 hozzászólás
entropic P>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

Elsőre úgy nagyjából tetszett, másodszorra meg már egészen. És most harmadszorra is egészen.

Egyszer írtam róla a blogon, lásd oldalt – most is kábé ugyanúgy gondolom.

Úgy tűnik, mégiscsak cinikus vagyok még mindig.

Gitta_Bry IP>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

Amennyire vissza tudok emlékezni, ilyen ellenszenves fickóról még nem olvastam. Eleinte azt hittem, csak vicc az egész. Hogy nem lehet senki ennyire gusztustalan, antipatikus, haszontalan – és ráadásul KÖNYVTÁROS! Ez a Tinner nevű ürge rendelkezik minden vonással, amivel egy igazi könyvtárosnak nem kellene rendelkeznie. Utáltam. Aztán kicsit sajnáltam is. De azért nem olyan nagyon.
És közben azt vártam, mikor derül ki végre, hogy tüdőrákja van…

2 hozzászólás
ziara>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

Érdekes volt könyvtárosként olvasni ezt a könyvet, bár azt hiszem bármilyen más munkahelyen is játszódhatott volna, hiszen megkeseredni, belefásulni bármibe lehet. Élvezettel olvastam, iszonyú jókat derültem rajta, közben meg sajnáltam a benne szereplő olvasókat, könyveket, akik kaptak apait-anyait. A fél csillagot csak azért vontam le, mert szerintem ilyet nem lehet csinálni, bár tudom, hogy ez csak irónia, de mégis…

Flora_The_Sweaterist>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

A könyvtár általában a tudás erődje és bástyája, a műveltség szimbóluma, a könyvmolyok fellegvára, az introvertáltak csendes menedéke. A könyvtáros egy kincsekkel teli terem őrzője, a tudás csatornája, a könyvek legbensőségesebb barátja és ismerője. Brusselmans történetének könyvtára és könyvtárosa korántsem felel meg ezeknek a sztereotípiáknak. Louis Tinner könyvtárába, ha kényszerítenének rá se tenném be a lábamat.

Ami miatt mégis végigolvastam a könyvet az a lapokon fel-felbukkanó cinizmus volt. Emiatt, ha nem undorodtam volna Tinnertől már az elejétől fogva, lehetett volna öt pontos olvasmány. De undorodtam, így nem lett. Bár nem vagyok meggyőződve róla, hogy Brusselmans nem pont ezt akarta-e elérni, ebben az esetben pedig járna az öt pont, hiszen elérte a célját. Bővebben: https://florathesweaterist.wordpress.com/2019/03/10/kon…

spinakker>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

Ha korábban, a lázadó tini éveimben olvastam volna, még ennél is jobban tetszett volna. Akkor nagyon bele tudtam volna élni magamat ennek a kissé mizantróp, cinikus, és folyamatosan hülyeségeken gondolkodó alak bőrébe. Viszont nem nagyon ajánlom, ha legalább annyira unatkozik az ember, mint Louis, mert az nagyon nyomasztó tud lenni – ráadásul még kevesebb kedve lesz a munkához. Bírom, ahogy L. folyamatosan lóg a munka alól.
L. egy csalódott, cinikus ember, akinek a története hiába humoros, mégis ott lappang a munkájának, az életének, meg talán úgy az élet értelmetlensége is. Még a felületes és ostoba kapcsolatokba sem tud belemerülni, mert nem is veszi komolyan őket, meg hülyének is néz mindenkit. Ez az igazán abszurd írás, nem a Godot.

pdaniel>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

Mulatságos életvezetési tanácsadó depresszív alkatúaknak. A kiállításba azért belekötnék: le lehetne már szokni arról, hogy rejtélyesen metaforikus képekkel díszítjük a borítót (ez esetben egy disznókat terelő lovaggal), nem is beszélve a fülszöveg helyett találomra odakent idézetről. Nagyon művészi meg minden, csak utána meg nem kéne csodálkozni, hogy a népek nem vesznek a kezükbe szépirodalmat.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Dün P>!

AZ IS LEHET, gondolta egyik reggel a könyvtáros, hogy felgyújtom az egész kócerájt.

