Családfánk ​titkai 14 csillagozás

Hogyan változtassunk káros családi mintáinkon?
Henry Cloud – John Townsend – Dave Carden – Earl Henslin – Alice Brawand: Családfánk titkai Henry Cloud – John Townsend – Dave Carden – Earl Henslin – Alice Brawand: Családfánk titkai

A ​gyerekkorunkban a családunkban elsajátított magatartási és kapcsolati minták személyiségünk részévé válnak, és egész életünket végigkísérik. A káros minták akár nemzedékeken át hagyományozódnak kifejtve romboló hatásukat az újabb és újabb generációk életében. Többnyire ez áll a család felbomlása, a lelki sérülések, a szenvedélybetegség vagy a családon belüli bántalmazás hátterében. Ám nem szükségszerű, hogy megismételjük elődeink hibáit. A könyv pszichológus, illetve lelkipásztor szerzői terapeutaként szerzett tapasztalataik alapján állítják, hogy a káros minták megváltoztathatók, és az érzelmi sérülések gyógyíthatók. Terápiás gyakorlatuk mellett a Biblia évezredes bölcsességéből merítve vizsgálják, hogyan ismerhetjük fel azokat a családunkban elsajátított viselkedési és kapcsolati mintákat, amelyek negatívan hatnak az életünkben, ha nem változtatunk rajtuk. Könyvükből megtudhatjuk, mit tehetünk azért, hogy a diszfunkcionális működési módokat átdolgozva egészséges mintákat… (tovább)

>!
Harmat, Budapest, 2021
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632885896 · Fordította: Mirnics Zsuzsa
>!
Harmat, Budapest, 2020
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632880860 · Fordította: Mirnics Zsuzsa
>!
Harmat, Budapest, 2012
214 oldal · ISBN: 9789632880860 · Fordította: Mirnics Zsuzsa

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Most olvassa 7

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

csucsorka IP>!
Henry Cloud – John Townsend – Dave Carden – Earl Henslin – Alice Brawand: Családfánk titkai

Szerintem ez a könyv egyszerűen zseniális. Sosem hallottam hasonló ötletről. Mikor rájöttem, mit tartok a kezemben, elképesztően izgalmasnak találtam a koncepciót.

Modernkorinak hitt családi sémákra ószövetségi történeteket hoz fel példának. Megmutatja, hogy ezek a többezer évvel ezelőtt élt alakok nem csak hogy húsvér emberek, hanem két lábon járó pszichológiai esettanulmányok voltak. Számomra ez egy lélegzetelállító felfedezés volt.
Olyan aspektusba helyezte gyerekkorom kedvenc történeteit és alakjait, amikbe még felnőtt bibliaórákon sem hiszem, hogy túl sokat gondolnánk bele. Pedig így még közelebb érezhetnénk magunkhoz őket, még jobb példaként vagy ellenpéldaként szolgálnának.

Ez a könyv nem menti meg az életed, nem rakja össze az összetört lelked; és nem, a fejezetek végén feltett kérdések alatt lévő vonalak nem biztosítanak elegendő helyet a válaszokra – de ezek a kérdések megmutatják a sötétben tapogatózóknak, hogy miket kell átgondolniuk.

A könyv kendőzetlenül beszél arról, hogy bizonyos traumák átélésekor igenis szükség van terápiára – bármennyire szereti is ezeket sok keresztény közösség ördögtől valónak nyilvánítani. Egy jó terapeuta Isten ajándéka, Isten eszköze lehet ahhoz, hogy felépítsen romjaiból egy tönkrement életet. A jó szó nem elég, az evangélium leírhatatlan csodája nem elég – ezek rengeteget segítenek, nagyon jó kezdő lökés/útitárs/végső lökés – de nem minden! (Bár amikor az ember már felépült és egészséges, remélhetőleg mindenné válik :) De hamarabb szerintem nem várható el…)

A másik félremagyarázott jelenség a szeretet és a szeretetből fakadó cselekedetek. Mérhetetlen terhet raknak a gyerekekre, kamaszokra az 5. parancsolat és a szeretet különböző pontokon való emlegetésével, az igazi, mélyreható empátia teljes hiányában. Kevés hely alkalamasabb arra, hogy megmentsen egy sérült kamaszt, mint egy élő gyülekezet – de ezeknek a segíteni vágyó tagoknak, lelkészeknek, lelki vezetőknek a legmélyebbre kell hajolniuk a sérült emberek esetében. Nem intézhetik el a molesztált/alkoholista szülő mellett felnőtt/elhagyott/testileg-lelkileg bántalmazott embereket kevesebbel, mint amire ez a könyv felhívja a figyelmünket.

Hiánypótló. Bárcsak mindenki szembe merne nézni a benne leírtakkal!

