A ​férfi, aki munkát talált 80 csillagozás

Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

Az 1957-es születésű flamand író e regényében a főhős könyvtáros nem túl eseménydús, vigasztalan napjainak hol rideg, hol humoros bemutatása váltakozik az ő szintúgy humoros, néhol pimasz, majd szorongásoktól sem mentes monológjaival.

Eredeti cím: De man die werk vond

Eredeti megjelenés éve: 1985

A következő kiadói sorozatban jelent meg: JAK Világirodalom

>!
Jelenkor, Pécs, 2007
210 oldal · ISBN: 9789636764289 · Fordította: Wekerle Szabolcs
>!
Jelenkor, Pécs, 1997
148 oldal · ISBN: 9636760853 · Fordította: Wekerle Szabolcs

Enciklopédia 11


Kedvencelte 17

Most olvassa 3

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Csabi>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

HB könyve egy cég kis könyvtárában játszódik, először kortárs környezetre gondoltam, de lassan kiderült, hogy 1983-ban járunk, de hát nem csoda ez a tévhitem, az akkori Brüsszel valószínűleg még mindig „civilizáltabb” hely volt, mint a mai Magyarország.
Főhősünk, Louis, a könyvtáros, a címet meghazudtolva nem tudjuk meg, hogyan jutott ehhez az álláshoz, de az biztos, hogy nem a hivatástudat lökte be a személyzeti osztály ajtaján. Valamiből finanszírozni kell a napi sör és cigi bevitelt. Nos, ne kerteljünk, Louis utálja a munkahelyét, a munkatársait, és úgy általában az embereket, és szerintem saját magát is, hiába van magáról a legjobb véleménnyel. Ebből következik, hogy mint olvasó, nem is tudtam megkedvelni Louis-t, habár együtt tudok vele érezni (hát ki ne ismerne egy kicsit magára egy ilyen figurában), de mégis megrémít ez a nihilista életfelfogás (különös tekintettel az előző zárójeles részre). Louis a könyveket sem szereti, az íróikat sem, nagyrészt, különösen a kortárs belgákat, de gondolom ismerte őket, mármint HB (aki, a wiki oldala alapján nem ment a szomszédba egy kis beszólásért). Szóval ez a könyv nagyjából arról szól, hogy Louis vergődik a mindennapjaiban, jó lenne egy csaj, de ezzel a stílussal úgy taszítja őket, mint két negatív pólusú mágnes egymást, az egyetlen állandó kapcsolata a kávés csaj, aki ronda, de a végén már ő is jó lenne.
A könyv szórakoztatóan bunkó (non-PC, hogy mindenki értse a HR osztályon is…), de a szórakoztató faktor mögött végig ott bujkál egy keserű társadalomkritika. Nem véletlen, hogy a sok megemlített könyv között ott van A per is. Louis-t nem vádolja meg senki, titokban sem (habár ezt K-ról sem tudhatjuk biztosan, sőt), de viselkedése, gondolatai magukban kódolják inkompatibilitását a rendszerrel, ami nem torkollhat happy endbe. Az első mondatban felmerül benne, hogy felgyújtja a könyvtárt, de még ezt az elégtételt is elveszik tőle.
A regénynek van egy említésre méltó, hiánypótló momentuma, mert valld be, magad is elgondolkodtál már rajta, hogy a főhősök, legyen az James Bond, Jean Valjean, vagy akár Humbert Humbert sosem mennek wc-re, Louis ezzel ellentétben rendszeresen beszámol ezirányú tevékenységéről, ami további irodalmi kutatásoknak lehet a tárgya.

1 hozzászólás
Stone>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

Annyira száraz, ironikus, cinikus, mégis ott bujkál rengeteg érzés a sorokba zárva, fel-felbukkan, mint fuldokló a háborgó vízben, de sehol egy sziget, sehol egy la dick, vagy ha józan ész. Ahogy hatolunk beljebb, egyszerűen érezzük a csontikáinkban, porcról polcra, hogy a tragédiájába röhögi-köhögi magát az ember, hatalmas sebességgel. Közel áll a főszereplő természete hozzám, a színészet, a szerepjáték végigkíséri az életem, szeretem a sok döbbent arcot, igaz taps nincs, de nem is hajolok meg az előadás végén, mert a lényeg, h a másik sose tudja meg, ez csak színház volt, semmi más. Férfiúnk ugyanebben a libikókában ül, csak sokkal komolyabban csinálja, mert már mindent kívülről bír szemlélni, gyönyörű és fájdalmas!
Kedvenc könyv, igyekvő beszerzéssé fajul. Utálom ezt. Nincs helyem a könyvespolcomon!

