Henry Jacoby (szerk.)

Dr. ​House és a filozófia 38 csillagozás

Mindenki hazudik
Henry Jacoby (szerk.): Dr. House és a filozófia Henry Jacoby (szerk.): Dr. House és a filozófia

A ​Blackwell kiadó Blackwell filozófia és popkultúra című sorozatának kötete egy mély, de önkényes, mégis szórakoztató pillantás azokra a filozófiai kérdésekre, amelyeket napjaink legnépszerűbb tévésorozatai vetnek fel.
A jelenleg is műsoron lévő televíziós sorozat, a Dr. House minden egyes epizódja 19 millió nézőt ültet a tévé elé, nem véletlen tehát, hogy a kiadó publikálásra érdemesnek találta a művet elemző könyvet. A Dr. House-szal foglalkozó kötet az Emmy-díjas orvosi történetfolyam szereplőit és témáit veti filozófiai vizsgálat alá, szórakoztató választ kívánva nyújtani azokra az elgondolkodtató etikai kérdésekre, amelyek a nézőben óhatatlanul is felmerülnek a címszereplő karaktere és történetei kapcsán.
Dr. Gregory House a televíziózás történetének vitathatatlanul egyik legbonyolultabb és legprovokatívabb antihőse, de vajon nincs valami több is ebben a fontoskodó, nagyképű zseniben, mint merő szürkeállomány és egó? Könyvünk alaposan kielemzi House-t, hogy… (tovább)

Eredeti cím: House and philosophy

Eredeti megjelenés éve: 2008

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Filozófia és popkultúra

>!
Hajnal, Budapest, 2010
288 oldal · ISBN: 9789632271989 · Fordította: Farkas Eszter
>!
Hajnal, Budapest, 2009
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632271989 · Fordította: Farkas Eszter

Enciklopédia 8


Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Black_Angel>!
Henry Jacoby (szerk.): Dr. House és a filozófia

Dr.House egy nyíltan embergyűlölő ember, akivel nehezen lehet kapcsolatot teremteni, elutasít minden közeledést, de közben olyan dolgokat tesz, amiért imádhatjuk.
Rendkívül sokoldalú tehetség a sorozat énje, és a való énje egyaránt.
Mindig is rajongtam érte, érdekelt a háttér, miért is ilyen?
Ez a könyv pontosan azt írja le, hogy honnan is erednek furcsa szokásai. Számomra rettentő érdekes volt a rengeteg párhuzam. Annyi bajom volt vele, hogy néha nekem kicsit unalmas volt, a sok leírás, magyarázás.. de nagyon sok dolgot tudtam meg erről az emberről:)
Mindenkinek ajánlom, akit érdekel, hogy a drága orvosunk, hogyan is diagnosztizál:)

Espresso>!
Henry Jacoby (szerk.): Dr. House és a filozófia

A House című sorozat 2004-ben indult el, kezdetekben eléggé rögös úton. A készítők ugyanis nem igazán hittek benne, hogy egy goromba, szabályszegő orvos belopja magát a nézők szívébe. A Hugh Laurie (Fekete Vipera) által megformált Dr. House azonban a siker vörös szőnyegére sántikált az évek alatt, így a sorozat idén már a nyolcadik évaddal büszkélkedhet.
A könyvesboltok újdonság részlegén az utóbbi években egyre nagyobb teret kapnak kedvenc filmjeink és sorozataink filozófiai értelemben vett elemzései. A sorból a különc, ám zseniális diagnoszta, Gregory House sem maradhatott ki.
Első megítélésre Henry Jacoby által összeállított tanulmányok egyszerűnek, sablonosnak és közhelyesnek tűnnek a többi … és a filozófia válogatáshoz képest. Jelen esetben kevés filozófiát kapunk és sok House-t. Előfordulhat, hogy el is tesszük a könyvet az asztal egy távolabbi sarkába. És milyen jól döntünk! Hiszen legyünk őszinték: House-t meg kell emészteni. Rágódunk rajta egy-két napig, majd újra kézbe vesszük. De akkor már tisztában vagyunk vele, hogy House… egyszerűen csak House. Ezt szeretjük benne, tiszteljük orvosi tudását és fricskáit. Egy ilyen karakter pedig nem filozófiákat követ – ő maga a filozófia!
A Dr. House és a filozófiá-t egyszerűen mindenkinek ajánlanám. Annak, aki most kezd beleszeretni a sorozatba, annak aki régóta rajongó, annak, aki még soha nem hallott róla és annak is, aki utálja! Kedvenc doktorunk kap hideget-meleget, minden illik rá és szinte semmi. Kicsit átveszi Sartre poklát, Sherlock Holmes-ként nyomoz egy rejtélyt felgöngyölítve és zen mesterként oktatja csapatát. Mindeközben mindenkit átver és a hullaházba bújik el Wilson ellopott ebédje társaságában, hogy lerázza eme könyv rajongóit.
A kötet mindenképpen megér egy misét, ha nem kettőt is. House szerint „mindenki hazudik”, így talán az írásom is kétségbe vonható. Úgy gondolom, az olvasó dolga ezt a rejtélyt kibogozni.