>!
Harmat, Budapest, 2012
214 oldal · ISBN: 9789632880860 · Fordította: Mirnics Zsuzsa
6 hozzászólás
konyvkritika>!
Henry Cloud – John Townsend – Dave Carden – Earl Henslin – Alice Brawand: Családfánk titkai

Ez a gyakorlatias és könnyen érthető könyv nem bújik a nehéz és súlyos szakszavak mögé, hanem több történeten keresztül világít rá arra, hogy a családi mintákon lehet változtatni, ezeket felül lehet írni újabb mintákkal, amelyek már nem diszfunkcionálisak, hanem azt a célt szolgálják, hogy egy harmonikus kapcsolatot alakítsunk ki önmagunkkal és embertársainkkal.⁣⁣
⁣⁣
A könyv társszerzői abból indulnak ki, hogy az egészséges családi minták kialakítása, csak akkor valósítható meg, ha előtte szembenézünk fájdalmas múltbeli traumáinkkal, és felismerjük azokat a káros magatartási és kapcsolati mintákat, amelyek hatással voltak személyiségünk kialakulásában.⁣⁣
⁣⁣
Ez a könyv segít lépésről lépésre felismeri ezeket a káros családi mintákat, amiket gyakran tudat alatt magunkban hordozunk, és gyakran észre se vesszük milyen romboló hatással vannak a mindennapjainkra.⁣⁣

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/henry-cloud-john-townsend-dave-ca…

Aemitta>!
Henry Cloud – John Townsend – Dave Carden – Earl Henslin – Alice Brawand: Családfánk titkai

Susan Forward: Mérgező szülők és a Hellinger-módszerre épülő Békében élni a szüleinkkel című könyvek (szerzők: Scherrmann&Scherrmann) olvasása után ez a könyv nem mutatott új irányokat. A bibliai megközelítés érdekes volt eleinte, később olyan benyomásom lett, mintha eköré építették volna fel a mondanivalójukat. A fejezetek végén lévő kérdések nem hiszem, hogy kiváltanák a terápiás üléseket, de nem tartom kizártnak, hogy lesznek, akiknek egy-egy kérdés érdekes felismerést hoz majd el. Persze, ha nyitott is rá.

Dorkateo>!
Henry Cloud – John Townsend – Dave Carden – Earl Henslin – Alice Brawand: Családfánk titkai

Hit nélkül is tökéletesen élvezhető és használható a könyv.
Segít megérteni a hozott családi mintázatokat, a kérdései hasonlítanak a 12 lépéses programok kérdéseihez, nagyon jól használhatók egyénileg és csoportosan is.
nagyon sok feladat van benne, érdemes alaposan végigvenniőket és lehetőleg nem egyedül.

ritusss>!
Henry Cloud – John Townsend – Dave Carden – Earl Henslin – Alice Brawand: Családfánk titkai

Én többre számítottam, nekem kicsit sok volt bent a körülírás, mellébeszélés és valódi megoldásokat nem kínált. Aztán azt szűrtem le, hogy úgyis elrontja mindenki valahol, valami káros mintát úgyis kap, úgyis továbbviszi. Isten kegyelme pedig feloldja, megoldja. Nem vagyunk tökéletesek, nem is tudunk azok lenni.
Happoltam, és rukkoltam tovább :)

KoFa>!
Henry Cloud – John Townsend – Dave Carden – Earl Henslin – Alice Brawand: Családfánk titkai

Nekem kissé kevésbé volt gyakorlatias. Múltbeli sérüléseink felismerésében sokat segít, de azok megoldásáról már nem annyira beszél. Ezt leszámítva érdekes olvasmány.


Népszerű idézetek

csucsorka IP>!

Istennel ott találkozhatunk, ahol éppen tartunk. Nem kell megmásznunk egy hegyet vagy egy tornyot, hogy eljussunk oda, ahol ő lakozik.

49. oldal, 2. fejezet - Dávid és családfája (Harmat, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Isten
csucsorka IP>!

A szülők házasságát érintő kérdések nem tartoznak a gyerekekre. A házastársak közti problémákba való bevonódás súlyosan megterheli őket, amelytől akár felnőtt korukig sem tudnak megszabadulni.Ha a szülő gyermekével osztja meg a házastársával kapcsolatos elégedetlenségét, az nem más, mint az érzelmi bántalmazás egyik formája. A kritizált apát vagy anyát a gyerek ettől kezdve a panaszkodó szülő szemüvegén keresztül fogja látni. Évekkel később a torzító szemüveget vissza kell majd adnia a panaszkodó szülőnek, hogy újra a saját szemével láthassa az apját vagy anyját.

