Büfik ​és bukások 27 csillagozás

Herczeg Zsolt: Büfik és bukások

Megkérdeztem a kisfiamtól, hogy boldog gyerek-e, mire önérzetesen közölte, hogy nem, mert ő egy tigris. Nem hazudott… És én sem fogok nektek ebben a könyvben. Hiszen nem teszem a WMN.hu-n sem, ahol két éve brutális nyíltsággal, töretlen derűvel és ijesztő népszerűséggel írok arról, hogyan élem meg férfiként az apaság tragikomikus és tanulságos kalandjait. Nevettetni és elgondolkodtatni akarok. Már több tízezer nő üzente, hogy sikerült. Illetve, hogy gebedjek meg, mert nem tudnak szoptatni a kacagástól vagy a meghatottságtól. Az én apanaplóm nem okoskodó és kioktató. Nincsenek benne frusztráló tanácsok, amitől csak még rosszabb szülőnek érzed magad. Az én szövegeim olyanok, mint a boldog gyerekek: mosdatlanok, fésületlenek, kirobbanóan vidámak, néha talán fárasztóak, de az első betűtől az utolsóig felszabadítóan őszinték. Azt üzenik: nem vagytok tökéletesek, de elég jók vagytok. És nem vagytok egyedül. Lépjetek be velem a tigris ketrecébe!

>!
Tericum, 2018
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634380504

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Röfipingvin P>!
Herczeg Zsolt: Büfik és bukások

Én ezekért az írásokért már a wmn.hu-n is odavoltam – férj arra ébred, hogy már nem tudom visszafojtani a röhögést –, pláne így egybegyűjtve, kiegészítve, felturbózva. Néhol ironikus, cinikus, de végig őszinte és nem állítja, hogy csak ez az egyetlen, babahintőporban úszó nirvána létezik. Ajánlom mindenkinek, gyerektől függetlenül!

pipacstappancs>!
Herczeg Zsolt: Büfik és bukások

A második-harmadik cikk végére sikerült a szerzőnek is, és nekem is ráérezni az írói stílusra, onnantól kezdve szerintem is viccesek voltak az írások, amolyan keserédes, (ön)ironikus szülői önmagunkon nevetés részesei lehetünk. A z írások többsége tényleg humoros és ismerős élethelyzetet vetít elénk, de nekem némelyik cikk okoskodásnak hatott, például pont a „miért csak bukásnak hívjuk, mikor a gyerek hányik/okádik” problémakör, aminek egyszerű orvosi magyarázata van: a bukás egy élettani jelenség újszülötteknél, ellenben a hányás nagyon súlyos kórképek jele lehet.
Én magukon nevetni vágyó kisgyerekes szülőknek ajánlom.

Ingryd>!
Herczeg Zsolt: Büfik és bukások

Imádtam ezt a könyvet… a humorát, a stílusát. Néhol ironikus, néhol szívmelengető, mégis igazi és eredeti. Ajánlom mindenkinek: anyáknak, anyátlanoknak, akár van gyerek, akár nincs… ;) :D

Woland>!
Herczeg Zsolt: Büfik és bukások

Könnyesre nevettem magam! Oldalanként fotózgattam, és küldtem a férjemnek. Tényleg vigyázni kellett, hogy ne nevessek fel hangosan, fel ne ébredjen a gyerek, cserébe így a könnyem csordult ki sokhelyen. Tomika nagyon hasonló személyiség lehet, mint Bublicsek, minden percét átéreztem, a későbbi skilleket meg alig várom (most még várom, hogy beszéljen, de biztos kívánni fogom párszor, hogy hallgasson el egy kicsit :D). Nagyon tetszett, hogy egyben rendkívül vicces volt, mégis sokszor nagyon megható, és annyira jó volt olvasni a férfi szemszögből is… Átjött a hihetetlen szeretet, az utolsó oldalakat majdnem meg is könnyeztem. Sokszor látom a férjemen is ezt, hogy minden nehézség ellenére egyszerűen leírhatatlanul imádja a fiát – ezt Zsolt meg is tudta most nekünk fogalmazni. Néha tanulságként is szolgált a könyv nőként, feleségként, anyaként. Én is elvárom sokszor úgy a segítséget, hogy nem adom meg hozzá teljes mértékben az istrukciókat (ki gondolta volna, hogy mindent el kell mondani?) vagy inkább megcsinálom én, hogy tuti olyan legyen, amilyet én akarok. Természetesen ez nem a jó út :)
Már vettem ezt a könyvet másnak ajándékba, megveszem itthonra is, és tuti, hogy minden friss-gyerekes ismerősöm ezt kapja tőlem majd a baba érkezésére :) Most pedig átadom a férjemnek olvasásra, aki már alig várja!

winrudi>!
Herczeg Zsolt: Büfik és bukások

Zseniális könyv. Rengeteget nevettem rajta, és a hasonló élethelyzetből adódóan nagyon tudtam vele azonosulni. Időnként a feleségem megjegyezte, hogy idegesítően sokat röhögök olvasás közben, aztán elkezdtem neki részeket felolvasni, azután már együtt röhögtünk.

