Bridget ​Jones naplója (Bridget Jones naplója 1.) 1011 csillagozás

Helen Fielding: Bridget Jones naplója Helen Fielding: Bridget Jones naplója Helen Fielding: Bridget Jones naplója Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Fogyókúrázni ​fogok (most már tényleg), hetente háromszor edzõterembe járok, leszokom a dohányzásról, a fényképeket albumba rakom, nem beszélek ki másokat a hátuk mögött, otthon is rendesen felöltözöm, megtanulom beprogramozni a videót, és végre rendes pasit kerítek magamnak.

Ismerős? Ha Ön, kedves Olvasó, még sohasem tett ilyen vagy ezekhez hasonló újévi fogadalmakat, akkor Ön egy szent, vagy férfi. Ha viszont érezte már úgy, hogy gyökeresen változtatnia kellene az életén, akkor számos közös vonása lehet e könyv hősnőjével, Bridget Jonesszal, akinek naplójából élete egy évének történetét ismerhetjük meg. Bridget túl van a harmincon, és legnagyobb bánatára még mindig „szingli”, vagyis nincs férjnél. Egy könyvkiadóban végez amolyan aktatologató munkát, és csak az tartja benne a lelket, hogy az asztalától állandóan láthatja az imádott férfit. Január elején a szülei baráti köre által rendezett újévi vigasság rémségein próbálja túltenni magát. Az effajta összejövetelek nem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1996

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kapszula Könyvtár Európa

>!
Európa, Budapest, 2021
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635044726 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Európa, Budapest, 2013
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796880 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Európa, Budapest, 2004
340 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630777029

6 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Forever Bridget Jones

6 tag · 5 karc · Utolsó karc: 2021. január 17., 11:16 · Bővebben


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Mark Darcy · Bridget Jones · Daniel Cleaver


Kedvencelte 97

Most olvassa 35

Várólistára tette 197

Kívánságlistára tette 154

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

„Az elhagyásban nem az a legrosszabb, hogy hiányzik, aki elhagyott, hogy összeroppan a közösen alkotott egész kis világ, hogy minden, amit látunk vagy csinálunk, őrá emlékeztet, hanem az a gondolat, hogy kitettük a lelkünket csak azért, hogy a szeretett lény ránk stemplizze: ELUTASÍTVA.”

33 évesen a következő Újévi elhatározások kerültek terítékre:

1. Nem költők pénzt könyvekre addig, amíg a már meglévőket nem olvastam el. (Sajnos már január harmadikán kudarcot vallottam).
2. Ötször átgondolom mielőtt teret adok a véleményemnek, még akkor is ha majd megfulladok, mert az igazságérzetem tornádóként akar a felszínre törni. ( Megint csak vesztettem, január másodikán kétszer is vétkeztem)…
Soroljam?
Teljesen felesleges sorolni, mindannyiunknak, évről évre vannak ehhez és ennél sokkal komolyabb ígéretei. Kinek sikerül betartani, le a kalappal, kinek nem, húzzon sorszámot és jövőre újra próbáljuk…:)

A filmet nagyon sokszor láttam.
Nagyon szeretem, könyvben valamiért nem volt kedvem neki kezdeni, de végül győzött a kíváncsiság.

Őszintén? Nagyon szerettem, teljességgel kedvenc. Talán annyi mellékérzetem van, hogy a poénok a filmben valahogy jobban hatottak rám.

Ha kikapcsolódásra vágyom csak elő kell vennem akár a könyvet, akár a filmet, és nem fogok csalódni. ♥♥

gabiica P>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

A filmet már nem is tudom megszámolni, hányszor láttam, így azért sok újat nem tudott adni a könyv, de mégis nagyon élveztem, örülök, hogy elolvastam.
Teljesen bele tudom élni magam Bridget világába, még ha nem is minden pontjába, de elég sok mindent magamra tudok aggatni én is az életéből.
Tetszett Fielding humora. Eszméletlenül jókat nevettem a történeten, még úgy is, hogy nagyjából tudtam, mire számítsak.
Markot imádtam, Danielt már kevésbé, csak úgy, mint a filmben. Ez nálam nem változott.
Igazi csajos könyv, mindenkinek. Szingliknek és párkapcsolatban élőknek, nem számít. Kikapcsol, megnevettet, éppen az, amire minden nőnek szüksége van.

Hoacin>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Jópofa könyv, amit egész biztosan jobban szerettem volna, ha:
– nem látom korábban a filmet,
– angolul olvasom el.
Oké, ez a fordítás tényleg rémes. Mintha Krisztyán Tódort bíztuk volna meg a munkával, aki a naprakész szleng érdekében elolvasta a Zabhegyezőt, meg egy tucat Cosmpolitant. Nem elég, hogy a filmhez képest itt Bridget sokkal kevésbé szerethető és vicces, kábé oldalanként elénk pottyan valami érthetetlen/kitekert kifejezés, amitől az ember menten Rodin – Gondolkodó pózába vágja magát. Még egy Jókai regény sincs ennyi absztrakt szóval tele, ráadásul azok legalább léteztek és stílushűek voltak akkor, itt pedig hol avult argó, hol dédnagyapám jelzői, hol a fordító saját leleményei jönnek szembe folyton. Vagy elnézést kérek azoktól, akik szoktak loncsosan leftelni, kővel górálni, dzsiggelni, cirkulálni, óberkodni, kárpálni, attakírozni és használják azokat a kifejezéseket, hogy mátós céda, pucerájos, hűdött, procc, fecsej, szesznyák. Töredelmesen bevallom, arról, hogy a smonca, pechfógel, megcucmál, stílfésű, imbisz mit jelent, halvány fogalmam sincs azóta se. Ebéd helyett löncsöt kapunk, vécé helyett állandó a kló, főhősnőnk folyton elszív egy blázt, vagy staubot, a fickókat pedig úgy szidjuk, hogy fattyút kiáltunk zsörtös hangon. Ó, és akad egy elég érdekes rosszfélék és vikáriusok parti is. „ROSSZFÉLÉK ÉS VIKÁRIUSOK”. :D :D Neee.
Persze a borzasztó fordításról nem tehet a könyv, de számomra nem csak ez vont le az élvezhetőségből. Hanem hogy a film valahogy sziporkázóbb, sodróbb, izgalmasabb. Egy idő után végtelenül fárasztó volt az is, hogy főhősnőnk 58 kilósan kövérnek érzi magát, nem tudom elképzelni azt a testalkatot, ahol az 56 már áhított karcsú gazella, a 60 meg vállalhatatlan kategória. A szereplők egységesen kicsit fakók és súlytalanok (a filmhez képest!!), Bridget anyja pedig már olyan szinten irritáló, hogy az életképtelenség határait súrolja, és csöppet sem vicces.
Na jó, nézzük a pozitívumokat. Szolidan azért humoros volt, bár a felkacagós szinthez szerintem kevés. Könnyed, ideális egy laza kikapcsolódáshoz, és mint az elején írtam, tényleg jópofa. Határozottan tetszett, ahogy tíz deka gabonapelyhet egy tábla csokoládé segítségével mért ki, emlékezetes a kék leves, valamint az illatlámpa tejjel locsolása is felejthetetlen.
De azért a film sokkal viccesebb, vilu?
És ott nem használnak olyan szavakat, hogy nagy tarha, és hitlerjugendes jégszűz. :|

23 hozzászólás
Lahara IP>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Azt hiszem, huszonhét évesen eléggé felnőtt vagyok ahhoz, hogy élvezzem Fielding humorát.
Megj.: Utcán nem szabad olvasni, mert az ember belemegy az árokba, és még meg is bámulják, hogy mit röhög magában.

6 hozzászólás
Finn_Hudson>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Lehet, hogy angolul kellett volna olvasnom, mert a fordítás nagyon sokat levont a történet élvezhetőségéből.

