Pillangó (Pillangó 1.) 552 csillagozás

Szökéseim a pokolból
Henri Charrière: Pillangó Henri Charrière: Pillangó Henri Charrière: Pillangó Henri Charrière: Pillangó Henri Charrière: Pillangó Henri Charrière: Pillangó Henri Charrière: Pillangó

1969 májusában jelent meg először Charrière regénye Franciaországban, s 1970 májusáig egymillió példányban fogyott el. Ez a minden idők egyik legnagyobb francia könyvsikere csakhamar más országokban is elindult a siker útján, és mindenhol, ahol csak megjelent, bestseller lett belőle.

A szerzőt, az 1973. júliusában elhunyt Henri Charrière-t (alvilági becenevén: Pillangót) 1931-ben egy selyemfiú meggyilkolásával vádolták, és a hamis tanúk segítségével életfogytiglani kényszermunkára ítélték. Pillangó sohasem tudott beletörődni az ítéletbe. Tudta, hogy ki a tettes, és hosszú büntetése alatt megfogadta, sőt eszelősen ragaszkodott elképzeléséhez, hogy megszökik a fegyenctelepről, és bosszút áll az ügyészen, az esküdteken, a hamis tanúkon, azokon, akik az „enyészet útjára” küldték.

Elkezdődött tehát Pillangó fantasztikus szökés- és kalandsorozata, s ezeket örökítette meg később Charrière a Dumas és Victor Hugo fantáziáját is túlszárnyaló, izgalmas, fordulatos könyvében.

Eredeti megjelenés éve: 1970

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Lektúra könyvek Kriterion · Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
718 oldal · ISBN: 9789635610631 · Fordította: Kamocsay Ildikó, Philipp Berta, Szoboszlai Margit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
718 oldal · ISBN: 9789635610648 · Fordította: Kamocsay Ildikó, Philipp Berta, Szoboszlai Margit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
718 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577010 · Fordította: Kamocsay Ildikó, Philipp Berta, Szoboszlai Margit

7 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

főügyész


Kedvencelte 162

Most olvassa 42

Várólistára tette 398

Kívánságlistára tette 208

Kölcsönkérné 13


Kiemelt értékelések

szadrienn P>!
Henri Charrière: Pillangó

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból

Régi hiányosságomat pótoltam ennek a kötetnek az elolvasásával, amit barátaim és ismerőseim többsége tizenévesként forgatott először nagy lelkesedéssel.
Teljesen egyedülállóvá teszi a regényt, hogy igaz történeten alapul, és átélt élmények, tapasztalatok alapján láthatunk bele a harmincas, negyvenes évek gyarmati fegyenctelepének életébe, ahol a foglyok egyaránt szenvednek az itt alkalmazott embertelen bánásmódtól és az őröknél is veszélyesebb rabtársaktól.
A főhős az igazságszolgáltatás téves ítélete miatt ártatlanul kerül ide, és az első perctől kezdve csak a szökés, a ”télak” gondolata élteti. Több szökési kísérlete során elrettentő, leprások által lakott szigetre, csillogóan egzotikus trópusi tájakra és idilli bennszülött, indián közösségbe vezet el minket. Meneküléseinek krónikájába meseszerű elemek vegyülnek, önzetlen, áldozatkész segítők támogatják, sötét lelkű gazemberek üldözik.
A börtönlétbe visszakerülve azonban mindig a kegyetlen realitások kerülnek előtérbe, és még a testi fenyítésnél is borzalmasabbak azok a lelki kínok, amit a szigorított magánzárkában, az évekig tartó csendben, elszigeteltségben él át, ahol minden erejére szüksége van ahhoz is, hogy ép eszét megőrizze.
A szerző nem hivatásos író, nem érdemes a stílusban vagy az irodalmi teljesítményben keresni sikere titkát. Ami számomra a leginkább meggyőző, az inkább a kirobbanó energia, az elpusztíthatatlan életerő és a hegyeket mozgató hit, amit képvisel. Számos meghiúsult szökési kísérlet után sem adja fel sosem, a túlélés, az újrakezdés, az örök optimizmus mestere.

