Stratégiai ​szafari 3 csillagozás

Útbaigazítás a stratégiai menedzsmentben
Henry Mintzberg: Stratégiai szafari

Minden, ​amit tudni szerettünk volna a vállalati stratégiáról, de sosem mertük megkérdezni… Vagy megkérdeztük, de attól nem lett világosabb… Most itt van, minden együtt. Henry Mintzberg, a stratégiai menedzsment nagy öregje, két kollégájával együtt végigtekint ezen az összetett szakterületen és „szafarira” invitálja az olvasót. A három tapasztalt „túravezető” a stratégiai gondolkodás és tervezés csapásain és ösvényein vezeti végig az olvasót, hogy a végére a maga teljességében előttünk álljon a stratégiai menedzsment „fenevadja”, amelynek a napi gyakorlatban csak részleteit ismerhetjük.

A szerzők tíz különböző stratégiai iskolát írnak le, amelyek egy-egy jellemző gondolkodásmódot és hozzáállást képviselnek. Bemutatják, milyen helyzetekben érvényesülnek ezek leginkább, milyen előnyökkel járnak és mik a korlátaik. Attól függően, hogy a stratégiaalkotásban a koncepcionális, a tervezési, a pozicionáló, a vállalkozói, vagy éppen a kognitív, a tanulási, netán a hatalmi, a… (tovább)

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2005
436 oldal · ISBN: 9637525556 · Fordította: Kállai Tibor

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Karl Weick


Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Népszerű idézetek

spinakker>!

Képzeljük csak el, milyen volna egy sakkjátszma, ha az összes figurában többé-kevésbé kicsinyes és ravasz szenvedélyek és gondolatok munkálnának; ha nemcsak az ellenfél embereitől kéne tartanunk, hanem egy kicsit a saját embereinktől is; ha a huszárunk suttyomban átcsúszhatna egy másik kockára; ha a futó, ha feldühödik a sáncolás miatt, kicsalogathatná a helyükről a gyalogokat, s ha a gyalogok, pusztán a paraszti létük miatt gyűlölve minket, elszökhetnének kijelölt őrhelyükről, ahol aztán gyorsan mattot kaphatunk. Lehetnénk akkor a legélesebb eszű kalkulátorok, mégis megvernének a saját gyalogjaink. És különösen akkor számíthatnánk erre, ha öntelten támaszkodnánk matematikai képzelőerőnkre, és megvetéssel tekintenénk szenvedélyektől fűtött tisztjeinkre.
(George Eliot: Felix Holt, The Radical (Felix Holt, a radikális) (1980:237)

255. oldal - A hatalmi iskola

Henry Mintzberg: Stratégiai szafari Útbaigazítás a stratégiai menedzsmentben

jendre P>!

Karl Weick egyik kedvenc történetében az Alpokban hadgyakorlatozik egy magyar katonai egység, és két napra eltűnik a hóviharban. A harmadik nap aztán mégis előkerülnek a katonák, és így magyarázzák a történteket. „Hát igen, beláttuk, hogy reménytelenül eltévedtünk, és vártuk a halált. S akkor valamelyikünk talált egy térképet a zsebében. Ettől kicsit megnyugodtunk. Tábort ütöttünk, átvészeltük a hóvihart, és a térkép segítségével meghatároztuk a helyzetünket. S most itt vagyunk.” Az egységet kivezénylő hadnagy elkérte, és alaposan szemügyre vette azt a csodálatos térképet. Döbbenten fedezte föl, hogy nem is Alpok, hanem a Pireneusok térképe volt.
A történet tanulsága világos: ha az ember eltéved, minden térkép a segítségére lehet! Másszóval a helytelen tudati megjelenítés még mindig jobb, mint a megjelenítés teljes hiánya, már csak azért is, mert bátorítást meríthetünk belőle, és ezzel cselekvésre ösztönöz.

174-175. oldal, A kognitív iskola - Stratégiai Szafari

Henry Mintzberg: Stratégiai szafari Útbaigazítás a stratégiai menedzsmentben

Kapcsolódó szócikkek: Alpok · Karl Weick · Pireneusok

Hasonló könyvek címkék alapján

Gino Wickman – Mike Paton: Vedd kezedbe a vállalkozásod
John Doerr: Mérd, ami számít!
Sharon Rowe: Merj kicsi maradni!
Mikael Krogerus – Roman Tschäppeler: 41 megvalósítási modell
Fehér Norbert: A Lean Six Sigma folyamatfejlesztés kézikönyve
Brian Tracy: Milliókat érő szokások
Chikán Attila – Wimmer Ágnes (szerk.): Üzleti fogalomtár
Brian Tracy: Menedzsment
Baracskai Zoltán – Velencei Jolán: Profi stratéga
Reed Hastings – Erin Meyer: Az a szabály, hogy nincs szabály