Renoir ​élete 23 csillagozás

Henri Perruchot: Renoir élete Henri Perruchot: Renoir élete

Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) az örök nyár festője.
Derűs természet volt, semmi sem tudta megtörni az életbe vetett bizalmát. Renoir a művészettörténet egyik legizgalmasabb korszakában élt, az impresszionizmust megteremtő művészekhez tartozott. A regényben nyomon követhetjük életének fordulatait, tanúi lehetünk művészete – a fényben feloldódó formák és színek – kibontakozásának.

Eredeti cím: La vie de Renoir

Eredeti megjelenés éve: 1964

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Regényes életek Kossuth

>!
Kossuth, Budapest, 2014
344 oldal · ISBN: 9789630972390
>!
Kossuth, Budapest, 2012
344 oldal · ISBN: 9789630970969 · Fordította: Réz Pál
>!
Corvina, Budapest, 1980
306 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631309711 · Fordította: Réz Pál

1 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Claude Monet


Most olvassa 5

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Henri Perruchot: Renoir élete

Renoir és az impresszionisták – a festészet fejlődésének egy állomása, egy új látásmód, amelyre még nem volt kész a világ. Manet Reggelijéből… de nem, Corot és Courbet, és plain-air, köztük Paál László – akiről elnevezett utcában lakhatom, s nem is áll meg a fejlődés – jönnek a pointillisták és mások is…Renoir kiemelkedő egyénisége a csapatnak, szerethető karakter, aki minden nehézséget leküzdve alkot. Példaértékű életút, s ha tudná mennyire értékeli ma a már hozzáértő világ a képeit…

szucsiani P>!
Henri Perruchot: Renoir élete

A kötetben Renoir életútját követjük végig, mégsem csak róla szól. Nagyon sok információt megtudunk az impresszionizmus kialakulásáról, a kortársairól, az évekig tartó nehézségeikről, amíg az ítészek és az emberek elfogadták ezt az új festészeti irányzatot. Olvasás közben mindig rákerestem az interneten a könyvben említett képeire, a festőtársak alkotásaira.
Renoir számára hosszú út vezetett az elismertségig, mégis pozitív, derűs személyisége átsegítette a nehézségeken. Képeiből sugárzik az élet szeretete. Döbbenetes és szívszorító volt az a fanatizmus és elszántság, ahogy élete utolsó éveiben már betegen, fájdalmai ellenére is festett.
Az író olvasmányos stílusban, de túlzottan aprólékosan és részletesen írja le a történéseket, az életeseményeket. Fölöslegesnek éreztem Renoir gyakori költözéseinek, utazásainak részletezését. Rengeteg név szerepel a kötetben, ami egy idő után követhetetlen volt, gyakran vissza kellett lapoznom, mert pár oldal múlva már nem tudtam kiről van szó.
Hibái ellenére örülök, hogy elolvastam a könyvet, mert egy rendkívüli művészt ismertem meg általa.

Nienna001 P>!
Henri Perruchot: Renoir élete

Étkezéshez olvastam ezt a könyvet, stílusosan falatokban. Kicsit megülte a gyomrom az a dicséret özön, ami Renoir nehéz helyzetben is csodás, kitartó pozitivitásáról szólt. Kicsit már sok volt belőle. Sajnálom, hogy kevés kép volt benne, de azt hozzá lehet nézni netről. Mindenesetre tényleg többet tudok az életéről, kb. az összes utazását, kivel barákozott, a lehető összes címét is, ahol lakott.

2 hozzászólás
Szédültnapraforgó>!
Henri Perruchot: Renoir élete

Második olvasásom az írótól, de Manet életrajz valamiért jobban megfogott. Most sokszor unatkoztam. Persze megtudtuk, hogy Renoir nagyon szegény volt, de sosem keseredett el, gyönyörű képei voltak, a Szalon zsűrije mégis sokáig elutasította…de valamiért annyira pozitív volt. Legjobb barátja Monet volt, sokat segített rajta, együtt festettek. Egyik híres modellje Lise volt. Rengeteg képe volt, de alig-alig tudott eladni belőle, így élelemre is alig tellett neki.
Sok volt a könyvben a „sallang”, történelmi tényeket írja le, az egyéb festőkről, írókról beszél…ezért a kevés csillagocska.

