Szakadékból ​a fényre 2 csillagozás

Az akarat győzelme
Helen Keller: Szakadékból a fényre

Helen Keller önéletírása egy süketnéma és vak leány diadalmas szellemi és lelki fejlődésének útja. Tanítója, Anne Sullivan irányításával, akaraterejének emberfeletti mozgósításával Helen értelmiségi pályát és értelmes életet alakított ki magának.
A megrendítő és egyben csodálatot kiváltó hosszú életpálya végén Helen le tudta írni: „Köszönöm Istennek fogyatékosságomat, mert általa találtam meg magamat, munkámat és Istenemet.”

Csöndes sötét világom címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1903

>!
Kairosz, Budapest, 2008
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636621063 · Fordította: Sántha Máté

Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Helen Keller


Kedvencelte 2

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mircsi>!
Helen Keller: Szakadékból a fényre

Egészen más volt, mint amire számítottam, de hadd ne kelljen csillagoznom…
Helen Keller és Anne Sullivan története valami hihetetlen, és azt bizonyítja számomra, hogy nem számít mekkora hátrányból indulsz az életben, ha igazán küzdessz, és egy szerető, építő, bátorító környezetben vagy, akkor mindenre van megoldás.
El sem tudom képzelni, milyen borzasztó lehet süketnek ÉS vaknak lenni egyszerre. Egyenként is borzaszó, de a kettő elképesztő, hogy mennyire el tud vágni a külvilágtól. Nem csodálom, hogy a kis Helennek dührohamai voltak, amikor egyszerűen nem tudott kommunikálni, kapcsolatot teremteni a környezetével.
Aztán jött Anne Sullivan, ez az Isten áldása nő, aki gyakorlatilag arra áldozta az életét – mert gyakorlatilag ez történt –, hogy Helen egy egészséges emberhez méltó életet éljen: kommunikálhasson, megtanulhasson beszélni, egyetemre járhasson. Nekünk ép embereknek az annyira alapvetőnek tűnik, és természetesnek vesszük, pedig mekkora áldás, hogy látunk, hallunk!!
Az elején kicsit érthetetlen volt a bevezetőben, hogy hogy olvasnak Helennek, amikor nem hall, többször utána kellett néznem, hogy akkor most rosszul tudom-e, hogy nem hallott, aztán a napló mindent megmagyarázott.
A könyv olvasása után annyira hálával van telve a szívem, hogy épek az érzékeim… És azért is, hogy vannak olyan emberek, mint Anne Sullivan. Aki bár valóban megélhetési célból vállalta a munkát, de egész életét Helenre áldozta. Nemcsak tanítani akarta, hanem szeretni is. Az a kreatív, és szeretetteljes tanítás, ahogy Anne foglalkozott Helennel, példa értékű, és csodálatos, hogy vannak emberek, akik arra fordítják az életüket, hogy nálunk kevésbé szerencsés emberek életminőségét így javítsák.

Arabmókus>!
Helen Keller: Szakadékból a fényre

Bámulatos, hogy micsoda akaraterő, hit, tudásvágy lakozott Helen Kellerben, aki siket és vakként elsőként kapott főiskolai diplomát. Nagyon bátorító volt olvasni az életrajzát, igazán becsülöm őt a kitartásáért és hogy – fogyatékossága ellenére is – mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy az élet szép! Döbbenetes, hogy ezt egy sérült ember állítja őszintén!
Ezt az önéletrajzot főiskolás korában írta, s olyannyira természetes módon ecseteli a életének temérdek történését és aktivitását, hogy állandóan emlékeztetnem kellett magamat arra, hogy ezt egy siket-vak lány „írja”! :) Hihetetlen!
Tudván azt, hogy életében mennyire szívén viselte a fogyatékosok, főként a vakok sorsát, szívesen olvastam volna életének későbbi történéseiről, de hát a könyv a főiskoláig bezárólag íródott. Ezt el kell fogadni! :)
A könyvben közölt levelezések – melyek tanárától származnak-, nagyban hozzásegítenek minket egy siket és vak gyermek nevelésének és tanításának megértéséhez és csodálatos teljesítményének felfogásához! Anne Sullivan tanári teljesítménye egyedülálló és forradalmi volt abban az időben, amikor ez a fajta nevelés még gyerekcipőben járt.


Népszerű idézetek

Sli P>!

Mikor megkérdezték, miért szereti annyira a könyveket, egyszer így felelt: „Mert annyi minden érdekeset elmondanak olyan dolgokról, amelyeket nem láthatok, és sohasem fáradtak vagy türelmetlenek, mint az emberek. Újra meg újra elmondják nekem, amit tudni akarok.”

267. oldal, Miss Sullivan 1891-es beszámolója (Kairosz, 2008) · Anne Sullivan

Kapcsolódó szócikkek: Helen Keller · könyv
Sli P>!