9 hozzászólás
Annamarie P>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

Igen, ez egy megosztó könyv. Szerintem kiábrándító. Louis Tinner könyvtáros, könyvekkel foglalkozik, ami sokunk számára igazi kincs, barát stb. Ehhez képest Tinner beleköp könyvekbe, kitép belőle lapokat, focizik velük. A könyvtárlátogató érdeklődőket kidobja, átveri őket, arrogáns velük. Játszik a fikájával, a véres köpetével és részletezi, hogy nem mos kezet a hurkagyártás után. (Jaj, de finom voltam)

5 hozzászólás
agisajt>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

kap 5 csillagot, mert könyvtáros a főszereplő (nem is vagyok elfogult, mi?), de levonok 4et, mert bántotta a könyveket, de visszakap 2őt, mert néhol potyogtak a könnyeim, olyan vicces volt, és tetszik, hogy finoman és sejtelmesen tart görbe tükröt elénk, és végül azért is kap 2 csillagot még, mert szerettem olvasni… akárhogy is számolom, ez 5 csillag :D

5 hozzászólás
petibácsi>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

Azt hiszem, Louis Tinner könyvtáros valójában az unalmát és létezésének értelmetlensége felett érzett szorongását kompenzálandó, azok ellenében vált ennyire cinikussá és antiszociálissá. Roppant szórakoztató egyébként, ahogy magában mindenkit lemarház, letehenez, amolyan könyvtári dr. House módjára (persze Tinner karaktere jóval öregebb, úgyhogy az analógia inkább visszafelé lehetne igaz), ahogy a nőket stíröli, ahogy elszáll magától, ahogy a könyvekkel bánik (nem túl tiszteletteljesen, na:)) és ahogy unalmában hipochonderkedik a tükör előtt.
És mindez még nyakon van öntve egy csomó „minimál gondolatmenettel”, a világ legapróbb dolgai feletti feleslegesnek tetsző morfondírozással, ahogy mondjuk Erlend Loe Naiv.Szuper. című művében.
Szóval komikus, merész és néhol dühös és kiábrándult könyv, tetszett, habár @egy_ember és @Pável rajongását azért 100%-ban nem tudom osztani.
Az biztos, hogy a hossza (vagyis a rövidsége) nagyon eltalált, ha csak egy betűvel is hosszabb lenne, már unalmassá válna, így meg még simán végig lehet röhögni.
A kockázatokról és rekeszizmokban kiváltott mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét:P

5 hozzászólás
entropic P>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

Elsőre úgy nagyjából tetszett, másodszorra meg már egészen. És most harmadszorra is egészen.

Egyszer írtam róla a blogon, lásd oldalt – most is kábé ugyanúgy gondolom.

Úgy tűnik, mégiscsak cinikus vagyok még mindig.

Gitta_Bry>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

Amennyire vissza tudok emlékezni, ilyen ellenszenves fickóról még nem olvastam. Eleinte azt hittem, csak vicc az egész. Hogy nem lehet senki ennyire gusztustalan, antipatikus, haszontalan – és ráadásul KÖNYVTÁROS! Ez a Tinner nevű ürge rendelkezik minden vonással, amivel egy igazi könyvtárosnak nem kellene rendelkeznie. Utáltam. Aztán kicsit sajnáltam is. De azért nem olyan nagyon.
És közben azt vártam, mikor derül ki végre, hogy tüdőrákja van…

2 hozzászólás
ziara>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

Érdekes volt könyvtárosként olvasni ezt a könyvet, bár azt hiszem bármilyen más munkahelyen is játszódhatott volna, hiszen megkeseredni, belefásulni bármibe lehet. Élvezettel olvastam, iszonyú jókat derültem rajta, közben meg sajnáltam a benne szereplő olvasókat, könyveket, akik kaptak apait-anyait. A fél csillagot csak azért vontam le, mert szerintem ilyet nem lehet csinálni, bár tudom, hogy ez csak irónia, de mégis…

Sonnenschein>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

Szórakoztató, elgondolodtató mű zseniálisan és igényesen megírva.
A gond mindössze annyi, hogy az első mintegy 80 oldal után újat sem karakterben, sem „cselekedetben” nem tud hozni, pusztán korábbiakban már említettekhez hasonló sémák ismétlődnek. A való életben pont ezek a „Louis Tinner” figurák azok, akikre időt sem érdemes vesztegetni, nemhogy 200 oldalban megörökíteni. Az első 80 oldal után kifejezetten undorodtam Lous Tinnertől, s óhatatlanul is azt kívántam, hogy valaki megerősítse, ilyen deviáns könyvtárosok csakis az írói fantázia szüleményei, de a valós életben ilyenek nincsenek.
Azt hiszem Tinner példaképe és oszlopos tagja lehetne (lehetett volna) a cucilizmus házon belüli munkanélkülijeinek. De a lényeg, hogy az ő munkája nagyon fontos, és kívülállók ezt soh'se fel nem foghatják, át nem láthatják.
C'est La Vie – mondhatná a művelt …., ilyen lét (élet) is van.
Azt hiszem ez az egyik legfeleslegesebb történet, amit megírtak. … és a legfeleslegesebb könyv, amit valaha olvastam.
De tény, hogy jól meg van írva.

