20 ​önismereti kérdés és válasz 37 csillagozás

Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Az ​élet természetes része, hogy vannak problémáink, elakadásaink, amelyekre folyamatosan keressük a megoldást. Aranyszabály, hogy bármilyen nehézségről legyen szó, az első lépés, ha jobban értjük és ismerjük önmagunkat. Ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel, a félelmeinkkel és a vágyainkkal, teljesebb, harmonikusabb, jobb életet élhetünk. A Pszichoforyou online magazin szerzői ebben a könyvben húsz alapvető téma köré csoportosítják a legfontosabb önismereti gondolatokat, hogy azok kapaszkodóként szolgáljanak az önismeret útján. A közérthetően, mély empátiával bemutatott pszichológiai elméletek és a gyakorlati feladatok számos aha élményt és felismerést tartogatnak. Egy jó pszichológushoz hasonlóan, ez a könyv sem kész megoldásokat kínál, hanem teret és lehetőséget teremt, hogy ki-ki a saját ritmusában, a saját tapasztalásai és felismerései mentén kerüljön közelebb a saját válaszaihoz. A kötet végére így átfogó képet kapunk a saját személyiségünkről, betekintést nyerünk a… (tovább)

>!
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634338062
>!
236 oldal · ISBN: 9789634338444

Enciklopédia 25


Kedvencelte 2

Most olvassa 25

Várólistára tette 85

Kívánságlistára tette 116

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ProKontra P>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Ez az első olyan könyvem, ami az önismeretről szól, ami önsegítő. Valami oknál fogva szkeptikus vagyok velük szemben, mert úgy gondolom, hogy a problémáinkat nekünk magunknak kell megoldani, és nem egy könyvre hagyatkozni. Azonban a 20 Önismereti kérdés és válasz felkeltette a kíváncsiságomat, mert belelapozva olyan kérdéseket találtam benne, ami engem is foglalkoztat, még akkor is, ha nem vagyok hajlandó beismerni önmagamnak. És a legjobb, hogy nem csak válaszokat találtam benne, hanem gyakorlatokat is, ami számomra a legjobb és legmeggyőzőbbnek sikerült. Ugyanis, nem a könyv akarja megmondani nekem, hogy mit tegyek, hanem rávezet arra, hogy számomra mi a legjobb döntés. A döntés, amit én hozok meg.
Nem állítom, hogy mostantól minden önsegítő könyvet megveszek, de abszolút nem bántam meg, hogy a 20 Önismereti kérdés és válasz a kezembe került. Egyelőre megtettem az első lépést, és hiszem, hogy ez számomra hatalmas dolog. Most azon leszek, hogy ennek a könyvnek a gyakorlati részein apránként végigmegyek és megpróbálok mindent beilleszteni a mindennapi életembe és tennivalómba.

Tényleg csak ajánlani tudom, mert higgyétek el, én borzasztóan szkeptikus voltam az ilyen, és ehhez hasonló könyvekkel kapcsolatban, de kimozdultam a komfortzónámból, kiléptem a dobozomból, tettem egy lépést egy olyan irányban, ami számomra eddig idegen volt.

https://prokontra.net/2020/10/20/herendi-kata-szabo-esz…

>!
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634338062
Pandalány>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Az önismeretre szánt idő sohasem elpazarolt idő. Mindig kifizetődő: vagy azért, mert megerősít abban, hogy valamit jól gondolunk és teszünk, vagy pedig szembeállít a gyengeségeinkkel, amiken szükséges változtatnunk. A kötet a pszichológia és önismeret elképesztően szerteágazó területeiből körbejár nagyon sokféle kérdést az érzelmeinkkel és érzéseinkkel, emberi kapcsolatainkkal, és mindennapi küzdelmeinkkel kapcsolatban.

Régóta foglalkozom önismerettel és számos könyvet olvastam a témában, így tudtam, hogy ezt a kötetet is szeretném elolvasni. A könyv alapvetően átlagos önismereti témákkal foglalkozik, azonban a sablonos válaszok helyett más aspektusból közelíti meg az egyes kérdéseket. Nagyon tetszett és örültem neki, hogy egy kicsit mást, többet nyújtott ez a könyv a többi hasonló önfejlesztőhöz képest. Valljuk be, belépünk egy könyvesboltba és tömve vannak a polcok klisékkel elhalmozott, segítő könyvekkel, de ezek többsége ugyanazokra a sémákra épül (nem azt mondom, hogy nem jók, csak sokszor ismétlődnek bennük tanácsok és témák). Azonban ennek a szerzőpárosnak sikerült újat mutatnia.

