Kitalált ​középkor 36 csillagozás

A történelem legnagyobb időhamisítása
Heribert Illig: Kitalált középkor

"Az ​1991-re kidolgozott tézisem, amelyet azóta minden tudományos fórumon képviselek, röviden a következő. Az európai történelem VII., VIII., és IX., százada művileg beiktatott, minden valóságot és reális történést nélkülöző időszak. Ennek megfelelően maradék nélkül törlendő, majd az előtte és utána lévő történések közvetlenül, vagy kis eltéréssel összekapcsolandók. A kérdéses időközt már ekkor pontosan behatároltam: a betoldott, vagy kitalált időszak 614. augusztus végétől 911. szeptember elejéig tart.”
(Heribert Illig)

Megdöbbentő? A szerző Németországban hatalmas vihart kavart könyvének tézisét azóta sem tudták megcáfolni a középkorkutatók. Merthogy Illig úr rendkívül alapos munkával bizonyítja be: kik, hogyan, hol és mikor követték el minden idők legnagyobb történelemhamisítását. Naptárunk szerint elmúlt 2000. Valójában alig jutottunk túl 1700-on. Habár ez a lebilincselő történelmi krimi arra is rávilágít, csínján kell bánnunk az olyan szavakkal, mint például a… (tovább)

Eredeti cím: Das erfundene Mittelalter

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Allprint, Budapest, 2007
560 oldal · ISBN: 9632025296
>!
Allprint, Budapest, 2002
560 oldal · ISBN: 9632025296

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Zsákmányállat P>!
Heribert Illig: Kitalált középkor

Heribert Illig: Kitalált középkor A történelem legnagyobb időhamisítása

A könyv szánalmas hülyeségek önkényesen összehordott halmaza.
Illig koncepciója arra épül, hogy Nagy Károly mint olyan nem is lett volna képes ennyi mindenre, mert nem és kész.
Ami azt illeti, tényleg nem; a történetírás (történelemírás/hamisítás) ismeri azt a szokást, hogy egy adott korszak héroszának személyesen tulajdonítják az ő ideje alatt elért eredményeket (elég mondjuk Szt. Istvánra gondolnunk, aki a magyar krónikaírók szerint személyesen alapította az összes korai magyar apátságot és térítette meg a magyarokat). Összehord még jónéhány építészeti “bizonyítékot” is, miszerint “ez a stílus akkor még nem is volt, illetve volt csak nem úgy”, meg néhány random régészeti lelet karbonizotópos vizsgálatát, stb., de a könyv javarészt arról szól, hogy “Persze azt fogják mondani, hogy nincs igazam, de igenis! Dr. Jens Zukkerfatter a Donnerwetter-Mutterfickeni Paratudományegyetem történelmi aldocenshelyettese is egyetért velem!”
Ezenkívül meg annyira szarul ír, hogy még röhögni sem lehet rajta…valódi szánalombánya.
Ítélkeztem, vessetek rám követ!

2 hozzászólás
Doro>!
Heribert Illig: Kitalált középkor

Heribert Illig: Kitalált középkor A történelem legnagyobb időhamisítása

Röviden: kelés az emberiség testén.
Hosszabban: fikciót állít be tudománynak, amitől feláll a szőr a hátamon. Tessék megnézni Illig úr további munkáit és egyértelművé válik: ez az ember KIZÁRÓLAG botránykeltésből él. Nem is rosszul.

