Bolondulásig (Bridget Jones naplója 3.) 207 csillagozás

Helen Fielding: Bridget Jones naplója 3. – Bolondulásig

Jó ​ötlet-e letagadni a korunkat netes párkeresésnél?
Mihez kezdesz, ha a barátnőd hatvanadik születésnapja egybeesik a barátod harmincadik születésnapjával?
Szégyelljük-e magunkat, ha főnöztetünk, amikor az egyik gyerekünk tetves?
Tényleg twittel a Dalai Láma, vagy azt az egyik titkára csinálja helyette?
Lefeküdni valakivel két randi és hatheti sms-ezés után ugyanaz, mint férjhez menni két találkozás és hat hónapi levelezés után Jane Austen korában?
Efféle dilemmákon emésztődve csetlik-botlik Bridget Jones a szinglianyaság buktatói között…

És közben újra felfedezi a nőiségét – abban az életszakaszban, amelyet egyesek képesek az otromba és ósdi „középkorúság” szóval meghatározni.
Igen, bridzselők, Bridget visszajött – és bármilyen meglepő, közben felnőtt lett, legalábbis egy kicsit. Most ötvenegy éves, de a körülmények szerencsétlen alakulása folytán megint egyedül van, és két kisgyerekről is gondoskodnia kell, valamint mellettük is időt… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Európa, Budapest, 2016
532 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634055716 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Európa, Budapest, 2014
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630796958 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Európa, Budapest, 2014
448 oldal · ISBN: 9789630797627 · Fordította: Sóvágó Katalin

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Bridget Jones


Kedvencelte 10

Most olvassa 23

Várólistára tette 82

Kívánságlistára tette 79

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Uzsonna>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 3. – Bolondulásig

Elolvasott könyv 1 db, elvesztett kedvenc férfi főszereplő 1 db, újabb szimpatikus férfi szereplők 2 db, tanulság több is, humor számtalan, csalódás Bridget Jones miatt: 2 db (gyermeknevelési dekoncentráltság, sms-ezés fontos tárgyaláson), könyv miatt leadott kilók 0, könyv közben elfogyasztott csokik száma 2 (ajjaj!), szórakozás 448 oldal

Nikolett0907 P>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 3. – Bolondulásig

Nyilván ez a sorozat is az a tipikus fajta, amiben az első rész fergeteges, magával ragadó, mindent beleadó. A másodiknál már kopik a varázs, de még érted a lényeget, de már nem éri el a lelkedet. És jön a következő, eme esetben az aktuális olvasmány, és érzem, hogy untat, erőltetett, fárasztó és kiégett.

Talán megérettem elgondolkodni, hogy kinőttem az efféle „tinglitangli” témákból. Bár ezt néhol megcáfolja egy – egy kötet, és felvillanyoz, igen még van helye a lelkemben, de aztán lelombozódóm, hogy nem feltétlen.
Inkább úgy fogalmaznám meg ezt a kuszaságot, hogy vannak írók akik a sz*rt is eltudják adni, és még én is nevetve rányomom az öt csillagot és vannak azok, akik írhatnak bármit, az eredmény nem lesz fényes.
Téma választás sablonos, kifejtés sablonos, helyenként unalmas…és ha nagyon gonosz vagyok azt kell írjam, olyan érzés, mint mikor meglátsz egy ducibb hölgyet feneket alig takaró szoknyában, és topban. ( Mielőtt nekem esik bárki, én sem vagyok a vékonyka leányzók körébe tartozó).
Tehát elolvastam, de minek????

8 hozzászólás
cippo I>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 3. – Bolondulásig

Ez a harmadik rész nekem pont olyan, mint egy ráncos öreg nő, köldökig érő dekoltázsban, mégis úgy pörgetett fel, mint valami ostoba számítógépes játék: egyfelől rémesen szerettem volna már szabadulni tőle, ugyanakkor képtelen voltam letenni. Az események kapkodó lendülete, roppant dinamikája néha direkt megfeszített, csak úgy zizegett bennem a türelmetlen mohóság, hogy a végére járjak. Állatira haragudtam érte.

Ezt nem én mondom először, hanem valami számontartásra érdemes ember (akiről természetesen elfelejtettem, hogy kicsoda, eh), de azelőtt sose tudtam úgy elaludni, hogy ne olvassak, mostanában viszont sose tudok úgy olvasni, hogy ne aludjak el. Na ez nem hagyott. Ez egészen az utolsó betűig hajtott.