6 hozzászólás
Nefi P>!
Henri Charrière: Pillangó

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból

Royal flush.
Tökéletes karakterek, tökéletes cselekmény, tökéletes történet. Időtlen és időtálló. Egyszerűen briliáns.

7 hozzászólás
csillagka P>!
Henri Charrière: Pillangó

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból

Gondolom minden molynak meg van az a könyve amit nem tud elengedni, egész életében cipeli körbe-körbe, nem feltétlenül olvassa naponta, de kötelezően ott van a polcán, és fizikai rossz érzése van ha nem látja legalább hetente, na nekem ez a könyv a Pillangó. Kamasz, lázadó korszakom meghatározó olvasmánya, a remény és az esély könyve ami arra tanított hogy vannak emberek akik a pokolban se nyavalyognak, hanem minden körülmények között mindent megtesznek a jobb életért.
Túléltük! Pilla a fogolytábort, én a zűrös kamasz éveket, és a könyv valahogy csak porosodott ( nem is, hetente takarítok) legalább húsz éve nem került a kezembe, valószínűleg nem volt rá szükségem, pedig ez egy hatalmas könyv, az igazi francia sármot ötvösözik a kemény valósággal.
Nem hiszem a felét se, viszont imádom olvasni, jó, rendes emberekkel találkozni, mert szerintem a könyv egyik nagyon fontos üzenete a rengeteg segítő, akik önzetlenül, anyagi ellenszolgáltatás nélkül tolják Pilla szekerét, nők, férfiak, papok és szolgálok egy közös van bennük az az akarat amivel jobbá szeretnék tenni mások életét.
Kötelező olvasmány mindenkinek.

4 hozzászólás
dtk8 P>!
Henri Charrière: Pillangó

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból

Csak annyit tudtam olvasás előtt erről a műről, hogy fontos, mindenféle listán szerepel, és valami börtönről szól. Ez alapján valami Remény rabjai-szerű, megható dologra számítottam. Pillangót elítélik, és embertelen körülmények közé száműzik, hogy letöltse életfogytig tartó büntetését, és ő egy csomószor megpróbál megszökni, meg sosem adja fel.
Elkezdtem olvasni, és úgy a 10%-a környékén kezdtem gyanakodni, hogy ez talán visszaemlékezés. Amit én alapból nem szeretek, mert attól, hogy valakivel érdekes dolog történt, még nem válik íróvá. Nem kellene ezt felhatalmazásnak venni ahhoz, hogy valaki tényleg nekiálljon könyvet írni. Ezért nem tudok egyetérteni azzal, hogy az élet írja a legjobb történeteket. Szerintem van egy csomó unalmas rész, és ritka az igazán jó csattanó. Ennél a könyvnél is zavart, hogy nincs igazi cselekmény, tetőponttal például. Jönnek-mennek a szereplők, semmi jellemábrázolás, semmi megjegyezhetőség.
Mindent az író szemüvegén keresztül látunk (nyilván), így aki megbízik benne, segít neki, az mind jó ember, aki nem, az pedig nem. Hát ilyen egyszerű a világ. Egyáltalán nem volt szimpatikus a főhős, az elvakultsága, a folyamatos bosszúvágya hajtotta, amit néha szabadságvágynak magyarázott.
Két csillagot adok: 1, a börtönélet bemutatásáért, nem gondoltam volna, hogy ilyen létezik 2, az indián törzsért.