7 hozzászólás
spinakker>!
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált

Ha korábban, a lázadó tini éveimben olvastam volna, még ennél is jobban tetszett volna. Akkor nagyon bele tudtam volna élni magamat ennek a kissé mizantróp, cinikus, és folyamatosan hülyeségeken gondolkodó alak bőrébe. Viszont nem nagyon ajánlom, ha legalább annyira unatkozik az ember, mint Louis, mert az nagyon nyomasztó tud lenni – ráadásul még kevesebb kedve lesz a munkához. Bírom, ahogy L. folyamatosan lóg a munka alól.
L. egy csalódott, cinikus ember, akinek a története hiába humoros, mégis ott lappang a munkájának, az életének, meg talán úgy az élet értelmetlensége is. Még a felületes és ostoba kapcsolatokba sem tud belemerülni, mert nem is veszi komolyan őket, meg hülyének is néz mindenkit. Ez az igazán abszurd írás, nem a Godot.


Népszerű idézetek

Dün P>!

AZ IS LEHET, gondolta egyik reggel a könyvtáros, hogy felgyújtom az egész kócerájt.

(első mondat)

6 hozzászólás
Stone>!

Louis ellenőrizte, hogy megvan-e még az arca, majd elsétált az egyetlen ablakig, amit elfelejtettek kispórolni a munkahelye falából.

9. oldal

4 hozzászólás
entropic P>!

Megcsörrent a telefon. […] A készülék tizenkétszer csöngött, aztán elnémult.
Az emberek olykor azt gondolhatják, hogy soha nem vagyok a helyemen, mondta magában Louis. Újra meg újra telefonálnak, de nem, semmi válasz. A könyvtári alkalmazott nincs a helyén, okoskodnak ilyenkor. De rosszul gondolják. Mert itt vagyok. Csak éppen nem veszem fel. Ilyen egyszerű.

Jelenkor, 2007, 59-60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
1 hozzászólás
Mileva>!

Továbbra sem volt valami jó levegő a könyvtárban.
A szag a könyvekből csöpögő rosszkedvtől származott. Egy idő után ugyanis az olvasatlan könyvekből elkezd csöpögni a rosszkedv, és mint ismeretes, a rosszkedv szaga nem éppen ínycsiklandozó.
Az olvasatlan könyvekből unalom és haszontalan íróéletek szaga árad.

X. fejezet, 98. oldal.

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvtár
Stone>!

A Francia 3-on lesz egy kitűnő természetfilm a mongol sztyeppékről. A perfect day for bananafish.

80. oldal

1 hozzászólás
eeszter>!

– Csinálnom kell valamit – mondta fennhangon – mielőtt kővé dermedek. Mielőtt sziklává változom… És hirtelen rámépítenek egy egyházat.

entropic P>!

Louis leült egy székre, úgyis régen ült már. A táskájából elővett egy dobozos sört.
– A délelőtti alkoholfogyasztás alkoholizmushoz vezet – dünnyögte. – Az alkoholizmus májbetegséghez vezet – folytatta –, a májbetegség pedig kórházi kezeléshez. A kórházi kezelésnél fennáll a lehetőség, hogy az ember találkozik egy rátermett ápolónővel, akibe beleszeret. A májbetegség sajnos gyógyíthatatlan, és a szerelmes alkoholista hamarosan meghal.

Jelenkor Kiadó, 2007, 33-34. o.

entropic P>!

Később, a könyvtárba visszatérve azt kérdezte magától Louis: Normális vagyok? Miért kell szakadatlanul gondolnom valamire? Csak lehet másképpen is?

Jelenkor, 2007, 118. o.

23 hozzászólás
marcitomi>!

Ha valaki munkát talál, elvárják tőle, hogy jódlizzon meg bakugrásokat csináljon, amiért megszabadult a munkanélküliség leírhatatlan szenvedéseitől. Nevetséges. Az embert nem munkára teremtették. Az embert halálra teremtették.

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: munka
Stone>!

Persze az is lehet, hogy egyedül issza meg, csak éppen jól bírja az italt, mint például a nagyapám. Ő viszont egy idő után elkezdett gyeptéglákat gyűjteni, ami nem egészen normális dolog, főleg mivel az egyforma példányokat eltávolította a gyűjteményéből.

36. oldal

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája
Elizabeth Camden: Túl az álmokon
Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
Katarina Mazetti: Családi sírbolt
Ljudmila Ulickaja: Szonyecska
Bárány Tamás: Csigalépcső – Három regény
Colleen McCullough: Missalonghi hölgyei
Stefan Hertmans: Háború és terpentin
Dimitri Verhulst: Elcseszett napok egy elcseszett bolygón