Jó ​széllel francia partra / Bíbor sivatag / A jacaranda-fa 7 csillagozás

Herbert Ernest Bates: Jó széllel francia partra / Bíbor sivatag / A jacaranda-fa

Három ​háborús regényében (Jó széllel francia partra, 1944; Bíbor sivatag, 1947; A jacaranda-fa, 1949) voltaképpen ugyanazt a témát dolgozta fel. Mindhárom a helytállás regénye, s a mondanivaló, amiért Bates háromszor is megírta a témát, alighanem: maga a hős. Háborús regényei alig néhány ember sorsában ábrázolják a kort, s a lelkekben, az érzésekben, az alapvető emberi kapcsolatokban és ezek változásaiban, nem külső, hanem sokkal inkább belső történeésekben ragadják meg a témát: a háborút. A Jó széllel francia partra történetét tiszta, szép, férfias líra hatja át. Rejtőzés, a menekülés veszedelmes körülményei közt megszülető szerelem, s a megszállt Franciaország közepéből pusztán e szerelem által kimenekülő fiatal pár sorsa jelképpé válik, és mindennél élesebben mutatja, mit fenyegetett a háború, s miért kellett a fasizmusnak elbuknia. A Bíbor sivatagban Forrester repülőőrnagy a burmai homoksivatagban viszi a hátán sebesült bajtársát, és sorsában szívesen osztozunk, mert… (tovább)

>!
Európa / Forum, Budapest, 1980
622 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630719479 · Fordította: Róna Ilona, Vajda Miklós

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 4


Kiemelt értékelések

Bur3sz>!
Herbert Ernest Bates: Jó széllel francia partra / Bíbor sivatag / A jacaranda-fa

Nagyon régen olvastam, valamikor középsulis koromban. Csak az rémlik, h a második vh idejében játszódik a három regény, és akkor tetszett.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Siposka>!

Annyira hozzászokott, hogy háznagyságú fegyvert kezel, és annyi lőszert cipel, amivel egy kisebb várost is eltörölhetne a föld színéről, hogy lassanként megfeledkezett arról, hogy másfajta erő is van a világon. Nézte a három embert maga körül, amint itt ülnek a lámpafényben, és hangokra fülelnek. Egy nemzetnek három generációja. Egy végtelen néphez tartoznak, a kisemberekhez, olyan erő van a birtokukban, melyet megtörni sohasem lehet. Ebben a pillanatban kisembereknek látta őket, a földön fekhetnek, az arcukon tapodhatnak, de erejük mégis töretlen. Csodálatos, mindennél állhatatosabb, teremtőbb erő ez, s el se hitte volna, hogy ilyen van a világon: a szívük ereje.

126. oldal (Jó széllel francia partra)


Hasonló könyvek címkék alapján

Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét
Szabó Magda: Abigél
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Robert Merle: Mesterségem a halál
Kurt Vonnegut: Éj anyánk / Mother Night
Władysław Szpilman: A zongorista
Wass Albert: Elvész a nyom
Eric Lambert: Húszezer rabló
Závada Pál: Természetes fény
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég