Bridget ​Jones naplója (Bridget Jones naplója 1.) 896 csillagozás

Helen Fielding: Bridget Jones naplója Helen Fielding: Bridget Jones naplója Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Fogyókúrázni ​fogok (most már tényleg), hetente háromszor edzõterembe járok, leszokom a dohányzásról, a fényképeket albumba rakom, nem beszélek ki másokat a hátuk mögött, otthon is rendesen felöltözöm, megtanulom beprogramozni a videót, és végre rendes pasit kerítek magamnak.

Ismerős? Ha Ön, kedves Olvasó, még sohasem tett ilyen vagy ezekhez hasonló újévi fogadalmakat, akkor Ön egy szent, vagy férfi. Ha viszont érezte már úgy, hogy gyökeresen változtatnia kellene az életén, akkor számos közös vonása lehet e könyv hősnőjével, Bridget Jonesszal, akinek naplójából élete egy évének történetét ismerhetjük meg. Bridget túl van a harmincon, és legnagyobb bánatára még mindig „szingli”, vagyis nincs férjnél. Egy könyvkiadóban végez amolyan aktatologató munkát, és csak az tartja benne a lelket, hogy az asztalától állandóan láthatja az imádott férfit. Január elején a szülei baráti köre által rendezett újévi vigasság rémségein próbálja túltenni magát. Az effajta összejövetelek nem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1996

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2013
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796880 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Európa, Budapest, 2013
344 oldal · ISBN: 9630796880
>!
Európa, Budapest, 2004
Fordította: Sóvágó Katalin

6 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Mark Darcy · Bridget Jones · Daniel Cleaver


Kedvencelte 91

Most olvassa 30

Várólistára tette 161

Kívánságlistára tette 135

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

„Az elhagyásban nem az a legrosszabb, hogy hiányzik, aki elhagyott, hogy összeroppan a közösen alkotott egész kis világ, hogy minden, amit látunk vagy csinálunk, őrá emlékeztet, hanem az a gondolat, hogy kitettük a lelkünket csak azért, hogy a szeretett lény ránk stemplizze: ELUTASÍTVA.”

33 évesen a következő Újévi elhatározások kerültek terítékre:

1. Nem költők pénzt könyvekre addig, amíg a már meglévőket nem olvastam el. (Sajnos már január harmadikán kudarcot vallottam).
2. Ötször átgondolom mielőtt teret adok a véleményemnek, még akkor is ha majd megfulladok, mert az igazságérzetem tornádóként akar a felszínre törni. ( Megint csak vesztettem, január másodikán kétszer is vétkeztem)…
Soroljam?
Teljesen felesleges sorolni, mindannyiunknak, évről évre vannak ehhez és ennél sokkal komolyabb ígéretei. Kinek sikerül betartani, le a kalappal, kinek nem, húzzon sorszámot és jövőre újra próbáljuk…:)

A filmet nagyon sokszor láttam.
Nagyon szeretem, könyvben valamiért nem volt kedvem neki kezdeni, de végül győzött a kíváncsiság.

Őszintén? Nagyon szerettem, teljességgel kedvenc. Talán annyi mellékérzetem van, hogy a poénok a filmben valahogy jobban hatottak rám.

Ha kikapcsolódásra vágyom csak elő kell vennem akár a könyvet, akár a filmet, és nem fogok csalódni. ♥♥