A szerző történetein, és persze igazából magunkon, hiszen minden kisgyerekes szülő magára ismerhet a könyv lapjain. Ha akar, és leginkább ha mer. Ehhez ugyanis kell egyfajta könnyedség, lazaság, önmagunkat nem túl komolyan vevés, ami – egyre inkább rá kell jönnöm – elengedhetetlen a gyerekneveléshez. Vagy legalábbis megkönnyíti azt, főleg 2020-ban. Abban is megerősített a szerző, amit már eddig is sejtettem: a témában olyan könyvekkel tudok azonosulni, amelyek íróival a gyerekekkel kapcsolatos kérdések többségében egyetértünk. Nos, az olvasottak alapján Herczeg Zsolttal nagyjából a részkérdések 99%-ában egyezik a véleményünk, ez is sokat segített.

A nagyon jó stílusú, humorral csordultig telt apai szemléletet a lapokon mindemellett tökéletes arányban át- meg átszövi a gyerekek iránti mindennél erősebb és végtelen szeretet is, ahogyan annak lennie kell. A kötetet záró levelek gyönyörűre sikerültek. Köszönöm az élményt, Herczeg Zsolt, lelkesen követlek a továbbiakban a közösségi médiában (asszem másokkal ellentétben nálam fordított a könyv – Facebook sorrend).

Zsofi86>!
Herczeg Zsolt: Büfik és bukások

Elolvasni a gyermeknevelést egy férfi szemszögéből felbecsülhetetlen. Humora zseniális. Érzelmei meghatóak, vallomása szivet melengető. Csak ajánlani tudom, mert nem minden hintőpor illatú.

habosvilla>!
Herczeg Zsolt: Büfik és bukások

Egy nagyon kedves barátom szupervicces könyve. A szerző Presszárium c. könyvén nőttem fel, és sok szempontból neki köszönhetem, hogy végül én is kipróbáltam magam újságíróként. Most érdekes végigkísérni, hogy apukává vált, és mindezt hogyan éli meg. Imádom a humorát, és letehetetlen a könyv. Így is lehet értékelni, hogy nekem még nincs gyerekem. Felkészít arra, hogy mi vár majd rám a jövőben.

szb9>!
Herczeg Zsolt: Büfik és bukások

Tetszett, jókat nevettem. Szülőknek mindenképp ajánlom. Gyermekvállalás előtt állóknak nem tudom, ajánljam-e, mivel egyrészt felkészítheti őket lelkileg, másrészt eltántoríthatja őket a szándékuktól. :D Megnyugtatásul közlöm, hogy az író a humor fokozása céljából sok helyen költői túlzásokba esett és/vagy különösen eleven gyermekkel van megáldva!

Nagy_Viktória_>!
Herczeg Zsolt: Büfik és bukások

A férjemnek vettem a nászúton, hogy hangolódjon a jövendőbeli babánkra. Aztán olyan sokszor „visított” fel (nevetett), hogy nem bírtam megállni, hogy ne olvassam el.
És azt kell, hogy mondjam, fantasztikus! Őszintén írja le, hogy kell a gyerek $@!% levakarni a sz@rt. Imádtam minden fejezetét és a szeretetteljes zárást. Kötelező olvasmány, minden babát váró, vagy már babás, vagy gyermekes felnőttnek! :)

Bebszli>!
Herczeg Zsolt: Büfik és bukások

Herczeg Zsolt nagy adag humorral mutatja be azt az új életet, ami a gyermek születése után kezdődik. Kezdő szülőként olvastam, nagyon azonosultam minden mondatával, hatalmas nevetések közepette. Ettől függetlenül élvezhető azok számára is, akik még nem vállaltak gyermeket.


Népszerű idézetek

Ainsel>!

„Na és jó baba?”
Mielőtt válaszolunk, vegyünk egy nagy levegőt, számoljunk el a pí végéig, különben még a végén őszinték leszünk. „Mondta már neked valaki erre, hogy nem, te gyökér? A villamos elé löklek, ha ilyen kreténségeket kérdezel.” Ez lenne a jó válasz, de ilyet nem szabad mondani, tán még gondolni se, tudniillik a társadalmi közmegegyezés szerint a gyerekről folytatott kommunikáció kizárólag udvariaskodó, hazug és álszent lehet. Szülőnek lenni hintőporillatú mennyország, amelynek vattacukor felhőpamacsain rózsavizet hugyozó puttók ugrándoznak. Értem? Na, azért.

55. oldal

Ainsel>!

