A ​négy nővér 14 csillagozás

A Romanov nagyhercegnők elveszett életei
Helen Rappaport: A négy nővér

1918. ​július 17.
Négy fiatal nő lesétál annak a jekatyerinburgi háznak a pincéjébe, amely egy ideje már az otthonuk és börtönük. Közülük a legidősebbik huszonhárom, a legfiatalabb mindössze tizenhét éves. Szüleikkel és öccsükkel együtt valamennyiüket brutális módon meggyilkolják. Bűnük csak annyi, hogy minden oroszok cárjának és cárnőjének a lányai.

Helen Rappaport, a jeles életrajzíró az eddigi leghitelesebb beszámolót tárja elénk e könyvében Olga, Tatyjana, Marija és Anasztaszija nagyhercegnőkről. A lányok saját leveleiből és naplóiból merített, eleven képet fest életükről a Romanov-dinasztia végnapjaiban. Úgyszólván ez az első alkalom, hogy végigkövethetjük életútjukat a roppant kiváltságos, mégis erősen zárt világban, a jórészt egyszerűen eltöltött gyermekévektől kezdve a fiatal nővé érlelődésig, miközben megismerkedünk első romantikus szerelmeikkel, reményeikkel és álmaikkal, legvégül a forradalom és rettenetes következményei okozta traumával.
Ez a… (tovább)

Eredeti mű: Helen Rappaport: The Romanov Sisters

>!
Európa, Budapest, 2017
600 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058168 · Fordította: Kovács Lajos

Kedvencelte 1

Most olvassa 10

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
langimari
Helen Rappaport: A négy nővér

Helen Rappaport: A négy nővér A Romanov nagyhercegnők elveszett életei

Nem tudok öt csillagot adni, mert bár a szerző összegyűjtötte az életrajzi adatokat és dokumentumokat, igazából semmit nem ad azokhoz, vagy amit mégis az nekem nagyon ellentmondásos. Szinte egyfolytában bírálja a cári családot a visszavonultságukért, a megközelíthetetlenségükért, ugyanakkor szintén egyfolytában arról ír, hogy nyilvánosan szerepelnek mindenféle alkalmakon, megjelennek jótékonysági vásárokon, katonai parádékon, a cár színházba viszi a lányait, unokatestvérekkel, rokonokkal és más gyerekekkel készült képeik vannak számolatlan mennyiségben. Jótékonykodnak, beteget ápolnak egyfolytában. Nos, akkor elszigetelődtek vagy sem? Amit egyébként örömmel tapasztaltam, hogy már digitálisan is hozzáférhetőek az orosz állami archívumban az eredeti dokumentumok (ezek részleteit használja a szerző is), valamint iszonyú mennyiségű fotóanyagot is találhatunk az orosz internetes oldalakon. Bevallom én a könyv olvasása közben és majd azután is napokig lógtam ezeken, élmény volt a cár naplóját az eredeti kézírással olvasni, legalább képek segítségével felkeresni a helyszíneket és persze a kivégzőosztag névsora is több, mint elgondolkodtató. A könyv maga kiindulópontnak nagyon jó mindazoknak, akik részletesebben is meg szeretnének ismerkedni egy uralkodói család gyermekeinek irigylésre egyáltalán nem méltó, fájdalmasan rövid életútjával, és ezeknek az életutaknak méltatlan, gonosz, bestiálisan kegyetlen lezárásával. S bár a könyv erről már nem beszél, ha nem baj, itt mondom el, hogy mára a Romanov családot újratemették, és előbb az orosz emigráns, majd a honi orosz ortodox egyház is mindnyájukat szentté avatta. A kivégzés helyén templomot építettek, és ahol egykori gyilkosaik elföldelték őket, ma egy kettős kereszt, kicsit távolabb pedig egy márványtábla áll Amos próféta sokatmondó szavaival (Amos 2,1)

1 hozzászólás
>!
SzVera
Helen Rappaport: A négy nővér

Helen Rappaport: A négy nővér A Romanov nagyhercegnők elveszett életei

Jó pár könyvet olvastam már a Romanovokról, de ezek inkább a halálukat megelőző napokat, illetve az azt követőket dolgozták fel.
Ez a könyv azonban bemutatja a családot, a szülők „egymásra találását”, a gyerekek születését, az életüket, mindenapjaikat. Számomra hiánypótló mű. Nem mondom, hogy könnyű nyári olvasmány, de megérte elolvasni.
Helen Rappaport előtt megemelem a kalapom, nem kis háttérmunka előzte meg a könyv megszületését. Rengeteg levél, feljegyzés, naplórészlet, fotó (lehetett volna több is) egészítette ki az elbeszélést, mellyel még közelebb érezhette magát az ember a cári család életéhez. Érzékelhetők voltak a hibák, a tévedések, mint minden embernél, mely előrevetette a végkifejletet.
Köszönöm az élmény! És egyúttal kíváncsi vagyok az írónő másik könyvére is (A Romanovok utolsó napjai), remélem hasonló ehhez a kötethez.


Hasonló könyvek címkék alapján

Colin Falconer: Anasztázia
Sharon Stewart: Anasztázia
Lucien Murat hercegné: Nagy Katalin cárnő szerelmi élete
Edvard Radzinszkij: Az utolsó cár
Elisabeth Heresch: II. Miklós
Charlotte Zeepvat: Ablak egy elveszett világra
Vigh Kálmán – Menyhárt Lajos: Oroszország az utolsó Romanov, II. Miklós cár alatt / A „sztálinizmus”, mint történelmi jelenség
Robert K. Massie: A Romanovok
Jan Stradling: A történelem rettegett asszonyai
Niederhauser Emil – Szvák Gyula: A Romanovok