20 ​önismereti kérdés és válasz 130 csillagozás

Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Az ​élet természetes része, hogy vannak problémáink, elakadásaink, amelyekre folyamatosan keressük a megoldást. Aranyszabály, hogy bármilyen nehézségről legyen szó, az első lépés, ha jobban értjük és ismerjük önmagunkat. Ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel, a félelmeinkkel és a vágyainkkal, teljesebb, harmonikusabb, jobb életet élhetünk. A Pszichoforyou online magazin szerzői ebben a könyvben húsz alapvető téma köré csoportosítják a legfontosabb önismereti gondolatokat, hogy azok kapaszkodóként szolgáljanak az önismeret útján. A közérthetően, mély empátiával bemutatott pszichológiai elméletek és a gyakorlati feladatok számos aha élményt és felismerést tartogatnak. Egy jó pszichológushoz hasonlóan, ez a könyv sem kész megoldásokat kínál, hanem teret és lehetőséget teremt, hogy ki-ki a saját ritmusában, a saját tapasztalásai és felismerései mentén kerüljön közelebb a saját válaszaihoz. A kötet végére így átfogó képet kapunk a saját személyiségünkről, betekintést nyerünk a… (tovább)

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2022
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636040079
>!
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634338062
>!
236 oldal · ISBN: 9789634338444

Enciklopédia 26


Kedvencelte 7

Most olvassa 33

Várólistára tette 153

Kívánságlistára tette 172

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

ProKontra P>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Ez az első olyan könyvem, ami az önismeretről szól, ami önsegítő. Valami oknál fogva szkeptikus vagyok velük szemben, mert úgy gondolom, hogy a problémáinkat nekünk magunknak kell megoldani, és nem egy könyvre hagyatkozni. Azonban a 20 Önismereti kérdés és válasz felkeltette a kíváncsiságomat, mert belelapozva olyan kérdéseket találtam benne, ami engem is foglalkoztat, még akkor is, ha nem vagyok hajlandó beismerni önmagamnak. És a legjobb, hogy nem csak válaszokat találtam benne, hanem gyakorlatokat is, ami számomra a legjobb és legmeggyőzőbbnek sikerült. Ugyanis, nem a könyv akarja megmondani nekem, hogy mit tegyek, hanem rávezet arra, hogy számomra mi a legjobb döntés. A döntés, amit én hozok meg.
Nem állítom, hogy mostantól minden önsegítő könyvet megveszek, de abszolút nem bántam meg, hogy a 20 Önismereti kérdés és válasz a kezembe került. Egyelőre megtettem az első lépést, és hiszem, hogy ez számomra hatalmas dolog. Most azon leszek, hogy ennek a könyvnek a gyakorlati részein apránként végigmegyek és megpróbálok mindent beilleszteni a mindennapi életembe és tennivalómba.

Tényleg csak ajánlani tudom, mert higgyétek el, én borzasztóan szkeptikus voltam az ilyen, és ehhez hasonló könyvekkel kapcsolatban, de kimozdultam a komfortzónámból, kiléptem a dobozomból, tettem egy lépést egy olyan irányban, ami számomra eddig idegen volt.

https://prokontra.net/2020/10/20/herendi-kata-szabo-esz…

>!
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634338062
Pandalány>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Az önismeretre szánt idő sohasem elpazarolt idő. Mindig kifizetődő: vagy azért, mert megerősít abban, hogy valamit jól gondolunk és teszünk, vagy pedig szembeállít a gyengeségeinkkel, amiken szükséges változtatnunk. A kötet a pszichológia és önismeret elképesztően szerteágazó területeiből körbejár nagyon sokféle kérdést az érzelmeinkkel és érzéseinkkel, emberi kapcsolatainkkal, és mindennapi küzdelmeinkkel kapcsolatban.

Régóta foglalkozom önismerettel és számos könyvet olvastam a témában, így tudtam, hogy ezt a kötetet is szeretném elolvasni. A könyv alapvetően átlagos önismereti témákkal foglalkozik, azonban a sablonos válaszok helyett más aspektusból közelíti meg az egyes kérdéseket. Nagyon tetszett és örültem neki, hogy egy kicsit mást, többet nyújtott ez a könyv a többi hasonló önfejlesztőhöz képest. Valljuk be, belépünk egy könyvesboltba és tömve vannak a polcok klisékkel elhalmozott, segítő könyvekkel, de ezek többsége ugyanazokra a sémákra épül (nem azt mondom, hogy nem jók, csak sokszor ismétlődnek bennük tanácsok és témák). Azonban ennek a szerzőpárosnak sikerült újat mutatnia.

