Renoir ​élete 21 csillagozás

Henri Perruchot: Renoir élete Henri Perruchot: Renoir élete

Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) az örök nyár festője.
Derűs természet volt, semmi sem tudta megtörni az életbe vetett bizalmát. Renoir a művészettörténet egyik legizgalmasabb korszakában élt, az impresszionizmust megteremtő művészekhez tartozott. A regényben nyomon követhetjük életének fordulatait, tanúi lehetünk művészete – a fényben feloldódó formák és színek – kibontakozásának.

Eredeti cím: La vie de Renoir

Eredeti megjelenés éve: 1964

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Regényes életek Kossuth

>!
Kossuth, Budapest, 2012
344 oldal · ISBN: 9789630970969 · Fordította: Réz Pál
>!
Corvina, Budapest, 1980
306 oldal · ISBN: 9631309711 · Fordította: Réz Pál
>!
Corvina, Budapest, 1977
306 oldal · ISBN: 9631307263 · Fordította: Réz Pál

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Claude Monet


Most olvassa 5

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

szucsiani P>!
Henri Perruchot: Renoir élete

A kötetben Renoir életútját követjük végig, mégsem csak róla szól. Nagyon sok információt megtudunk az impresszionizmus kialakulásáról, a kortársairól, az évekig tartó nehézségeikről, amíg az ítészek és az emberek elfogadták ezt az új festészeti irányzatot. Olvasás közben mindig rákerestem az interneten a könyvben említett képeire, a festőtársak alkotásaira.
Renoir számára hosszú út vezetett az elismertségig, mégis pozitív, derűs személyisége átsegítette a nehézségeken. Képeiből sugárzik az élet szeretete. Döbbenetes és szívszorító volt az a fanatizmus és elszántság, ahogy élete utolsó éveiben már betegen, fájdalmai ellenére is festett.
Az író olvasmányos stílusban, de túlzottan aprólékosan és részletesen írja le a történéseket, az életeseményeket. Fölöslegesnek éreztem Renoir gyakori költözéseinek, utazásainak részletezését. Rengeteg név szerepel a kötetben, ami egy idő után követhetetlen volt, gyakran vissza kellett lapoznom, mert pár oldal múlva már nem tudtam kiről van szó.
Hibái ellenére örülök, hogy elolvastam a könyvet, mert egy rendkívüli művészt ismertem meg általa.

Nienna001 P>!
Henri Perruchot: Renoir élete

Étkezéshez olvastam ezt a könyvet, stílusosan falatokban. Kicsit megülte a gyomrom az a dicséret özön, ami Renoir nehéz helyzetben is csodás, kitartó pozitivitásáról szólt. Kicsit már sok volt belőle. Sajnálom, hogy kevés kép volt benne, de azt hozzá lehet nézni netről. Mindenesetre tényleg többet tudok az életéről, kb. az összes utazását, kivel barákozott, a lehető összes címét is, ahol lakott.

2 hozzászólás
Szédültnapraforgó P>!
Henri Perruchot: Renoir élete

Második olvasásom az írótól, de Manet életrajz valamiért jobban megfogott. Most sokszor unatkoztam. Persze megtudtuk, hogy Renoir nagyon szegény volt, de sosem keseredett el, gyönyörű képei voltak, a Szalon zsűrije mégis sokáig elutasította…de valamiért annyira pozitív volt. Legjobb barátja Monet volt, sokat segített rajta, együtt festettek. Egyik híres modellje Lise volt. Rengeteg képe volt, de alig-alig tudott eladni belőle, így élelemre is alig tellett neki.
Sok volt a könyvben a „sallang”, történelmi tényeket írja le, az egyéb festőkről, írókról beszél…ezért a kevés csillagocska.

liliomkiss>!
Henri Perruchot: Renoir élete

Renoir a kedvenc festőm. Imádom ezt a könyvet, ahogy bemutatja az é letét, a társai életét, és az egész korszak életét, történéseit, az 'új' festészet berobbanását. Aki szereti a festészetet, a művészeteket, Renoirt, Monet, az impresszionizmust, annak mindenképp el kell olvasnia! :)

SMK>!
Henri Perruchot: Renoir élete

Renoir nem tartozik a kedvenc festőim közé, de ezután a könyv után nagyon megkedveltem. :) Imádtam a stílusát, nagyon jó, hogy sok idézetet tartalmaz tőle a regény.
Az ő stílusát szerettem, az íróét nem annyira, de végül többé-kevésbé megbarátkoztam vele. Szívesen „magyarázta meg” Renoir személyiségét, ahelyett, hogy az olvasóra bízta volna a festő megítélését. Ennek ellenére szívesen elolvasom majd azt a további három kötetet, amit sikerült megszereznem ebből a sorozatból. :)


Népszerű idézetek

Bógáncsvirág>!