liliomkiss>!
Henri Perruchot: Renoir élete

Renoir a kedvenc festőm. Imádom ezt a könyvet, ahogy bemutatja az é letét, a társai életét, és az egész korszak életét, történéseit, az 'új' festészet berobbanását. Aki szereti a festészetet, a művészeteket, Renoirt, Monet, az impresszionizmust, annak mindenképp el kell olvasnia! :)

SMK>!
Henri Perruchot: Renoir élete

Renoir nem tartozik a kedvenc festőim közé, de ezután a könyv után nagyon megkedveltem. :) Imádtam a stílusát, nagyon jó, hogy sok idézetet tartalmaz tőle a regény.
Az ő stílusát szerettem, az íróét nem annyira, de végül többé-kevésbé megbarátkoztam vele. Szívesen „magyarázta meg” Renoir személyiségét, ahelyett, hogy az olvasóra bízta volna a festő megítélését. Ennek ellenére szívesen elolvasom majd azt a további három kötetet, amit sikerült megszereznem ebből a sorozatból. :)


Népszerű idézetek

Bógáncsvirág>!

Unom már a Rembrandtjait! Ha egyszer Spanyolországban vagyok, hagyja, hadd ájuldozzam a Velázquezek előtt; ha majd elmegyek Hollandiába, ott a Rembrandtok előtt fogok ájuldozni. Micsoda utálatos rögeszme, hogy a legtöbb ember helyezési sorrendet akar fölállítani a szentjei között!

232. oldal

Bógáncsvirág>!

Manapság az emberek mindent meg akarnak magyarázni. De ha képet meg lehetne magyarázni, nem is volna művészet. Tudja, mit tartok egy műalkotás két legfontosabb értékének? Ha nem lehet leírni, és ha nem lehet utánozni…

311. oldal

Bógáncsvirág>!

Az ember csak a többi emberrel való kapcsolatában nyeri el meghatározott jellegzetességeinek teljességét.

174. oldal

MissDora>!

A jövőben most is bízom – de mint láthatja, a jelen pokoli…
( Monet )

97. oldal

MissDora>!

Persze Renoir is észreveszi az élet csúfságait, bánatait – de egyszerűen irtózik attól, hogy mélyebben elmerüljön bennük.

116. oldal

MissDora>!

[…] boldog, ha boldogságot pillant meg a másik ember szemében.

118. oldal

MissDora>!

Azt, hogy az emberek milyen mesterséget választanak és hogyan űzik, többé-kevésbé egyéni hajlamaik szabják meg, de abban hogy inkább ezt, vagy inkább amazt csinálják, általában már nagy szerepük van az emberi életet meghatározó véletleneknek is. Meg kell keresnünk kenyerünket, s ha ráadásul még hiúak is vagyunk, tündökölni akarunk. Az emberi színjáték felerészt ebből áll, felerészt a szenvedélyek színjátékából.

155.-156. oldal

MissDora>!

Aline Charigot… Mennyire megzavarná, összebonyolítaná egyszerű napjait! És mégis: Aline szelíd szeme, kedves kis arca, a békés nyugalom, amit mellette érez… Jelenléte, amelyet kíván és amelytől retteg. Egy arc, amelytől nem tud szabadulni. Legszívesebben menekülne előle.

156. oldal

MissDora>!

Renoir pőre életében, amely mintegy a maga alapprincípiumára szorítkozik, nem maradt hely egy olyan nő számára, aki nem csupán test, hanem lélek is.

156. oldal

MissDora>!

De azért sajnálom, hogy így történt. Bánt, hogy feleslegesen fájdalmat okoztam Magának, s nem tudom, vajon könnyen túlteszi-e magát szeszélyeimen…

159. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bényi László: Paál László
Sophie Fourny-Dargère: Monet
Paul Joannides: Renoir élete és művészete
Szabadi Judit: Manet
Szabó László: Csontváry Kosztka Tivadar
Henry Gidel: Picasso
Karl Jaspers: Van Gogh
Irving Stone: Michelangelo
Gilles Néret: Salvador Dalí
Degas