Bővebben: http://pandalanyolvas.blogspot.com/2020/12/blogturne-he…

Liliane P>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

„Pusztán azzal, hogy figyelünk az érzéseinkre, csökkenteni tudjuk a szenvedés mértékét, ami csökkenti a szorongást, a haragot, a frusztrációt, a félelmet, a szomorúságot, valamint a depressziót és a reménytelenséget.”

Nagyon vártam, hogy olvashassam a 20 önismereti kérdés és választ. A könyv több témát jár körbe rövid elméleti alappal, gyakorlatokkal, könnyen befogadható módon. A pszichoforyou csapata több problémára próbál választ adni és az tetszik benne igazán, hogy tud olyan összefüggéseket mutatni, amikre még nem gondoltam vagy amikkel nem találkoztam, vagy esetleg tévhitet oszlat el. A mindennapi élet nehézségeiben próbál segíteni úgy, hogy megmutatja az utat, de a további lépéseket az olvasóira bízza. Ha egy szóval kellene jellemeznem, az a hasznos lenne. Nagyon szerettem olvasni.

A kedvenc részem a bizalomról szóló téma volt, az üveggolyós gondolat miatt főleg. „Brené Brown szerint a bizalmat is valahogy így, üveggolyóról üveggolyóra építjük fel – ezért is telik olykor sok időbe, amíg kialakul, létrejön. "

Heni_s_BookBar>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Nagyon sok jót hallottam a könyvről és valóban hasznos tanácsokat ad, de valahogy ugyanolyan volt olvasni, mint bármelyik más önsegítő könyvet. Túl egyenes, túl egyszerűnek tűnő és egy idő nagyon untam. Egyes részek túl rövidek voltak, mint például a rágódás, amely hozzám a legközelebb állt. Nagyon nehezen tudom elengedni a múltat. Gyakran jutnak eszembe több évvel ezelőtti dolgok, apró részletekkel együtt, amelyekre valószínűleg senki más nem emlékszik, csak én. Jó lett volna valódi hasznos tanácsokat olvasni, nem pedig a tipikus „enged el a múltat” sablon szöveget. Nem azt kellene megmondani, hogy mit csináljon az ember, hiszen mindenki tudja, hogy mi lenne a helyes. Azért nem tesszük meg a kezdő lépést, mert nem tudjuk, hogy hogyan tegyük meg.
De értékelem az írók munkáját, érződött, hogy segíteni szeretnének, csak a könyv túl rideg, egyszerű és sok a körítés. A lényege pedig elveszik.

Lori_ P>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Sok cikket olvastam a Pszichoforyou oldaláról, így nem volt kérdés, hogy a könyv is érdekel. Kifejezetten tetszett, hogy témakörönként járta körül az írópáros a pszichológiai jelenségeket, és a leírás mellett tanácsokat, gyakorlatokat is kap az olvasó. Nincsen tele szakszavakkal a kötet, így közérthető mindenki számára, akit érdekel. Ajánlom, az önismeretre vágyóknak mindenképpen.

hogolyo91 P>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Szeretem a pszichoforyou-s lányok munkásságát, többször jött szembe olyan cikk az oldalukon, amiről úgy éreztem, nekem szól, „most pont erre volt szükségem”, a podcastjaikból is meghallgattam pár epizódot (tervezem a többit is) és nagyon tetszik a lelkesedésük, hozzáállásuk. Ebben a könyvben 20 fontos pszichológiai témát dolgoznak fel, amikről cikkeket is írtak, és ezekre fűzték fel a podcast epizódokat is. Minden témát több szempontból járnak körbe, idéznek szakirodalmat, TED talkokat, akár saját cikekket is. Ezt érzem egyrészt a könyv legnagyobb erényének, minden témában valószínűleg a legjobbakat idézik, másrészt kicsit hiányoltam az egyedi, saját gondolatokat. Néhány fejezetben olyan könyveket idéznek, amiket egészében olvastam (pl. Bátran a vadonban, vagy Az emberi játszmák), itt úgy éreztem, hogy nem kapok sok újat a kötettől, habár érdekes volt figyelni a változást magamon, mennyiben különbözik a mostani énem attól, amelyik évekkel ezelőtt olvasott ugyanebben a témában. A 20 fejezet olvasása közben szerintem mindenki találhat olyan gondolatokat, amiről úgy érzi neki szólnak. Minden témát különböző mértékben éreztem személy szerint nekem szólónak, néhány esetében annak örültem, hogy „legalább ez a probléma nem érint”, néhánynál annak, hogy az elmúlt években mennyit fejlődtem ebben a témában, viszont néhány esetben hosszasan gondolkodtam a saját életemen. Egy-egy fejezet relative rövid, gyorsan olvasható, de ha valaki úgy érzi, hogy az neki szól, nyugodtan elolvashatja az ott idézett könyveket, cikkeket.

