Arany ​és Ónix 256 csillagozás

Hercz Júlia: Arany és Ónix

Mi ​vár az út végén? Szerelem vagy halál?
Különleges, veszélyes lények járják a 19. századi Angliát, akik a világokat elválasztó Fátyol résein szöknek át.
Asarella tizenöt éves volt, a külvilágiak a szeme láttára meggyilkolták a szüleit. Ő lett Anglia egyetlen életben maradt őrzője, a Fátyol őre, ám ezt mélységesen titkolja.
Hat évvel később Asarella úgy él, mint minden úri kisasszony, amikor különös levelet kap: halottnak hitt unokahúga életben maradt, és csak ő segíthet rajta.
De hogy induljon el egyedülálló nőként egy ilyen illetlen kalandra?
Szüksége van egy kísérőre.
Dhelward, a híres earl, immáron tíz éve él emberek között, de a világ nem tudja róla, hogy holdvérű, egy félelmetes külvilági. Kínszenvedés számára minden nap az emberek között. Ráadásul ahhoz, hogy megőrizze képességeit, egy undorító bort kell innia… vagy varázserejű emberek vérét.
Vajon miért lép kényszerházasságra a lánnyal? És ki küldte a titokzatos levelet?
(tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Zafír pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577706

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Lord Dhelward Bezaleel Garside, Askham earlje · Asarella Fane · Lord Gareth Alan Morgansen, Snowdon earlje · Lord Kenrick Shin Fowers, Merryweather bárója · lovag · Esther Forchester · Kathlyn · Lord Cian Alysdair Primaris, Brightwell earlje · Lord Feather · Lord Raymond Farran Caleeth, Winterwood márkija


Kedvencelte 44

Most olvassa 7

Várólistára tette 165

Kívánságlistára tette 178

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Naiva P>!
Hercz Júlia: Arany és Ónix

A szép borító és a megkapó fülszöveg után döcögős volt a kezdet. Olyan szétesett sztorinak éreztem. Kellett némi mire belerázódtam történetbe. Kicsit történelmi romantikus, volt benne rejtély és csekély romantika. Lassú folyású volt és egyértelmű, ha már kényszerházassággal indul a történet. Éppen a könyv végén, amikor már kezdett volna izgalmasabbá válni a történet, akkor lett olyan hirtelen vége. Azt nagyon összecsapottnak éreztem. Elsőkönyves íróhoz képest egyáltalán nem volt ez rossz könyv.

doriis_and_herbooks>!
Hercz Júlia: Arany és Ónix

Ha úgy vesszük ez volt az első fantasy könyv, amit olvastam. Nem is értem, hogy nem került eddig ilyen műfajú könyv a kezembe. Nagyon élveztem! Maga a történet, az ugye a 19. századi Angliában játszódik. A kissé régies szavakkal, és kifejezésekkel kicsit meggyűlt a bajom, de azért nagyjából képben voltam. :D A cselekmény felépítése nagyon tetszett. Volt benne egy kis nyomozás, egy kis rejtély. A főszereplőket is sikerült megkedvelnem. De a kedvencem egyértelműen Dhelward volt.♥ Asarella pedig szerintem egy bátor, és talpraesett nő. A leírások is nagyon jók voltak, szinte azt éreztem, hogy én is ott vagyok a szereplőkkel. Összességében tényleg nagyon szerettem ezt a könyvet.♥ Szívesen olvasnék még az írónőtől. :)