>!
Aigi P
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Újévi elhatározások
Nem költők pénzt könyvekre addig, amíg a már meglévőket nem olvastam el.
Mindent, amit leírok, előtte alaposan átgondolom, és legalább egyszer átolvasom, kijavítom a helyesírási és nyelvhelyességi hibákat.
Kit akarok becsapni.
De azt elmondom az újévben is, hogy vannak nagyon jó romantikus könyvek és azok között is ez az egyik legkedvesebb számomra.
Bridget karakterében van valami esendő báj, amitől egyszerűen imádnivaló.
Vágyai, álmai okán saját magának okozott szorongásában néha annyira magára húzza az ajtót hogy alig lát ki, máskor akkorára tárja, hogy nagy lendülettel átesik rajta. És mindezt önkritikával, öniróniával és remek humorral.
Darcy pedig, legalábbis számomra, talán a legazonosulhatóbb férfi karakter.
A nem birtokló szeretetével, a szomorú, beletörődő félreállásával (természetesen akkor is csak olyan távolságra, hogy beavatkozhasson ha a szeretett szeleburdi bajba kerülne) egyszerűen magával ragadó figura. Utálom, amikor megmondják milyen az igazi férfi, de Darcy esetében hajlamos vagyok kivételt tenni.
Amit alig vagy egyáltalán nem érzek más romantikus történetekben azt itt nagyon, ez két ember egyszerűen összetartozik. Minden különbözőségük ellenére elképesztő erejű a vonzás köztük. Egymásban fedezik fel azt ami önmagukban hiányzik. Lehet, azért gondolom ezt fontosnak mert saját „bölcsességemben” (ide tripla idézőjelre lenne szükség) is vallom, hogy ahol egy párban két ember ugyanolyan ott az egyik felesleges. Egyszerűen beszűkül a világ ahelyett hogy kinyílna és a szerelmesek egymásnak mutatnák meg azt amit a másik nem ismert, nem élt át addig.
Eltérően más párkapcsolati regénytől (van ilyen kategória?) itt mindkét főhős külső és belső okok tömegétől szorong, pont mint mi mindannyian a való életben, és ebből adódóan hibázik, de nem lehet nem drukkolni nekik vagy éppen rajtuk keresztül magunknak.

Harmadik olvasásra sem tudom kevésbé szeretni ezt a kesze-kusza érzelmes ámokfutást.
És külön szeretem azért mert képes a „cinikus genyó” énemet háttérbe szorítani.

Ui:. A filmet is érdemes megnézni, már ha létezik bárki aki nem látta.
Egyrészt mert mindhárom főszereplő telitalálat. Külön finomság, hogy könyvben megjelenő prosti botrányával elhíresült Hugh Grant játssza Daniel Cleaver-t ami szintén nem kevés öniróniára vall. És nem utolsó sorban a filmtörténet legjobb verekedése is látható benne a vége felé.

>!
gabiica P
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

A filmet már nem is tudom megszámolni, hányszor láttam, így azért sok újat nem tudott adni a könyv, de mégis nagyon élveztem, örülök, hogy elolvastam.
Teljesen bele tudom élni magam Bridget világába, még ha nem is minden pontjába, de elég sok mindent magamra tudok aggatni én is az életéből.
Tetszett Fielding humora. Eszméletlenül jókat nevettem a történeten, még úgy is, hogy nagyjából tudtam, mire számítsak.
Markot imádtam, Danielt már kevésbé, csak úgy, mint a filmben. Ez nálam nem változott.
Igazi csajos könyv, mindenkinek. Szingliknek és párkapcsolatban élőknek, nem számít. Kikapcsol, megnevettet, éppen az, amire minden nőnek szüksége van.

>!
Lahara ISP
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Azt hiszem, huszonhét évesen eléggé felnőtt vagyok ahhoz, hogy élvezzem Fielding humorát.
Megj.: Utcán nem szabad olvasni, mert az ember belemegy az árokba, és még meg is bámulják, hogy mit röhög magában.

6 hozzászólás
>!
Finn_Hudson
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Lehet, hogy angolul kellett volna olvasnom, mert a fordítás nagyon sokat levont a történet élvezhetőségéből.

