Mindjárt ​megőrülök! (Bridget Jones naplója 2.) 499 csillagozás

Helen Fielding: Bridget Jones naplója 2. – Mindjárt megőrülök! Helen Fielding: Bridget Jones naplója 2. – Mindjárt megőrülök! Helen Fielding: Bridget Jones naplója 2. – Mindjárt megőrülök!

A Napló ott ért véget, hogy Bridget megkapja álmai férfiját, Mark Darcyt. Bridget Jones naplójának második kötete ott kezdõdik, hogy baj van: Darcy, aki idõnként Bridget lakásán tölti a napot és/vagy az éjszakát, nem hajlandó mosogatni! Azonkívül – vélekednek a barátnõk – bizonyára homokos is, mert egyre többet lebzsel a zsiráflábú, feneke-nincs, egyszóval férfias Rebecca körül… Persze vannak más bajok is: Bridget anyjának legújabb dilije például, hogy Kenyába rohangál szafárit látni és maszájokat fogdosni – egy ifjú kikujut magával is cipel Londonba, hogy véres kardként körbehordozza. Bridget mindezt egy thaiföldi búfelejtõvel próbálja túlélni, ám olyan valódi és álkalandokba bonyolódik, hogy akár élete végéig egy thai dutyiban senyvedhetne, ha ismét meg nem jelenne a színen Mark Darcy.

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Európa, Budapest, 2013
456 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796897 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Európa, Budapest, 2004
452 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630777010 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Hangoskönyv, 2004
ISBN: 9638663022 · Felolvasta: Udvaros Dorottya

6 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Mark Darcy · Bridget Jones · Shazzer


Kedvencelte 24

Most olvassa 14

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 67

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 2. – Mindjárt megőrülök!

„Emlékszem, amikor feljöttem Londonba, én is addig mosolyogtam mindenkire, amíg egy ember a metró mozgólépcsőjén rá nem maszturbált a kabátom hátuljára.”

Nos megint beleütköztem egy csillagozási és értékelési dilemmába.
Ugyanis ha úgy értékelem, hogy filmként már láttam és ott mennyire tetszett akkor pozitív, ha viszont csak a könyvet nézem (és mert itt ez a lényeg) akkor negatívan tudok csak róla írni.
Nem tetszett, nem volt rossz sem, de az első kötet nyomába se ér.
Annyi nyávogás volt benne, hogy már a hideg rázott és ez csak az egyik oka, a másik, hogy sokszor untam.
Nincs mit tenni, szerintem meg sem közelíti az első kötet színvonalát.
Sajnálom, mert nagyon akartam szeretni.
Egy olvasásnak tudom be.

>!
gabiica P
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 2. – Mindjárt megőrülök!

Kevésbé tetszett, mint az első rész. Itt sokkal többnek éreztem a siránkozós jelenetet, holott épp az elsőnél kellett volna éreznem. De itt ez most sok volt.
Az tény, hogy jókat nevettem, de Bridget most már idegesített is egy kicsit. Fura, pedig a filmet nagyon szerettem.
A kedvenc jelenetem mindenképp a Colin Firth interjú volt :D Bennem is felmerült a kérdés, hogy ez hogyan lett volna kivitelezhető a filmben, de hát ezt már soha nem tudjuk meg.
A végét kicsit gyors lezárásnak éreztem. Bár sejtettem, hogy nem kapok többet, mint a filmben, de mégis mást vártam. Kíváncsi vagyok a folytatásra.

>!
Janina13
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 2. – Mindjárt megőrülök!

Húúúúúúúúúúúúúúú, hát ez már merőben más volt, mint az első rész, persze a stílusa miatt ez is tetszett….hát Bridget Jones, az Bridget Jones, na!
Colin Firth interjú xD Azért megnéztem volna, hogy ezt hogyan ültetik át filmbe xD Jóóóójóóóó, itt már kiütköztek Mark hibái, de én kitartok! A végletekig, álompasi, kell :DD
A könyv teljesen más alapkonfliktusból táplálkozott, ezért is haladtam vele lassabban…és őszintén bevallom a harmadik résztől jelenleg rettegek is….pedig ez sem volt rossz, de kifogyott az első rész lendülete….úgy értem a számomra

2 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 2. – Mindjárt megőrülök!

Imádjuk együtt Mark Darcyt!
Szintén hangoskönyv.

