Az ​ősi jog 1 csillagozás

Összefüggése a társadalom korai történetével és kapcsolata a modern eszmékkel
Henry Sumner Maine: Az ősi jog Henry Sumner Maine: Az ősi jog

Henry ​Sumner Maine a történeti szemléletű jogtudomány kiemelkedő klasszikusa, akit a joggyakorlatban szerzett tapasztalat, a szociológiai szemlélet és a különböző jogrendszerek alapos ismerete együttesen tett mindmáig figyelmet érdemlő tudóssá. Munkái közül a legjelentősebb az eredetileg 1861-ben megjelent Az ősi jog összefüggése a társadalom korai történetével és kapcsolata a modern eszmékkel, mely példákkal gazdagon illusztrálva a jogfejlődés különböző szakaszait tárgyalja: az első törvénykönyvek keletkezését, az írott jog és a szokások, a spontán jogfejlődés egymásra gyakorolt hatását, a természetjogi elvek megjelenését, a korai jogintézmények tartalmi összefüggéseit, különös tekintettel a rokonságra és a családra vonatkozó normákkal. Foglalkozik a tulajdonjog és az öröklési jog eredetével és korai formáival, végül pedig áttekinti a szerződések változásait, társadalmi funkciójuk alakulását. Az ősi jog nemcsak a jogtudománynak, ezen belül a római jog… (tovább)

Eredeti cím: Ancient Law

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Társadalomtudományi Könyvtár Gondolat

>!
Gondola'96, Budapest, 1997
238 oldal · ISBN: 9638575115 · Fordította: Sárkány Mihály
>!
Gondolat, Budapest, 1988
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632821017 · Fordította: Sárkány Mihály

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Veronika_Szakács>!
Henry Sumner Maine: Az ősi jog

Henry Sumner Maine: Az ősi jog Összefüggése a társadalom korai történetével és kapcsolata a modern eszmékkel

Nagyjából azt kaptam ettől a könyvtől, amit vártam. Remek levezetés olvasható a dologból személlyé váló emberek közti viszonyok fejlődéséről. A dologi jogból szépen lassan személyi jog lesz, és mindez már az ókori Rómában bekövetkezik. Néha még ma is elképeszt az akkori népek fejlettsége, intelligenciája. Néha azt érzem, semmit nem haladtunk előre azóta. Persze, lett laptopunk, meg ipadünk, de mintha még mindig ugyanazokat a törvényeket kellene tanulni. Nyilván kiegészítve a laptopra, az ipadre, és a társadalom fejlettsége miatt szükséges egyéb dolgokra vonatkozóakkal. De mindennek az alapja itt már megvan. Zseniális. Még akkor is, ha az ember önmagában vett, születéssel együtt járó morális státusát nem is ismerték el, illetőleg nem élvezhette mindenki.
Nem titok, hogy lenyűgöz a római jog, már 4.5 éve menthetetlenül szerelmes vagyok belé, emiatt is örülök, hogy ebben a könyvben más fonalra felfűzve olvashattam végig az egész fejlődéstörténetet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Vécsey Tamás: A római jog külső története és institutiói
Molnár Imre – Jakab Éva: Római jog
Mezei Péter: Digitális sampling és fájlcsere
A Közlöny 160 éve
Gálos László: Az Egyház alkotmányának szerkezete és érintkezőpontjai a világi alkotmányokkal
Varga Norbert: A magyar állampolgársági jog a 19. században
Erdő Péter: Az egyházjog forrásai
Bessenyő András: Római magánjog
Mezey Barna (szerk.): Magyar alkotmánytörténet
Magyary Zoltán: Magyary Zoltán összes munkái (1919–1922)