Arctalan ​gyilkosok (Kurt Wallander 1.) 34 csillagozás

Henning Mankell: Arctalan gyilkosok

A ​skandináv krimik szerelmeseinek

Egy sötét, és fagyos januári reggelen, hajnali 5 órakor Wallander felügyelő kimegy egy rutinbejelentésnek tűnő hívásra. Ám amikor megérkezik a magányos tanyaházba, vérfürdő fogadja.
Egy öregembert megkínoztak és halálra vertek, a felesége félholtan hever a férfi összevert teste mellett. Mindketten oktalan erőszak áldozatai. Az asszony elmondja Wallandernek az egyetlen nyomot: az elkövetők külföldiek lehettek. Ez kiszivárog a sajtóban, és felkorbácsolja az idegenellenes érzelmeket.

Wallander élete egy romhalmaz. A felesége elhagyta, a lánya szóba sem áll vele, még idősödő apja is alig viseli el. Fáradhatatlanul dolgozik, pocsékul táplálkozik, és átpiálja az éjszakákat.
Most azonban kénytelen megfeledkezni a gondjairól, és csatába indulni az idővel meg az egyre erősödő rasszista gyűlölettel szemben.

Henning Mankellt a skandináv krimi legnagyobb mesterének tartják, Wallender felügyelő eseteit világszerte több, mint… (tovább)

A gyilkosnak nincs arca címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Művelt Nép, Budapest, 2018
320 oldal · ISBN: 9786155905254
>!
Művelt Nép, Budapest, 2018
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155905247 · Fordította: Tótfalusi István

Most olvassa 4

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

Katalin_V_Tóth P>!
Henning Mankell: Arctalan gyilkosok

Lassú folyású skandináv krimi, de minden elvárható elemet tartalmaz. A főhős a hivatásának, a nyomozásnak él, emiatt megromlik a kapcsolata a feleségével, a lányával. Brutális gyilkosság ügyében nyomoz, akadnak persze segítői, csupa elhivatott férfi a testületben. És persze egy csinos ügyésznő is. A nyomozás részleteit is az olvasó elé tárja, mint egy kirakót. Így részese lehettem a folyamatnak.

patakizs>!
Henning Mankell: Arctalan gyilkosok

Nem volt bajom ezzel a könyvvel. Olvastam az értékeléseket, és én érdekes módon nem találtam unalmasnak. Szerintem majdnem végig pörögtek az események.
Kurt Wallander vegyes benyomást keltett: egyrészt látszik, hogy hihetetlenül jó zsaru, nagyjából jó arányban támaszkodik a tudására és az ösztöneire. A személyisége azonban eléggé labilis: nekem tetszett az, ahogy az apjával bánt, nem éreztem, hogy hatalmasat hibázott volna, hiszen mindenkinek megvan a maga élete, és itt látszott nyomozás közben, hogy szinte le se fekszenek aludni….másrészt nem tetszett, ahogy az ügyésznővel viselkedett, legalábbis nekem nem jönne be ez a fajta nyomulás.
Ami zavart, az a kétoldalankénti időjárás-jelentés volt, és időnként a fordítást is sutának éreztem.
Érdekes adalékot adtak a svéd menekülthelyzetre vonatkozó utalások, ezek szerint náluk a bevándorlók helyzete nem új keletű probléma.

indira62>!
Henning Mankell: Arctalan gyilkosok

Első skandináv krimim és azt kell mondjam, hogy összességében tetszett. Nem volt annyira feszes mint vártam, de a vége kellőképpen kiszámíthatatlan volt. Amit nem szerettem benne, hogy sokszor volt egyik sorról a másikra térbeli váltás és vissza kellett olvasnom fél oldalakat, hogy tudjam most hogyan kerültünk arra a helyszínre, ezért a fél csillag levonás.

saabo89>!
Henning Mankell: Arctalan gyilkosok

Még nem olvastam a szerzőtől könyvet, ez volt tőle az első. Korábbi kiadásként „A gyilkosnak nincs arca” címmel jelent meg a kötet. Összességében nagyon olvasmányos volt. A fordítás nekem nem tetszett annyira, persze ennek oka lehet az író stílusa is, nem szeretném indokolatlanul bírálni – kicsit olyan naiv hangulata volt az egésznek, a párbeszédek itt-ott kimondottan körülményesek voltak. A borítón látott hangzatos „legjobb arc” jelző sem igazán állja meg a helyét: nekem inkább a mafla vagy a magányos ügyefogyott nyomozó benyomását keltette Kurt Wallander (igen, mindig így kiírva a teljes név :D) A sztori tetszett, szerintem szépen fel volt építve, olvastatta magát a könyv, de nem tudtam elengedni azt az érzést, hogy a könyv (és a nyomozás is) kicsit esetlen. Mindenesetre ajánlani tudom bárkinek, jó kis hétvégi kikapcsolódás.

Vanda_Zsolnay P>!
Henning Mankell: Arctalan gyilkosok

A borító gyönyörű.
Elég nyugodtan indul a nyomzás. Nem kapkodott senki, amikor lejárt a munkaidő, úgy tűnt, nagyjából mindenki haza is ment. Estére semmit nem tudtunk meg a helyszínelés eredményéről. A boncolásról is csak annyit, hogy nem tudni mi a halál oka. Kisvárosi, nyugodt mentalitás a nyomozásban is.
Másnap aztán feléledtek és elindult a történet, amire azt is mondhatnám, hogy jó volt.
Azonban nem értettem a politikai és a bevándorlási vonalat. Sőt szerintem nem is volt rá szükség.
Nem nagyon tudok mit mondani a könyvről. Nem volt rossz, de jó se. Olvastatja magát, de közben már alig vártam hogy befejezzem. Közömbös volt számomra. Nem sodort el.

Mariannaa>!
Henning Mankell: Arctalan gyilkosok

Tetszett Kurt nyomozása, de a sok meglibbentett gyanús szál után, a legvégén ez a nem várt fordulat olyan csavart adott, mint a forgók a búcsúban. A könyv végig fent tudta tartani az érdeklődésemet, nagyon olvasmányos volt.


Népszerű idézetek

lilaköd P>!

– Csak nyugalom – mondta Björk. – Az Interpol tésztái lassan kelnek.

297. oldal

Fogarasi_Istvan>!

Az lenne a legjobb, ha a gyilkosok tényleg abban a menekülttáborban lennének. Az talán elgondolkodtatná kissé annak az önkényes és erélytelen álláspontnak a híveit, hogy bárki bármikor, bármilyen indokkal átléphet a svéd határon.

52. oldal


A sorozat következő kötete

Kurt Wallander sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter
Radnóti Miklós: Bori notesz
Sven Nordqvist: Findusz elköltözik
Zelk Zoltán: A három nyúl
Maja Lunde: Hónővér
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Rotraut Susanne Berner: Téli böngésző
David Attenborough: Az élő bolygó
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
Marilyn Miller: Túl a maffián