8 hozzászólás
anesz P>!
Heribert Illig: Kitalált középkor

Heribert Illig: Kitalált középkor A történelem legnagyobb időhamisítása

Az elején leszögezném, hogy én nagyon szórakoztatónak találom az összeesküvés-elméleteket. Egyrészt, mert olyan összefüggésekre hívja fel a figyelmet, amik nem biztos, hogy igazak, de elgondolkodtató a kapcsolat. Kicsit mindig más látásmódot adnak a világhoz, a történelemhez. Másrészt, még ha nincs is igazuk, az igazság egy-egy morzsája azért megtalálható bennük.
Ezek után a könyvről:
Egyes részei nagyon olvasmányosak, de aztán vannak olyan részletességgel tárgyalt dolgok, hogy nagyon kell koncentrálni, hogy követni tudja az ember. A Karoling-kor ismertetése például szerintem kicsit túlzó, a fél könyvet elfoglalja, minden szempontból megvizsgálja. Én értem, hogy ezzel a hitelességet akarja bizonyítani, de egy laikus számára ez fárasztó lehet. Amikor ezt a részt olvastam egyre az járt az eszemben: na jó, ez hamisítvány, de ezt hogy húzza rá a világ más tájaira? Erről is van szó benne, bár ahhoz képest, hogy szerinte a hamisítás spoiler indul ki, erről az időszakról és ennek a történelméről viszonylag keveset mond. Szóval az arányokkal alapvetően baj van.
Maga az elmélet igen érdekes és elgondolkodtató. Tény, hogy a kora középkorról nagyon kevés történelmi emlék maradt fenn, és most nem csak a Karolingokról beszélek. Róma bukásától 1000 körülig a középiskolás történelmi tankönyv kb 3-4 fejezetben elintézi a korszak tárgyalását, pedig ez 500 év! Még sincs nagyon sok mondanivalója róla. Történelem szakon is kevés tétel foglalkozott a kora középkorral, annál több az érett korszakkal.
Bizánc története például szégyen ide, szégyen oda, a mai napig homályos folt nekem. Azt sem látom, hogy annyi szakkönyv, ill. regény foglalkozna vele, mint amennyit a titokzatossága megkövetelne. Vagy csak én vagyok nagyon tájékozatlan???
Végre – valahára azonban megoldódott a rejtély, hogy Az Európán kívüli világ a középkorban kurzus vizsgáján miért buktam meg majdnem, amikor az Abbaszida Birodalmat húztam: nem is léteztek! HA-HA-HA! Emlékszem, hogy a vizsgán is csak ültem, és tudtam, hogy a kb. másfél százados uralkodásukból fél oldalnyit jegyzeteltem ki, mert a többi mese-mese-meskete volt. Így azért nehéz róluk 10 percet beszélni!
Ahogy haladtam a könyvvel, egyre jobban izgatott, hogy ezt hogy alkalmazza az egész világra és hogy ki lehetett szerinte az a lángelme, aki az akkori viszonyok közt ezt véghezvitte? Nem fogom elárulni, hogy mire jutott, én azonban kicsit meglepődtem a megoldáson, ráadásul az eredmény szerintem nem is túl meggyőző, a kidolgozottságáról nem is beszélve!
Viszont az időbeli anomáliák, az anakronisztikus leletek és a hamisított oklevelek kérdése szerintem továbbgondolásra érdemes.
Összességében nem bánom, hogy elolvastam, érdekes dolgokat feszeget.

Allen_Ark>!
Heribert Illig: Kitalált középkor

Heribert Illig: Kitalált középkor A történelem legnagyobb időhamisítása

És akkor egy bestseller, aminek azért az értéke meglehetősen kétséges. Ez az Illig állítólag történész, és a könyve vihart kavart. Azért azt tegyük hozzá gyorsan, hogy nálunk jelent meg idegen nyelven először, és az úriember nem sokkal később – kapaszkodva a hunvagyokésmagyar történészekhez – a magyar toldalékát is megírta, sőt írt egy szösszenetet az egyiptomi piramisok titkáról is. Egy kicsit daenikenes az érzés, de azért mégis. Az elmélet lényege az, hogy a történelem nagy hamisítása a VII.-IX. század, nem is volt Karoling korszak, kreálmány az egész, stb. (Ez jön kapóra szkíta testvéreinknek, akik már látják, hogy mi (magorok) és a hunok mégis csak egy nemzet volnánk, a kettős honfoglalás is igaz, csak nem úgy, és lám, mégse voltak itt az avarok, stb.) A könyv igazi hibája az, hogy a forrás munkákkal folyamatosan csal, úgy és olyanokra hivatkozik, ahogy és akikre nem illik, párhuzamosan pedig mindezt úgy csoportosítja, hogy neki legyen igaza. Még én is elhinném, ha már nem eleve a kevés számú magyar kritika felől közelítettem volna. Így persze könnyű, meg persze már minek, hiszen az igazi tétje nincsen meg a könyvnek. Azonban arra remek példa, hogy a történelem és a régészet bizonytalanságát kihasználva gyorsan írjunk egy konspiráció elméletet, jó sok adattal megspékelve, hogy ámuljon a laikus, és persze vegye súlyos ezresekért a könyvet. Lehet, hogy mégse fogok történelmet olvasni, kicsit elmegy az ilyenek miatt a kedvem.

libapásztor>!
Heribert Illig: Kitalált középkor

Heribert Illig: Kitalált középkor A történelem legnagyobb időhamisítása

Fel kell kötni a gatyát az olvasásához, de én elhiszem amit ír… nem azért mert hiszékeny vagyok, hanem azért mert nagyon gyanúsak nekem ezek a Frankok egy ideje.. :)

zzebra>!
Heribert Illig: Kitalált középkor

Heribert Illig: Kitalált középkor A történelem legnagyobb időhamisítása

érdekes konteo elmélet, kár, hogy teljesen légből kapott – legalábbis a módszertanilag teljesen tarthatatlan.