>!
Janina13
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Fe.No.Me.Nal.
Kész :DD Imádtam. A filmeket is imádom, bármennyiszer képes vagyok megnézni, és azt hiszem a könyv is ilyen lesz. A könyvből nagyon hiányoltam Mark Darcy-t <3 Elég kevés szerep jut neki, úgy értem…a fimhez képest….Kicsit kevésbé központi, mint a filmbéli Mark szerepe. Illetve Danielt a könyvben kb. megutáltam….a filmben szeretem, bár lehet csak Hugh Grant miatt állok máshogy hozzá…nem tudom….
Azért Bridget szövegeitől néha borzasztóan felröhögtem xD Haláli figura! :DDD

>!
Eszter01 P
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Szerintem a filmben jobban utottek a poenok.
A konyv is vicces, de foleg az, hogy edes Istenem, mennyire ugyanazt csinalom, mint Bridget. De leginkabb hasonlit, hogy mennyire unom a kerdest en is, hogy miert nincs meg ferfi az eletemben. Teszik fel ezt azok, akik vagy hatvan evesek (regen ez meg mashogy ment), vagy rossz hazassagban elnek (akkor inkabb mar egyedul), vagy azt hiszik, hogy jo a hazassaguk, de latom a ferjuket a tarskereson (no komment).

2 hozzászólás
>!
h_orsi P
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

A történetet olvastam ár, igaz angol nyelven. Ami viszont abszolút meghozta a kedvemet hozzá az a hangoskönyv volt. Udvaros Dorottya felolvasása szenzációs.
Szerintem szinte minden nő bele tudja magát képzelni a Bridget bőrébe. Ezért zseniális ez a könyv. Meg a poénok miatt. Remek kikapcsolódás nyújt.
Nekem nagyon tetszett, bár a következő résszel egy kicsit várni fogok még :)

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/12/helen-fielding-b…

>!
ppeva P
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Már akkor jóval korhatáron túl voltam, mikor először megjelent, most meg – hajajjjj! :) Talán ezért is fókuszáltam jobban a középkorúakat (szülőket, szülők barátait, idősebb ismerősöket) cikiző részekre. Igazából nem is akartam elolvasni, minek ez már nekem. Végül mégis csak nekiláttam, és remekül szórakoztam. Természetesen megállapítottam magamban, hogy milyen jó, hogy nem vagyok olyan rettenetes nyanya, mint egyesek… :))) Legalábbis szerintem.
Mindenesetre a könyvtárból olyan példányt hoztam ki, aminek könyvtári-szürke a borítója, hogy esetleg nyilvánosan is olvashassam. Hülyén néztem volna ki, amint ülök a villamoson, és szingli-regényt olvasok. :)
Akkor már akár a Mosó Masa mosodáját is olvashatnám magamban a villamoson, és vihoghatok is rajta.

2 hozzászólás
>!
tonks
Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Hali Bridget! Ötödjére hallgattalak most végig, szurkoltam neked, fogtam a fejem, hogy milyen ciki helyzetekbe keverted bele magad és hát… még mindig imádlak! Azt hiszem, hogy örökké áldani fogom az agyam, amiért pár éve egy korai, kamaszkori rosszul sikerült olvasás után belevágtam a naplódba hangoskönyvként, már felnőttfejjel, amikor már tudom, milyen érzés, mikor valami fura pulcsis fazont akar rád tukmálni a fele rokonság, mindenkinek meg van a véleménye a seggem méretéről (elsősorban az anyámnak, meg az ő anyjának), mikor nem akar menni se a meló, se a szerelem, de azért küzdeni kell, mert valahol, valahogy mégis csak megéri.
Szerintem ez a kedvenc hangoskönyvem, aminél rengeteg pluszt ad a könyvhöz Udvaros Dorottya zseniális felolvasása és a zenés átmenetek, imádom, ahogy Bridget és Mr. Darcy között is képes volt váltogatni szinte egy levegővétellel. És még mindig teljesen kikapcsol, jókat vigyorogtam közben a villamoson, munkában, otthon, szóval Bridget Jones kalandjai bármelyik napszakban felderíthetik az embert.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
CW_42

Hirtelen az jutott eszembe, hogy elég nevetséges, ha valaki, akit Mr. Darcynak hívnak, felvágósan félrevonul egy partin. Olyan, mintha valaki, akit Heathcliffnek hívnak, egész este nem lenne hajlandó elmozdulni a kertből, hogy „Cathy!” ordítással csapkodja a fejét egy fának.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Heathcliff · Mark Darcy · Mr. Fitzwilliam Darcy
1 hozzászólás
>!
Algernon +SP

Az elhagyásban nem az a legrosszabb, hogy hiányzik, aki elhagyott, hogy összeroppan a közösen alkotott egész kis világ, hogy minden, amit látunk vagy csinálunk, őrá emlékeztet, hanem az a gondolat, hogy kitettük a lelkünket csak azért, hogy a szeretett lény ránk stemplizze: ELUTASÍTVA.

