Nagy ​Katalin 13 csillagozás

Henri Troyat: Nagy Katalin

Nagy Katalin a legendás cárnő, keménykezű uralkodó, a művészetek pártfogója, ugyanakkor agyafurt hatalmi cselszövések, gyilkosságok kitervelője.Szerelmi kapcsolataiban épp oly szenvedélyes, és hirhedt, mint politikai játszmáiban.Életútja csupa talány és ellentmondás.Henry Troyat ennek a kifürkészhetetlen természetű asszonynak a sorsát tárja fel kordokmentumok és Katalin emlékiratai alapján.

>!
Pesti Szalon, Budapest, 1996
464 oldal · ISBN: 9636051224 · Fordította: Romhányi Török Gábor
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1995
462 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636050759 · Fordította: Romhányi Török Gábor

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

monseigneur>!
Henri Troyat: Nagy Katalin

Az orosz származású író regényes életrajza Katalin cárnő fiatalkoráról és uralkodásáról, haláláig. Részletesen beszámol a németországi gyermekkorról, a küzdelemről a férje vonzalmáért, majd a cárnőként töltött évekről. Katalin emlékiratai, valamint kortársak hivatalos és intim levelei szolgálnak a mű alapjául, ami így egyszerre hiteles és olvasmányos.
II. Katalin egyike Európa és Oroszország legfontosabb uralkodóinak.Kiterjesztette a birodalom határait, előmozdította a kontinens békéjét, és a filozófusok legnagyobb pártfogója volt. Szívesen olvasta és hangoztatta korának legmodernebb liberális elveit, intézkedéseinek mérlege mégis mást mutat. Az orosz jobbágyok helyzete keveset javult uralkodása alatt, belpolitikáját nemegyszer kegyencei szeszélyeinek rendelte alá, és hideg képmutatással vett részt Lengyelország felosztásában. Ezeket a könyv is kiemeli, különösen a cárnő utolsó éveivel kritikus. Ugyanakkor precízen értékeli Katalin eltagadhatatlan érdemeit is, a törvényhozástól az építkezésig. Troyat pártatlansága szimpatikus, és maga Katalin sem várt volna mást életének krónikásaitól.

4 hozzászólás
marilyn_marilyn>!
Henri Troyat: Nagy Katalin

Nagy Katalin, mint a legtöbb uralkodó, nagyon összetett személyiség.
Hatalmas dolgokat vitt véghez, idegen országban, egy férfiak uralta világban.
Ez a regény kordokumentumokon és Katalin emlékiratain, levelezésén alapul.
Megismerhetjük Katalint, a családját, az akkori szokásokat, udvari intrikákat, szerelmeit, filozófusokhoz és más uralkodókhoz való viszonyát.
Részletes és izgalmas regényt olvashatunk.

katuska88>!
Henri Troyat: Nagy Katalin

Nehezen lendültem bele az olvasásba, de a végére már megkedveltem a szereplőket. Nem nagyon ismertem a cárnő történetét, de ha valaki csak a felét megjegyzi azoknak a történelmi eseményeknek, amelyek e könyvben le vannak írva, az már nagyon sokat fog tudni róla.


Népszerű idézetek

marilyn_marilyn>!

1774-ben Diderot ezt írta neki: „II. Katalin I. Péter után következett, de vajon következhet-e egyáltalán valaki II. Katalin után? Ez a különleges lény közvetlenül utána jön-e, vagy még évszázadokig várat magára?”

422. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert K. Massie: Nagy Péter élete és kora
Niederhauser Emil: Így élt Nagy Péter
Elisabeth Heresch: II. Miklós
Silvia Miguens: Nagy Katalin
Robert K. Massie: A Romanovok
Alekszej Tolsztoj: Első Péter
Edvard Radzinszkij: Az utolsó cár
Jan Stradling: A történelem rettegett asszonyai
Helen Rappaport: A négy nővér
Charlotte Zeepvat: Ablak egy elveszett világra