Renoir ​élete 19 csillagozás

Henri Perruchot: Renoir élete Henri Perruchot: Renoir élete

Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) az örök nyár festője.
Derűs természet volt, semmi sem tudta megtörni az életbe vetett bizalmát. Renoir a művészettörténet egyik legizgalmasabb korszakában élt, az impresszionizmust megteremtő művészekhez tartozott. A regényben nyomon követhetjük életének fordulatait, tanúi lehetünk művészete – a fényben feloldódó formák és színek – kibontakozásának.

Eredeti cím: La vie de Renoir

Eredeti megjelenés éve: 1964

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Regényes életek

>!
Kossuth, Budapest, 2012
344 oldal · ISBN: 9789630970969 · Fordította: Réz Pál
>!
Corvina, Budapest, 1980
306 oldal · ISBN: 9631309711 · Fordította: Réz Pál
>!
Corvina, Budapest, 1977
306 oldal · ISBN: 9631307263 · Fordította: Réz Pál

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Claude Monet


Most olvassa 3

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Szédültnapraforgó>!
Henri Perruchot: Renoir élete

Második olvasásom az írótól, de Manet életrajz valamiért jobban megfogott. Most sokszor unatkoztam. Persze megtudtuk, hogy Renoir nagyon szegény volt, de sosem keseredett el, gyönyörű képei voltak, a Szalon zsűrije mégis sokáig elutasította…de valamiért annyira pozitív volt. Legjobb barátja Monet volt, sokat segített rajta, együtt festettek. Egyik híres modellje Lise volt. Rengeteg képe volt, de alig-alig tudott eladni belőle, így élelemre is alig tellett neki.
Sok volt a könyvben a „sallang”, történelmi tényeket írja le, az egyéb festőkről, írókról beszél…ezért a kevés csillagocska.

liliomkiss>!
Henri Perruchot: Renoir élete

Renoir a kedvenc festőm. Imádom ezt a könyvet, ahogy bemutatja az é letét, a társai életét, és az egész korszak életét, történéseit, az 'új' festészet berobbanását. Aki szereti a festészetet, a művészeteket, Renoirt, Monet, az impresszionizmust, annak mindenképp el kell olvasnia! :)

SMK>!
Henri Perruchot: Renoir élete

Renoir nem tartozik a kedvenc festőim közé, de ezután a könyv után nagyon megkedveltem. :) Imádtam a stílusát, nagyon jó, hogy sok idézetet tartalmaz tőle a regény.
Az ő stílusát szerettem, az íróét nem annyira, de végül többé-kevésbé megbarátkoztam vele. Szívesen „magyarázta meg” Renoir személyiségét, ahelyett, hogy az olvasóra bízta volna a festő megítélését. Ennek ellenére szívesen elolvasom majd azt a további három kötetet, amit sikerült megszereznem ebből a sorozatból. :)


Népszerű idézetek

Bógáncsvirág>!

Unom már a Rembrandtjait! Ha egyszer Spanyolországban vagyok, hagyja, hadd ájuldozzam a Velázquezek előtt; ha majd elmegyek Hollandiába, ott a Rembrandtok előtt fogok ájuldozni. Micsoda utálatos rögeszme, hogy a legtöbb ember helyezési sorrendet akar fölállítani a szentjei között!

232. oldal

Bógáncsvirág>!

Manapság az emberek mindent meg akarnak magyarázni. De ha képet meg lehetne magyarázni, nem is volna művészet. Tudja, mit tartok egy műalkotás két legfontosabb értékének? Ha nem lehet leírni, és ha nem lehet utánozni…

311. oldal

Bógáncsvirág>!

Az ember csak a többi emberrel való kapcsolatában nyeri el meghatározott jellegzetességeinek teljességét.

174. oldal

Bógáncsvirág>!

Az embernek mindig van rá lehetősége, hogy válasszon a megadás és a férfias helytállás között. Persze sokan elhagyják magukat, s mi sem természetesebb, mint hogy azután másokat tesznek felelőssé gyöngeségükért.

257. oldal

Gbi92>!

Az emberek életük során összetalálkoznak, fölbukkannak egy pillanatra a ködből, sorsuk keresztezi egymást. A találkozások, bizalmas vallomások véletlen kibomlása során kölcsönösen fölfedezik életük egy-egy foszlányát – ám a többi elmerül az éjszakában. Csak a történetírás tárhatja fel a sorok kusza kapcsolatát, egyedül az ragadhatja meg a megélt életet a maga teljességében, egyedül az sugározhat átható és szelíd fényt az árnyszínház figuráira.

Gbi92>!

A művész mindig nyer vele, ha rákényszeríti magát valamire. Az ember mindig nyer vele, ha önmaga ellen küzd: ez a legbiztosabb módszer arra, hogy kiteljesedjünk, és – ki tudja? – talán annak is módszere, hogy tökéletesen önmagunkká váljunk.

Bógáncsvirág>!

Mert az alkotóművész sohasem enged: ahelyett, hogy észrevétlenül elszunyókálna, mint az emberek többsége, az életkor okozta válságokon is átlábol, akárcsak a többi válságán, s megerősödik, megnő tőlük. A benne lakozó rejtélyes erő előre hajtja, átalakítja: utolsó percéig egyre csak változik.

186-187. oldal

robinson P>!

Renoir olykor étkezés közben néhány szelet kenyeret dug a zsebébe és elviszi Monet-nak. „Szinte folyton Monet-nál vagyok – írja Bazille-nak –, aki, mint zárójelben megjegyezhetem, meglehetősen megöregedett. Nem tudjuk minden nap megtömni a hasunkat.”

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Claude Monet
robinson P>!

Renoir, akinek megrögzött agglegényként rigolyái alakultak ki, aki mindig is ragaszkodott függetlenségéhez, sohasem gondolt arra, hogy életét megoszthatná egy nővel, aki állandóan ott él mellette, vele együtt, s most riadtan tapasztalja,hogy milyen nagy szerepet kapott gondolataiban egy fiatal leány: Aline Charigot.

128-129. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jude Welton: Monet
Benedek István: – mondta Krisztina
Gila Zsuzsanna: Van Gogh
Trewin Copplestone: Claude Monet
Christoph Heinrich: Monet
Sophie Monneret: Renoir
Fiorella Nicosia: Monet
Christopher Moore: Te szent kék!
Belinda Thomson: Impresszionizmus
Rainer Maria Rilke: Válogatott prózai művek