Könyvözön>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

20 önismereti kérdés és válasz egy zseniális „tankönyv” önmagunkhoz, mely saját magunk ismeretének 20 alappillérét mutatja be. Az a kedvencem a pszichológiai önsegítő könyvekben, hogy nincs célcsoportjuk, mert egyszerűen mindenkinek szólnak, mindenki számára aktualitással bírhatnak.

Én nagyon örültem, hogy pont most talált meg ez a könyv, mivel sikerült egy teljesen más perspektívából megközelítenem az előttem álló évet. Mindig óriási dilemmát jelentett a számomra, hogy meddig nem önzőség az önmagunkkal való foglalkozás, meddig nem megy ez a dolog a kapcsolataink rovására. Ám nagyon fontos kihangsúlyozni, és a 20 önismereti kérdés és válasz is pont ezt teszi, hogy az önmagunk iránti szeretet és a törődés elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatokat tudjunk kialakítani, mert minden szituációban saját magunkból indulunk ki.

Bővebben a blogomon írtam erről a könyvről:
https://konyvozonblog.com/2021/01/07/herendi-kata-szabo…

Vhrai P>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

A borító figyelemfelkeltő a sok különböző alakkal és a harsány színeivel, egyúttal azonban mindez előrevetíti azt, hogy az emberek mennyire különbözőek. Nyilván, az egész mű ezt a vonalat lovagolja meg azáltal, hogy 20 különböző, a mindennapi életben rendszeresen előkerülő témát boncolgat, mint például a döntés, a halogatás, a szégyen, a rágódás és így tovább. De nem áll meg ennyinél, ugyanis az egyes témakörök rövidebb, emészthető szemelvényekre oszlanak, amelyek már egy-egy konkrétabb kérdésre próbálnak iránymutatást adni. Szándékosan nem írtam választ, ugyanis van, hogy az iránymutatás még több kérdés formájában érkezik. A nyelvezete egyszerű, nem bonyolódik a szükségesnél jobban szakmai kifejezések használatába. De ez nem csak a megfogalmazásra vonatkozik, hanem a témák megközelítésére is. Amellett, hogy tisztázza a sztereotípiákat, igyekszik pragmatikus oldalról megfogni a dolgokat. Az olvasó részvételére számítva, akár írásban megválaszolható, elgondolkodtató kérdésekkel vezet rá a helyes útra. Nekem talán az tetszett benne a legjobban, hogy az egyes részek külön is kezelhetők, szóval nem muszáj egy lendülettel végigolvasni az egész kötetet. Elég mindig éppen azt a részt fellapozni, amit problematikusnak érzünk az életünkben. De azt az olvasót se tántorítsa a dolog, aki egyben akarja befalni az egészet. Személy szerint az első felébe nem sikerült annyira belemerülnöm, viszont a kötet vége felé rátaláltam egy olyan kérdéskörre, amiről nem is gondoltam volna, hogy nekem ezzel bármiféle problémám lehet, de a tizenx pont kettő kivételével a dolgok közepébe trafált. Igazán nem is tudok mást írni, minthogy ajánlom a kötetet a pszichológia, önismeret kérdéskörével ismerkedőknek. Nem csak egy alkalomra szóló olvasmány, biztosan le fogom még emelni a polcról a különböző élethelyzetek kapcsán!

theodora>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Több önismereti – pszichológiai könyvvel a hátam mögött nekem nem sok újdonságot tartogatott a 20 önismereti kérdés és válasz. Ettől függetlenül szerintem a célját tökéletesen betölti – vagyis jó kiindulópont lehet azoknak, akik még nem merültek el az önismereti könyvekben – tanulmányokban.