BrigiHudacsko I>!
Henry Jacoby (szerk.): Dr. House és a filozófia

Bitchin', hogy a mestert idézzem. Eszméletlenül jól van megcsinálva, és különben is, ki ne akarná megtudni, hogy milyen House egzisztencialista/taoista/feminista szempontból? Ugye-ugye.

2 hozzászólás
Noncs21>!
Henry Jacoby (szerk.): Dr. House és a filozófia

Jelentősen többet vártam a könyvtől, már a felénél meg akartam őrülni az unalomtól. Ha nem kellett volna elolvasnom az egyik kurzushoz, biztos félbehagytam volna. Egyedüli jó pont (amiért ennyi csillagot kapott), hogy minden utalásnál oda volt írva, hogy melyik részről van szó.

2 hozzászólás
adry>!
Henry Jacoby (szerk.): Dr. House és a filozófia

Az első könyv, amit Houseról olvastam. Eddig kicsit tartottam tőle, de így a többit is el fogom olvasni. Az utolsó fejezet, House jellemének leírása különösen jó volt, végül is ezt vártam az egész könyvtől. A filozófiai részekben voltak olyan dolgok, amik nem világosak számomra vagy nem értek teljesen egyet velük. De összességében nagyon tetszett!

Brigi007>!
Henry Jacoby (szerk.): Dr. House és a filozófia

Sokkal jobban tetszett, mint a Harry Potteres kötet, nagyon sok jó gondolat volt benne, és az idézetek nagyon feldobták az egész élményt. Ugyanakkor egy idő után észrevettem, hogy max a sorozat 3-4. évadánál tart a könyv, pedig később is számtalan boncolgatni való probléma merült fel. Aztán nem igazán tetszett még, hogy a tanulmányok sokszor ellentmondtak egymásnak. Az egyik leelemzi, hogy Wilson milyen őszinte és jó barátja Housenak, majd 2 fejezettel később megkérdőjelezik, hogy tényleg az-e. Illetve egy idő után átment az egész majd én megmondom a tutiba…

_Numb_>!
Henry Jacoby (szerk.): Dr. House és a filozófia

Megérte olyan szinte elolvasni, hogy valamennyire az ember közelebb került ezáltal a zseniális Dr.House tetteinek megértéséhez. Azonban nem egyszer le kellett tennem és összefésülni a saját gondolataimat, hogy megértsem mégis mi a fenét olvastam az elmúlt 1-1,5 órában. A könyv tényleg kielemzi House-t, ez nem vitás, csak nem hagy időt, hogy az ember fellélegezzen egy-egy filozófiai gondolat megmagyarázása közt, na nem mintha amúgy ez kötelessége lenne. Kicsit olyan, mint egy idő előtt kiadott kötelező olvasmány, muszáj párszor újra neki futni, hogy idővel maradjon is valami belőle.