Bővebben: http://pandalanyolvas.blogspot.com/2020/12/blogturne-he…

Liliane>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

„Pusztán azzal, hogy figyelünk az érzéseinkre, csökkenteni tudjuk a szenvedés mértékét, ami csökkenti a szorongást, a haragot, a frusztrációt, a félelmet, a szomorúságot, valamint a depressziót és a reménytelenséget.”

Nagyon vártam, hogy olvashassam a 20 önismereti kérdés és választ. A könyv több témát jár körbe rövid elméleti alappal, gyakorlatokkal, könnyen befogadható módon. A pszichoforyou csapata több problémára próbál választ adni és az tetszik benne igazán, hogy tud olyan összefüggéseket mutatni, amikre még nem gondoltam vagy amikkel nem találkoztam, vagy esetleg tévhitet oszlat el. A mindennapi élet nehézségeiben próbál segíteni úgy, hogy megmutatja az utat, de a további lépéseket az olvasóira bízza. Ha egy szóval kellene jellemeznem, az a hasznos lenne. Nagyon szerettem olvasni.

A kedvenc részem a bizalomról szóló téma volt, az üveggolyós gondolat miatt főleg. „Brené Brown szerint a bizalmat is valahogy így, üveggolyóról üveggolyóra építjük fel – ezért is telik olykor sok időbe, amíg kialakul, létrejön. "

Vhrai P>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

A borító figyelemfelkeltő a sok különböző alakkal és a harsány színeivel, egyúttal azonban mindez előrevetíti azt, hogy az emberek mennyire különbözőek. Nyilván, az egész mű ezt a vonalat lovagolja meg azáltal, hogy 20 különböző, a mindennapi életben rendszeresen előkerülő témát boncolgat, mint például a döntés, a halogatás, a szégyen, a rágódás és így tovább. De nem áll meg ennyinél, ugyanis az egyes témakörök rövidebb, emészthető szemelvényekre oszlanak, amelyek már egy-egy konkrétabb kérdésre próbálnak iránymutatást adni. Szándékosan nem írtam választ, ugyanis van, hogy az iránymutatás még több kérdés formájában érkezik. A nyelvezete egyszerű, nem bonyolódik a szükségesnél jobban szakmai kifejezések használatába. De ez nem csak a megfogalmazásra vonatkozik, hanem a témák megközelítésére is. Amellett, hogy tisztázza a sztereotípiákat, igyekszik pragmatikus oldalról megfogni a dolgokat. Az olvasó részvételére számítva, akár írásban megválaszolható, elgondolkodtató kérdésekkel vezet rá a helyes útra. Nekem talán az tetszett benne a legjobban, hogy az egyes részek külön is kezelhetők, szóval nem muszáj egy lendülettel végigolvasni az egész kötetet. Elég mindig éppen azt a részt fellapozni, amit problematikusnak érzünk az életünkben. De azt az olvasót se tántorítsa a dolog, aki egyben akarja befalni az egészet. Személy szerint az első felébe nem sikerült annyira belemerülnöm, viszont a kötet vége felé rátaláltam egy olyan kérdéskörre, amiről nem is gondoltam volna, hogy nekem ezzel bármiféle problémám lehet, de a tizenx pont kettő kivételével a dolgok közepébe trafált. Igazán nem is tudok mást írni, minthogy ajánlom a kötetet a pszichológia, önismeret kérdéskörével ismerkedőknek. Nem csak egy alkalomra szóló olvasmány, biztosan le fogom még emelni a polcról a különböző élethelyzetek kapcsán!

Könyvözön>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

20 önismereti kérdés és válasz egy zseniális „tankönyv” önmagunkhoz, mely saját magunk ismeretének 20 alappillérét mutatja be. Az a kedvencem a pszichológiai önsegítő könyvekben, hogy nincs célcsoportjuk, mert egyszerűen mindenkinek szólnak, mindenki számára aktualitással bírhatnak.