A szerzőpáros szépen felvillantja az aktuális véleményeket, könyveket, megoldási lehetőségeket többféle témában: pl. a bizalomtól elkezdve a szégyen, pihenés, rágódás problémaköréig. Utóbbi számomra viszonylag újdonság volt, és szerintem nagyon hasznos igazságokat villantottak itt is fel. Kellően hosszú végjegyzetet is tartalmaz a könyv, érdemes tovább böngészni ezeket, ha megszólított egy fejezet, vagy probléma!

Direkt lassan olvastam – buszozáshoz vittem magammal, mert eléggé kikapcsolt, és jó volt több napig gondolkodni a témáin.

A Pszichoforyou oldalt pedig követni fogom ezentúl, eddig nem ismertem őket!

t_ildiko P>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Számomra nem szolgált újdonsággal, de ettől függetlenül hasznos olvasmány, kifejezetten olyasvalakinek ajánlanám, aki még egyáltalán nem foglalkozott önismerettel. A szerzők húsz témát dolgoznak fel röviden, a lényegre koncentrálva, ezért amolyan első könyvnek tökéletes, hiszen az olvasó több kérdéskörrel is találkozik, és ha több területen is van problémája (márpedig egyik dolog általában hozza magával a másikat), akkor kap egy komplexebb képet a személyiségéről, és arról, hogy mi mindennel kell dolgoznia.

Nagy revelációk nincsenek benne, szóval senki ne várjon valami forradalmi ötletparádét, inkább az alapokról szól, megemlítve, melyik probléma honnan ered, megtoldva néhány általános, gyakorlati tanáccsal. Ahogyan egyetlen önismereti könyv, úgy ez sem szolgál kész megoldásokkal, nem helyettesíti a szakmai tanácsadást, és nem fogja az ember összes gondját egy csapásra megoldani. Remek gondolatébresztő kötet, a stílusa közérthető, igaz egy kicsit száraz, de annyi baj legyen, hülyeségek nincsenek benne, és az a lényeg.

A Pszichoforyou online magazint pedig mindenkinek jó szívvel ajánlom!


Népszerű idézetek

Poufsouffle>!

[…] a természetben töltött idő olyan csodaszer, amit receptre kellene felírni.

170. oldal - Pihenés: Miért nem tudok pihenni?

Kapcsolódó szócikkek: természet
mdiana>!

Első lépésként Szondy Máté gondolatát érdemes megszívlelni: „A megbocsátás csak az egyik lehetséges reakció a sérelem után, nem pedig kötelező gesztus.”
Vagyis elsősorban azzal a téves meggyőződéssel kell leszámolnunk, hogy a megbocsátás kötelező. Másodsorban pedig azzal, hogy ennek kizárólag egyetlen érvényes módja lehet, amit teljesítenünk kell, hogy a kapcsolat a megszokott medrében folyhasson tovább. Ez ugyanis egyáltalán nem igaz.
A megbocsátás valójában azt jelenti, hogy aktívan feldolgozzuk a sérelemmel járó nehéz érzéseket, elfogadjuk, ami történt (hiszen meg nem változtathatjuk), és megtaláljuk a módját a továbblépésnek.

102-103. oldal - Megbocsátás: Mit jelent valójában a megbocsátás?

Kapcsolódó szócikkek: érzések · megbocsátás · továbblépés
Poufsouffle>!

A modern társadalmak meglehetősen torz értékrendjében kódolva van a kimerültség. Hiába mondhatjuk el magunkról, hogy soha nem látott luxuskörülmények között élünk, hiába adottak a feltételek a rekreációhoz: a mai kor emberére jellemző teljesítményorientált gondolkodás megnehezíti, hogy nyugodt lelkiismerettel kikapcsolódhassunk.
Az identitásunkat elsősorban a teljesítményünk határozza meg. Az értékességünk fokmérője nem az, milyen emberek vagyunk, hanem az, „mit tettünk le az asztalra”. Ha bemutatkozunk valakinek, akkor a nevünk után a második dolog, amit elmondunk magunkról, hogy „mit csinálunk”. Ez a teljesítménycentrikus attitűd nem kedvez a pihenésnek.