45. oldal, 2. fejezet - Dávid és családfája (Harmat, 2012)

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Szinte minden családban van kedvenc gyerek. Ez nem jelenti azt, hogy a szülők öt jobban szeretnék, mint a többieket.csupan arról lehet szó, hogy a kedvenc gyerek jobban illeszkedik a szülők személyiségéhez, mert hozzájuk hasonlóan látja a dolgokat, vagy közös az érdeklődési körük.

30. oldal

Papírtigris>!

A gyógyulás fontos lépése, hogy levetkőzzük az életünket mélyen átjáró szégyenérzetet. […] A családi, kulturális vagy vallási eredetű szégyen érzelmileg romboló hatású. A szégyen – más szóval hamis bűntudat – az a mindent átható érzés, hogy „hibás, alkalmatlan, értéktelen vagyok”.

48. oldal, 2. fejezet - Dávid és családfája (Harmat, 2012)

csucsorka IP>!

A felnőttkori megváltásélmény azonban önmagában nem elegendő az elintézetlen ügyeink rendbe hozásához. Azok a keresztények, akiknek nincs tapasztalatuk a súlyos érzelmi sérülésekkel és a belőlük való felépüléssel kapcsolatban, hajlamosak vágyteljesítő fantáziaként hangsúlyozni, hogy nincs szükség terápiára – elég Isten kegyelme. A múltbéli sérülések azonban hatással vannak a jelenre egészen addig, míg fel nem tárjuk múltunk hibás és romboló gondolati viselkedési mintáit, és nem kezdjük felcserélni ezeket egészséges mintákkal.

14. oldal, Bevezető (Harmat, 2012)

Papírtigris>!

A reakcióképzés egy másik fajtája az, amikor mindent családunk normáival ellentétesen teszünk. Íme néhány példa:
– Soha nem iszunk alkoholt, mert a szüleink túl sokat ittak.

77. oldal, 4. fejezet - A staféta továbbadása: a káros minták átadásának folyamata (Harmat, 2012)

Papírtigris>!

Claudia Black, a függőségek kezelésének szakértője három olyan szabályra hívja fel a figyelmet, amelyek a diszfunkcionális családokat jellemzik: ne beszélj, ne bízz, ne érezz.

70. oldal, 4. fejezet - A staféta továbbadása: a káros minták átadásának folyamata (Harmat, 2012)

Papírtigris>!

Ha diszfunkcionális családból származunk, néha nem könnyű eldöntenünk, hogy mi az, ami „normális” magatartásnak számít. Ha állandó konfliktusok és kaotikus kapcsolatok légkörében nőttünk fel, honnan tudhatnánk, milyen az egészséges konfliktusmegoldás, vagy mit jelent a harag megfelelő kifejezése?

47. oldal, 2. fejezet - Dávid és családfája (Harmat, 2012)

Papírtigris>!

Hagyjunk fel a mentségek keresésével. Nem engedhetjük, hogy mentségeink és kifogásaink visszatartsanak a változástól. A passzivitás és a halogatás csak elmélyíti a problémákat. Emlékeztessük magunkat arra, hogy ha saját érzelmi egészségünk érdekében megtesszük, ami tőlünk telik, pozitív hatással lehetünk az utánunk jövő nemzedék életére.

47-48. oldal, 2. fejezet - Dávid és családfája (Harmat, 2012)

Papírtigris>!

Ne érezz!
„Ha nem gondolsz arra, ami fáj, máris nem érzed annyira. Végül is nem szenvedsz olyan nagyon. Ezek csak buta, gyerekes érzések. Jobb, ha teljesen kizárjuk őket a tudatunkból. Ha így teszünk, sokkal jobban boldogulunk az életben.”
A tagadás által a család érzékelése lassan átalakul. Valamiféle értelmet kell vinni a zűrzavarba, ezért az elintézetlen ügyek elfojtás alá kerülnek, és talán csak a következő generációban kerülnek ismét felszínre. A gyermek így vigasztalja magát: Nem kaphatom meg azt, amit mások (például az érzelmi melegséget vagy a biztonságot), de végeredményben nincs is rá szükségem. Az érzelmek befagynak, a spontaneitás elvész. Többé már semmi sem fáj olyan nagyon. Ám közben a gyermek természetének egyik legalapvetőbb vonása – az érzelemkifejezés – elsorvad. Valódi tragédia, ha ez bekövetkezik.

72. oldal, 4. fejezet - A staféta továbbadása: a káros minták átadásának folyamata (Harmat, 2012)


Hasonló könyvek címkék alapján

Gyökössy Endre: Magunkról magunknak
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu: Az öröm könyve
Michael Dieterich: Pszichológiai és lelkipásztorkodási kézikönyv
M. Scott Peck: Úttalan utakon
M. Scott Peck: A járatlan út
Kevin Leman: Péntekre új én
Jorge Bucay: 20 lépés előre
Kevin Leman: Szexre hangolva
Roger Crowley: 1453
Debra Bridwell: Gyermekre vágyva