3 hozzászólás
Péter_Szombati>!
Heribert Illig: Kitalált középkor

Heribert Illig: Kitalált középkor A történelem legnagyobb időhamisítása

Mivel engem szinte egyàltalàn nem érdekel a kora középkor, ezért alig emlékszem màr akàr csak arra is, amit az iskolàban tanultam róla. Így tehàt azon emberek soràban, akik erről az elméletről érdemben tudnak nyilatkozni, nem vagyok az élmezőnyben…

maga az elmélet viszont figyelemreméltò, a szerző néhol megdöbbentő kérdéseket. tesz fel. Az egy dolog, ha esetleg az elmélet, amivel ezeket megvàlaszolja, nem helyes, de a kérdések vilàgosan mutatjàk, hogy a kérdéses időszakkal valami baj van.

A tényszerűség nehéz megítélhetőségén kívül még egy nagyon Nagy baj van ezzel a könyvvel: a 70%-a rettenetesen szàraz, nagyon tanulmànyszerű, jópàr bekezdés az idézett forràsok àtfogò ismerete nélkül értelmezhetetlen is.

Az elmélet érdekes, de a stílus miatt nem igazàn nagy élmény a könyvet olvasni. A korai középkor irànt érdeklődőknek viszont ajànlom – ha ki is derül, hogy hülyeség az egész, akkor is gondolkodàsra inspiràl.

Tiger205>!
Heribert Illig: Kitalált középkor

Heribert Illig: Kitalált középkor A történelem legnagyobb időhamisítása

Nagyon érdekes fikció, mindenkinek javasolom elolvasni…
A magyar (hivatkozási alap) vonatkozásai s fontos! :)

_Andrea_>!
Heribert Illig: Kitalált középkor

Heribert Illig: Kitalált középkor A történelem legnagyobb időhamisítása

Sajnos nem volt időm végigolvasni a kötetet, de amit láttam belőle az meggyőző volt, és nincs is szükségem igazából arra, hogy a teljes érvelésen végigmenjek. Elképzelhetőnek tartom, hogy betoldottak 300 évet a történelembe. (Főleg a művészettörténeti-régészeti érvek azok, amik mellett nem lehet elmenni.) Ettől még nem dől össze a világ, nem lesz drágább a kenyér, nem változik meg semmi – esetleg kicsit óvatosabban vesz kezébe az ember non-fiction műveket, főleg történelmet. Bár a történetírás visszásságaiból talán kissé messzemenő ilyen következtetéseket levonni.
Inkább a történelemoktatás gyengéin gondolkoztam el a mű kapcsán, főleg az értékeléseket látva. Fél évig tanultunk a középkor történelméről heti 5 órában, Nagy Károlyra jutott egy, vagy maximum másfél hét. Ledaráltak nekünk egy rövid vázlatot a fontosabb adatokkal, leírtuk, megtanultuk, vizsgán vissza tudtuk mondani. A közoktatásban még ennél is kevesebb idő jut rá. Mégis kétkedés nélkül elfogadunk mindent, amit mondanak nekünk – és ez főleg az egyetemi anyag kapcsán ejt zavarba. (Az építészet fejlődésében, ha felfogtunk volna valamit a művészettörténetből, fel kellett volna tűnnie a törésnek és logikai hibáknak.) Ezzel szemben itt van ez a több száz oldalas könyv, nekem szakszerűnek tűnt, forráskritikával él, egy logikus elméletet vezet le – és mindenki csípőből elutasítja. Azt hiszem ez inkább általános világképi kérdés lehet.

8 hozzászólás
Sünike>!
Heribert Illig: Kitalált középkor

Heribert Illig: Kitalált középkor A történelem legnagyobb időhamisítása

Igencsak hajlok afelé, hogy elhiggyem a betoldott évek létezését. Sok minden szól emellett. Számomra Gergely pápa naptármódosítása, illetve az általa módosított napok száma nagyon „gyanús”.


Népszerű idézetek

anesz P>!

(Álom vikingek)
…Igaz, a régészet megint közbeszól. Mint békés telepesek 911 előtt telepedtek le Normandiában, ahol gyakorlatilag semmiféle nyomot nem hagytak maguk után. Meg később sem. Mintha ez a rendkívül harcias nép egy legújabbkori elitkommandó taktikájával harcolt volna. Minden egyes támadás után összegyűjtötték valamennyi kilőtt nyíl hegyét, az elesett harcosokat, mindent, amit lehetett bepakoltak csónakjaikba, s tisztára seperten hagyták ott a csatateret. Hihető vajon mindez?

350. oldal

Heribert Illig: Kitalált középkor A történelem legnagyobb időhamisítása


Hasonló könyvek címkék alapján

Bán Mór: A Holló háborúja
Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III.
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Trux Béla: Akkon ostroma
Noah Gordon: Az orvosdoktor
Csikász Lajos: Haragvó liliomok
Steven Runciman: A keresztes hadjáratok története
Andrea Schacht: Hamis büszkeség
Bökös Borbála: A sárkánygyík ébredése
B. Szabó János: A tatárjárás