Az ​ókor 11 csillagozás

Heller Ágnes: Az ókor

Heller Ágnes így indítja újabb nagy és korszerűtlenül úttörő vállalkozását:
A filozófia irodalmi műfaj, s mint minden műfajnak, megvannak a műfaji sajátosságai. A filozófia története e műfaji sajátosságok változásának története is. Erről szól az itt elmondott történet. Mindenki megértheti minden előtanulmány nélkül, ha rászán egy kis energiát és gondolkodást. Mire való egy gólyának a filozófia?
Arra, amit kezd vele.
Gondolkodásra késztetheti olyan kérdésekről, amelyeken eddig nem gondolkozott s olyan kérdésekről, amelyekre választ nem talált, még a Google segítségével sem. S vajon nagyon korszerűtlen azt mondanom, hogy hozzátartozik az általános műveltséghez egy olyan világban, melyben a műveltség cseppet sem általános? Hegel a következő mondattal fejezte be a filozófia történetéről tartott előadásait: Azt kívánom Önöknek, hogy jó életet éljenek. Kívánhatnék ennél szebbet, jobbat nektek? Kedves Gólyák, jó olvasást!

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A filozófia rövid története gólyáknak Múlt és Jövő

>!
Múlt és Jövő, Budapest, 2016
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155480218

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Barbikönyvek>!
Heller Ágnes: Az ókor

Végre egy olyan filozófiai könyv, ami a közembernek is érthetően írja le a kezdetek kezdetét.

Léczfalvy_Lili>!
Heller Ágnes: Az ókor

Ismerkedem a filozófia alapjaival. Nem mondanám, hogy kimaradt, de mégis vannak homályos foltok. Viszont ahogy tálalja a hallgatók elé, na jó így inkább ne.

Tgt>!
Heller Ágnes: Az ókor

Nagyszerű könyv, magával ragadó a stílusa. Mindenkinek érdemes elolvasni, akit csak egy kicsit is érdekel a filozófia.


Népszerű idézetek

Liebestraum P>!

A legnagyobb sikert azok aratják, a legjobban azok járnak, akik igazságtalanok, de igazságosnak látszanak.

100. oldal

Liebestraum P>!

“A háború mindennek atyja és királya, egyeseket istenné emel, másokat emberré, egyeseket rabszolgává tesz, másokat szabad emberré.”(Hérakleitosz)

25. oldal

Liebestraum P>!

Térjünk vissza a “teológiához”. Xenophanész nem kevéssé volt ellensége az antropomorf istenképzetnek, mint ióniai elődjei, de ő a gondolatot ad absurdum viszi. Az emberek embereknek képzelik el isteneiket, méghozzá a különböző népek – népük kinézete és szokásai nyomán – különbözőképpen. Az etiópiaiak istenei piszék. Ha például a lovaknak lenne kezük s ábrázolni tudnának, akkor isteneiket lovakként ábrázolnák, olyan testtel, mint amilyen a maguké, a lovaké. Isteneit minden nép a saját képére teremti.

22. oldal

6 hozzászólás
Liebestraum P>!

Püthagorasz úgy ölt meg egy mérges kígyót, hogy ő harapta meg azt.

32. oldal

Liebestraum P>!

Röviden azt mondanám, hogy a “vallásnak” négy feltétele van(szerintem még ennek a négy feltételnek megfelelő hitvilág sem vallás a szó mai értelmében). Először egy tanítás, világmagyarázat, másodszor egy közösség, melynek minden tagja osztja ezt a világlátást, doktrínát, továbbá az ehhez fűződő erkölcsi előírásokat, harmadszor közös ceremóniák, negyedszer egy istenkép.

33. oldal

Liebestraum P>!

Nos aki a közhiedelmet, a puszta véleményt nem fogadja el, hanem valami mást állít helyébe, mindig “idegen” marad saját városában.

61. oldal

Liebestraum P>!

Így hát Platón elvetette a “munka paradigmáját”, ahogy azt majdan Habermas nevezni fogja, még mielőtt bárki kitalálta volna.

72. oldal

Liebestraum P>!

Amennyiben a törvény a jól rendezett lélek törvénye, tehát az a törvény amit a filozófus gondol el, akkor ennek a törvénynek engedelmeskedni az egyedül igazságos, megszegni az egyedül igazságtalan. Légy hű önmagadhoz!

77. oldal

Liebestraum P>!

A filozófia erotikus szellemi gyakorlat, s az is maradt.

81. oldal

Liebestraum P>!

Minden filozófusnak, nagynak és kicsinynek, akadnak “szakemberei”, olyanok, akik minden cédulát ismernek, amit a filozófus írt.

7. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kákosy László: Ré fiai
Kertész István: Ókori hősök, ókori csaták
Várkonyi Nándor: Sziriat oszlopai
Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa: Asszony a fáraók trónján
Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei
Spiró György: Fogság
Kodolányi János: Vízözön
Kákosy László: Az ókori Egyiptom története és kultúrája
Kertész István: Héraklész unokái
Harrison Fawcett: A Katedrális harcosai