(első mondat)

6 hozzászólás
Stone>!

Louis ellenőrizte, hogy megvan-e még az arca, majd elsétált az egyetlen ablakig, amit elfelejtettek kispórolni a munkahelye falából.

9. oldal

4 hozzászólás
entropic P>!

Megcsörrent a telefon. […] A készülék tizenkétszer csöngött, aztán elnémult.
Az emberek olykor azt gondolhatják, hogy soha nem vagyok a helyemen, mondta magában Louis. Újra meg újra telefonálnak, de nem, semmi válasz. A könyvtári alkalmazott nincs a helyén, okoskodnak ilyenkor. De rosszul gondolják. Mert itt vagyok. Csak éppen nem veszem fel. Ilyen egyszerű.

Jelenkor, 2007, 59-60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
1 hozzászólás
Mileva>!

Továbbra sem volt valami jó levegő a könyvtárban.
A szag a könyvekből csöpögő rosszkedvtől származott. Egy idő után ugyanis az olvasatlan könyvekből elkezd csöpögni a rosszkedv, és mint ismeretes, a rosszkedv szaga nem éppen ínycsiklandozó.
Az olvasatlan könyvekből unalom és haszontalan íróéletek szaga árad.

X. fejezet, 98. oldal.

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvtár
Stone>!

A Francia 3-on lesz egy kitűnő természetfilm a mongol sztyeppékről. A perfect day for bananafish.

80. oldal

1 hozzászólás
szibolya>!

– Tulajdonképpen egy könyvet keresek – mondta a nő.
Csak nem, gondolta Louis, egy könyvet, igazán? Hogy lehet az?
– Talán azt is tudja, melyik könyvet? – kérdezte.
– Igen – mondta a nő –, de a címét elfelejtettem. Ha jól emlékszem, kék borítója volt.
Ja, így már tudom, mondta magában Louis. – Kék borító? – mondta –, ez természetesen nagyon megkönnyíti a dolgunkat. Esetleg tudja a szerző nevét is? Vagy netán a könyv katalógusszámát?
A nő elgondolkozott. Nem – mondta –, azt nem tudom.

10. oldal (JAK-Jelenkor, 1997)

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
eeszter >!

– Csinálnom kell valamit – mondta fennhangon – mielőtt kővé dermedek. Mielőtt sziklává változom… És hirtelen rámépítenek egy egyházat.

entropic P>!

Louis leült egy székre, úgyis régen ült már. A táskájából elővett egy dobozos sört.
– A délelőtti alkoholfogyasztás alkoholizmushoz vezet – dünnyögte. – Az alkoholizmus májbetegséghez vezet – folytatta –, a májbetegség pedig kórházi kezeléshez. A kórházi kezelésnél fennáll a lehetőség, hogy az ember találkozik egy rátermett ápolónővel, akibe beleszeret. A májbetegség sajnos gyógyíthatatlan, és a szerelmes alkoholista hamarosan meghal.

Jelenkor Kiadó, 2007, 33-34. o.

entropic P>!

Később, a könyvtárba visszatérve azt kérdezte magától Louis: Normális vagyok? Miért kell szakadatlanul gondolnom valamire? Csak lehet másképpen is?

Jelenkor, 2007, 118. o.

23 hozzászólás
marcitomi>!

Ha valaki munkát talál, elvárják tőle, hogy jódlizzon meg bakugrásokat csináljon, amiért megszabadult a munkanélküliség leírhatatlan szenvedéseitől. Nevetséges. Az embert nem munkára teremtették. Az embert halálra teremtették.

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: munka

Hasonló könyvek címkék alapján

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Janet Skeslien Charles: A párizsi könyvtár
Matt Haig: Éjfél Könyvtár
Dimitri Verhulst: Problemszki Szálloda
Jef Aerts: A piros csizmás ló
Marie Benedict – Victoria Christopher Murray: Belle, a könyvtár királynője
Freya Sampson: Az utolsó könyvtár
Peter Terrin: Az őr
Günter de Bruyn: Buridán szamara
Charles de Coster: Thyl Ulenspiegel