>!
csend_zenésze

Aztán hosszas eszmecserét folytattunk Mr. Darcy és Mark Darcy egymáshoz viszonyított erényeiről, és egyetértettünk, hogy Mr. Darcy vonzóbb, mert érdesebb modorú, viszont kitalált alak, és ez oly hátrány, mely nem elhanyagolható.

272. oldal, Október

Kapcsolódó szócikkek: Mark Darcy · Mr. Fitzwilliam Darcy
1 hozzászólás
>!
esőember

Na szóval az adó-visszaigénylés már rég esedékes volt, úgyhogy azt gondoltam, egy meg a fene, majd én megcsinálom. Persze nekem ez kínai, úgyhogy felcsengettem az adóhivatalt. Az illető tényleg elég arrogánsan viselkedett. „Tényleg Mrs. Jones, mondta, én egyszerűen nem értem, mi ebben a nehézség.” Mire én: „Ide hallgasson, tud maga brióst sütni?” Értette a célzást, megbeszéltük, és meg is csináltuk tizenöt perc alatt.

78. oldal

>!
szabreni

Tomnak van egy elmélete, hogy a homoszexuálisok és a harmincon felüli egyedülálló nők természetes szövetségesek, mert mindketten megszokták, hogy csalódást okoznak a szüleiknek, és a társadalom torzszülöttként kezeli őket.

37. oldal

>!
esőember

Hivatalosan tanúsíthatom, hogy mainapság a férfiszívet nem a szépséggel, a koszttal, a szexszel, vagy a jellem csáberejével lehet megfogni, hanem csakis azzal a képességgel, hogy tudunk-e kissé közönyösnek mutatkozni.

85. oldal

1 hozzászólás
>!
szabreni

A bölcsek azt mondanák, hogy Daniel szeressen olyannak, amilyen vagyok, ám én a Cosmopolitan-kultúra gyermeke vagyok, akit idegbajossá tettek a szupermodellek és a túl sok vetélkedő, mert tudom, hogy se testem, se lelkem nem ütné meg a mércét, ha szabadjára hagynám őket. Nem bírom a gyűrődést! Lemondom a randit, és itthon töltöm az estét, fánkot fogok enni letojásozott kardigánban.

71. oldal

>!
Csoszi

Néha körülnézek az irodában, ahogy itt kopácsolunk, és eltűnődöm, dolgozik-e egyáltalán valaki.

40. oldal

>!
Sziszandria P

Mindazonáltal nem szabad, hogy a nő, mint olyan, a férfiak által élje az életét; önmagában legyen teljes egész.

41. oldal

>!
AniTiger MP

– Tavaly karácsonykor – folytatta kapkodva Mark –, úgy éreztem, hogy ha anyám még egyszer kimondja a „Bridget Jones” szavakat, én elmegyek a Sunday People-hoz és bevádolom, hogy gyerekkoromban molesztált egy biciklipumpával.

Október - Randevú Darcyval

Kapcsolódó szócikkek: Bridget Jones · Mark Darcy

A sorozat következő kötete

Bridget Jones naplója sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Sophie Kinsella: Tudsz titkot tartani?
Sophie Kinsella: Tripla koktél
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 2. – Együtt
Julianne Donaldson: Edenbrooke
Susan Mallery: A három nővér
Sophie Kinsella: Csörögj rám!
Jane Austen – Seth Grahame-Smith: Büszkeség és balítélet meg a zombik
Graeme Simsion: A Rosie projekt
Janet Evanovich: Két ravatal
Gill Sims: Hát persze, hogy iszom!!!