90 ​klasszikus könyv türelmetlen olvasóknak 41 csillagozás

Henrik Lange: 90 klasszikus könyv türelmetlen olvasóknak

Ez a kiadvány a világ legnagyszerűbb könyveiről szól. Azokról a regényekről, amelyeket mindenkinek el kellene olvasni. Négy képkockába sűrítve, szellmes, rövid szövegekkel tarkítva összefoglalja mindazt, amit ezekről a művekről „érdemes tudni”. Olyan, mintha a történeteket leszűrve-párolva kapná kézhez a nyájas olvasó. Csak a lényeg marad.

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Athenaeum 2000, Budapest, 2009
190 oldal · ISBN: 9789632930251 · Fordította: Takács Orsolya, Pap Zoltán

Kedvencelte 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kovács_Laci>!
Henrik Lange: 90 klasszikus könyv türelmetlen olvasóknak

Az egész képregény egy mókás elrettentés. Nagy hasznomra volt az elolvasása, mert így biztosan nem kell elolvasnom a több, mint 800 oldalas alkolhol- grand tourt, az Ulyssest, a dög hosszú Az eltűnt idő nyomábant, vagy a tök gáz Lolitát, a Tövismadarakról nem is beszélve…

Kérdezhetnéd, tisztelt olvasóm, hogy érettségire jó-e? Nos, szerintem egy elégségest sem lehet belőle összehozni, de sok időt megspórolhatsz vele, ha saját olvasmányt akarsz választani. Például az Egerek és emberek leírása teljesen korrekt benne, s még humoros is. Ezek alapján tettem fel várólistára az Útont. Kellemes, rövid, sok-sok spoilerrel. Időzavarban lévő maximalistáknak ajánlom, feszültségoldásként.

4 hozzászólás
vorosmacska>!
Henrik Lange: 90 klasszikus könyv türelmetlen olvasóknak

Pillanatok alatt kikúpálhatjuk magunkat (bő 1 óra) a klasszikus irodalom 90 művéből – ha valaki erre számít, akkor ezt pont nem fogja megkapni ettől a könyvtől.
A svéd képregényrajzoló irreális vállalkozásba fogott: mindössze 4 kockában ábrázol (erős szubjektivitással) 90, általa olvasott klasszikus művet, legyen az több száz oldalas, mint pl, a Biblia, Ulysses, Amerikai pszicho vagy a Gyűrűk ura.
Módszere a következő: lecsupaszít minden „sallangot” (lelki folyamatok, ok okozati tényezők, karakterábrázolások stb) a műről és ott marad a puszta történet – ami így gyakorta banálissá válik, a mondanivaló pedig egyáltalán nem ütős. Humorában van egy adag nyegleség, amit kifejezetten bírtam.
Nem baj, ha az ember már olvasta, filmen látta az egyes műveket, mindenképp pluszt jelent az utalások megértésében, de esetemben vannak hiányosságok, mégis elég jól szórakoztam. A rajzok egyszerűek, a karikatúra szintjét érik el, de passzolnak az egyes hangulatokhoz.
És hogy mire jó mindez? Pár könyv közülük felkerült ma a kívánságlistámra és jókat nevettem. Szerintem a kamaszok is csípnék ezt a könyvet.

ggizi P>!
Henrik Lange: 90 klasszikus könyv türelmetlen olvasóknak

Nagyon keveset olvastam ebből a kilencvenes gyűjtésből, így főleg csak azoknál láthattam mennyire sikerültek jól vagy sem. Volt néhány, ami tetszett, de összességében sokkal többet is ki lehetett volna hozni az egészből. Még szerencse, hogy ezt a válogatást messze nem szabad komolyan venni.