Jusson eszetekbe: egyetlen erőfeszítés sem megy kárba, amit azért teszünk, hogy elérjünk valami nagyon szépet. Valamikor, valahol, valahogyan meg fogjuk találni, amit keresünk.

281. oldal, Helen Keller felszólalása a süketek beszédtanítását pártoló társaság ülésén - Mt. Airy, Philadelphia, 1896. július 8. (Kairosz, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: erőfeszítés
Sli P>!

Egy nap, amikor eljöttünk a könyvtárból, észrevettem, hogy komolyabb a szokottnál, és megkérdeztem az okát. „Arra gondolok, mennyivel bölcsebbek vagyunk mindig, mikor eljövünk innen, mint mikor idejövünk” – volt a felelet.

267. oldal, Miss Sullivan 1891-es beszámolója (Kairosz, 2008) · Anne Sullivan

Kapcsolódó szócikkek: bölcs · Helen Keller · könyvtár
Sli P>!

A tegnapi kalamajkák mára sajátságosan egyszerűek, és a mai nehézségek holnapra szórakozássá válnak.

232. oldal, Anne Mansfield Sullivan levelei - 1887. október 25. (Kairosz, 2008) · Anne Sullivan

Kapcsolódó szócikkek: holnap · tegnap
Sli P>!

Megmagyaráztam neki, hogy a lélek is láthatatlan, más szóval nincs látható formája. „De ha leírom, amit a lelkem gondol – mondta –, akkor látható lesz, és a szavak lesznek a teste.”

276. oldal, Miss Sullivan 1891-es beszámolója (Kairosz, 2008) · Anne Sullivan

Kapcsolódó szócikkek: Helen Keller · írás · lélek · szó
Sli P>!

A minap, mikor este lefeküdtem, Helent mélyen alva találtam, a karjában szorongatva egy nagy könyvet. Nyilvánvalóan olvasás közben aludt el. Mikor reggel megkérdeztem, azt mondta: „Könyv – sírni”, kiegészítve rázkódással és a félelem más jeleivel. Megtanítottam a „fél” szóra, mire azt mondta: „Helen nem fél. Könyv fél. Könyv akar aludni lánnyal.”

213. oldal, Anne Mansfield Sullivan levelei - 1887. június 2. (Kairosz, 2008) · Anne Sullivan

Kapcsolódó szócikkek: félelem · Helen Keller · könyv
Sli P>!

Mikor nemrég azt mondták neki, hogy a magyarok született zenészek, meglepetten kérdezte: „Énekelnek, mikor megszülettek?” Mikor barátnője hozzátette, hogy egyes tanulóknak a fejében, akikkel Budapesten találkozott több mint száz dallam volt, nevetve mondta: „Úgy gondolom, nagyon zajos lehet a fejük.”

277. oldal, Miss Sullivan 1891-es beszámolója (Kairosz, 2008) · Anne Sullivan

Kapcsolódó szócikkek: Budapest · dallam · Helen Keller · magyarok, magyarság · zenész
Sli P>!

Nagy költészet, akár görög, akár angol nyelvű, nem szorul más tolmácsra, mint együttérző szívre. Bár megtanulná ezt az egyszerű igazságot a tömérdek ember, aki a költők nagy műveit elemzéseivel, nagyképűségével és fáradságos magyarázataival megutáltatja!

141. oldal, Helen Keller: Életem története - XXI. fejezet (Kairosz, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: költészet
Sli P>!

Az Iliász legszebb helyeinek olvasása közben lelkem fölébe emelkedik életem szűk, görcsbe fogó körülményeinek. Fizikai korlátaim feledésbe mennek; ott fönn van az én világom, a messze, tágas határtalan ég az enyém!

141. oldal, Helen Keller: Életem története - XXI. fejezet (Kairosz, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
Sli P>!

Vergilius szófestése néha csodálatos. Csakhogy istenei és emberei úgy mozognak a szenvedély, viszály, szánalom és szeretet jeleneteiben, mint Erzsébet-korabeli álarcot hordó kecses figurák, míg az Iliászban hármat szökellnek, és énekelni kezdenek. Vergilius derűs és szeretetre méltó, mint egy márvány Apolló a holdvilágon; Homérosz gyönyörű, élénk ifjú teljes napfényben, szélkócolta hajjal.

142. oldal, Helen Keller: Életem története - XXI. fejezet (Kairosz, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Homérosz · Publius Vergilius Maro

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Sheila Hocken: Emma meg én
Jeannette Walls: Az üvegvár
Jeannette Walls: Az üvegpalota
Stacey O'Brien: Wesley, kedvesem
Michelle Obama: Így lettem
Elizabeth Wurtzel: Prozac-ország
Laura Ingalls Wilder: Azok a boldog, arany évek
Catherine Anderson: Út a boldogsághoz
Frank McCourt: De!
Margaret Landon: Anna és a sziámi király