Unom már a Rembrandtjait! Ha egyszer Spanyolországban vagyok, hagyja, hadd ájuldozzam a Velázquezek előtt; ha majd elmegyek Hollandiába, ott a Rembrandtok előtt fogok ájuldozni. Micsoda utálatos rögeszme, hogy a legtöbb ember helyezési sorrendet akar fölállítani a szentjei között!

232. oldal

Bógáncsvirág>!

Manapság az emberek mindent meg akarnak magyarázni. De ha képet meg lehetne magyarázni, nem is volna művészet. Tudja, mit tartok egy műalkotás két legfontosabb értékének? Ha nem lehet leírni, és ha nem lehet utánozni…

311. oldal

Bógáncsvirág>!

Az ember csak a többi emberrel való kapcsolatában nyeri el meghatározott jellegzetességeinek teljességét.

174. oldal

Bógáncsvirág>!

Az embernek mindig van rá lehetősége, hogy válasszon a megadás és a férfias helytállás között. Persze sokan elhagyják magukat, s mi sem természetesebb, mint hogy azután másokat tesznek felelőssé gyöngeségükért.

257. oldal

Gbi92>!

Az emberek életük során összetalálkoznak, fölbukkannak egy pillanatra a ködből, sorsuk keresztezi egymást. A találkozások, bizalmas vallomások véletlen kibomlása során kölcsönösen fölfedezik életük egy-egy foszlányát – ám a többi elmerül az éjszakában. Csak a történetírás tárhatja fel a sorok kusza kapcsolatát, egyedül az ragadhatja meg a megélt életet a maga teljességében, egyedül az sugározhat átható és szelíd fényt az árnyszínház figuráira.

Gbi92>!

A művész mindig nyer vele, ha rákényszeríti magát valamire. Az ember mindig nyer vele, ha önmaga ellen küzd: ez a legbiztosabb módszer arra, hogy kiteljesedjünk, és – ki tudja? – talán annak is módszere, hogy tökéletesen önmagunkká váljunk.

Bógáncsvirág>!

Mert az alkotóművész sohasem enged: ahelyett, hogy észrevétlenül elszunyókálna, mint az emberek többsége, az életkor okozta válságokon is átlábol, akárcsak a többi válságán, s megerősödik, megnő tőlük. A benne lakozó rejtélyes erő előre hajtja, átalakítja: utolsó percéig egyre csak változik.

186-187. oldal

robinson P>!

Renoir olykor étkezés közben néhány szelet kenyeret dug a zsebébe és elviszi Monet-nak. „Szinte folyton Monet-nál vagyok – írja Bazille-nak –, aki, mint zárójelben megjegyezhetem, meglehetősen megöregedett. Nem tudjuk minden nap megtömni a hasunkat.”

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Claude Monet
robinson P>!

Renoir, akinek megrögzött agglegényként rigolyái alakultak ki, aki mindig is ragaszkodott függetlenségéhez, sohasem gondolt arra, hogy életét megoszthatná egy nővel, aki állandóan ott él mellette, vele együtt, s most riadtan tapasztalja,hogy milyen nagy szerepet kapott gondolataiban egy fiatal leány: Aline Charigot.

128-129. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jude Welton: Monet
Benedek István: – mondta Krisztina
Gila Zsuzsanna: Van Gogh
Trewin Copplestone: Claude Monet
Christoph Heinrich: Monet
Sophie Monneret: Renoir
Fiorella Nicosia: Monet
Christopher Moore: Te szent kék!
Belinda Thomson: Impresszionizmus
Rainer Maria Rilke: Válogatott prózai művek