Most voltam bajban, hiszen el-elbambultam, amikor lényeges különbséget vettem észre a korábban látott film verzióhoz képest a könyvben! Körkörösen megállítgattam, emésztgettem, újrahallgattam, ami munka közben nem nyerő! Mindazonáltal a könyv ezerszer jobb sztorijú, mint a film. A barátok / családtagok egymásba bonyolódása és szétválása követhetetlen volt a könyvben számomra, de nem tette élvezhetetlenné az élményt.

Mi az, ami miatt a könyv a jobb? A Bridget & Darcy jelenetek ezerszer jobbak és viccesebbek, főleg a vége felé.

Mi az, ami miatt a film a jobb? Őszintén? Daniel és Mark verekedős jelenetei, főleg a szökőkutas, amit a könyv befejezése után megnéztem (jó) párszor megint.
(Lábjegyzet – http://goo.gl/CdJkDq vagy http://goo.gl/Rvk8zV – amelyik él még.)

Ennél a könyvnél sokkal élvezhetőbb volt már a felolvasás, Udvaros Dorottya hangszínváltoztatása zseniális volt – tényleg árnyalta a szituációkat. Az egyébként fizikai fájdalmakat okozó XY interjú miatt vendégszereplő Alföldivel a beszélgetés hatalmas volt!

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/09/helen-field…

1 hozzászólás
>!
Csoszi
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 2. – Mindjárt megőrülök!

Ismét csak bajban vagyok. Olvasás közben többször is összehasonlítottam a könyvet és a filmet, és igencsak meglepődtem: jé, a filmből ez is kimaradt, ez meg másképp volt. Jóval kevesebbet kaptunk Danielből, amit őszintén nem is bántam. Mark Darcy egyszerűen tökéletes pasi. Kell!!! A hajamat téptem, amikor Bridge a kapcsolatukat elemezte a barátnőivel, illetve amikor egy félreértés (azaz Rebecca manipulációi) miatt úgymond szakított Markkal, miközben az érzéseik nem változtak, és ugyanúgy vágytak egymásra, mint korábban. A Colin Firth interjún szakadtam a nevetéstől. Annyira béna, annyira Bridget Jones-os. A könyv sokszor vicces volt, de időnként unalmasnak találtam, és előfordult, hogy nem értettem a használt szleng miatt (a jelentéseknek meg lusta voltam utánanézni). A végén annyira, de annyira reménykedtem, hogy Bridget Szingliből Pöffeszkedő Családossá válik. Nagyon kíváncsi vagyok az utolsó részre.

12 hozzászólás
>!
clarisssa P
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 2. – Mindjárt megőrülök!

Ahogy a második film sem volt olyan tuti, mint az első, a könyv sem tudott túl sok újat adni. Sőt, a végén kicsit kiábrándultam Darcy-ból. Nem szép dolog így összetörni egy tinilány eszményképét. :(
– - –
Újraolvasás, 2017.
A fenti szigorú véleményem 11 év alatt egy picit azért már szelídült. Markból ezúttal nem ábrándultam ki, a Colin Firth-interjún hihetetlenül jól szórakoztam ismét, Bridgetet és barátait pedig továbbra is nagyon szeretem. Az első kötetet azonban nem tudja felülmúlni – talán pont azért nem, mert érezhetően azt akarja, ettől pedig túúúl sok lesz. Túl sok a kalamajka, túl sok a félreértés, túl hosszúra nyúlnak egyes részek, míg mások meg pikk-pakk elrendeződnek, amitől valahogy hiteltelenné válik az egész.
Viszont nem tagadom: igaz, hogy túl sok, de mégis kár lenne kihagyni! Bridgetnek minden csacskaságot meg lehet bocsátani, mert az ember lánya túl könnyen magára ismerhet egy-egy vonásában. Fel tud mérgesíteni, de meg is tud hatni – nem beszélve arról a színes, dilis és nagyon szerethető társaságról, ami mindig feltűnik körülötte.

>!
Európa, Budapest, 2004
452 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630777010 · Fordította: Sóvágó Katalin
1 hozzászólás
>!
Sipor
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 2. – Mindjárt megőrülök!

Megéri elolvasni, akkor is, ha a filmet jobban szereted. Én próbálom a könyveket és a BJ-filmeket külön kezelni, így a regények is élvezhetőek.
Habár Bridget néha gyerekesen viselkedik, állandóan halogat és nincs reális testképe, mégis szerethető karakter. Valahol mindannyiunkban van egy kis Bridget… A Colin Firth-interjú hatalmas, azon nagyon jókat nevettem.
Amúgy példaértékű, hogy Bridget és a barátai ennyire összetartanak.