Én nagyon örültem, hogy pont most talált meg ez a könyv, mivel sikerült egy teljesen más perspektívából megközelítenem az előttem álló évet. Mindig óriási dilemmát jelentett a számomra, hogy meddig nem önzőség az önmagunkkal való foglalkozás, meddig nem megy ez a dolog a kapcsolataink rovására. Ám nagyon fontos kihangsúlyozni, és a 20 önismereti kérdés és válasz is pont ezt teszi, hogy az önmagunk iránti szeretet és a törődés elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatokat tudjunk kialakítani, mert minden szituációban saját magunkból indulunk ki.

Bővebben a blogomon írtam erről a könyvről:
https://konyvozonblog.com/2021/01/07/herendi-kata-szabo…

Utószó_blogger>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Bevallom, hogy a fülszöveg elolvasása után egy kicsit másra számítottam, nem pont ilyen kérdésekre gondoltam, de amint megláttam őket, rögtön elismertem a hasznosságukat. A szerzők ugyanis egy-egy olyan problémát vetnek fel kérdés formában, mely valamilyen szinten mindannyiunkat érint, akár úgy, hogy nekünk kell megküzdenünk velük, akár a szeretteink, barátaink szembesülnek ilyen gondokkal. Nyilván nem tudtam minden egyes részt egyformán hasznosítani, de biztos vagyok benne, hogy mindenki találni fog számára érdekes, fontos részt a könyvben, mely egyébként rengeteg témát felölel: tanácsot ad párkapcsolati problémákra, önbizalomhiányra, túlzott perfekcionizmusra, vagy épp segít megbirkózni az érzelmeinkkel.

Bár szerzőink nagyon fontos problémákat dolgoznak fel, igazi, könnyen elvégezhető, megnyugatató megoldásokat természetesen ők sem tudnak adni az olvasónak. Azt azonban el tudják magyarázni – nagyon érdekesen és olvasmányosan, – hogy miért olyan nehéz továbblépni, elfogadni magunkat és másokat, elengedni a munkát, vagy épp belenyugodni abba, amin nem változtathatunk. Nagyon tetszett, hogy a szövegek röviden és tömören beszélnek a legfőbb irányzatokról és tudnivalókról az adott témában, és minden fejezethez bőséges irodalomjegyzék kapcsolódik – ahogy az a tudományos szövegeknél elvárás, – így ha egy-egy kérdés és magyarázat komolyabban is érdekel minket, akkor azt is azonnal láthatjuk, hogy milyen szövegeket, könyveket kell még elolvasnunk a tájékozódáshoz.

Bővebben a blogomon: https://www.utoszo.hu/2020/12/04/herendi-kata-szabo-esz…

Brigitta_Halász>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

A Libri páros akciójában láttam meg ezt a könyvet véletlenül, jó értékelések voltak róla, ezért gondoltam megnézem magamnak. Így utólag úgy érzem, jó döntés volt. Egy ideje próbálom tudatosan megfigyelni bizonyos reakcióimat, főleg a problémás területeket, és ez a könyv is alátámasztotta, hogy jó úton indultam el.
Nagyon jó ez a 20 önismereti témakör, egyrészt átfogó, általános, másrészt viszont melléjük fűztek gyakorlatokat, kérdéseket, amik segítséget nyújtanak, hogy tényleg felfedezzük magunkat, és az érzelmeink, reakcióink mögött rejlő okokat. Persze az ilyen munkához nem feltétlenül elegendő egy 200 oldalas könyv, de kiindulási alapnak szerintem kifejezetten hasznos és érdekes.
Elég sok helyen felfedeztem magamra vagy a környezetemre jellemző tulajdonságokat.
Biztosan máskor is előveszem majd, emlékeztetőül.

sárköziági>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

A magamfajta önismerettel foglalkozásban kezdőnek remek bevezetés ez a kötet, mert változatos témákat fed le, de csak belépő szinten. A húsz témára átlagosan tíz-tíz oldal jut, ez épp elég arra, hogy a terület alapjait lefedje, de ne ijessze el az olvasót. Volt egy-két válasz, amit szívesebben olvastam volna csak egy picit hosszabban, de ennyi baj legyen.

