„Madame, ​hű kedvesem” 14 csillagozás

A francia királyok szeretői
Helga Thoma: „Madame, hű kedvesem” Helga Thoma: „Madame, hű kedvesem”

A ​17. és 18. század uralkodói minden további nélkül indíthattak háborúkat, tetszés szerint emelhették az adókat, kedvükre építkezhettek, azonban ha házasodni készültek, akkor térdet-fejet hajtottak az államérdekek előtt: csak olyan nőt vehettek feleségül, aki minden tekintetben megfelelt a királyi ház dinasztikus érdekeinek és követelményeinek. A király házassága éppen ezért az esetek többségében az udvari reprezentáció és a legitim trónörökös nemzésének szintjére süllyedt. Az uralkodó csak a mindenkori szeretőjénél talált szerelemre, megértésre és bizalomra, mert a barátnője volt „hű kedvese”, szerelme, szabadon választott élettársa és koronázatlan királynéja.
Helga Thoma hét híres asszony- Diane de Poitiers, Gabrielle d'Estrées, Henriette de Montespan, Madame de Maintenon, Madame de Pompadur és Madame du Barry – portréját rajzolja meg ebben a könyvben. Leírja a forradalom előtti Franciaországban kibontakozó életútjukat, s egyben leszámol azzal az előítélettel, miszerint a… (tovább)

Eredeti cím: „Madame, meine teure Geliebte…”

Eredeti megjelenés éve: 1996

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Királyi házak GABO

>!
GABO, Budapest, 2001
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639237787 · Fordította: Simon László
>!
GABO, Wien, 1996
278 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639237787 · Fordította: Simon László

Kedvencelte 2

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

hobe>!
Helga Thoma: „Madame, hű kedvesem”

Helga Thoma: „Madame, hű kedvesem” A francia királyok szeretői

Ezt a könyvet nem nekem írták. Igaz, voltak benne érdekes dolgok, de sokáig nem tudott lekötni. Fura, hogy nők mennyi mindent képesek voltak megtenni azért, hogy a király szeretői lehessenek. Tulajdonképpen valahol érthető is, mert akkora előnyöket élvezhettek, amekkorát előtte soha nem tapasztalhattak.

OlvasóMókus>!
Helga Thoma: „Madame, hű kedvesem”

Helga Thoma: „Madame, hű kedvesem” A francia királyok szeretői

Érdekes, olvasmányos, hitelesnek tűnő írások, beszámolók a legnagyobb francia királyok szeretőiről. Döbbenetes volt, hogy némely nő és sokszor annak családja is mi mindenre volt képes, csak hogy a király szeretője lehessen. Nem riadtak vissza semmi ocsmányságtól. Az érem másik oldala pedig, hogy némely nő mennyi anyagi és erkölcsi áldozatra volt képes a hőn és igazán szeretett férfiért.

LiiL>!
Helga Thoma: „Madame, hű kedvesem”

Helga Thoma: „Madame, hű kedvesem” A francia királyok szeretői

Érdekes könyv, a történelem híres/hírhedt szereplőiről. Engem lefoglalt pár órára, ráadásul sok dolog kiderült számomra a királyokról, akiket a történelem könyvekben csak megnyert háborúkkal és híres hódításokkal jellemeznek, valójában ők ugyanolyan szerelmes „idiótává” tudtak válni mint bármelyik férfi manapság. Ami fontosabb, irányíthatóvá váltak. Így, nem egy nagy birodalmat tulajdonképpen nők uraltak akkoriban.


Hasonló könyvek címkék alapján

Régine Pernoud: Jeanne d'Arc
Hahner Péter: Államférfiak
Adrian Jean-Baptiste François Bourgogne: Bourgogne strázsamester emlékezései az oroszországi hadjáratról
Antonia Fraser: VIII. Henrik hat felesége
Antonia Fraser: Marie-Antoinette
Antonia Fraser: Mária, a skótok királynője
Papp Imre: A Napkirály
Kuncz Aladár: Fekete kolostor
Michnay Gyula: Mint Mohamed koporsója
Horváth István: Bűnhődés bűntelenül