2 hozzászólás
BeliczaiMKata>!
Hercz Júlia: Arany és Ónix

Nem volt tökéletes, de mindent elmond, hogy nem tudtam letenni és reggelig olvastam. Nagyon izgalmas volt. Nem annyira tetszett az indok, amiért elkezdődött a nyomozás, de megértem, hiszen Asarella spoiler.
Nem volt tolakodó a romantika és az erotika, finoman adagolta az írónő, és ez tetszett.
Nagyon kíváncsi lennék Dhelward világára, a szokásokra, a császárra, a kapcsolatokra, stb. Szívesen olvasnék egy előzmény kötetet ezzel kapcsolatban, vagy egy folytatást akár, amikor átmennek a Fátylon túlra ketten.
spoiler Ez is nagyon érdekelne.
Milyen kapcsolatban van spoiler, hiszen egy pillanatra említették őket együtt, valami lehetett köztük – megállapodás, kapcsolat?
És arról ne feledkezzünk meg, ha spoiler, hiszen spoiler, Asarella acrif.
Összegezve: olvasnék még erről a világról.
Még valami: a Dhelward név hasonlít az Edwardra. Ez vajon fricska lenne? :)

9 hozzászólás
Molymacska>!
Hercz Júlia: Arany és Ónix

Ez a könyv sokáig határeset volt, érdekel e egyáltalán, vagy sem. Bár a borítója hamar felkeltette a figyelmemet, de valahogy az elején huzakodtam picit, hogy a paranormális románc biztos nekem való vagy sem. Aztán azért vettem meg, mert mégis magyar a szerző, tudni szeretném, milyen, és hát esse kavics, megadom magam a paranormális románcnak. Végül is, nem csalódtam benne.
A történet egyszerű, vagy inkább nem bonyolult: van egy párunk, akik kicsit huzakodnak, meg egy mentőexpedíciónk, ami nyomozós is, meg érdekes is, de főleg fenntartja, hogy történik is valami a könyvben, nem csak gondolkoznak a szereplők. Mert ahogy láttam, igen hajlamosak elmerengeni, és csak gondolkozni, ami nekem nagyon tetszett.
Az pedig végkép levett a lábamról, hogy mennyire élő volt az egész. Tényleg úgy éreztem, hogy a 19. századi Angliában vagyok, nem csak azért, mert olyan alaposan utánanézett a szerző, hanem mert minden egyes építőkő, amivel a világot felépíti, a megfelelő helyen volt: nem éreztem tolakodásnak a világ megismerését, mégis érdekes volt, és elkápráztatott az egyes elemeivel. Némely résznél csak csodálkozva ültem, és elmerültem a képzelet csodáiban, a világban, hatalmas ruhákkal, előkelő emberekkel, szabályokkal. Gyönyörű volt!
Amit pedig még ennél is jobban kiemelnék a könyvből, az a gyönyörű szókincs. Ha valamit kellene mondanom a könyvről, biztos, hogy a szavak gyönyörű leírása, a karakterek egyedi beszédstílusa, a történet ilyen tökéletesen gyönyörű átadása az, ami megfogott a könyvben. Asarella stílusa is különleges, de ahogyan beszél, vagy ahogyan láthatjuk a történetet, az valami csodálatos. Részletes, aprólékos, minden egyes apróságra kitérő, közben pedig csak olvassa az ember a gyönyörűbbnél gyönyörűbb stílust. Nem tudom hova tenni, annyira tetszik ez az elbeszélési mód (és itt jelezném, hogy Hercz Júlia is bekerült azok közé a szerzők közé, akitől bármit olvasnék, lehetőleg sokat).
Elbűvölt a világa, az elbeszélésmód, és igazából az egész kötet. Gyönyörű élmény volt, és nagyon remélem, hogy hamarosan olvashatom a FOKA egy másik párjának történetét.

luthienlovemagic IP>!
Hercz Júlia: Arany és Ónix

Hercz Júlia könyvével először az Aranymosás Irodalmi Válogatón találkoztam, és már akkor felkeltette a figyelmemet történetének felütése és egyedi hangvétele. Aztán a borítóleleplezés kapcsán szembetalálkoztam a címlappal, ami nagyon megfogott. Aux Eliza munkája elegáns, letisztult, és tökéletesen illeszkedik a történethez, a kötetben megjelenített kor (19. századi Anglia) atmoszférájához. Ezzel megteremt egyfajta feszült, rejtélyes alaphangulatot, ami végigkíséri az egész történetet. Ezt az érzést a fülszöveg is fokozta bennem.

