Éjszakai ​ügyelet (Irene Huss felügyelő esetei 1.) 34 csillagozás

Helene Tursten: Éjszakai ügyelet Helene Tursten: Éjszakai ügyelet

Az intenzív osztályon minden elsötétül. Egy nővért holtan találnak, egy másik eltűnik. A kerti házat felgyújtják. A híd alól egy hontalan nő holtteste kerül elő. A padláson pedig az eltűnt nővér felakasztott holttestére bukkannak. Az egyetlen szemtanú szerint azon a bizonyos éjszakán a Tekla nővér járkált a folyosókon… A baj csak az, hogy Tekla nővér rég halott. Hatvan éve, mikor elbocsájtották a kórházból, öngyilkos lett. De követnek-e el gyilkosságokat a szellemek? Kinek áll érdekében a múlt árnyait bolygatni? Irene Huss nyomozónő és társai úgy érzik, egy helyben topognak. Ám lassan összeáll a kép. A múlt és a jelen szelleme randevút ad egymásnak a kórház folyosóin

>!
Kossuth, Budapest, 2014
ISBN: 9789630977500 · Fordította: Németh Dorottya
>!
Kossuth, Budapest, 2013
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630976558 · Fordította: Németh Dorottya
>!
Kossuth, Budapest
382 oldal · puhatáblás

Kedvencelte 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
egy_ember
Helene Tursten: Éjszakai ügyelet

Tudom, hogy általában azon szoktam panaszkodni, hogy a krimik túl csavarosak, a hiteltelenségig bonyolultak, de ez meg már olyan csavarmentes volt, hogy az már szög.
Ennek ellenére van benne valami…

>!
PRicsmond
Helene Tursten: Éjszakai ügyelet

Első olvasásom volt ez Helene Tursten-től és korrekt kis történetet hozott össze. Nem sorolom a legjobb skandináv krimik közé, de az én elgondolásomban nagy hibák sem voltak benne. Tény, hogy nem rágtam le a körmeimet izgalmamban, de végig jól szórakoztam amíg olvastam a történetet. A szereplők is rendben voltak, ezúttal nincs szenvedély beteg, magánéleti problémák tömkelegeivel küzdő főhős, de talán nem is baj mert nem kell minden fejezetben végig kísérni a szenvedést. A bűnügy sem túl brutális, de éppen megfelelő a megoldás ötletes, de Nesbo-i csavarok azért nincsenek a történetben, de mindenképp megéri elolvasni!

>!
Szédültnapraforgó
Helene Tursten: Éjszakai ügyelet

Első olvasásom az „írónőtől”, nekem túl részletekbemenőek voltak egy-egy résznél a leírások, a nyomozásra fektettem volna nagyobb hangsúlyt.
A családjába/családi életébe is nagyobb bepillantást engedett a nyomozónő – Irene – mint kellett volna…szerintem. De tetszett, ahogy kihúzta a gyanúsítottból fura kérdésekkel a lényeget :)
De érdekes eset volt, sokáig nem is sejtettem, ki is a gyilkos. spoiler

>!
AgiJovi
Helene Tursten: Éjszakai ügyelet

Első könyvem az írónőtől, és nekem tetszett. Kicsit félve kezdtem bele, mert nem annyira jók az értékelései (százalékban), de itt is bebizonyosodott, hogy ízlések és pofonok.
Talán kicsit nehezen indult be, eltartott egy ideig, mire tényleg érdekelni kezdett a sztori, de aztán alig bírtam letenni.
Az elején az egész kész rejtély volt, de a végén előbb rájöttem a dolgokra, mint a nyomozók, de azért jó volt, jól szórakoztam.
Szerintem tovább fogom olvasni a sorozatot.

>!
robinson P
Helene Tursten: Éjszakai ügyelet

Kissé túlbonyolított, néhány felesleges szállal, de remek alapötlettel bíró krimi. Ritka kivétel, hogy már a 150. oldal körül tudtam kik a gyilkosok és azt is elég egyszerű volt kideríteni, miért…. Pénzért.
Az igazán jó skandiknál nem szoktam kitalálni, ki a hunyó. A svéd csavar az hiányzott.

>!
smetalin
Helene Tursten: Éjszakai ügyelet

Kicsi misztikummal kevert krimi! Nem volt rossz! de a magyarázat szerintem gyengére sikerült, hogy miért öltek benne!

>!
Chris
Helene Tursten: Éjszakai ügyelet

Ami leginkább felkeltette az érdeklődésemet, az a természetfeletti események krimibe való ültetése. Vajon valóban szellem kísért a kórházban, vagy csak egy alaposan kitervelt gyilkossággal állunk szemben. A válasz – ezzel talán nem árulok el nagy titkot – az utóbbi, de érdekes látni, hogyan oldja meg a szerző, hogy a szemtanúk vallomása és az eset körülményei alapján ott motoszkáljon a nyomozók fejében, a „mi van, ha mégis…” kérdés. Alapvetően megvagyok elégedve a nyomozás menetével, bár némely kérdést nagyon egyszerűen intézett el, ezeket kissé banálisnak éreztem.

Jó sok szereplőt kapunk, hiszen a gyilkossági csoport majd' minden tagját megismerhetjük, köztük is dúlnak az ellentétek (na, mondjuk a szexuális zaklatás volt az egyetlen felesleges szál a történetben, persze, lehet, a továbbiakban lesz még jelentősége), Irene családjában is zajlik az élet (ikerlányainak egyike épp azt találja ki, hogy vegetáriánussá válik és egy elszánt aktivista csoport tagjaként küzd az állatok jogaiért) és természetesen a bűntény során is kapunk vagy fél tucat gyanúsítottat. A gyilkos személyére rá lehet jönni, igaz, nem egy könnyen, de aki figyelmesen olvassa a sorokat, idő előtt gyanakodhat az elkövetőre. Bevallom, nekem két tippem is volt, az egyik bevált (valóban azzal árulta el magát, amiért én is gyanakodtam rá), a másikat viszont eltékozolt lehetőségnek éreztem, hiszen sokkal ütősebb befejezést lehetett volna kreálni.

Irene Huss felügyelő szimpatikus, tipikus jó zsaru karakter, bár van néhány tulajdonsága, ami nem nyerte el a tetszésemet. Kezdve azzal, hogy bár valóban boldog házasságban él, mégis minden pasinak elveszik a szemében, elalél az izmoktól és rögtön elpirul lányos zavarában, mikor ezt szóvá teszik nekik. A gyermekei felé sem feltétlen olyan módon nyit, ahogyan más tenné és a munkájában is találtam kivetnivalót. Az egyébként végig zavart, hogy a szereplők többsége napbarnított bőrrel, gyönyörű hajjal és szemmel van megáldva, és minimum egy görög félisten vagy egy szépségkirálynő. Miért nem lehetett átlagos karaktereket alkotni, miért kellett mindenkit szexszimbólummá tenni?

Ezzel szemben volt a könyvben egy jelenet, ami különösen tetszett, és eddig ilyet máshol nem olvastam: a nyomozás közben Irenének és csapatának egy másik esetet is fel kell göngyölítenie. Habár viszonylag hamar megoldják az ügyet, abszolút jó pontként értékelem, hogy végre olyat is olvashattam, aminek nincs köze a főszálhoz, csupán azt a célt szolgálja, hogy egy felderítő csoport nem egyetlen üggyel foglalkozik egyszerre, vannak kisebb-nagyobb esetek párhuzamosan.

A könyvön kissé érződik a kilencvenes évek hangulata, de ez ne riasszon el senkit, csupán arról van szó, hogy nem a legmodernebb technológiát használják az eset felderítésénél és a gyilkos indítéka is a korabeli filmekéhez igazodik. A folytatást minden estre várom, mert minden apróbb hibája ellenére élvezetes krimit kaptam, ami tökéletesen megállja a helyét a többi skandináv szerző között.

>!
fülcimpa
Helene Tursten: Éjszakai ügyelet

Végre vége :) Végre megértettem mi volt ez az egész kissé misztikus de fölöttébb tárgyilagos mizéria…

>!
mate55 
Helene Tursten: Éjszakai ügyelet

Csalódtam. Ez az egy gondolat fogalmazódott meg bennem a könyv olvasása után. Nem igazán tudom megfogalmazni miért, mert alapvetően nem rossz krimi. Lekötött, végigolvastam, nem volt gagyi, szóval nagyon nem tudom lehúzni. De az a helyzet, hogy ez nekem egyre inkább nem elég, és belefáradtam, hogy az utóbbi időben túl sok ilyen „nem rossz” könyvet olvastam. Helen Tursten krimije, pedig kétségkívül nem volt elég, legalábbis nekem semmiképpen nem.

>!
Emerencia
Helene Tursten: Éjszakai ügyelet

Ami a legjobban zavart ebben a könyvben , az első 50 oldalig 4- szer olvastam , hogy a nyomozók mennyire aggódnak, mint valami idős nagyi. Zavaró volt még a főkapitány vérnyomásának állandó emlegetése és a nyomozónő minden egyes férfi szereplőtől való felolvadása. Az első150 oldalig mesterkélt szereplők, suta ,gyerekes párbeszédek,a történtek ,kézenfekvő események felesleges és eltúlzott boncolgatása volt a jellemző. Mintha egy kiforratlan stílusú , szárnypróbálgató tini írta volna. A könyv közepétől valahogy mégis kezdett érdekes lenni, mégis volt benne valami ,ami miatt elolvasható. A cselekmény nem volt egy szövevényes , szürkeállományt csatasorba állító , mégis mutatott egyfajta fejlődést , karakterek és stílus terén egyaránt .


Népszerű idézetek

>!
mate55 

Aki rögtön kávéval kínálja a vendégeit, az rossz ember nem lehet.

110. oldal

1 hozzászólás
>!
robinson P

A szülők tűrőképességének is vannak határai.

344. oldal

>!
robinson P

– Ő volt a nővér, akit láttam. Ebben biztos vagyok.
– Az ég szerelmére! De hiszen a képen lévő nő már ötven éve halott!
– Tudom. De akkor is ő volt!

6. oldal

1 hozzászólás
>!
robinson P

– Menjünk, igyunk egy kávét. Ezek után egy vödörnyi is rám férne.
Birgitta elmosolyodott.
– Te minden problémára tudsz megoldást: kávé.

139. oldal

>!
robinson P

Először azt hitte, rosszul lát, majd újra elolvasta a Göteborg Times címlapját:
A SZEMTANÚ SZERINT SZELLEM GYILKOLT A LÖWANDER KÓRHÁZBAN.

78. oldal

>!
endivia

Érzése szerint agyának és testének legalább három bögre kávéra van szüksége az életben maradáshoz, méghozzá minél előbb.

>!
endivia

Sörösdobozok, üres cigarettás-csomagok, cukorkapapírok, chipseszacskók borították a talajt – a városi emberek valóban feltétel nélkül hittek abban, hogy a természet minden hulladékot lebont.

>!
endivia

Heves horkolás rázta meg az ablakokat, amikor 6 óra 34 perckor Irene arra feleszmélt. Krister hanyatt feküdt, jobb kezét a feje fölött tartva aludt. Sammie is a hátán hevert az ágy lábánál. Érdekes módon ő is horkolt, bár nem olyan hangosan, mint a gazdája.

>!
endivia

Aztán egy hosszú, vérfagyasztó sikoly után minden elcsendesedett. A macskáim is kiborultak. És én tudtam, hogy valami borzalmas dolog történt.


A sorozat következő kötete

Irene Huss felügyelő esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

C. J. Lyons: Életvonalak
Astrid Lindgren: Az ifjú mesterdetektív
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Lars Kepler: A bosszúálló
Carin Gerhardsen: Aludj csak, kicsim!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: A néma lány
Camilla Läckberg: A hableány
Anders Roslund – Stefan Thunberg: Hajsza
Jens Lapidus: Eltörölve
Johan Theorin: A falon túl