Walden 5 csillagozás

Henry David Thoreau: Walden Henry David Thoreau: Walden

Egyedülálló, ​páratlan könyv: egy páratlan ember műve, önarcképe, hitvallása.
Henry David Thoreau (1817-1862), az amerikai Massachusetts állam polgára, a múlt század negyvenes éveiben úgy érezte, hogy nem bírja tovább elviselni azt az életet, amelyet polgártársai folytatnak körülötte. A rohamosan fejlődő ország még távolról sem élte ki korlátlan lehetőségeit, de gyarapodásában, mohó lendületeiben máris megmutatkoztak egy vészes, nyomorító irányzat jelei. Nem Thoreau volt az első, aki a 18. századi felvilágosodás, sőt, az ókori görög humanizmus eszmevilágához nyúlt vissza egy embertelen, sivár jövő fenyegetései ellenében. De Thoreau volt az utolsó, aki meggyőződéséből még levonta – mert az akkori viszonyok között még levonhatta – a gyakorlati következtetéseket: megtagadta környezetét, kivonult a társadalomból, visszatért a természethez.
Remeteségének krónikája, a Walden különös varázsú könyv. Egyrészt azért, mert boldogság árad belőle, azé az emberé, aki visszatalált a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1854

>!
Fekete Sas Társaság, budapest, 2015
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155568091 · Fordította: szőllösy klára
>!
Fekete Sas, Budapest, 1999
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638254599 · Fordította: Szöllősy Klára
>!
Európa, Budapest, 1969
350 oldal · keménytáblás · Fordította: Szőllősy Klára

Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 18


Népszerű idézetek

szevaszka>!

A living dog is better than a dead lion. Shall a man go and hang himself because he belongs to the race of pygmies, and not be the biggest pygmy that he can? Let everyone mind his own business, and endeavour to be what he was made.

Page 343 (Conclusion)

Nettikó>!

A közvélemény gyenge zsarnok a magunk véleményéhez hasonlítva. Az ember sorsát az pecsételni, vagy inkább: az mutatja meg, hogy miképpen vélekedik önmagáról.

10. oldal

Nettikó>!

A természet, az emberi élet olyan változatos, amilyen különböző az egyéniségünk. Ki mondhatná meg, milyennek látja a másik az életet? Képzelhető-e nagyobb csoda, mint hogyha egy pillanatra egymás szemével nézhetnénk a világot?

13. oldal

Nettikó>!

Amiről az öregek azt állítják, hogy nem tudod megcsinálni, próbáld csak meg, és tapasztalni fogod, hogy igenis tudod.

11. oldal

Nettikó>!

Vannak dolgok, amelyek bizonyos körökben – betegek, gyámoltalanok köreiben – életszükségletnek minősülnek, más körökben fényűzésnek, ismét másokban pedig teljességgel ismeretlennek.

12. oldal

Nettikó>!

Senkit sem becsültem még életemben kevesebbre azért, mert foltozott ruhában jár, mégis meg vagyok róla győződve, hogy az emberek általában nagyobb gondot fordítanak arra, hogy divatos, vagy legalábbis makulátlan, új ruhában járjanak, mint arra, hogy tiszta legyen a lelkiismeretük.

25. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!
Oscar Wilde: Dorian Gray képmása
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe / The Picture of Dorian Gray
Walt Whitman: Ének magamról
Platón: Platón összes művei I–III.
Novalis: Heinrich von Ofterdingen
E. T. A. Hoffmann: Három kisregény
E. T. A. Hoffmann: Aranycserép
E. T. A. Hoffmann: Az arany cserép
E. T. A. Hoffmann: Fantáziadarabok Callot modorában 2.