Azonban észrevettem különbséget a pszichológus és az újságíró által jegyzett fejezetek között – és a pszichológuséi jobban tetszettek, az újságíróéit néha picit túlírtnak éreztem.

Egyértelmű kedvenceim a gyakorlatok voltak. Ezek olyan kapaszkodók, amik által megfoghatóvá válnak az egyes problémák, nem csak „üres frázisok” maradnak. Ugyanis emiatt is tartózkodtam eddig a hasonló könyvektől: attól féltem, az általánosított „pszichoblabla” annyira megfoghatatlan lenne, hogy csak felidegesítene (pedig érdekel a téma!). Sokszor „csak” kérdéseket kell magunknak feltenni, de ezek gyakran olyan kérdések, amiket magunktól inkább kikerülünk. Úgy érzem, ha már a – (z) adott pillanatban szükséges – gyakorlatokat egyszer becsületesen elvégzem, megérte beszerezni ezt a könyvet.

1 hozzászólás
Mesii P>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Coachként is azt kell mondanom, hogy ez egy rendkívül összeszedett, sokoldalú önsegítő könyv. Rengeteg fontos témát érint, és kapaszkodókat nyújt a továbbgondoláshoz, bár minden témáról külön-külön is lehetne egy-egy könyvet írni. Szívből ajánlom mindenkinek, aki szívesen olvas a halogatás, a szégyen, vagy épp a játszmák lélektanáról!

Hajnalka_Ferencsák>!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Nagyon megdöbbentő volt arra eszmélni, hogy majdnem minden fejezetben magamra ismertem, feketén fehéren előttem voltak a hibáim, amiben fejlődnöm kell, amik nekem megnehezítik az életet. Például most találkoztam először azzal a kifejezéssel, hogy a maximalizmus is lehet negatív, mennyire rájöttem, hogy imposztorszindrómám van (pedig aztán a vezetőim mindent megtesznek, hogy elfogadjam, jó helyen vagyok és mindent jól csinálok :D ), hogy hajszolom a perfekcionizmust, nincs önbizalmam, és katasztrofizálom a helyzeteket. Ebből aztán van mit elvinni, szerintem az lenne az igazi, ha ezt a könyvet is 2-3 évente újraolvasnám, hogy mit sikerült fejlődnöm.


Népszerű idézetek

Anaire>!

(…) a természetben töltött idő olyan csodaszer, amit receptre kellene felírni.

170. oldal - Pihenés: Miért nem tudok pihenni?

Kapcsolódó szócikkek: természet
Anaire>!

A pszichoterapeuta Stefanie Stahl szerint kétféle belső gyermek él bennünk: egy napsugárgyermek és egy árnyékgyermek. Ezek a belső gyermekek a személyiségünk gyermekkorban bevésődött, nem tudatos tapasztalataink gyűjtőhelyei. A napsugárgyermek a pozitív alapélményeket foglalja magában, az árnyékgyermek pedig a bánatot, a félelmet, a tehetetlenséget, vagyis a negatív tapasztalatainkat őrzi meg. Mindannyiunkban él mindkettőből egy, hiszen nincs az a tökéletes gyerekkor, amely során ne tapasztalnánk meg időnként az „árnyékos oldal” érzéseit is. (…)
Ahogyan Stahl is írja, fontos tudni: nincs kőbe vésve, hogy valakit inkább a benne rejlő napsugárgyermek vagy árnyékgyermek határoz-e meg. A korai tapasztalataink előrejelzői lehetnek annak, hogyan viszonyulunk majd a világhoz és a kapcsolatainkhoz, mennyire lesz könnyű vagy éppen nehéz, hogy megbízzunk másokban, de nem határoznak meg minket egy életre. Énünk napsugárgyermek része bármikor fejleszthető, árnyékgyermek része pedig – ha szükséges – gyógyítható.

9-10. oldal - Bizalom: Hogyan tanulhatok meg újra bízni másokban?

Kapcsolódó szócikkek: bizalom · gyerekkor
Poufsouffle>!

