Torzó (Irene Huss felügyelő esetei 3.) 40 csillagozás

Helene Tursten: Torzó

"A ​sikeres svéd krimisorozat egyik legnépszerűbb darabja ismét Göteborg jól ismert utcáira viszi az olvasót, sőt, ezúttal Koppenhága is belép a bűncselekmények helyszínei közé.
A tengerparton talált tetovált emberi csonk kevés kiindulási alapot nyújt a nyomozáshoz, de Irene Huss nem az a fajta, aki feladná. Úgy tűnik azonban, hogy a perverz darabolós gyilkos lélektani hadviselésbe kezd a nyomozónő ellen. Sorban kerülnek elő az újabb és újabb holttestek. Az áldozatokat nem egyszerűen meggyilkolják, hanem kórboncnoki ismereteket sejtető módon csonkolják és feldarabolják. Ráadásul csupa olyan személyről van szó, akit Irene is ismer. Ahogy szorul a hurok a gyilkos körül, úgy közeledik a veszély Irene Huss nyomozó felé. Sajnos, a jelek szerint valaki közvetlenül hozzájut a legbelső rendőrségi információkhoz is. Lehetséges, hogy a gyilkosságokhoz egy rendőrnek is köze van?
A meglepő fordulat ezúttal sem marad el a nyomozás végén, és kiderül, mi köti össze a homoszexuális… (tovább)

Eredeti cím: The Torso

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Kossuth, Budapest, 2015
300 oldal · ISBN: 9789630982375 · Fordította: Németh Dorottya
>!
Kossuth, Budapest, 2015
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630982009 · Fordította: Németh Dorottya

Kedvencelte 3

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

csgabi P>!
Helene Tursten: Torzó

Most jövök rá, hogy olvasás után nem írtam erről a regényről, de talán nem is baj, mert sokat gondolkodtam azon, én mit tettem volna a könyv végén Irene helyében. Ahogyan bontakozott ki a történet, egyre izgalmasabb és gyomorforgatóbb lett, mégsem lehetett letenni. Két alkalom elég volt, hogy elolvassam, mivel egyszerűen az ember kezéhez ragadt olvasás közben. Csak az gátolt meg abban, hogy egyhuzamban végezzek, hogy elfáradt a szemem – így is megsínylette ezt a kétszer 220 oldal, mert hetekig alig tudtam olvasni, annyira homályosan láttam. Ilyen író Tursten. Letehetetlen. :-)

Érdekes volt, már három regényét olvastam Turstennek, és amíg nem olvastam ezt, a Zuhanás masszívan tartotta magát az első helyen az Üvegdémon előtt, aztán ez a történet a második helyre szorította.
Mégsem lehet határozottan összehasonlítani a könyveket, hiszen mindegyik történet más, teljesen más. Ráadásul mindegyik könyv sok gondolkodni valót is ad az olvasónak, fontos témákat boncolgat. Mellette pedig betekintést kapunk Irene családi életébe, ami éppen olyan, mint bármely más családé: sokszor idilli, de éppolyan sokszor kaotikus.

beasechoes P>!
Helene Tursten: Torzó

De jó, hogy nem adtam fel a sorozatot! Ez a rész ezerszer jobbra sikeredett, mint az első kettő. Sokkal jobban ki lett dolgozva a cselekményszál, a karakterek. Itt már egy brutálisabb gyilkosság elkövetőjének felkutatását követhettük nyomon és mellette még más-más nyomozások is folytak párhuzamosan. Az utolsó pillanatig húzta el az írónő a gyilkos(ok) kilétét folyamatos bonyodalmakkal színesítve, amelyek hatására egy pillanatra sem lankad az olvasó figyelme. Ez kegyetlen jó volt!!! A nyomozás során egyéb kiszámíthatatlan meglepetésekről nem is beszélve. Egyszerűen imádtam!!! Szeretem, amikor egy író képes fejlődni…ez a sorozat rá az egyik bizonyíték. :)

13 hozzászólás
gyuszi64 >!
Helene Tursten: Torzó

2020/129. könyvtár

Erősen megírt „adminisztrációs” krimi. Végigkövetjük a teljes információs nyomozás szálait, reálisan megformált szereplőkkel, svéd és dán viszonylatokkal. Az a fajta bűnügyi regény, amikor a gyilkosnak sokáig szerencséje van, de a nyomozás végén az olvasóban is kialakul a teljes kép.

Szándékosan nem elölről kezdtem a sorozatot (a sorozatok elején a szerzők gyakran még csak tanulják a szakmát), de szerintem jól döntöttem. Szép kerek a történet, az eleje (1-2. rész) nem nagyon hiányzik, a magas százalék jogos.

