Manet ​élete 13 csillagozás

Henri Perruchot: Manet élete Henri Perruchot: Manet élete Henri Perruchot: Manet élete

„Ismeretes, hogy milyen hatást váltanak ki Édouard Ma-net munkái a Szalonban. Egyszerűen fölperzselik a falat, amelyre fölakasztották őket! És körülöttük ott díszelegnek a divatos művész-cukrászok édességei, a kandiscukor fák és a kalácstészta házak … Édouard Manet-nak már ki van jelölve a helye a Louvre-ban, akárcsak Courbet-nak, akárcsak minden szenvedélyes és hajhatatlan temperamentumú művésznek … Lehet, hogy e magasztaló sorok íróját éppúgy ki fogják nevetni, mint ahogy kinevették a festőt. Az idő mindkettőnkért bosszút áll majd. Mert van egy örök igazság, s ez az alapja kritikusi működésemnek: kizárólag az igazi temperamentumok élik túl a múló korszakokat, és ők uralkodnak rajtuk. Lehetetlen – értik? lehetetlen –, hogy Édouard Manet előbb-utóbb ne győzzön, és el ne tiporja az őt környező satnya és középszerű festőcskéket."

(Zola, 1865)

Eredeti cím: La Vie De Manet

Eredeti megjelenés éve: 1959

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Regényes életek Kossuth

>!
Kossuth, Budapest, 2013
ISBN: 9789630972420 · Fordította: Réz Pál
>!
Kossuth, Budapest, 2012
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630971584 · Fordította: Réz Pál
>!
Corvina, Budapest, 1979
328 oldal · ISBN: 9631307980 · Fordította: Réz Pál

2 további kiadás


Most olvassa 3

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Maryse>!
Henri Perruchot: Manet élete

Úgy tűnik, Henri Perruchot szinte kizárólag az impresszionista festőknek szentelte írói munkásságát, imádom ezeket a festőket így Perruchot könyveit is nagyon szeretem, olvastam tőle Paul Cézanne, Van Gogh, Gauguin, Toulouse-Lautrec életrajzát és most Manet.
A Manet-ról írt életrajz is magával ragadó olvasmány, tele történelmi, művészeti utalásokkal. Csodálom, hogy milyen részletes, aprólékos módon képes megalkotni a festő világát, nem „kitalált" életrajz, minden részletnek megvan a forrása.
Manet műveit nem értették, botrányt okozott a konzervatív társadalomban, egy másfajta valóságot tárt fel, ami sokkolta a közönséget, kitágította a festészet határait, nem törődött a különböző festői iskolákkal, a hierarchiákkal. Mennyi konfliktusba keveredett, mennyi elutasításban volt része! És lassan jött a siker, Baudlaire pl. dicsérte, hitt benne. Az impresszionisták vezetőjévé nevezik ki, és kitüntetik a Francia Becsületrenddel.
Hány és hány alkalommal állhattam lenyűgözve festményei előtt a Musée d'Orsay – ban!

emotive>!
Henri Perruchot: Manet élete

Édouard Manet tipikusan a „meg nem értett zseni”-kategória volt. És az az ember, aki nagyon vágyott arra, hogy elismerje a Szalon, a felsőbb körök, a hozzáértők, és mégis csak a megbotránkozásból fakadó negatív kritika és előítélet jutott neki. Zseniálisak a festményei, az ecsetkezelése, az a lendület és életszerűség, ami a munkáiból árad. A Reggeli a szabadban, a Zene a Tuilérák kertjében, Az abszintivó, az Olympia… nem is sorolnám.
Ő ugyan sajnos már nem érhette meg, de az utókor nagyra becsüli az alkotásait, mert kétségkívül az impresszionista irányzat egyik vezéregyénisége, és műveivel utat nyitott egy másféle látásmódnak, egy olyan művészetfelfogásnak, amely még ma is érezteti hatását, és sokakat arra buzdít, hogy ne csak azt örökítsék meg, amit valóban látnak, hanem azt is, amit látni vélnek abban az adott pillanatban.

Perruchot könyve olvasmányos, érdekes és lebilincselő munka, valóban közelebb hozza a művészt az olvasóhoz, és talán hátteret, könnyebb megértést szolgáltat műveihez. Művészetkedvelőknek erősen ajánlott :)

sassenach>!
Henri Perruchot: Manet élete

A regényes életrajz nálam mást jelent. Ebben semmi regényes nem volt, épp emiatt nem is tetszett. Ha ilyen formában akartam volna elolvasni Manet életét, akkor egy művészeti albumot vettem volna elő.

CsT45>!
Henri Perruchot: Manet élete

Ismételt olvasás után , érdeklődve időzök művei előtt.


Népszerű idézetek

Szédültnapraforgó>!

Cselekedeteinket mi határozzuk meg ugyan, de tetteink egymáshoz láncolódnak, és ezen a láncon maguk után vonszolnak bennünket.

273. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gila Zsuzsanna: Van Gogh
Christoph Heinrich: Monet
Fiorella Nicosia: Monet
Farkas Zoltán: Renoir
Bernd Growe: Edgar Degas
Jude Welton: Monet
Benedek István: – mondta Krisztina
Hajnal Gabriella (szerk.): Monet
Geskó Judit (szerk.): Monet és barátai – kiállítás a Szépművészeti Múzeumban
Antony Mason: Renoir kora