A modern társadalmak meglehetősen torz értékrendjében kódolva van a kimerültség. Hiába mondhatjuk el magunkról, hogy soha nem látott luxuskörülmények között élünk, hiába adottak a feltételek a rekreációhoz: a mai kor emberére jellemző teljesítményorientált gondolkodás megnehezíti, hogy nyugodt lelkiismerettel kikapcsolódhassunk.
Az identitásunkat elsősorban a teljesítményünk határozza meg. Az értékességünk fokmérője nem az, milyen emberek vagyunk, hanem az, „mit tettünk le az asztalra”. Ha bemutatkozunk valakinek, akkor a nevünk után a második dolog, amit elmondunk magunkról, hogy „mit csinálunk”. Ez a teljesítménycentrikus attitűd nem kedvez a pihenésnek.

166-167. oldal, Pihenés

Anaire>!

Első lépésként Szondy Máté gondolatát érdemes megszívlelni: „A megbocsátás csak az egyik lehetséges reakció a sérelem után, nem pedig kötelező gesztus.”
Vagyis elsősorban azzal a téves meggyőződéssel kell leszámolnunk, hogy a megbocsátás kötelező. Másodsorban pedig azzal, hogy ennek kizárólag egyetlen érvényes módja lehet, amit teljesítenünk kell, hogy a kapcsolat a megszokott medrében folyhasson tovább. Ez ugyanis egyáltalán nem igaz.
A megbocsátás valójában azt jelenti, hogy aktívan feldolgozzuk a sérelemmel járó nehéz érzéseket, elfogadjuk, ami történt (hiszen meg nem változtathatjuk), és megtaláljuk a módját a továbblépésnek.

102-103. oldal - Megbocsátás: Mit jelent valójában a megbocsátás?

Kapcsolódó szócikkek: érzések · megbocsátás · továbblépés
Poufsouffle>!

(…) csak annyira szerethetünk másokat, amennyire önmagunkat szeretjük.

135. oldal, Önszeretet

Anaire>!

(…) igenis van szabadságunk a tekintetben, hogy az adott élethelyzetben, egyáltalán az életünkben a szenvedést választjuk-e, hogy beleragadunk-e a szenvedésbe, vagy inkább fejlődünk általa.

196. oldal - Szenvedés: Miért nem tudom jól érezni magam?

Anaire>!

Önmagunk mélyebb megismerése a legfontosabb utazás, amire életünk során vállalkozhatunk.

215. oldal - Utószó (Herendi Kata)

Anaire>!

Az őszinteség sokszor nehéz, végtelenül összetett és komplex terület, de azt általánosságban talán kijelenthetjük, hogy csak akkor van értelme, ha nem rombol, hanem épít, ha nem a gyűlölet, hanem a szeretet hatja át – persze ettől még nagyon tud fájni, de ha az őszintén kimondott szavak fel is perzselik olykor a lelkünket, hosszabb távon majdnem mindig megtisztulást és megkönnyebbülést hoznak az életünkbe.

150-151. oldal - Őszinteség: Miért olyan nehéz őszintének lenni?

Kapcsolódó szócikkek: őszinteség
Poufsouffle>!

Hogy a múltban történtekből a jelenre és a jövőre vonatkozóan is levonhassuk a szükséges tanulságokat, aktívan fel kell dolgoznunk a megtörtént eseményeket. Végig kell gondolnunk, ami történt és a tapasztalatainkat át kell formálni erőforrássá, megküzdési képességgé.

174. oldal, Rágódás

Anaire>!

A megbocsátásra vonatkozó, sokszor egészen korai leckéink mellől ugyanis a legtöbbször kimarad egy másik, nagyon fontos tapasztalás: senki sem tanít meg minket arra, hogy haragudni nagyon is ér. Sokszor sajnos már azelőtt megtanuljuk, hogy haragudni nem szabad, hogy egyáltalán tudnánk, mi is a harag.
A harag pedig egyike a legfontosabb érzelmeknek, és mint ilyen, van egy nagyon fontos funkciója: jelez valamit.

99. oldal - Megbocsátás: Mit jelent valójában a megbocsátás?

Kapcsolódó szócikkek: harag

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Teljesebbé válni
Lise Bourbeau: Az öt sérülés mely megakadályozza, hogy önmagad légy
Szondy Máté: Tudatos változás
Szondy Máté – Szabó-Bartha Anett: Démonaink
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig
Gary Chapman: A szerelem pszichológiája
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Elisabeth Lukas: Mondj búcsút a kiégésnek!
Louise L. Hay: Éld az életed