Különben pont a végefelé találtam néhány csodálatosan őszinte, manírmentes momentumot – azoknak nagyon örültem, mi több, meg is könnyeztem, de meglehet, csak azért, mert kínosan ismerős volt.

Lássák, én nem mondom, hogy hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának, de végeredményben mégiscsak azt gondolom, hogy egy ráncos öreg nő ne viseljen köldökig érő dekoltázst, mert nevetséges.

(Mellesleg azon tűnődöm, vajon olvasás útján el lehet kapni a fejtetűt?)

Csoszi>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 3. – Bolondulásig

Nekem ez a kötet tetszett a legjobban, bár jó lett volt egy olyan napló, amelyből a Markkal töltött boldog időket is megismerhetjük, és csak utána következik ez. Bridget a 21. században csetlik-botlik, forgatókönyvet ír, twitterezik, és két kisgyermekével próbál boldogulni. Továbbra is nagy előszeretettel forgatja az önsegítő könyveket. Az eltelt 15 évben kapott egy-két pofont az élettől. Kifejezetten fájt, amikor Markról spoiler olvastam. Barátai tanácsára ismét randizni kezd. Hogy az ifjú Roxster vagy Mr Wallaker lesz-e, aki mellett Bridget révbe ér, kiderül a könyvből. Szívesen olvasnám még BJ történetét.

virezma P>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 3. – Bolondulásig

Atyaég! Lerombolta az első könyv szellemességét, Bridget szeretnivaló, emberi karakterét. És Mark Darcy – vérzik a szívem érte. Ez az új Bridget nagyzoló, ostoba, sekélyes, cselekmény nulla – az is szánalmas és hiteltelen. A fordítót meg jól megcsapdosnám.

2 hozzászólás
BoneB P>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 3. – Bolondulásig

Nincs spoiler, úgy is mindenki tudja, hogy mi történt, ha mégsem, akkor az első 50 oldalnál már kiderül. :D

Hol is kezdjem?
A vége már egész jól sikerült, itt már Bridget normálisabban viselkedett, felelősségteljesebb lett, de még mindig bolond és mindenhonnan elkésik, összemaszatolják a gyerekek, beégeti saját magát stb.
De az eleje és a könyv közepe förtelmes, annyira eltúloznak mindent, hogy egy alkoholista, a gyerekeire abszolút nem figyelő, szexmániás, öreg nő jön le az egészből, aki olyan idióta, hogy még a tévét se tudja kezelni, se főzni, se gyereket nevelni se semmit sem tud. A barátai is mind lükék, azt hinné az ember, hogy 50 évesen vagy mennyi már értelmesebb az ember lánya.
Egyedül Daniel hozta a formáját, de ő nagyon. :D

clarisssa P>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 3. – Bolondulásig

Drága Bridget!
Nem gondoltam volna, de megérkeztem én is arra a pontra, amikor elmondhatom: szeretlek úgy, ahogy vagy! Nem vagy tökéletes, de már évek óta tudok veled nevetni és pityeregni, átérezni szívfájdalmadat és, pironkodva vallom be, de rögeszméléseidet és hajtépéseidet is. Ugyanaz a Bridget maradtál, csupa csetlés-botlás az életed, állandóan halogatsz és fogyókúrázol, randi-kommandót tartasz a barátaiddal, chardonnay-t nyakaltok és megvetitek a pöffeszkedő, öntelt hólyagokat, de egymásért bármikor tűzbe mennétek. Vannak, akik az évek során sajnos eltávoztak életedből, de lettek új barátaid és lett két „babád”, akik miatt még így, a legnagyobb fájdalomban és sötét örvény mélyén gubbasztva is kitartottál. Minden csacskaságod ellenére elértél a csúcsra, hatalmas teljesítményt hajtottál végre és visszavonhatatlanul a szívemhez nőttél.
Nem volt tökéletes a könyv (a magyar fordítás például még távoli rokonságban sincs a tökéletességgel…), de számomra a négy kötet közül ez a legjobb. Köszönöm a mosolyokat és a könnyeket, a szokásos görbe tükröt és a reményt, hogy a legnagyobb káosz és katasztrófa közepéből is mindig van kiút.

>!
Európa, Budapest, 2016
532 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634055716 · Fordította: Sóvágó Katalin
Esmeralda P>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 3. – Bolondulásig

Először úgy, de úgy bosszantott ez a könyv, mert hát nehogy már két hónap alatt könnyedén le lehessen dobni húsz kilót, és ne járassunk már egy ötvenes anyát fekete selyemtunikában és tűsarkú csizmában, de aztán szíven ütött ez az egész, mert eszembe jutott, milyen ügyetlen, kétségbeesett és esendő az ember, amikor fél, amikor ennyire fél:

„Rájöttem, hogy nemcsak szomorú vagyok, de félek is: félek, hogy hazafelé eltévedek vezetés közben a sötétben, félek a rám váró évektől, amikor egyedül kell végigcsinálnom mindent: koncerteket, karácsonyokat, kamaszkort, problémákat…”

És ezután már azt sem bántam, hogy egy Daniel Craig féle James Bondja lett, aki fél kézzel tart egy BMW- a feje fölött, míg megment három gyereket. Mert ilyen férfiak vannak, tessenek hinni nekem.

2 hozzászólás
SzAngelika>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 3. – Bolondulásig

A regény tanulsága: Bármennyire is fantasztikus a szex egy fiatalabb férfival, nem helyettesíthet egy érzelmileg kifizetődő kapcsolatot olyan valakivel, aki korban közelebb áll hozzánk.

Bővebben: http://angelikablogja.blogspot.hu/2014/04/helen-fieldin…

latinta P>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 3. – Bolondulásig

Hiányérzetem volt. off
Aztán csak néztem, hogyan sikerül Bridgetnek megbirkóznia a legegyszerűbb(???) hétköznapi helyzetekkel is.
Fura kapcsolatokat élem át vele…
Mindenesetre nagyon örültem a történet alakulásának, befejezésének.
Valahogy mégiscsak jó az, ha valamiféle megnyugtató harmónia van az ember életében. :)


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

Néha elnézem az óriásplakátokon a gyönyörű modelleket, és alattuk az igazi embereket, és arra gondolok, hogy ez kicsit olyan, mintha egy bolygón lennénk, ahol az összes őslakos alacsony, zöld és kövér. Kivéve egy elenyésző kisebbséget, amely magas, sovány és sárga. És az összes reklámon a magas, sárgák szerepelnek, dukkózva, hogy még sárgábbak és magasabbak legyenek. Úgyhogy az összes kicsi zöld űrlény azzal tölti minden idejét, hogy búslakodik, amiért nem magas, sovány és sárga.

92. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bridget Jones
Csoszi>!

Miért kell a mai tévék bekapcsolásához három távirányító és kilencven gomb?

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: televízió
cassiesdream>!

Férfiak és nők minden korban többet akarnak egymástól, mint amennyit a másik adni hajlandó.

178. oldal

Rita_Sándor>!

Ahogy Oscar Wilde mondja, a harmincöt a tökéletes életkor egy nőnek, olyannyira, hogy számos nő élete végéig ragaszkodik hozzá.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Oscar Wilde
latinta P>!

Csak anyának lenne szabad lennem, hogy amikor a gyerekek hazajönnek, mindennap rotyogjon a sparhelten a ragu, és lekváros faggyúpuding legyen vacsorára. Felolvasnék nekik a Fecskék és Fruskák-ból, ágyba dugnám őket, és utána…

Csoszi>!

21.15. Gyerekek alszanak, ház csendes és sötét. Ó, istenem. OLYAN EGYEDÜL VAGYOK! Londonban mindenki más harsányan hahotázik az éttermekben a barátaival, utána pedig szexel.

52. oldal

Csoszi>!

A Twitter egy irdatlan népszerűségi verseny, amelyben arra vagyok ítélve, hogy a legrosszabb legyek.

67. oldal

Ninácska P>!

– A világ kíméletlen. A siker barométere a későbbi életben nem az örökös győzelem, hanem az, hogy dolgozzák fel a vereséget. Hogy fel tudnak-e állni, ha elestek, meg tudják-e őrizni az optimizmusukat és a tartásukat. Ez többet árul el a várható sikerekről, mint az, hogy ki hányadik harmadikban.

408. oldal


A sorozat következő kötete

Bridget Jones naplója sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől
Beth O'Leary: Az ágybérlő
Suzy K. Quinn: Egy rossz anya naplója
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Gill Sims: Hát persze, hogy iszom!!!
Susan Elizabeth Phillips: Apafogó
Sophie Kinsella: Csörögj rám!
Sophie Kinsella: Tripla koktél
Graeme Simsion: A Rosie projekt
Jenny Han: Örökkön örökké: Lara Jean