Északi ​fény 10 csillagozás

Herczeg Ferenc: Északi fény Herczeg Ferenc: Északi fény Herczeg Ferenc: Északi fény

A 30-as évek egyik kulcsregénye a Tanácsköztársaság idején játszódik. A kommunista forradalom az egész nemzet tragikus lesújtottságából származott és megmutatta mindazokat a betegségeket, amelyek a nemzet testét eléktelenítették, s amelyeknek hatását ma is érezzük.
A mű középpontjában egy arisztokrata ifjú áll, kinek humánumával nem egyeztethető össze a forradalmi népbiztosok és bolsevik kokettek világa, kényszerű törvényszéki elnökként mégis életről és halálról kell döntenie… De van-e, marad-e lelki ereje a meneküléshez?

„Megmutatja mintegy nagyítóüveg alatt az egész nép politikai, társadalmi, műveltségi, erkölcsi helyzetét, alakok, szituációk, tendenciák egész tömegét veti az író tollára: a tragikustól a bohózatosig az egész nagy skála lejátszására ad módot. Szatirikusnak, akár forradalmi, akár ellenforradalmi felfogású, példátlanul hálás anyag.” (Schöpflin Aladár, 1930)

Eredeti megjelenés éve: 1929

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Klub klasszikusok, Aranyrög könyvtár

>!
Kráter, Pomáz, 2009
208 oldal · ISBN: 9789639735309
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1994
214 oldal · ISBN: 9638289368
>!
Singer és Wolfner, Budapest, 1934
268 oldal

Kedvencelte 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
MaunikaShowFighter
Herczeg Ferenc: Északi fény

Igen jó regény, a motivációkat is megismerteti és bár az író egyértelműen hitét teszi a „régi” rendszer mellett, mégsem elfogult és gyűlölködő. Egy szomorú történet gyönyörű nyelvezettel megírva, mely talán nemcsak a Tanácsköztársaság kiszolgálóra lehet igaz… Sajnálatos, hogy így elfeledték a művet.

>!
szabics22
Herczeg Ferenc: Északi fény

Abban, hogy megértsük Magyarország 1.világháború utáni történetét mindendeképpen sokat segít Herczeg regénye. És itt most nemcsak a Tanácsköztársaságról van szó, hanem a 1. világháború utáni teljes magyarországi helyzetről, az 1918 és 1920 közötti időszakban.
Tetszett Herczeg tömör, lényegretörő stílusa….szinte helyenként már szűkszavú. Hihetelen, hogy ez az ember csak az alapfokú iskolában tanult meg magyarul. Nagyon jó a könyv zárójelenete amikor a regény két negatív figurája megbeszéli, hogy kinek hogyan alakult a sorsa a kommün után.
Közhely, de kötelező olvasmánnyá tenném legalábbis egy emeltszintű éretttségi mellé mindenképpen. Ajánlom mindekinek, a könyv szereplőinek hasonlósága a magyar közélet jelenlegi szereplőivel valószínűleg nem a véletlen műve…


Népszerű idézetek

>!
Zsucsima

A heroikus terveket okos emberek szokták kieszelni, és bolondok szokták végrehajtani.

III. Három szín


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Zsellérek
Tompa Andrea: Fejtől s lábtól
Földes Jolán: A halászó macska uccája
Szabó Magda: Ókút
Szabó Magda: Katalin utca / Ókút
Mesterházi Lajos: Pár lépés a határ
Passuth László: Kutatóárok
Altay Margit: Az ötösfogat
Dánielné Lengyel Laura: A tulsó parton
Z. Tábori Piroska: Új utak