Hercz Júlia története ötvözi a történelmi romantikus regényt a fantasyvel, és pár oldal elolvasása után kiderült, hogy nagyon jól csinálja. Sőt, a cselekmény előrehaladtával egyre jobban belejött, ami egy olyan hibridet eredményezett, hogy nem tudtam letenni a könyvet, egyszerűen faltam a sorokat. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy nincs tovább, pedig olvastam volna még.

Most, hetekkel később is ugyanígy gondolom, mert a könyv nehezen megfogalmazható élményt nyújtott, de azért kísérletet teszek rá. Ahogy említettem a szerző a zsánerkeverés módszerét használja története elmeséléséhez, ami nem könnyű feladat, főleg, mert mindkét vagy adott esetben több zsáner szabályainak is meg kell felelni, és ez nem minden esetben működőképes. Hercz Júliánál azonban ezzel nincs baj, sőt, olyan tudatosan és természetesen használja mind a történelmi romantikus, mind a fantasy (urban fantasy) műfaj elemeit, hogy végig érződött, mennyire otthon van benne, különösen a 19. századi Anglia világában, mind a szokások, mind az etikett, mind az öltözködés, mind a mindennapi élet tekintetében. Látszott rajta a minden részletre figyelő kutatómunka, a téma iránti odaadás. Ezzel erős alapot teremt, ami nagyon fontos, mert fogta a viktoriánus kori hátteret, és ráeresztett egy fantasy valóságot mágiával, kitalált lényekkel, mindezt belemosva a való világba. Ez azonban csak erőteljes háttérvilággal működőképes, ami az Arany és Ónixnál maximálisan megvan. Olvasás közben teljes mértékben elhittem a szerzőnek, hogy az ő viktoriánus Angliájában létezik egy Fátyol, amin keresztül nem evilági lények jönnek át a világunkba. Ez pedig a világépítésnek köszönhető, mert minden apró részletet hitelesen ábrázolt, és otthonosan mozgott a felhasznált kor díszletei között.

A masszív hátteret az érzékletes leírások és a történetet benépesítő érdekes karakterek teszik élővé. A helyszínek, ruhák leírása olyan aprólékos, hogy láttam magam előtt az épületeket, tárgyakat, vagy éppen azt, hogy milyen ruhákat viselnek a szereplők, milyen hintóban vagy lovon ülnek, miket esznek. Mindezt a szerző szép, választékos nyelvezettel tárja az olvasó elé. De ugyanúgy odafigyel karakterei belső világának részletes ábrázolására is. Nem elégszik meg pár gondolat leírásával, hanem az érzelmeik és érzelmi változásaik, az egymáshoz való viszonyuk megjelenítése, a gondolataikba való részletes betekintés által fokozatosan megismerjük a két főszereplőt, Asarellát és Dhelwardot. Mindketten külön-külön is érdekes személyiségek, akik önállóan is megállják a helyüket, viszont együtt még izgalmasabbak, ahogy fokozatosan formálódik a kapcsolatuk. A szerelmi szál fokozatosan építkezik, az írónő nem kapkod el semmit, de megéri kivárni a kibontakozását.

A történet ugyan befejezett, lezárt, és önálló könyvként is megállja a helyét, de maradtak benne olyan szálak,amit tovább lehetne szőni. Alapvetően szeretem az egykötetes történeteket, és tetszett is a lezárás, de most a kötet befejezése után igénylem a folytatást, mert ez a világ bőven elbírna még egy (esetleg több) folytatást is.