Egy ilyen éjszaka után a „mosott szar” nem fejezi ki plasztikusan azt, ahogyan kinézek és érzem magam. A „mosott, kicentrifugázott, majd lehányt, beáztatott, végül a kutyának játszani odaadott szar” lenne a pontos, csak az egy kicsit hosszú. Persze dolgozni, pénzt keresni ebben az állapotban is muszáj, főleg, mert a gyermekéhezési segély a semmire is csak beosztva elég, ezért mit tehet a kialvatlan apa? Kávézik.
Nem nagyzolásból mondom, de Brazíliát szerintem én tartom el. És nem hálát várok érte, hanem még több kávét, világos?
A túlzásba vitt koffein azonban olyan, mint egy hétig csak Adam Sandler-filmeket nézni. Az elején még hat, de a végén már csak öngyilkos akarsz lenni.

138. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adam Sandler · Brazília
hodoaat>!

Ha a pelenkákat férfiak terveznék, akkor az elejére rá lenne írva, hogy „ez az eleje”, a hátuljára, hogy „ide jön a szar”, a fodrokhoz pedig az, hogy „hajtogasd ki, te gyökér”.

60. oldal

Ainsel>!

Minden szülő szeretné, hogy az ő kis csöppsége jószívű legyen, irigységtől mentes és adakozó, de ez a játszótéren, a farkasok között nem kifizetődő hozzáállás.

156. oldal

Ainsel>!

Először is van a „Rájöttem, hogy egyedül vagyok, és ennek is te vagy az oka” sírás. Ez székrekedéses nyögésekkel és Darth Vader-es zihálásokkal indul, NDK szoftpornókból ismert sikolyokkal folytatódik, majd egy hirtelen feltörő, minden élő organizmust elpusztító hangvulkánnal ér véget. Felnőtt ember akkor ad ki hasonló hangot, ha részegen rosszat álmodik, felébred, kimegy az udvarra levegőzni, rágyújt, de közben rálép a földre dobott gereblyére, ami a pofájába csapódik, és ettől lenyeli az égő cigit.

40. oldal

Ainsel>!

Szóval jön a rugdalózó – és jönnek azok a szemét patentek. Rohadjon meg, aki tervezte! Nézessék meg vele a Rózsa Sándor tévésorozatot kínaiul.
Nők! Sajnálom, de valakinek végre a szemetekbe kell mondania: a patentek nincsenek szemben egymással! Sötét pincékben illegálisan működő varrodák vak, ultrafeminista vendégmunkásai gonosz cikkcakkban varrták fel őket, és semmi, de semmi esélyed nincs arra, hogy ne a végén, a jobb esetben gúnyosan vigyorgó, rosszabb esetben vörös fejjel ordító gyerek nyakánál vedd észre, hogy elcseszted, féloldalas lett.

51. oldal

Ainsel>!

Az, hogy gyerekem van, nemcsak életem legfárasztóbb, hanem legcsodálatosabb élménye is. Pedig az első babaúszás alkalmával ez a golyófejű hüvelykmatyi a medence partján, mindenki szeme láttára tetőtől talpig lepisált, amitől Zsuzsi olyan röhögőgörcsöt kapott, hogy azt hittem, nem csupán az úszó-, hanem a Kárpát-medencéből is kitiltanak bennünket.

55. oldal

Ainsel>!

Húsz hónapja azt mondtam Zsuzsinak, hogy csak néhányat kell aludnunk, és Tomika felnő. Már megint igazam lett. Azóta tényleg csak néhányat kellett aludnunk. Úgyhogy átfogalmazom Karinthy Frigyes örökbecsűjét: „Szülő és gyerek. Hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar – a gyerek a szülőt – a szülő pedig aludni.”

136. oldal

Ainsel>!

Aztán ott vannak a játszótéri bénázások. Azok a specialitásaim. Én elhittem Tomikának, hogy egyedül is le tud csúszni azon a szaron, de hazudott. Erről nem szeretnék többet mondani. Mindenesetre az a puha landolást garantáló bordó izé, a rekortán közvetlenül a gőzgép után az emberiség legnagyobb találmánya.

124. oldal

pipacstappancs>!

Ülök az ebédlőasztalnál, és amíg Zsuzsi a gyerekszobából kiszűrődő hangok alapján „altatás” ürügyén Tomikával karatézik, én arról írok, amit csinálnom kellene. Az alvásról.


Hasonló könyvek címkék alapján

Hassa Talpag Réka: Brunoli
Ruzsa Dóra: Szülés utáni túlélőkalauz
Csisztu Zsuzsa: Kisgyerek, kis gond
Varró Dániel: Aki szépen butáskodik
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról
Willy Breinholst: Apák könyve
Janikovszky Éva: Örülj, hogy fiú!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!
Dick Hills: Hogyan maradjunk házasok
Kerstin Gier: Anyák maffiája