2 hozzászólás
Almost_Zed>!
Henri Charrière: Pillangó

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból

Ha csak a fele igaz mindannak, ami a könyvben szerepel, akkor is elképesztően fordulatos és kalandos évei voltak Charriére-nek az elmesélt 14 fegyenc-év alatt. A kezdeti, tétova ismerkedésünk után, hamarosan el kellett ismernem: ez a pali kuriózum, a könyv pedig nem fog csalódást okozni.
Nem is cáfolt rám. Mindig szerettem az életrajzi írásokat, mégha azok kissé kiszínezve vettetnek is a papírra. Ahhoz képest, hogy a szerző stílusán látszik, hogy nem író a mestersége, nagyon jól tudja érzékeltetni a benne és körülötte lejátszódó történéseket. A helyszínek, a trópusi környezet, az ottani sokféle bőrszínű és származású ember, mind-mind úgy elevenedett meg a könyv lapjain, mintha csak köztük lettem volna. A kegyetlen fegyenctelepek egy külön világ. A fegyencek és őrök viszonya, az egyes szituációk, reakciók mind-mind érdekes bepillantást engedtek egy zárt és kíméletlen közösségbe. De természetesen Pillangó karaktere, személyisége nélkül nem működne olyan jól a történet. Ez a simlis, de a történet előrehaladtával mégis egyre rokonszenvesebbé váló ember hallatlan akaraterőről, kitartásról, leleményességről, testvériességről tesz tanúbizonyságot. 14 év alatt egy tucat szökési kísérlet a leglehetetlenebb körülmények között, az bizony nem semmi. Ahányszor meghiúsult a kísérlete és elkapták, kis idő elteltével mindjárt az újabb télakon törte a fejét, sohasem adta fel. (Csak a börtönszleng-beli „télak” szó szerepel végig a könyvben, amely szökést jelent. Megint tanultam valamit.) Fejben dől el minden – tartja a mondás. Ez Pillangóra is igaz lehetett. Valószínű úgy tudta végig megőrizni a józan eszét és roppant elszántságát, hogy nem törődött bele a sorsába, nem tört meg, nem vesztette el a szabadságba vetett hitét, ahogy egyszer maga is megvallja: csak átutazó vendégnek tartotta magát a rabság idejére. Igaz, nem kis részben a bosszú is hajtotta, hogy revansot vehessen az ügyészen, aki ártatlanul küldte „az enyészet útjára”.
A legizgalmasabb jelenetek voltak számomra, amikor az óceánon hánykolódtak, sokszor csak kutyafuttában összeeszkábált lélekvesztőkön, de az indiánok közt töltött pár hónap is emlékezetes marad, amikor paradicsomi, háborítatlan körülmények között élhetett.

Akkor értékeljük csak igazán a szabadságot, amikor azt megvonják tőlünk. Márpedig az mindennél többet ér. Igaz, Pilla?

3 hozzászólás
aurorakönyvmoly P>!
Henri Charrière: Pillangó

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból

A könyvtől azt kaptam, amit vártam a szüleim ajánlása után. Apukám egyik nagy kedvence volt ez a könyv, az ő, agyonolvasott példánya lapjaira hullott, így amikor megjelent, tőle kaptam meg ajándékba, meglepetésszerűen. És nem bántam, hogy a nyár folyamán szántam végre időt erre a könyvre is.

Tény, nem egy írónak született vagy éppen kifejezetten írói vénával megáldott ember tollából született a történet, de ennek ellenére egy jól megírt, olvasmányos „kalandregény”. Mégis van benne valami meseszerű, ami el tudja felejtetni az olvasóval, hogy miről olvas és kiről. Hogy az illető átélte mindezt, a szabadságvágya és a mellé társuló kitartása végül győzött. Pillangó is csak egy ember volt, aki a szökésében mellette állók felé szinte sugározta a háláját és a szeretetét.

A könyv a szökési kísérleteken túl, épp annyi leíró részt tartalmaz, amitől kerek lesz a történet off. Elgondolkodtató, fordulatokban, kalandokban nem volt hiány, bár lassabban haladtam vele, mindig sajnáltam, hogy be kell csuknom, annak ellenére is, hogy a filmeket láttam.

„Maradj ember, és gondolj arra, hogy sohasem szabad elveszítened a reményt."