MagyarIldikó>!
Henrik Lange: 90 klasszikus könyv türelmetlen olvasóknak

Ahogy @czanita mondaná: Lapról lapra éreztem, ahogy művelődöm. :D
Vicces könyv. :)

Molymacska>!
Henrik Lange: 90 klasszikus könyv türelmetlen olvasóknak

Kétkedve álltam neki, mert valljuk be, klasszikusokat elmondani néhány mondatban nehéz. A képregénynek viszont ez volt az előnye. Nem feltétlen volt vicces (főleg ha nem ismered a műveket) viszont ha ismered a könyvet, akkor az lesz benne a vicces, hogy mit emelnek ki belőle. Nem olyan harsányan kacagós könyv, de néhány (nagyon csendes) mosolyt okozott a könyv. Jah, és néhány rövidítés felkeltette az érdeklődésemet is, mások meg újraolvasás gyanúsak… (kár, hogy egy-két történetet nem találtam meg, mert novella :( )

KillerCat>!
Henrik Lange: 90 klasszikus könyv türelmetlen olvasóknak

Nekem tetszett,bár be kell vallanom,hogy inkább kedvet kaptam pár klasszikushoz. Lehet,hogy kedvcsinálónak szánták? Annak kiválóan megfelel. Viszont úgy éreztem néhol,hogy nem igazán sikerült megragadni az adott könyv lényegét. Elszórakoztat,de semmi több.

Kathreen >!
Henrik Lange: 90 klasszikus könyv türelmetlen olvasóknak

Jól szórakoztam rajta, persze nem egy irodalomtörténeti remek, mert azért valjuk be, hogy ha egy könyv történetét 4 képkockába el lehet mondani, nem biztos hogy a kezembe venném. De arra jó, hogy egy-egy történet iránt felcsigázza az érdeklődést.

Gigglemug>!
Henrik Lange: 90 klasszikus könyv türelmetlen olvasóknak

meh. Annyira jó ötlet és annyira rossz kivitelezés… sajnálom. Volt egykét vicces de a legtöbb szánalmas.

_Vera_>!
Henrik Lange: 90 klasszikus könyv türelmetlen olvasóknak

Teljes mértékben elvárások nélkül indultam neki ennek a kötetnek, tehát nem okozott csalódást. Valószínűleg az én szegénységi bizonyítványon, hogy a könyveknek komoly hányadáról nem is hallottam korábban, amelyek felmerültek. Aranyos volt a grafika, de a szerző humora egyáltalán nem nekem szólt. Kreatív, hogy a végén saját rajzoknak is hagytak helyet. Néhány könyv felkerült általa a várólistámra, amiért hálás vagyok.

Darkshade>!
Henrik Lange: 90 klasszikus könyv türelmetlen olvasóknak

Csillagozásról: Pár általam nem ismert mű miatt 1 csillag, néha humoros kiszólások 1 csillag, kedvet kaptam pár újraolvasáshoz 1 csillag. Minusz 2 csillag: Némelyik mintha nem is a műről lenne szó -1 csillag, Sok nagyon fontos(abb) könyv kimaradt /igaz erre fenntart pár oldalt/, egy írótól egy mű elvet követi, sokszor nem jól döntve /bár ez szubjektív szempont/ pl. ha Mark twain egy mehetne szerintem inkább a Huckleberry Finn ami klasszissal jobb mint a Tom Sawyer. de kimaradt pl. Ibsen , Dosztojevszkij, Tolsztoj vagy Boccacio szóval itt mégis -1 csillag.


Hasonló könyvek címkék alapján

René Goscinny – Morris: Lucky Luke – A karaván
Bill Watterson: Kázmér és Huba
Sarah Andersen: Felnőni kiábrándító
Bill Watterson: Kázmér és Huba képeskönyve lusta vasárnapokra
René Goscinny: Asterix 6. – Asterix és Kleopátra
Claire Belton: A nagy Pusheen cica meglepetéskönyv
Pilcz Roland: Kalyber Joe – Eső
Larry Gonick – Mark Wheelis: Képregén
Marjane Satrapi: Persepolis
Jim Davis: Útmutató a barátokhoz