Janina13>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Fe.No.Me.Nal.
Kész :DD Imádtam. A filmeket is imádom, bármennyiszer képes vagyok megnézni, és azt hiszem a könyv is ilyen lesz. A könyvből nagyon hiányoltam Mark Darcy-t <3 Elég kevés szerep jut neki, úgy értem…a fimhez képest….Kicsit kevésbé központi, mint a filmbéli Mark szerepe. Illetve Danielt a könyvben kb. megutáltam….a filmben szeretem, bár lehet csak Hugh Grant miatt állok máshogy hozzá…nem tudom….
Azért Bridget szövegeitől néha borzasztóan felröhögtem xD Haláli figura! :DDD

Eszter01>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Szerintem a filmben jobban utottek a poenok.
A konyv is vicces, de foleg az, hogy edes Istenem, mennyire ugyanazt csinalom, mint Bridget. De leginkabb hasonlit, hogy mennyire unom a kerdest en is, hogy miert nincs meg ferfi az eletemben. Teszik fel ezt azok, akik vagy hatvan evesek (regen ez meg mashogy ment), vagy rossz hazassagban elnek (akkor inkabb mar egyedul), vagy azt hiszik, hogy jo a hazassaguk, de latom a ferjuket a tarskereson (no komment).

2 hozzászólás
h_orsi P>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

A történetet olvastam ár, igaz angol nyelven. Ami viszont abszolút meghozta a kedvemet hozzá az a hangoskönyv volt. Udvaros Dorottya felolvasása szenzációs.
Szerintem szinte minden nő bele tudja magát képzelni a Bridget bőrébe. Ezért zseniális ez a könyv. Meg a poénok miatt. Remek kikapcsolódás nyújt.
Nekem nagyon tetszett, bár a következő résszel egy kicsit várni fogok még :)

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/12/helen-fielding-b…

turanett P>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Lehet, hogy velem van a baj, de ez borzalmas volt! UNALMAS!! A film elég szórakoztató volt, gondoltam, elolvasom hozzá a könyvet… Kár volt. A könyv és film köszönőviszonyban sincs egymással. Jót tett a filmnek, hogy átírták a forgatókönyvet.
Bridget számomra, egyáltalán nem színpatikus karakter. Folyton siránkozik, hogy semmi nem megy neki, de tenni nem tesz semmit, hogy változzon a helyzet. Daniellel való kapcsolatát sem értettem. Már az elején lelehetett venni, hogy palira veszi. Ez a lány nem tanul semmiből. Számomra fura volt, hogy Darcy milyen keveset szerepelt a könyvben, inkább csak a könyv vége felé bukkant fel.
Az anyja még idegesítőbb a könyvben, mint a filmben. Én már az elején elküldtem volna melegebb éghajlatra. Ebben a történetben senki nem volt színpatikus.

ppeva P>!
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Már akkor jóval korhatáron túl voltam, mikor először megjelent, most meg – hajajjjj! :) Talán ezért is fókuszáltam jobban a középkorúakat (szülőket, szülők barátait, idősebb ismerősöket) cikiző részekre. Igazából nem is akartam elolvasni, minek ez már nekem. Végül mégis csak nekiláttam, és remekül szórakoztam. Természetesen megállapítottam magamban, hogy milyen jó, hogy nem vagyok olyan rettenetes nyanya, mint egyesek… :))) Legalábbis szerintem.
Mindenesetre a könyvtárból olyan példányt hoztam ki, aminek könyvtári-szürke a borítója, hogy esetleg nyilvánosan is olvashassam. Hülyén néztem volna ki, amint ülök a villamoson, és szingli-regényt olvasok. :)
Akkor már akár a Mosó Masa mosodáját is olvashatnám magamban a villamoson, és vihoghatok is rajta.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

CW_42>!

Hirtelen az jutott eszembe, hogy elég nevetséges, ha valaki, akit Mr. Darcynak hívnak, felvágósan félrevonul egy partin. Olyan, mintha valaki, akit Heathcliffnek hívnak, egész este nem lenne hajlandó elmozdulni a kertből, hogy „Cathy!” ordítással csapkodja a fejét egy fának.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Heathcliff · Mark Darcy · Mr. Fitzwilliam Darcy
1 hozzászólás
Algernon P>!