BBetti86 >!
Henri Charrière: Pillangó

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból

Modern klasszikus? Az biztos, hogy máig nagyon sikeres történet, és sokak egyik kedvence. Egy kalandregény, ami erősen épít az orális hagyományokra. Megtörtént eset az alapja is, Charriere valóban kényszermunkára ítélt fegyenc volt, aki megszökött. Később írta meg a történetét, és hatalmas sikert aratott vele.
A regény egy nagy elbeszélés, már szinte mese. Onnan indulunk, hogy a Pillangó becenevű Henri megkapja az ítéletét. Egy percre sem csügged, már akkor tudja, hogy ő megszökik és szabad ember lesz. A regény pedig a szökéseinek és szökési kísérleteinek a sora. Közben megismerjük a fegyenctelep életét, de egy-egy szökés alkalmával kapunk olyan részeket is, amelyek pl. a dél-amerikai indiánok egyszerű életét mutatják be.
Nem lehet tudni, mennyi ebből a valóság, de nagyon hihetően van előadva. Néha éreztem, hogy ez azért túlzás – ahogy pl. az indiánok befogadják az első szökése után –, de annyira élvezetesen van elbeszélve, hogy nem zavart különösebben. Húzása van, visz előre maga a szöveg is, ahogy elbeszéli a szerző. Mellette pedig a cselekmény is mozgalmas, így könnyen lehetett haladni a fejezetekkel.
Pillangó karaktere nagyon emberi. Egy csibész, de jól áll neki. Irigyelni tudom, ahogy soha nem adja fel, folyamatosan jár az agya, terveket dolgoz ki és hajt végre. Talán kissé nyughatatlanabb is, mint ami szimpatikus, de ez is része a varázsának. A regényből pedig végre megértettem azt is, ami a filmen zavart. Ott rendszeresen Papi-nak szólították Henrit. Elképzelni nem tudtam, honnan jön. A regényben olvastam, hogy a Pillangót rövidítették Pillé-re. (Papillon – Papi :)
A történet végére azért belefáradtam a sok szökési kísérletbe. Túlzás lenne azt mondani, hogy untam, de már örültem, hogy a végére értem.
Mindenképpen érdemes volt elolvasni. Kalandos, izgalmas, és más, mint a film.

jancsibohi P>!
Henri Charrière: Pillangó

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból

jól átvert engem az apukám! régen, még tiniként, ha épp lelépni készültem otthonról, (nem voltam zűrös kamasz, általában nagyokat sétáltunk barátnőmmel) sokszor tette fel a kérdést: Télakolsz?. én mindig kérdeztem tőle, hogy mit jelent ez a szó pontosan, ő pedig azt válaszolta, hogy olvasd el a Pillangót!
szóval kábé 15 éve porosodott a polcomon, hogy elolvasva megtudjam mit jelent a télak szó. várólista-csökkentős kihívásra pont megfelelő volt.
azt azóta sem tudom, hogy maga a télak szó honnan ered, de hogy mit jelent, azt volt alkalmam megtanulni az olvasás során.
Azt szerettem benne, hogy egyáltalán nem volt unalmas. még azok a részek se, amikről az ember azt gondolhatná, hogy az lesz, mert mi izgalmas lehet egy több éves magánzárkában például? hát igazából semmi, de azt tudni kell jól előadni.

1 hozzászólás
matraimelinda>!
Henri Charrière: Pillangó

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból

Mi lehet Henri Charriére (alias Pillangó) nagy titka? Inkább kiváló MESÉLŐ, mint a hagyományos értelemben vett író. Többek között az a tény mondatja velem, hogy Charriére-nek hatvan éves koráig semmiféle kapcsolata sem volt az irodalommal, még Victor Hugo-t sem olvasott!:) Albertine Sarrazinnak a bűnözőből íróvá avanzsálódott írónő könyve ihlette Charriére-t, hogy lapra vesse a saját történetét. A Viperafászek Nobel-díjas írója Mauriac szerint Pillangó rendkívüli tehetséggel megáldott fegyencből „íróvá” vedlett vagány /tehát kivívta a nagy katolikus író elismerését (is)/. A teljesség igénye nélkül és maradva irodalmi síkon : 1970-es párizsi útja során találkozott Simone de Beauvoir-ral, megismerkedett Georges Simenonnal és Pablo Neruda is gratulált neki. :) Így kell ezt (jól) csinálni Kedves Pillangó, avagy azt az utat kell bejárnunk, ami számunkra rendeltetett!:)