A befejezés elsőrangú.

dagikám>!
Helene Tursten: Torzó

Atyaég…még most sem tértem magamhoz ezután a könyv után. Nagyon sok beteg krimit olvastam már, de ez még azokon is túl tesz. Annyira részletesen és érzékletesen ecseteli az írónő a gyilkosságokat, hogy az ember elgondolkodik rajta, hogy ilyen tényleg létezik, hogy tényleg vannak ennyire beteg emberek?
A történetben nem egy embert ölnek meg, beleznek ki és darabolnak fel, de ennek ellenére élvezetes volt az elbeszélési módja, gyorsan lehetett vele haladni. Persze olyan ember volt is a tettes, akire a legkevésbé számítottam, és még az utolsó oldalon is csavartak rajta egyet. :)

Kasztana>!
Helene Tursten: Torzó

Örülök, hogy olvasnom és nem néznem kellett ezt a szörnyűséget. Elég beteges és durva volt, de filmen még durvább lett volna.Nem volt rossz, nem voltak benne száraz unalmas részek, de mikor már szorul a gyilkos körül a hurok, valahogy jobb befejezést vártam. Eléggé lapos és semmitmondó, összecsapott befejezés jócskán elvett az egész értékéből.

eeszter>!
Helene Tursten: Torzó

Első könyvem az írónőtől, noha ez egy sorozat harmadik része, mégis ezzel kezdtem. Nem hiányoztak az előző részek, bár most, hogy megkedveltem a kissé öntörvényű nyomozónőt, szívesen olvasnám a többi részt is. Végig izgalmas volt, de spoiler Néha engem is össze tudnak zavarni a skandináv nevek, most is pl. az első oldalaknál meg voltam róla győződve, hogy Hannu nő… :o

Rooxy>!
Helene Tursten: Torzó

Végig izgalmas a könyv, de sajnos a befejezés szerintem nem lett valami jó. Akik szeretik a durva gyilkosságokat, azoknak egészen biztosan tetszeni fog.
Bővebben: http://ilovebooks.blogger.hu/2017/10/12/helene-tursten-torzo

Dagan72>!
Helene Tursten: Torzó

Nem tetszett. Írt egy jó hosszú, viszonylag fordulatos krimit, épp jött volna az izgalmas végkifejlet, amikor végre megtudjuk, miért történt az, ami, erre egy oldalban lezárta az egészet, hihetetlen. Semmi sem derült ki. És lehet, hogy ezzel egyedül vagyok, de engem nem érdekel, ki mit eszik, és ez hogyan hat az emésztésére… Ez egy krimi.

Acton>!
Helene Tursten: Torzó

Ez nagyon jó krimi volt! A történet izgalmas volt, végig pörögtek az események. Szinte minden oldalon történt valami meghökkentő. Egyedül a vége nem tetszett, szerintem hirtelen lett vége, túl gyorsan le lett zárva a könyv.

endivia>!
Helene Tursten: Torzó

Érdekes élmény volt elolvasni ezt a könyvet. Egyrészt sokszor mosolyogtam olvasás közben. Pedig ez egy krimi. Amiben egy darabolós gyilkost keresünk. Valahogy mégis sikerült úgy megírni, hogy cseppet sem hányingert keltő, és nem is félelmetes, mégsem lett hiteltelen. Az is nagyon tetszett, hogy a könyv elején gyakorlatilag mindenkit gyanúba kever a könyv. A befejezés is jól sikerült, szép kis csavarokat tett az írónő a végére. Na nem kell semmi egetrengetőre számítani. Azt hiszem az első 3 Irene Huss kötetből határozottan ez tetszett a legjobban.


Népszerű idézetek

Dagan72>!

Peter Møller behajtott egy sötétbarna, kockaszerű téglaépület mögötti parkolóba. Irene kitalálta, hogy a rendőrség mögé jutottak. A hatvanas és hetvenes években épült rendőrségi épületeket ugyanaz a depressziós építész tervezhette.

81

landi72 P>!

Irenének a régi mondás jutott az eszébe: az ember azt látja, amit látni akar.

358. oldal

Dagan72>!

Bár még csak május elejét mutatta a naptár, a tenger felől fújó, hínárillatú szél meglepően kellemes volt.

(első mondat)

endivia>!

Barátságos volt és nagyon hatékony. Pillanatok alatt előteremtett három csésze gőzölgő kávét. Irene számára ez jó pontot jelentett. Az, hogy a kávé íze leginkább hasonlított ledarált műanyaghoz, már más lapra tartozott.

endivia>!

A nyitott ajtón épp egy fehér inges, sötét nadrágos fiatalember bukdácsolt ki a kertbe. A házból hangos üdvrivalgás hallatszott. A fiatalember megkapaszkodott az ágasfába, majd előrehajolva hányt.
A jövőnk záloga, gondolta Irene.


A sorozat következő kötete

Irene Huss felügyelő esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lars Kepler: Tükörember
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: A néma lány
Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz
Peter Mohlin – Peter Nyström: Az utolsó élet
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: A nevető rendőr
Hans Rosenfeldt: Farkasok nyara
Erik Axl Sund: Éhség
Stina Jackson: Összezárva
Anders de la Motte – Måns Nilsson: A halál színre lép