>!
BubbleTea
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 2. – Mindjárt megőrülök!

Helen hozta az első részben megszokott stílust és szintet. Bridget még mindig kelekótya és iszonyatosan naív. Ebben a részben kapcsolata Markkal válságossá válik. Plusz Bridget új kalandba keveredik egy építkezési vállalkozóval és egy drogcsempésszel.
Bridget végig mulatságos és próbál alkalmazkodni a helyzethez. A történet fordulatos volt és vicces. Valamiért mégsem tudtam beleélni magamat, sokszor bosszantott Bridget felelőtlensége. De ezt leszámítva, kelleme olvasmány volt. :)

>!
BoneB P
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 2. – Mindjárt megőrülök!

Értékelésben gondolkodom, csillagozásban gondolkodom… :D
Most, hogy már a második részt olvastam nem ért váratlanul a stílus, így felkészültem, hogy úgyse fog tetszeni a könyv, vagy legalábbis, ahogy tálalva van. Ez nagyjából tényleg így is volt, még mindig azt mondom, hogy a film ezerszer jobban sikerült.
A telefoncsörgések kicsapták nálam a biztosítékot, ha nálam ennyiszer csöngene a telefon, és lemondanám az előfizetésem az már egyszer tuti.
Na, és ez a 'Hol van Németország?', azért Angliától nincs olyan messze, hogy ezt ne tudja valaki, vagy igen?
Hogy valami pozitívat is írjak, Mark tényleg jófej pasi. :P

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
sztimi53 P

BJ: Aha. Mit gondol, Mr. Darcy le akart volna feküdni Elizabeth Bennett-tel az esküvő előtt?
CF: Igen, gondolom, hogy le akart volna.
BJ: Gondolja?
CF: Igen, úgy gondolom, hogy ez teljességgel lehetséges. Igen.
BJ: (elfúlva) Csakugyan?
CF: Igen, azt hiszem, lehetséges.
BJ: Hogy lenne lehetséges?
CF: Nem tudom, Jane Austen egyetértene-e velem, de…
BJ: Nem is tudhatjuk, mert meghalt.
CF: Nem valóban, nem… de úgy vélem, Andrew Davies nagyon fontosnak tartotta, hogy Mr. Darcyt a leghatalmasabb érzékiség feszítse.
BJ: (pihegés)
CF: És, hm…
BJ: Azt gondolom, hogy ez nagyon, de nagyon jól átjött a játékában. Őszintén azt gondolom.
CF: Köszönöm. Andrew egyszer direkt azt írta instrukciónak: „Képzeld azt, hogy Mr. Darcynak erekciója van”
(N. hangos robaj)
BJ: Melyik rész volt az?
CF: Az elején, amikor Elizabeth sétál a vidéken, és beleszalad Darcyba.
BJ: Az a rész, amikor Elizabeth tiszta sár?
CF: És kócos.
BJ: És izzadt?
CF: Pontosan.
BJ: Azt nehezen lehetett eljátszani?
CF: Úgy érti, az erekciót?
BJ: (áhítatos susogással) Igen.
CF: Nos Andrew azt is írta, hogy nem javasolja az erre történő összpontosítást, így ebben a régióban legalább nem volt szükség színjátszásra.
BJ: Mmm.
(Hosszú szünet)
CF: Igen.
(Még szünet.)
BJ: Mmm.
CF: Készen vagyunk?
BJ: Nem. Milyen volt a barátaival, amikor elkezdte Mr. Darcyt játszani?
CF: Sokat viccelődtek rajta: morogták a reggelinél: „Mr. Darcy” és így tovább. Volt egy rövid időszak, amikor komoly erőfeszítéssel kellett titkolniuk, hogy tudják, ki vagyok valójában és…
BJ: Ki elől titkolták?
CF: Nos, mindenki elől, aki arra gyanakodott, hogy talán olyan vagyok, mint Mr. Darcy.
BJ: De maga nem gondolja, hogy olyan, mint Mr. Darcy?
CF: Nem, nem gondolom, hogy olyan vagyok, mint Mr. Darcy.
BJ: Én meg azt gondolom, hogy maga pontosan olyan, mint Mr. Darcy.
CF: Milyen értelemben.
BJ: Ugyanúgy beszél, mint ő.
CF: Ó, valóban?
BJ: Pontosan úgy néz ki, mint ő, és én, ó, ó….
(Elnyújtott dübörgés, majd kézitusa hangjai)

194 - 195. oldal, Európa, 2001.

10 hozzászólás
>!
tasiorsi

Emlékszem, amikor feljöttem Londonba, én is addig mosolyogtam mindenkire, amíg egy ember a metró mozgólépcsőjén rá nem maszturbált a kabátom hátuljára.

10. oldal

5 hozzászólás
>!
sztimi53 P

08.20. Hurrá! Itt az újság!
Most néztem az interjút. Az Independent tökéletesen figyelmen kívül, amit írtam! Belátom, hogy egy cseppet késésben voltam, de ez akkor is tűrhetetlen! Itt van, amit lehoztak:

Áthidalhatatlan technikai nehézségek miatt kénytelenek vagyunk szó szerinti magnós átiratban közölni Bridget Jones interjúját Colin Firthszel.

BJ: Na jó. Akkor kezdem is az interjút.
CF: (enyhén hisztérikus hang) Helyes, helyes.
(Nagyon hosszú szünet)
BJ: Mi a kedvenc színe?
CF: Pardon?
BJ: Mi a kedvenc színe?
CF: Kék.
(H hosszú szünet)
BJ: Mi a kedvenc pudingja?
CF: Créme brulée.
BJ: Ismeri Nick Hornby bemutatásra kerülő filmjét, a Fociláz-at?
CF: Igen, ismerem.
BJ: (szünet, papírzörgés) Hogy g….ó (további papírzörgés) Gondolja, hogy a Fociláz című könyv egy vallásos genrét proliferált?
CF: Parancsol?
BJ: Egy. Vallásos. Genrét. Proliferált.
CF: Egy vallásos genrét proliferált?
BJ: Igen.
CF: Nos, az bizonyos, hogy Nick Hornby stílusát igen sokan utánozzák, és az a véleményem, hogy nagyon vonzó, ehm, zsáner, akár ő, hüm… proliferálta, akár nem.

187-188. oldal (Európa, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: Colin Firth · Nick Hornby
3 hozzászólás
>!
sztimi53 P

BJ: Ismeri a BBC-ben a Büszkeség és balítéletet?
CF: Igen, ismerem.
BJ: Amikor magának fejest kellett ugrania a tóba?
CF: Igen.
BJ: Amikor meg kellett ismételni a felvételt, akkor magának le kellett vetnie a vizes inget, és aztán fel kellett vennie egy szárazat?
CF: Igen, alighanem azt kellett tennem, igen. Scuzi. Ha vinto. E troppo forte. Si grazie.
BJ (egyenetlen légzés) Hány felvételnél kellett fejest ugrania a tóba?
CF: (köhögés) Nos. A víz alatti felvételek az Ealing Studioban készültek, egy tartályban.
BJ: Ó, ne!
CF: Sajnos, igen. A levegőben tartózkodás – rendkívül rövid – ö, pillanatában egy kaszkadőrt látott.
BJ: De úgy nézett ki, mint Mr. Darcy!
CF: Ez azért volt, mert pofaszakállt ragasztottak neki, és felvette az úszódresszére Mr. Darcy jelmezét, amitől olyan lett, mint Elvis a végórákban. Biztosítási okokból egyetlen alkalommal csinálhatta, és utána körülbelül hat héten át kellett felülvizsgálatra járnia horzsolások miatt. A többi vizesing-jelenetben én szerepeltem.
BJ: És az inget folyton újra kellett vizezni?
CF: Igen. Lelocsolták. Lelocsolták, majd…
BJ: Mivel?
CF: Pardon?
BJ: Mivel?
CF: Egy slaggal. Nézze, nem lehetne…?
BJ: Igen, de én most arra akarok kilyukadni, hogy le kellett-e vetnie az inget, és… és fel kellett-e vennie egy másikat?
CF: Igen.

188 - 189 . oldal, Európa, 2001.

5 hozzászólás
>!
sztimi53 P

BJ: Öm. (papírzörgés) Nem gondolja, hogy a Fociláz című film valójában az érzelmi lejmolásról szól?
CF: Érzelmi miről?
BJ: Lejmolásról. Tudja: a férfiak bolond alkoholisták, obligofóbiások, és folyton csak a futball érdekli őket.
CF: Nem, nem gondolom. Szerintem Paul bizonyos értelemben sokkal felszabadultabb és gátlástalanabb az érzelmeiben, mint a barátnője. Azt hiszem valójában és végső soron épp ez a vonzereje annak, amit Nick Hornby kifejezni törekszik: hogy abban az eléggé hétköznapi, szürke világban létezik valami, ami olyan érzelmi tapasztalatokkal kecsegtet, mint…
BJ: Bocsánat.
CF: (sóhaj) Igen?
BJ: Nem találja problémásnak, hogy a barátnője más nyelvet beszél?
CF: A barátnőm nagyon jól beszél angolul.
BJ: De akkor is, nem gondolja, hogy jobban ellenne valakivel, aki angol, és közelebb áll korban magához?
CF: Egész jól elvagyunk egymással.
BJ: Humm. (sötéten) Eddig. Még mindig jobban szereti a színházat?
CF: Hm. Nem osztom azt a nézetet, hogy a színház jelenti az igazi művészetet, és a film nem igazi színjátszás. Ám, ha színpadon szerepelek, azt mindig jobban élvezem igen.
BJ: De nem találja, hogy a színház kissé irreális és kényelmetlen, és órákig kell megülnie egy helyben úgy, hogy nem ehet semmit, nem beszélhet vagy…
CF: Irreális? Kényelmetlen és irreális?
BJ: Igen.
CF: Úgy érti ezt az irreális, hogy…
BJ: Hogy nem reális.
CF: Igen, ez a fajta irrealitás. (halk nyöszörgés) Hm. Szerintem, ha a színház jó, akkor nem így van. Sokkal… Sokkal mesterkéltebb dolog filmet készíteni.
BJ: Igen? De feltételezem, ez nem folyamatos, igaz?
CF: Hát, nem. Nem folyamatos. Nem. Igen. Egy film valóban nem folyamatos. Apró darabokban és részletekben veszik föl. (hangosabb nyögés) Apró darabokban és részletekben.

193 - 194. oldal, Európa, 2001.

>!
BubbleTea

Egy nőnek tudnia kell, miben hisz, különben hogy hihetnének benne?

274. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mark Darcy
>!
Csoszi

Jó dolgok a börtönben:
1. Nem költök pénzt.
2. A combom valóban lelappadt, és legalább három kilót fogyhattam, pedig nem is próbáltam.
3. A hajnak jót tesz, ha nem mossák, amit korábban sohasem próbálhattam ki, mert mosatlanul annyira megőrül a hajam, hogy nem mehettem volna ki az utcára.

334. oldal

>!
esőember

– Mik ezek a könyvek? – Felállt, megnézte. –
Hogyan randevúzzunk fiatal nőkkel: kalauz férfiaknak harmincöt felett. És ha Buddha randevúzott volna? Victor Kyam: Brusztolj érte!
– Ezek az én önsegítő könyveim! – mondtam védelmezőn.
– Mit akarnak a férfiak? Túl a társfüggőségen az elköteleződni képtelen férfival. Elvált férfit is ésszel kell szeretni. Van fogalmad róla, hogy te állítod össze az ismert világegyetem legátfogóbb elméletét a másik nemről? Kezdem úgy érezni magamat, mint egy kísérleti állat.

83. oldal

>!
esőember

Nem telefonált. Ó, a fenébe! Olyan zűrzavart vagyok! Ez az egész párkapcsolati világ nem egyéb, mint szimpla és dupla blöffölések ocsmány hadszíntere, ahol a férfiak és nők lődöznek egymásra a homokzsákok párhuzamos sora mögül. Olyan, mintha lenne egy törvénytár, amelynek engedelmeskedni kell, de senki se tudja mik a törvények, ezért mindenki maga rögtönöz magának. Aztán a végén lapátra teszik az embert, mert nem tartotta be pontosan a törvényeket, de hogy tartsa be, amikor azt se tudja, mit kell betartani?

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: blöff
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Bridget Jones naplója sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

David Nicholls: Egy nap
Jodi Ellen Malpas: A védelmező
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Kerstin Gier: Zafírkék
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
Sue Townsend: Adrian Mole – Cappuccino évek
Daphne du Maurier: Nyugtalan évek
Jodi Ellen Malpas: A tiltott
Joanna Trollope: Sógornők