Kimmuriel>!
Henry Jacoby (szerk.): Dr. House és a filozófia

Kiváló könyv, rendesen beindította a kis fogaskerekeket az agyamban!

nicky_666>!
Henry Jacoby (szerk.): Dr. House és a filozófia

Nem mindent értettem és baromi unalmas volt. Az tetszett, hogy leírták melyik részről beszélnek és idézetek is voltak.

Frank_Spielmann I>!
Henry Jacoby (szerk.): Dr. House és a filozófia

Nagyon jó kis (kis?) könyv, de az utolsó rész dögunalom volt számomra, a többi viszont megérdemli a négy csillagot.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Sceurpien I>!

Ha Istenhez beszélsz, vallásos vagy; ha Isten beszél hozzád, pszichotikus.
(House kontra Isten)
(2. évad 19. rész)

House idézet az első fejezetből

Sceurpien I>!

– Az idő mindent megold.
– Ezt szokás mondani, de nem igaz. A dolgok attól oldódnak meg, hogy megoldjuk őket; ha nem csinálunk semmit, éppen olyanok maradnak, mint voltak.
(Egy nap, egy szoba)
(3. évad 12. rész)

House idézet az első fejezetből

1 hozzászólás
Sceurpien I>!

Idiopátiás, latin szó, jelentése az, hogy idióták vagyunk, mert gőzünk sincs, mi okozza.
(Példakép)
(1. évad 17. rész)

House idézet a hatodik fejezetből

3 hozzászólás
Sceurpien I>!

Egy hiba súlyát a következmények döntik el.
(Hiba)
(2. évad 8. rész)

House idézet a negyedik fejezetből

Sceurpien I>!

Mit érne az élet, ha képtelenek lennénk ostoba döntéseket hozni?
(Szobatisztaság)
(3. évad 20. rész)

House idézet a negyedik fejezetből

Sceurpien I>!

– Arra alapozná az életét, hogy kivel reked egy szobában?
– Ilyen az élet. Szobák sorozata. És azok az életünk, akikkel odabenn rekedünk.
(Egy nap, egy szoba)
(3. évad 12. rész)

House idézet a második fejezetből

Sceurpien I>!

Cameron: Most mit csinál?
House: Úgy gondoltam, meghallgatom az ötleteiket, kigúnyolom őket, majd feldicérem a magamét. A szokásos.
(Te is fiam, Júdás? (nem vagyok benne tuti))
(3. évad 9. rész)

House idézet a hatodik fejezetből

Black_Angel>!

Mi teszi értelmessé az életet?

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
Black_Angel>!

Ha a DNS-e egy százalékpontos eltérést mutatna, delfin lenne

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: delfin · DNS
Frank_Spielmann I>!

Tudjuk, hogy a szókratészi módszer rövid idő alatt nem ad túl sok információt. Nem ez a célja. Épp ellenkezőleg: arra szolgál, hogy a diákot ráébressze, nem tud annyit, mint képzelte. Ez persze éles ellentétben áll jelenlegi oktatási rendszerünkkel, amely megpróbálja a diák önbizalmát építeni úgy, hogy az eredményeit hangsúlyozza a tévedéseivel szemben. Vagyis lehet, hogy rossz dolgokra tanítjuk a diákjainkat, hiszen az úgynevezett tényeket a tudomány folyamatosan megcáfolja, az elméletek pedig változnak. A diákoknak nem azt kell megtanulniuk, milyen a világ, hanem meg kell tanulniuk gondolkozni, annak ellenére, hogy nem mindig tudjuk, milyen a világ.

Melanie Frappier: "A kedvesség túl van értékelve"


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Worth: Hívják a bábát
Stephen E. Ambrose: Az elit alakulat
Robert Kirkman: The Walking Dead: Élőhalottak 8. – Ostromállapot
Stephen King: 11.22.63
Stephen King: 11/22/63
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Ken Liu: A papírsereglet és más történetek
Winston Graham: Ross Poldark
Michel Faber: A bíbor szirom és a fehér
James S. A. Corey: Kalibán háborúja