Faceless ​Killers (Kurt Wallander 1.) 6 csillagozás

Henning Mankell: Faceless Killers Henning Mankell: Faceless Killers Henning Mankell: Faceless Killers Henning Mankell: Faceless Killers Henning Mankell: Faceless Killers

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

One ​frozen January Morning at 5 am, Inspector Wallander responds to what he expects is a routine call out. When he reaches the isolated farmhouse he discovers a bloodbath. An old man has been tortured and beaten to death, his wife lies barely alive beside his shattered body, victims of violence beyond reason. The woman supplies Wallander with his only clue: the perpetrators may have been foreign. When this is leaked to the press, racial hatred is unleashed. Kurt Wallander is a senior police officer at Ystad, a small town in the wind-lashed Swedish province of Skane. His life is a shambles. His wife has left him, his daughter refuses to speak to him, even his ageing father barely tolerates him. He works tirelessly, eats badly and drinks the nights away in a lonely, neglected flat. But now winter closes its grip on Ystad, and Wallander, his tenacious efforts closely monitored by the tough minded (and disarmingly attractive) district attorney Anette Brolin, must forget his trouble,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
282 oldal · ASIN: B005MYTEJC · Fordította: Steven T. Murray
>!
Vintage, London, 2003
280 oldal · ISBN: 1400031575 · Fordította: Steven T. Murray
>!
Vintage, London, 2002
304 oldal · ISBN: 0099445220

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

mokata I>!
Henning Mankell: Faceless Killers

Nem vagyok thriller rajongó, meg aztán egy idő után elég unalmassá tudnak válni a kiégett, elvált, szenvelgő zsaruk, Wallander ráadásul kissé hisztis is. Viszont a kiadás dátuma alapján még az is lehet, hogy a kiégett zsaruk jelentős része Wallander köpenyéből bújt elő, így nem biztos, hogy jogosan kérem rajta számon a kaptafát. Egyelőre nem érzem úgy, hogy még akarnék ilyen sztorit olvasni.

ujhelyiz P>!
Henning Mankell: Faceless Killers

Kurt Wallander egy svéd kisváros rendőrségének idősödő nyomozója, akinek egy bestiális gyilkosság kapcsán egyszerre kell az elkövetőt megkeresnie, miközben az eset kapcsán felkavarodott indulatokkal is meg kell birkóznia, és a saját tönkrement magánéletét kezelnie.

A történetet már a BBC-féle TV sorozatból ismertem, ami a nyomasztó hangulatával felkeltette a figyelmem, és így inkább a stílusra, ill. a kevés kisebb eltérésre fókuszáltam olvasás közben. Meg kell, hogy mondjam, hogy a sorozat Wallandere sokkal szimpatikusabb figura, mint a regényé, a leírt karakterrel nagyon nehéz együttérezni, ahogy a saját nyomorúságában hempereg, és mindenkit, aki segíteni próbál neki, elhajt magától. Persze az sem segít, hogy az egész ügy egyre csúnyábban néz ki, és egymásnak ellentmondó igényekre kell fókuszálnia.

Ezen felül a könyv nagyon száraz, rövid gondolatokból felépített stílusa viszont a számomra kicsit kevésbé sikeresen teremtette meg az atmoszférát, amit kerestem. Nem tudom azonosítani, hogy mit hiányoltam olvasás közben, de az biztos, hogy noha alapvetően elégedett vagyok, a háttérben maradt némi hiányérzetem is.

rekanna>!
Henning Mankell: Faceless Killers

Mielőtt elkezdtem volna újraolvasni a könyvet, megpróbáltam felidézni, hogy mi maradt meg a (4 évvel ezelőtti) első olvasásból. Magára a bűntényre és a gyilkosság részleteire tisztán emlékeztem, de sehogy se bírtam felidézni, hogy végül ki lett a gyilkos, mire futott ki az egész sztori.
Nos, így utólag ezen egyáltalán nem csodálkozom. A könyv nagy része ugyanis nem erről szól. A történet csak lassan halad, a lunnarpi kettős gyilkosság nyomozása elhúzódik ahogy újabb és újabb, egyre apróbb részletek derülnek ki. Ehhez vegyük még hozzá a zord időjárást és a svéd menekülthelyzet fokozódását (1991-es a könyv), amik csak még borúsabbá és bizonytalanabbá teszik a könyv amúgy is nyomott, skandináv krimikre jellemző légkörét.
Ítélet: nekem tetszett, végig élveztem. Már A fehér nőstény oroszlán elolvasásakor is az jutott eszembe, hogy nekem Wallander sokkal jobban fekszik, mint Harry Hole (de lehet, hogy csak újra kéne olvasnom azokat is). Jöhet a következő.


A sorozat következő kötete

Kurt Wallander sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marquesate – Vashtan: Special Forces – Soldiers
J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Ilona Andrews: Magic Breaks
Sherrilyn Kenyon: Acheron
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury
Nalini Singh: Kiss of Snow
Raymond Murphy: English Grammar in Use
Antoine de Saint-Exupéry: The Little Prince
Alice Oseman: Heartstopper 2.