Scarlet_Rose P>!
Henri Charrière: Pillangó

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból

Nagyon sokat hallottam a regènyről és a filmről is.
Bár 2019-ben kezdtem el olvasni, szègyeltem, hogy egy mèltàn híres alkotással nem haladtam, nem kötött le.. :/ Kènyszerből sosem lehet könyvet olvasni, hisz a lènyeg a kikapcsolódás :)
Naaa de nemrég jött a „bumm” és teljesen magàval ragadott :)
Hihetetlen(de mégis igaz) törtenet *.*


Népszerű idézetek

just_aGirl>!

Aki nem gondol rosszat másokról, az maga is derék, becsületes ember.

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból

Kapcsolódó szócikkek: becsület
3 hozzászólás
Enola87 P>!

Csak akkor tudunk igazságosan megítélni egy helyzetet, ha mi magunk is átéltük. Különben nem tudhatjuk, hogy mi az igazság.

117. oldal

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból

Enola87 P>!

Maradj ember, és gondolj arra, hogy sohasem szabad elveszítened a reményt.

179. oldal

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból

Nílkantha>!

Amíg élek, addig éltet a remény.

41. oldal, II. kötet, Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1974

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból

csillagka P>!

Az a pofon akkora volt, hogy csak tizenhárom év múlva kezdtem ocsúdni kábulatából. Nem mindennapi tasli volt, valóban, sok időbe tellett, amíg magamhoz tértem.

(első mondat)

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból

Manni>!

Az olyan emberek, akikből hiányzik a civilizált nevelés okozta képmutatás, természetesen reagálnak az eseményekre, jelenségekre. Egyik pillanatról a másikra lesznek elégedettek vagy elégedetlenek, boldogok vagy szomorúak, érdeklődők vagy közömbösek.

148. oldal

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból

Enola87 P>!

(…) érdemes volt annyit bifláznod, hogy nagy műveltségű ember légy, érdemes volt annyi éjszakát a római meg a többi törvénykönyv közt eltöltened, latinul és görögül tanulnod, fiatalságod éveit arra áldoznod, hogy híres szónok váljék belőled? És mire jutottál, te szarházi? Alkottál-e új, jobb, szociális törvényt? Igyekeztél-e meggyőzni az embereket, hogy a békesség a legszebb dolog a világon? Hirdetted-e valamilyen csodálatos vallás filozófiáját? Vagy legalább megpróbáltad-e azzal a tekintélyeddel, amellyel egyetemi végzettséged ajándékozott meg, rávenni az embereket, hogy legyenek jobbak, hogy ne legyenek többé gonoszak? Mondd, mire használtad a tudásod, hogy megmentsd, vagy hogy tönkre tedd az embereket?

17. oldal

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból

Manni>!

Ha az ember szenved, rettentően érzékeny.

241. oldal

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból

just_aGirl>!

– Engem Dufils-nek hívnak, Angers-ból való vagyok. Életfogytot kaptam, mert a tárgyaláson mondtam egy nagy hülyeséget, különben tízzel megúszhattam volna. 29-es szállítmány.
– Miért, mit mondtál?
– Hát megöltem a feleségem egy vasalóval. A per folyamán az egyik esküdt megkérdezte, miért éppen vasalóval vertem agyon. Nem tudom, hogy miért, de azt feleltem, hogy azért, mert másképp nem tudtam volna ráncba szedni. E miatt a hülye mondat miatt sóztak rám ennyit, legalábbis az ügyvédem szerint.

Henri Charrière: Pillangó Szökéseim a pokolból


A sorozat következő kötete

Pillangó sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja
Alexandre Dumas: Gróf Monte Cristo
Alexandre Dumas: Gróf Monte Krisztó I-IV.
Robert Merle: Malevil
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak
Lois Lowry: Az emlékek őre
Stephen King: A halálsoron
Cormac McCarthy: Vad lovak
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei