A ​terapeuta 30 csillagozás

Helene Flood: A terapeuta

Az emlékek változnak. De vérfagyasztó igazság előbb-utóbb kiderül.

Sara, a fiatal pszichológusnő egy nemrég megörökölt, régi oslói házban praktizál, amelyet közösen újít fel ambiciózus, építész férjével, Sigurddal. Azonban mind a munka, mind a felújítás nehézkesen halad, a férfi pedig egy nap furcsa üzenetet hagy Sara telefonján, majd eltűnik. A magányos Sara egyre kevésbé érzi otthonosnak és biztonságosnak a félkész házat. Furcsa dolgok történnek körülötte: tárgyak tűnnek el, majd bukkannak fel újra, éjszaka pedig mintha lépéseket hallana a padlásról – vagy csak kezdi elveszíteni a józan eszét?

Sara a fenyegetések hatására végül eljut arra a pontra, hogy úgy érzi, nem bízhat senkiben – legkevésbé a férjében, akiről igencsak titokzatos dolgok derülnek ki…

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Partvonal, Budapest, 2020
272 oldal · ISBN: 9786156058263 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Partvonal, Budapest, 2020
350 oldal · ISBN: 9786155783913 · Fordította: Petrikovics Edit

Most olvassa 3

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Helene Flood: A terapeuta

Akik a lelkizős, múltba néző, okokat kereső, filozofálós történeteket szeretik, azoknak talán nyert ügye lesz.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/12/a-terapeuta.html

6 hozzászólás
Kabódi_Ella P>!
Helene Flood: A terapeuta

„Néha rendben van. Néha szinte boldog vagyok. Máskor megrémít ennek az egésznek a nyomorúsága, hogy milyen kevéssel is beérem.”

Ez az a könyv, aminek a megjelenését szinte tűkön ülve vártam, és ez az a könyv, ami az első betűtől az utolsóig lekötött. Helene Flood: A terapeuta c. regénye meglehetősen minimalista stílusú, de igazán hátborzongató külcsínt kapott a Partvonal Kiadótól. Egyszerűsége működik, megragadja a tekintetet, és ahogy egyre tovább nézed ezt a képet, rád tör valami baljós, szívszorító hangulat.

A regény maga ugyanígy működik. Nyomasztó, szürke, lehangoló atmoszférája van, már az elejétől kezdve. A főszereplő, Sara meséli el nekünk a történetét, felütései remekül szerkesztettek, mondanivalója nyugtalanítóan sejtelmes. Részletről részletre építi fel a szorit. Néha talán úgy érezzük, túl sokat beszél túl részletesen olyan dolgokról, amik nem kapcsolódnak szorosan az eseményekhez, ám amikor a végén a csattanóhoz érkezünk, minden értelmet nyer. Úgy talál képen bennünket az igazság, mint az ostorcsapás. Erre biztosan nem számít az olvasó, és ilyen élményem a skandináv krimi műfaján belül már rég volt utoljára.

A terapeuta c. regény Osló városában játszódik, és körülbelül másfél hét történéseit öleli fel. Valójában azonban egy egész élet, és annak titkai tárulnak fel előttünk. Sara egy nagy, ódon házban él férjével, Sigurddal. A házat a férfi nagypapájától örökölték, ám az öröklés körülményei kifejezetten morbidak, és ez már önmagában is frusztráló, aggodalmat keltő. A ház felújítás alatt áll, szinte minden félkész állapotban van. Hideg, kényelmetlen, és lelombozó. Sara és Sigurd házassága korántsem olyan idilli, mint azt a külső szemlélő gondolná. Főhősnőnk emiatt magányos, depresszív és motiválatlan. Foglalkozását tekintve terapeuta, problémás kamaszokkal foglalkozik. Irodája a ház felső szintjén lett kialakítva, így tulajdonképpen szinte soha nem kényszerül rá, hogy elmenjen otthonról. Ez a tény még inkább mélyíti elszigeteltségét és elhagyatottságát. Sigurd sokat dolgozik, folyton fáradt, és sokszor ingerült. Egy péntek hajnalon megcsókolja még alvó feleségét, és elhagyja a házat, hogy a hétvégét a barátaival töltse a hegyekben. Hagy egy furcsa üzenetet a nap folyamán, azután eltűnik.

A regényt áthatja az elbeszélő, Sara kétségek közt vergődő, rettegő hangneme, és zavarodottsága. Kálváriája szívbe markoló, nyomasztó, súlyos. A házban éjjelente lépteket, furcsa zörejeket hall, tárgyak tűnnek el és kerülnek elő titokzatos módon, míg már maga sem biztos benne, mi álom és mi valóság. Folyamatosan megkérdőjelezi önmagát. Közben mégis érezni lehet, hogy valójában nem őrült. Ahogy mesél, ahogy maga is próbálja összeilleszteni a kirakós darabkáit, egyértelművé válik, hogy valaki vagy valakik durva tréfát űznek vele. Megismerhetjük a múltját is. Megismerkedését Sigurddal, és nehéz gyermekkorát melyet egy krónikus beteg édesanya és egy érzelmeit kifejezni képtelen, majdhogynem rideg édesapa árnyéka borít. Végül nem csak arra kapunk választ, hová lett Sigurd, mik voltak a valódi szándékai, és mit igyekezett elrejteni a felesége elől, de még egy borzalmas családi titokról is lehull a lepel.

A cselekmény kissé lassú folyású, de nagyon olvasmányos. A feszültség szinte tapintható, és ahogy haladunk előre a történetben, úgy fokozódik, ezáltal folyamatosan képes fenntartani az érdeklődést. Erős, jó regény. Kiváló érzékkel ötvözi a krimi, a pszichothriller és a lélektani dráma műfaji sajátosságait. Ebben a tekintetében nálam az idei élvonalba biztosan bekerült, mert mind koncepciójában, mind tartalmában jócskán eltér a megszokottól. Nem előre kiszámítható, jól felépített, és fordulatos. Tökéletes választás azoknak, akik egy borzongással és sötét titkokkal teli, nem mindennapi történetre vágynak.

Az eredeti bejegyzést a blogomban találjátok:
https://tisztalappalavilagban.blogspot.com/2020/11/hele…

A_Shara>!
Helene Flood: A terapeuta

Még nem jártam úgy könyvvel, hogy fejfájást okozzon. Most szó szerint fájt a fejem, mire a végére értem. Kellett egy algoflex ….. Ennyi önsajnalat nekem sok volt.
Persze megint bedőltem az ajánlónak. Az volt a legjobb, az egész könyvben.
Ilyenkor eszembe jut, hogy vehettem volna sokkal jobb könyvet, pl A. De la Motte hiányzó két kötetét.
Meg is rendeltem gyorsan.

8 hozzászólás
FuszFanni>!
Helene Flood: A terapeuta

Szinte a kezdetektől volt egy elég erős gyanúm, hogy ki lehet az, akinek köze van a furcsábbnál furcsább történésekhez. Magamban kicsit puffogtam is, gondolván, hogy na már megint egy ilyen kiszámítható thrillert/krimit sikerült kifognom. Aztán az utolsó 60 oldalban két „pofont” is adott az írónő… Felocsúdtam az első váratlan húzásból, már érkezett is a második.
https://book-trail.blogspot.com/2020/11/helene-flood-te…

szofisztikáltmacska>!
Helene Flood: A terapeuta

Annak ellenére, hogy gyorsan és gördülékenyen olvasható, a könyv nagy részében egyébként nem igazán történik semmi. Lassan csordogáló, sok feleslegesnek tűnő eseményt boncolgató történet, úgyhogy a pörgős thrillerekhez szokott olvasóközönség lehet, hogy ezt nem fogja díjazni. A terapeuta nagy hangsúly fektet a lélektani szálra, sőt, mondhatni, hogy ez a lényege a könyvnek, nem is maga a bűntény. Türelmesnek kell lennünk, amíg végre beindul a cselekmény, de onnantól kezdve nagyon izgalmassá válik a könyv, és amolyan kárpótlásként, a végén két meglepő csavarral zár.

Debütáló regénynek elég korrekt könyv volt A terapeuta, az egyértelműen látszik, hogy Helene Floodnak vannak jó ötletei és a kivitelezés sem rossz, de akad még csiszolnivaló.
https://szofisztikaltmacska.hu/helene-flood-a-terapeuta/

S_Évi>!
Helene Flood: A terapeuta

Kicsit vontatott, nyomasztó, az első 200 oldal unalmas. Nem rágtam le a körmöm olvasás közben…. Körülbelül a könyv felére összeállt a teóriám, ami a végére beigazolódott. Az utolsó részek voltak kissé izgalmasak, de az is csak azért, hogy megbizonyosodjak az igazamról…

M_Alexandra>!
Helene Flood: A terapeuta

Nem volt egy rossz könyv, csak számomra sok volt a felesleges szöveg. Az a rengeteg leírás, hogy mi, hol helyezkedik el, túl részletes volt, el lett húzva a könyv véleményem szerint. Az egyik részére már elég korán rájöttem, de azért tetszett. A vége mondjuk meglepett.

Ariadne>!
Helene Flood: A terapeuta

Csendes megnyugvással olvastam végig. A könyv utolsó negyede vitte a hátán a történetet. A végkifejlettel kapcsolatban volt tippem, de örülök, hogy végül nem úgy alakult, mert így tudott végül egy apró meglepetést okozni.

Azoknak ajánlom, akik szeretnek elveszni a könyv lélektani útvesztőiben, s nem vágynak egetverő izgalomra és akcióra.

Bejegyzés:
http://ariadneolvasmanyai.blogspot.com/2020/12/helene-f…

girardella>!
Helene Flood: A terapeuta

Az értékelések átlagát látva nem sok jóra számítottam ettől a könyvtől, és nagyon kellemesen csalódtam, kimondottan tetszett! Gyorsan lehet olvasni, tele van borzonganivalóval, nincs benne semmi visszataszító, éppen ez kell nekem! Fura, hogy ezen pont nincs rajta a krimi címke, pedig teljességgel az, nem csupán thriller.
A továbbiak szigorúan spoileresek: spoiler

Anita_Prossek>!
Helene Flood: A terapeuta

Folyamatosan csak arra vártam, hogy történjen valami. Kicsit sem izgalmas … abszolút nem kötötte a figyelmem… félbehagytam


Népszerű idézetek

robinson P>!

Az embernek tudnia kell megkülönböztetni a lényeges dolgokat minden egyébtől.

1 hozzászólás
robinson P>!

Félhosszú szőke haj, viszonylag fiatal, átlagos magasság, átlagos alkat. Íme, egy leírás, amely a harminc év alatti norvég nők nagy részére ráillik.

1 hozzászólás
S_Évi>!

A nagy szavakat a jelentős alkalmakra tartogatjuk, valódi szenvedéllyel suttogjuk egymásnak, amikor olyan igaznak érezzük, hogy majd szétveti a mellkasunkat.

42. oldal

robinson P>!

Aztán meghallom a lépéseket. A fejem fölül érkezik. Tiszta, egyértelműen kivehető lépések, ütemes dobogás. Valaki van a padláson.

FuszFanni>!

Nem szabad hagyni, hogy eluralkodjon rajtunk a félelem.

270. oldal

thomasmclron>!

De a félelemben nem lehet megbízni. Becsapja az érzéseidet, felcsavarja az érvelés hőfokát. Lélegezz!

FuszFanni>!

Sötét volt odakint, amikor elment.

(első mondat)

FuszFanni>!

A képesség, hogy észrevesszük a kávégyűrűt a csésze alatt, a vízcseppeket a mosogatókagyló mellett, a kenyérpirító körül szétszóródott morzsákat, talán biológiai különbség a férfiak és a nők között.

9. oldal

FuszFanni>!

– Azt hiszem, egyet kell értenünk abban, hogy nem értünk egyet – mondja.

27. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jo Nesbø: Police
Ingar Johnsrud: Kalüpszó
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát
Heine Bakkeid: Holnap hiányozni fogsz
Samuel Bjørk: Őzike
Jo Nesbø: Macbeth
Sigríður Hagalín Björnsdóttir: A sziget
Alex Dahl: Fiú a küszöbön
Lars Kepler: A bosszúálló
Søren Sveistrup: A gesztenyeember