Az elhagyásban nem az a legrosszabb, hogy hiányzik, aki elhagyott, hogy összeroppan a közösen alkotott egész kis világ, hogy minden, amit látunk vagy csinálunk, őrá emlékeztet, hanem az a gondolat, hogy kitettük a lelkünket csak azért, hogy a szeretett lény ránk stemplizze: ELUTASÍTVA.

csend_zenésze>!

Aztán hosszas eszmecserét folytattunk Mr. Darcy és Mark Darcy egymáshoz viszonyított erényeiről, és egyetértettünk, hogy Mr. Darcy vonzóbb, mert érdesebb modorú, viszont kitalált alak, és ez oly hátrány, mely nem elhanyagolható.

272. oldal, Október

Kapcsolódó szócikkek: Mark Darcy · Mr. Fitzwilliam Darcy
1 hozzászólás
esőember>!

Na szóval az adó-visszaigénylés már rég esedékes volt, úgyhogy azt gondoltam, egy meg a fene, majd én megcsinálom. Persze nekem ez kínai, úgyhogy felcsengettem az adóhivatalt. Az illető tényleg elég arrogánsan viselkedett. „Tényleg Mrs. Jones, mondta, én egyszerűen nem értem, mi ebben a nehézség.” Mire én: „Ide hallgasson, tud maga brióst sütni?” Értette a célzást, megbeszéltük, és meg is csináltuk tizenöt perc alatt.

78. oldal

szabreni>!

Tomnak van egy elmélete, hogy a homoszexuálisok és a harmincon felüli egyedülálló nők természetes szövetségesek, mert mindketten megszokták, hogy csalódást okoznak a szüleiknek, és a társadalom torzszülöttként kezeli őket.

37. oldal

szabreni>!

A bölcsek azt mondanák, hogy Daniel szeressen olyannak, amilyen vagyok, ám én a Cosmopolitan-kultúra gyermeke vagyok, akit idegbajossá tettek a szupermodellek és a túl sok vetélkedő, mert tudom, hogy se testem, se lelkem nem ütné meg a mércét, ha szabadjára hagynám őket. Nem bírom a gyűrődést! Lemondom a randit, és itthon töltöm az estét, fánkot fogok enni letojásozott kardigánban.

71. oldal

esőember>!

Hivatalosan tanúsíthatom, hogy mainapság a férfiszívet nem a szépséggel, a koszttal, a szexszel, vagy a jellem csáberejével lehet megfogni, hanem csakis azzal a képességgel, hogy tudunk-e kissé közönyösnek mutatkozni.

85. oldal

1 hozzászólás
Sziszandria >!

Mindazonáltal nem szabad, hogy a nő, mint olyan, a férfiak által élje az életét; önmagában legyen teljes egész.

41. oldal

Csoszi>!

Néha körülnézek az irodában, ahogy itt kopácsolunk, és eltűnődöm, dolgozik-e egyáltalán valaki.

40. oldal

AniTiger P>!

– Tavaly karácsonykor – folytatta kapkodva Mark –, úgy éreztem, hogy ha anyám még egyszer kimondja a „Bridget Jones” szavakat, én elmegyek a Sunday People-hoz és bevádolom, hogy gyerekkoromban molesztált egy biciklipumpával.

Október - Randevú Darcyval

Kapcsolódó szócikkek: Bridget Jones · Mark Darcy

Népszerű triviák

csakegyluca P>!

Helen Fielding belerejtette a könyvbe azokat a színészeket, akik a könyvből készült filmben a főszereplőket játszák.

Kapcsolódó könyvek: Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Helen Fielding: Bridget Jones naplója

A sorozat következő kötete

Bridget Jones naplója sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Beth O'Leary: Otthoncsere
Jodi Taylor: Semmi lány
Leiner Laura: Hullócsillag
Jane Fallon: Szabadulj meg a pasitól!
Rachel Winters: Szerelem sokadik látásra
Kerstin Gier: Zafírkék
Casey McQuiston: Red, White & Royal Blue – Vörös, fehér és királykék
R. Kelényi Angelika: Barcelona, Barcelona
L. J. Wesley: 12 első randi
Lauren Morrill: Vakrandi a végzettel