A teljes kritika az alábbi linken olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2020/09/22/konyvkritika_…

csfannie P>!
Hercz Júlia: Arany és Ónix

„Igaz, magamhoz képest lassan haladtam vele – ami sajnos az időhiánynak köszönhető –, de úgy gondolom, hogy Hercz Júlia első könyve többet nyújtott, mint vártam. Igazán ritka az olyan romantikus fantasy, ami elkalauzol minket az 1800-as évek Angliájába, és valami újat, eredetit mutat az olvasóknak. A humoros csipkelődések és az észveszejtő csavarok folytonos váltakozása mindig fenntartotta az érdeklődésemet, éppen ezért remélem, hogy hamarosan új kötetet olvashatok az írónőtől.”

Bővebben…
https://fannislibrary.blogspot.com/2020/01/hercz-julia-…

josageszter P>!
Hercz Júlia: Arany és Ónix

Első könyves írónőhöz képest ez egy nagyon frankó könyv! Amennyiben az írónő ilyen ütembe fejlődik, pár könyv után a legnagyobbakkal vetekedhet majd.
Van benne érdekes világ, szerelem (ez egy romantikus történet!), egy kis izgalom és nyomozás, de egyértelműen a pár egymásra találására épül a sztori. Sok érdekes karakter, tele lehetőségekkel a könyv a továbbiakra nézve. Én nagyon izgatottan várom a következő részt (a történelmi romantikus köntös pedig csak ráadás, hiszen ez egy paranormális románc!!) és remélem, hogy ugyanennyire szép borítót is kap majd a könyv! :)

1 hozzászólás
Adri93>!
Hercz Júlia: Arany és Ónix

Azta mindenit, ez a könyv letehetetlen volt, imádtam a szereplőket, a történetet, a borítót. Egyszerűen MINDENT. Szívesen elmerülnék még néhányszor ebben a világban,izgalmasak voltak a mellékszereplők ;) Köszönöm az élményt <3

_Vivcsu_>!
Hercz Júlia: Arany és Ónix

Egy nagyon érdekes történet, ami a 19.században játszódik.
Jó a cselekmény, érdekes világot ismerhettem meg és Asarella igazán belevaló nő. Viszont nekem túl lassú volt. Néhol nagyon olyan érzésem volt, hogy csak nyúlik az egész, mint a rétes tészta. Voltak jelek, amikből előre ki lehetett következtetni, hogy mi fog történni. Éppen ezért sok meglepő dolog nem ért olvasás közben. Ezek miatt pedig nem tudtam teljesen élvezni a történetet és hiába akartam, hogy megbabonázzon, nem sikerült neki.

kellyolvas P>!
Hercz Júlia: Arany és Ónix

Spoileres lenne a részletes véleményem, a blogomon olvashatod, ha nem félsz néhány részlettől:
http://www.kellylupiolvas.com/2020/01/hercz-julia-arany…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

– A házasságunk csupán üzlet. Nem olyan, mint Mr. Darcy és Miss Elizabeth Benetté. Már, ha tudja, kikre gondolok.
A férfi elgondolkodva végigsimított az ajkán. Asarella önkéntelenül figyelte a mozdulatot.
– Ha jól értem, nem akar velem együtthálni mindaddig, amíg belém nem szeret.
Asarella lelke fellélegzett.
– Így van.
– Értem. Nos, nem akarom kiábrándítani, drágám, de nekem is van akkora birtokom, mint Pemberley. Ha jól tudom, a szóban forgó hölgy azután lett szerelmes abba az úrba, miután látta a házát. Ha csak ennyin múlik, akkor teszünk egy kis kitérőt, és megmutatom Ashdorne-t.

Könyvmolyképző KU>!

– Megölte?! – sikított fel, mire Dhelward összerezzent. – De miért?
– Én nem végzek trehány munkát – dörzsölte meg a fülét Dhelward. – Akit én megölök, az ott is marad. Ez él.

csfannie P>!

– Bízom magában.
Dhelward szája félmosolyra rándult.
– Ahhoz képest, hogy pár órával ezelőtt még menekült előlem, egy evezőlapáttal leütött, majd az ágyhoz kötözött, és majdnem elvágta a torkomat…

Vikii_Kis >!

Ugyanakkor felmerült benne a kérdés, vajon az, hogy valaki elhallgat fontos dolgokat a másik elől, nem ugyan az-e, mintha hazudna?

161. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Asarella Fane
Könyvmolyképző KU>!

– Bizonyítani? – ismételte hitetlenkedve. – Miért kellene nekem bármit is bizonyítanom? A feleségem lett. Maga döntött így. Önként akart hozzám tartozni. Hogy is mondják maguknál? A tulajdonom lett?
Az acrif szemében úgy gyulladt fel a harag, oly elsöprően, hogy akár egy erdőt is felégethetett volna.
– Tudja, mi a maga tulajdona? A nagy arroganciája! Az elbizakodottsága! Azt hiszi, nem tudom, hogy maga egy csaló?

Vikii_Kis >!

Ha valaki szerelmes, és a másik azt mondja: ó, hogyne, drágám, én is szeretlek, az még nem jelent semmit.

96. oldal

Könyvmolyképző KU>!

– Egy úriember az ilyen esetekre mindig tart magánál egy patyolatfehér, a monogramjával hímzett zsebkendőt – magyarázta hűvösen. Fejét magasra tartotta, és lenéző pillantást vetett az earlre. A férfi megvetően felhorkant.
– Nevetséges. Nem sasszézom körbe a szobát egy rongydarabért.

Könyvmolyképző KU>!

Magában már épp elküldte volna a FOKA vezetőjét homokszemeket számolgatni a Lógónyelvű sivatagába, amikor az acrif kihívóan, magasra emelt állal ránézett.
– Hogy mit csináljak?
– Bizonyítsa be, hogy ki tudja nyitni nekem a Kaput.
Az acrif ajka gúnyos mosolyba rándult, arca lángolt.
– Hah! És mást nem kívánna őlordsága? Ne masszírozzam meg talán a lábát? Vagy bújjak maga mellé az ágyba?
– Ezt már az előbb is javasoltam. Miért ódzkodik? Talán vonzónak talál, és fél, hogy rám vetné magát?

Könyvmolyképző KU>!

– Segítsek?
Asarella akkorát nyelt, hogy azt hitte, a másik is meghallotta. Arca égett, és most először hálát adott a virágokkal díszített kalap széles karimájának.
– Boldogulok – lehelte, és megpróbált felevickélni a nyeregbe. Visszacsúszott.
Kéz simult a lábára, a szoknya anyagán keresztül is érezni vélte a férfi bőrkeményedéseit.
Izmai megfeszültek, szíve úgy dübörgött, hogy minden porcikájában visszhangot vert. A gondolatok kavarogtak a fejében. Mi lenne, ha ez a kéz végigsimítaná a gerincét? Vagy elidőzne a derekán, mint induláskor az udvaron…

Könyvmolyképző KU>!

– Nagyon jól tudod, hogy mi a kifogásom! – perdült Kathlyn a könyvespolchoz, és levette Lady Caroline Lamb Glenarvonját. Felcsapta, és úgy mutatta fel, mintha vádirat lenne. – Tessék!
Asarella tekintete a könyvre tapadt. A lap középpontjában szögletes arcú, divatosan öltözött férfi, lábát keresztbe vetve ült kényelmesen egy karszékben. Keskeny szája alig volt több egy tollvonásnál, kezében hanyagul öblös poharat tartott, amiből a földre csorgó ital kis tócsába gyűlt a lábánál. Körülötte a nők dermedten álltak. Jégcsapok lógtak ruhájukról, könyökükről. A háttérben jégvirágok bontották szirmaikat. Asarella minden idegszála azt kiabálta, hogy fordítsa el a szemét, ehelyett csak nézte meredten, akár a vadászt megpillantó őz.

Kapcsolódó szócikkek: Asarella Fane · Kathlyn

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: A hercegnő
Gail Carriger: Időtlen
Csóti Lili: Hetedvérig
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve
Fróna Zsófia: Démonok közt
Jeaniene Frost: Sírig hű szerelmed
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Egység
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király