Bridget ​Jones naplója (Bridget Jones naplója 1.) 1136 csillagozás

Helen Fielding: Bridget Jones naplója Helen Fielding: Bridget Jones naplója Helen Fielding: Bridget Jones naplója Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Fogyókúrázni ​fogok (most már tényleg), hetente háromszor edzõterembe járok, leszokom a dohányzásról, a fényképeket albumba rakom, nem beszélek ki másokat a hátuk mögött, otthon is rendesen felöltözöm, megtanulom beprogramozni a videót, és végre rendes pasit kerítek magamnak.

Ismerős? Ha Ön, kedves Olvasó, még sohasem tett ilyen vagy ezekhez hasonló újévi fogadalmakat, akkor Ön egy szent, vagy férfi. Ha viszont érezte már úgy, hogy gyökeresen változtatnia kellene az életén, akkor számos közös vonása lehet e könyv hősnőjével, Bridget Jonesszal, akinek naplójából élete egy évének történetét ismerhetjük meg. Bridget túl van a harmincon, és legnagyobb bánatára még mindig „szingli”, vagyis nincs férjnél. Egy könyvkiadóban végez amolyan aktatologató munkát, és csak az tartja benne a lelket, hogy az asztalától állandóan láthatja az imádott férfit. Január elején a szülei baráti köre által rendezett újévi vigasság rémségein próbálja túltenni magát. Az effajta összejövetelek nem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1996

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kapszula Könyvtár Európa

>!
Európa, Budapest, 2021
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635044726 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Európa, Budapest, 2013
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796880 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Európa, Budapest, 2004
340 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630777029

6 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Forever Bridget Jones

7 tag · 5 karc · Utolsó karc: 2021. január 17., 11:16 · Bővebben


Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Mark Darcy · Bridget Jones · Daniel Cleaver


Kedvencelte 101

Most olvassa 35

Várólistára tette 221

Kívánságlistára tette 143

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

„Az elhagyásban nem az a legrosszabb, hogy hiányzik, aki elhagyott, hogy összeroppan a közösen alkotott egész kis világ, hogy minden, amit látunk vagy csinálunk, őrá emlékeztet, hanem az a gondolat, hogy kitettük a lelkünket csak azért, hogy a szeretett lény ránk stemplizze: ELUTASÍTVA.”

33 évesen a következő Újévi elhatározások kerültek terítékre:

1. Nem költők pénzt könyvekre addig, amíg a már meglévőket nem olvastam el. (Sajnos már január harmadikán kudarcot vallottam).
2. Ötször átgondolom mielőtt teret adok a véleményemnek, még akkor is ha majd megfulladok, mert az igazságérzetem tornádóként akar a felszínre törni. ( Megint csak vesztettem, január másodikán kétszer is vétkeztem)…
Soroljam?
Teljesen felesleges sorolni, mindannyiunknak, évről évre vannak ehhez és ennél sokkal komolyabb ígéretei. Kinek sikerül betartani, le a kalappal, kinek nem, húzzon sorszámot és jövőre újra próbáljuk…:)

A filmet nagyon sokszor láttam.
Nagyon szeretem, könyvben valamiért nem volt kedvem neki kezdeni, de végül győzött a kíváncsiság.

Őszintén? Nagyon szerettem, teljességgel kedvenc. Talán annyi mellékérzetem van, hogy a poénok a filmben valahogy jobban hatottak rám.

Ha kikapcsolódásra vágyom csak elő kell vennem akár a könyvet, akár a filmet, és nem fogok csalódni. ♥♥

FeketeAlex I>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

FEBRUÁR 19., VASÁRNAP off

48 kg 56 dkg (csak tipp volt, új elem kell a mérlegbe), alkoholegység 1 (kézműves sörike), cigaretta 0 (nem cigizek), kalória 2210 (ma kezdtem el számolni), perec 3, írással töltött percek 21 (n. kevés), napi Colin Firth film 2

Rájöttem, hogy szeretem a Bridget Jones film(ek)et, úgy alapból is. A könyv eléggé más, néhány sarkalatos rész egyezik, de ezek sem mind spoiler. Nekem Daniel nem lett (sokkal) szimpatikusabb a könyvben, Markot viszont keveselltem (pedig ez csak a könyv). spoiler
Amire még ki akartam térni, ami megjelent a filmben is, de a könyvben még hangsúlyosabbnak éreztem, az a harminc év feletti szingli és/vagy gyermektelen nők megbélyegzése. Bridget folyton kapja a megjegyzéseket, főleg a rokonaitól és a házas ismerőseitől, hogy ketyeg a biológiai óra, még fiúja off párja sincs, így nem lehet létezni. Hát Bridget Jones megmutatja, hogy de.
off

>!
Európa, Budapest, 2021
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635044726 · Fordította: Sóvágó Katalin
1 hozzászólás
Hoacin>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Jópofa könyv, amit egész biztosan jobban szerettem volna, ha:
– nem látom korábban a filmet,
– angolul olvasom el.
Oké, ez a fordítás tényleg rémes. Mintha Krisztyán Tódort bíztuk volna meg a munkával, aki a naprakész szleng érdekében elolvasta a Zabhegyezőt, meg egy tucat Cosmpolitant. Nem elég, hogy a filmhez képest itt Bridget sokkal kevésbé szerethető és vicces, kábé oldalanként elénk pottyan valami érthetetlen/kitekert kifejezés, amitől az ember menten Rodin – Gondolkodó pózába vágja magát. Még egy Jókai regény sincs ennyi absztrakt szóval tele, ráadásul azok legalább léteztek és stílushűek voltak akkor, itt pedig hol avult argó, hol dédnagyapám jelzői, hol a fordító saját leleményei jönnek szembe folyton. Vagy elnézést kérek azoktól, akik szoktak loncsosan leftelni, kővel górálni, dzsiggelni, cirkulálni, óberkodni, kárpálni, attakírozni és használják azokat a kifejezéseket, hogy mátós céda, pucerájos, hűdött, procc, fecsej, szesznyák. Töredelmesen bevallom, arról, hogy a smonca, pechfógel, megcucmál, stílfésű, imbisz mit jelent, halvány fogalmam sincs azóta se. Ebéd helyett löncsöt kapunk, vécé helyett állandó a kló, főhősnőnk folyton elszív egy blázt, vagy staubot, a fickókat pedig úgy szidjuk, hogy fattyút kiáltunk zsörtös hangon. Ó, és akad egy elég érdekes rosszfélék és vikáriusok parti is. „ROSSZFÉLÉK ÉS VIKÁRIUSOK”. :D :D Neee.
Persze a borzasztó fordításról nem tehet a könyv, de számomra nem csak ez vont le az élvezhetőségből. Hanem hogy a film valahogy sziporkázóbb, sodróbb, izgalmasabb. Egy idő után végtelenül fárasztó volt az is, hogy főhősnőnk 58 kilósan kövérnek érzi magát, nem tudom elképzelni azt a testalkatot, ahol az 56 már áhított karcsú gazella, a 60 meg vállalhatatlan kategória. A szereplők egységesen kicsit fakók és súlytalanok (a filmhez képest!!), Bridget anyja pedig már olyan szinten irritáló, hogy az életképtelenség határait súrolja, és csöppet sem vicces.
Na jó, nézzük a pozitívumokat. Szolidan azért humoros volt, bár a felkacagós szinthez szerintem kevés. Könnyed, ideális egy laza kikapcsolódáshoz, és mint az elején írtam, tényleg jópofa. Határozottan tetszett, ahogy tíz deka gabonapelyhet egy tábla csokoládé segítségével mért ki, emlékezetes a kék leves, valamint az illatlámpa tejjel locsolása is felejthetetlen.
De azért a film sokkal viccesebb, vilu?
És ott nem használnak olyan szavakat, hogy nagy tarha, és hitlerjugendes jégszűz. :|

25 hozzászólás
Lahara IP>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Azt hiszem, huszonhét évesen eléggé felnőtt vagyok ahhoz, hogy élvezzem Fielding humorát.
Megj.: Utcán nem szabad olvasni, mert az ember belemegy az árokba, és még meg is bámulják, hogy mit röhög magában.

6 hozzászólás
gabiica P>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

A filmet már nem is tudom megszámolni, hányszor láttam, így azért sok újat nem tudott adni a könyv, de mégis nagyon élveztem, örülök, hogy elolvastam.
Teljesen bele tudom élni magam Bridget világába, még ha nem is minden pontjába, de elég sok mindent magamra tudok aggatni én is az életéből.
Tetszett Fielding humora. Eszméletlenül jókat nevettem a történeten, még úgy is, hogy nagyjából tudtam, mire számítsak.
Markot imádtam, Danielt már kevésbé, csak úgy, mint a filmben. Ez nálam nem változott.
Igazi csajos könyv, mindenkinek. Szingliknek és párkapcsolatban élőknek, nem számít. Kikapcsol, megnevettet, éppen az, amire minden nőnek szüksége van.

rosemary_goth P>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Filmen már sokszor láttam, magam sem tudom megmondani, mennyiszer. Szóval ideje volt, hogy végre el is olvassam. :)

Bátran ki merem jelenteni, hogy a könyv és a film is ugyanolyan jó. Eszméletlenül jól szórakoztam rajta. Mindezt tettem folyamatos vigyorral, mert egy percre nem hagyott, hogy lehervadjon az arcomról a mosoly.
Nagyon bírtam a társaságot. Még Daniel is hozta a formáját, mint szexista b@rom. Persze nem állítom, hogy ne tudtam volna bemázolni neki a hülye megnyilvánulásaiért, de úgy gondolom, hogy nagyon is illett a képbe. :)

Modern Büszkeség és balítéletnek tökéletes kivitelezés. És ennél több nem is kell legyen. Könnyű kikapcsolódás, jó szórakozás. Olvassátok és élvezzétek az esetlen nőcit! Én meg megint megnézem filmen :D

hofeherke11 P>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Ha azt mondom nem láttam legalább százszor a Bridget Jones naplóját filmen, akkor egyszer sem. Nagyon szeretem, igazi komfort film, imádom a szereplőket is. Ezek után kíváncsi voltam a könyvre.
Szerencsére nem kellett csalódnom, mert bár Bridgetnek sok megkérdőjelezhető tette van, sokszor idegesítően viselkedik, de mégis baromi szórakoztató és vicces olvasmány volt. Végig Renée Zellweger arca lebegett előttem és szinte magam előtt láttam a jeleneteket, mégha sokszor el is tért a film és a könyv.
off
Azt hiszem a filmek után a könyvsorozat is igazi komfort olvasmány lesz.

4 hozzászólás
Finn_Hudson>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Lehet, hogy angolul kellett volna olvasnom, mert a fordítás nagyon sokat levont a történet élvezhetőségéből.

LittleStar P>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Bárki kövezzen meg, de nekem ez nagyon tetszett. A cél, ami miatt leemeltem a polcról, az teljes mértékben teljesült. Kikapcsolt, szórakoztató volt, igazából tökéletes volt esténkénti olvasásnak. Mostanában erre is volt szükségem.
Olvastatja magát, oké, néha Bridget kicsit előhozza a lüktető eret a homlokomon, de 3 percnél tovább nem tudok haragudni rá, annyira esetlen és vicces. :D
Nálam abszolút bejött a történet, fogom folytatni a többi résszel, és így karácsony előtt pláne nagyon tetszett. :) Most már csak a filmet kell megnéznem anyukámmal :D, még sosem láttuk.
5*
(és ha a folytatások is ennyire lekötnek, akkor bizony új kedvenc sorozatot avatok.:D)

Janina13>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Fe.No.Me.Nal.
Kész :DD Imádtam. A filmeket is imádom, bármennyiszer képes vagyok megnézni, és azt hiszem a könyv is ilyen lesz. A könyvből nagyon hiányoltam Mark Darcy-t <3 Elég kevés szerep jut neki, úgy értem…a fimhez képest….Kicsit kevésbé központi, mint a filmbéli Mark szerepe. Illetve Danielt a könyvben kb. megutáltam….a filmben szeretem, bár lehet csak Hugh Grant miatt állok máshogy hozzá…nem tudom….
Azért Bridget szövegeitől néha borzasztóan felröhögtem xD Haláli figura! :DDD

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

CW_42>!

Hirtelen az jutott eszembe, hogy elég nevetséges, ha valaki, akit Mr. Darcynak hívnak, felvágósan félrevonul egy partin. Olyan, mintha valaki, akit Heathcliffnek hívnak, egész este nem lenne hajlandó elmozdulni a kertből, hogy „Cathy!” ordítással csapkodja a fejét egy fának.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Heathcliff · Mark Darcy · Mr. Fitzwilliam Darcy
1 hozzászólás
Algernon P>!

Az elhagyásban nem az a legrosszabb, hogy hiányzik, aki elhagyott, hogy összeroppan a közösen alkotott egész kis világ, hogy minden, amit látunk vagy csinálunk, őrá emlékeztet, hanem az a gondolat, hogy kitettük a lelkünket csak azért, hogy a szeretett lény ránk stemplizze: ELUTASÍTVA.

csend_zenésze>!

Aztán hosszas eszmecserét folytattunk Mr. Darcy és Mark Darcy egymáshoz viszonyított erényeiről, és egyetértettünk, hogy Mr. Darcy vonzóbb, mert érdesebb modorú, viszont kitalált alak, és ez oly hátrány, mely nem elhanyagolható.

272. oldal, Október

Kapcsolódó szócikkek: Mark Darcy · Mr. Fitzwilliam Darcy
1 hozzászólás
esőember>!

Na szóval az adó-visszaigénylés már rég esedékes volt, úgyhogy azt gondoltam, egy meg a fene, majd én megcsinálom. Persze nekem ez kínai, úgyhogy felcsengettem az adóhivatalt. Az illető tényleg elég arrogánsan viselkedett. „Tényleg Mrs. Jones, mondta, én egyszerűen nem értem, mi ebben a nehézség.” Mire én: „Ide hallgasson, tud maga brióst sütni?” Értette a célzást, megbeszéltük, és meg is csináltuk tizenöt perc alatt.

78. oldal

FeketeAlex I>!

Ahogy lesütöttem a szememet, láttam, hogy sárga poszméhekkel mintázott fehér zoknit visel.

25. oldal

FeketeAlex I>!

És az első alkalom, mikor az a buta szvetter volt rajtam, meg a nagynénémtől kapott poszméhes zokni, és úgy viselkedtem, mint egy bunkó? Azt hittem, rettentő nagy hólyagnak tartasz.

349. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mark Darcy
FeketeAlex I>!

Nem érdekel az alakom. Nem érdemes, miután engem úgyse szeret senki.

63. oldal

4 hozzászólás
FeketeAlex I>!

Az ember végül is nem tagadhatja meg magától az élet minden gyönyörűségét.

127. oldal

1 hozzászólás

Népszerű triviák

csakegyluca>!

Helen Fielding belerejtette a könyvbe azokat a színészeket, akik a könyvből készült filmben a főszereplőket játszák.

Kapcsolódó könyvek: Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Helen Fielding: Bridget Jones naplója

A sorozat következő kötete

Bridget Jones naplója sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Dolly Alderton: Szellemek
Jodi Taylor: Semmi lány
Rachel Winters: Szerelem sokadik látásra
Lisa Kleypas: Ördöngös tavasz
Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen
Sophie Kinsella: Csörögj rám!
Paige Toon: Amikor megláttalak
Vi Keeland: Órákon át kívánlak
R. Kelényi Angelika: Barcelona, Barcelona
Sophie Kinsella: Tudsz titkot tartani?