166-167. oldal, Pihenés

Szelén>!

Önmagunk mélyebb megismerése a legfontosabb utazás, amire életünk során vállalkozhatunk.

215. oldal - Utószó (Herendi Kata)

Szelén>!

Az őszinteség sokszor nehéz, végtelenül összetett és komplex terület, de azt általánosságban talán kijelenthetjük, hogy csak akkor van értelme, ha nem rombol, hanem épít, ha nem a gyűlölet, hanem a szeretet hatja át – persze ettől még nagyon tud fájni, de ha az őszintén kimondott szavak fel is perzselik olykor a lelkünket, hosszabb távon majdnem mindig megtisztulást és megkönnyebbülést hoznak az életünkbe.

150-151. oldal - Őszinteség: Miért olyan nehéz őszintének lenni?

Kapcsolódó szócikkek: őszinteség
mdiana>!

[…] igenis van szabadságunk a tekintetben, hogy az adott élethelyzetben, egyáltalán az életünkben a szenvedést választjuk-e, hogy beleragadunk-e a szenvedésbe, vagy inkább fejlődünk általa.

196. oldal - Szenvedés: Miért nem tudom jól érezni magam?

Poufsouffle>!

A pszichoterapeuta Stefanie Stahl szerint kétféle belső gyermek él bennünk: egy napsugárgyermek és egy árnyékgyermek. Ezek a belső gyermekek a személyiségünk gyermekkorban bevésődött, nem tudatos tapasztalataink gyűjtőhelyei. A napsugárgyermek a pozitív alapélményeket foglalja magában, az árnyékgyermek pedig a bánatot, a félelmet, a tehetetlenséget, vagyis a negatív tapasztalatainkat őrzi meg. Mindannyiunkban él mindkettőből egy, hiszen nincs az a tökéletes gyerekkor, amely során ne tapasztalnánk meg időnként az „árnyékos oldal” érzéseit is. […]
Ahogyan Stahl is írja, fontos tudni: nincs kőbe vésve, hogy valakit inkább a benne rejlő napsugárgyermek vagy árnyékgyermek határoz-e meg. A korai tapasztalataink előrejelzői lehetnek annak, hogyan viszonyulunk majd a világhoz és a kapcsolatainkhoz, mennyire lesz könnyű vagy éppen nehéz, hogy megbízzunk másokban, de nem határoznak meg minket egy életre. Énünk napsugárgyermek része bármikor fejleszthető, árnyékgyermek része pedig – ha szükséges – gyógyítható.

9-10. oldal - Bizalom: Hogyan tanulhatok meg újra bízni másokban?

Kapcsolódó szócikkek: bizalom · gyerekkor
Poufsouffle>!

Hogy a múltban történtekből a jelenre és a jövőre vonatkozóan is levonhassuk a szükséges tanulságokat, aktívan fel kell dolgoznunk a megtörtént eseményeket. Végig kell gondolnunk, ami történt és a tapasztalatainkat át kell formálni erőforrássá, megküzdési képességgé.

174. oldal, Rágódás

Poufsouffle>!

[…] csak annyira szerethetünk másokat, amennyire önmagunkat szeretjük.

135. oldal, Önszeretet

mdiana>!

A megbocsátásra vonatkozó, sokszor egészen korai leckéink mellől ugyanis a legtöbbször kimarad egy másik, nagyon fontos tapasztalás: senki sem tanít meg minket arra, hogy haragudni nagyon is ér. Sokszor sajnos már azelőtt megtanuljuk, hogy haragudni nem szabad, hogy egyáltalán tudnánk, mi is a harag.
A harag pedig egyike a legfontosabb érzelmeknek, és mint ilyen, van egy nagyon fontos funkciója: jelez valamit.

99. oldal - Megbocsátás: Mit jelent valójában a megbocsátás?

Kapcsolódó szócikkek: harag

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig
Edith Eva Eger: Az ajándék
Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Almási Kitti: Ki vagy Te?
Szél Dávid: Útközben
Csernus Imre – Kádár Annamária – Pál Ferenc – Popper Péter: Sors és önismeret
Pál Ferenc: Ami igazán számít
Máté Gábor: A test lázadása
Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat