Az ​új élet völgye (A völgy 1.) 16 csillagozás

Helen Bryan: Az új élet völgye

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy ​fiatal lány Londonban az első báljára készül. Ahhoz, hogy hivatalosan is bemutassák a királyi udvarban, műveltnek és bájosnak kell lennie. Sophia Grafton meg is felel minden elvárásnak, ami nem kis teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy anya nélkül kellett felnőnie egy folyton utazgató diplomata apa oldalán. Férjet fognia azonban annak ellenére is nehéz, hogy tekintélyes vagyon és birtok a hozománya. A kis hölgy ugyanis rettentően válogatós, és a szóba jövő fiatalemberek száma egyre fogy. Ráadásul az apja halálakor kiderül, semmije sem maradt egy távoli amerikai dohányültetvényen kívül, amely viszont egyelőre nem termel jövedelmet. Sophiának nem marad más választása, átkel az óceánon, hogy rendbe tegye az ügyeit. A kalandnak induló utazás azonban váratlan és elképesztő fordulatokat vesz, a kényes angol lady pedig rádöbben: helyt kell állnia a telepesek, az indiánok és a rabszolgatartók könyörtelen világában, és meg kell keresnie a boldoguláshoz, sőt talán a boldogságához… (tovább)

>!
General Press, Budapest, 2017
584 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634520634 · Fordította: Pejkov Boján
>!
General Press, Budapest, 2017
584 oldal · ISBN: 9789634520641 · Fordította: Pejkov Boján

Most olvassa 2

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Helen Bryan: Az új élet völgye

A gyönyörű borító és érdekes fülszöveg sajnos kevés. Az írónő úgy próbált meg egy korszakot (1754-1837) bemutatni, hogy eleinte hosszan elnyújtotta, majd helyenként évtizedeket ugrott át. A történet Sophie Grafton, az elkényeztetett angol úrikisasszony köré összpontosul, aki apja halála után kénytelen Amerikába költözni. A könyv középső része volt a legérdekesebb, és tartalmazta a legtöbb párbeszédet, mert amúgy rengeteg a leírás. Elég veszélyes volt az 1700-as évek közepén Virginiában az élet. Civilizáció nem igazán, csak veszélyes indiánok és prémvadászok jártak arrafelé. Az írónő nem szépített semmit, sőt még a romantikát is rendesen száműzte a történetéből. A végére mégsem Sophie, hanem barátnője Caitlin, és annak félvér indián férje leszármazottaié lesz a főszerep. Nem tudott teljesen beszippantani, a folytatásról valószínűleg lemondok.

szindilu>!
Helen Bryan: Az új élet völgye

Vannak negatívumai és pozitívumai is a könyvnek. Nem egyszerű olvasmány, ugyanis kevés a párbeszéd és töménytelen mennyiségű a leírás. Rengeteg szereplő van, és egyre szaporodik a számuk, ahogy haladunk előre a történetben, néha nehéz volt követni, ki kicsoda.
Kicsit hosszadalmas volt a „felvezetés” vagyis, amíg megtörténik a letelepedés a völgyben, utána pedig pont a számomra legérdekesebb rész (az ottani élet) nem lett teljesen kifejtve, hisz gyakran éveket ugrottunk egy-egy fejezettel.
Ugyanakkor nagyon hangulatosnak találtam a könyvet, mind az Angliában, mind az Amerikában játszódó rész korhűre sikeredett, könnyedén magam elé tudtam képzelni a helyszíneket és a történéseket és maga a történet nagyon érdekes!

szvandaaa>!
Helen Bryan: Az új élet völgye

Mikor olvasni kezdtem nem hittem volna, hogy egy ilyen lendületes könyv kerül a kezeim közé. Az eleje kissé nehezen indult az angol udvari élettel meg Sophia apjának halálával. Őszintén nem hittem volna, hogy manapság valaki még képes érdekesen írni az indiánokról. Ez az írónő hatalmas mesélő, élvezetes ahogyan felfűzi egy szálra a történet láncszemeit. Először azt hittem, hogy eközött a sok szereplő közt meg fog akadni a történet, de szerencsére nem ez történt. Bár némely részeket kissé összecsapottnak vagy indokolatlannak éreztem. Utóbbit remélem a következő részek feloldják bennem.
Érdekesen mutatja be a gyarmatosítók életét, annak minden szépségével és hátrányával együtt. Izgalmas olvasmány, kíváncsian várom a folytatást.

3 hozzászólás
Babcika89 P>!
Helen Bryan: Az új élet völgye

A maga kategóriájában kellemes könyv, de ha valaki egy izgalmas eseménydús regényt keres nem ez az ő könyve.

Anikó_>!
Helen Bryan: Az új élet völgye

Nehezen indult el a történet, mert rengeteg benne a leírás, még a teljesen irreleváns szereplőkről is rengeteget megtudunk, akik aztán néhány lappal később távoznak a történetből. Nem egy akciódús sztori, inkább lassan hömpölyög a cselekmény. Érdekes a korrajz és a jellemrajzok, különösen a különböző kultúrájú népek találkozásai izgalmas pillanatok. Viszont a végén már nehéz követni, hogy ki kicsoda, olyan sok az új szereplő. És hát… spoiler, de aki egy romantikus kalandregényt akar olvasni happy end-del a végén, az ne ezt a könyvet olvassa el, mert hatalmasat fog csalódni.

Petra_Farkas_251>!
Helen Bryan: Az új élet völgye

Nagyon élveztem ezt a családregényt, és nagyon remélem, hogy egyszer folytatódni fog magyarul.

Saci007>!
Helen Bryan: Az új élet völgye

A könyv egy igen érdekes, eseménydús és kulturális és etnikai különbségek által felfűtött korszakot ír le (18. századi amerikai be- és letelepedés, rabszolgák felszabadítása, indiánokkal való küzdelem, gyarmati viták és háborúk + családregény vonások is felfedezhetők). Fordulatokban nincs hiány, de ezek mind kevéssé kidolgozottak, inkább (nép)mesébe illőek. Túl sok a szereplő, túl sok a cselekmény. Néha egy fejezet végén már nem is a fejezet címében szereplőről van szó, hanem egy teljesen másik szál bomlik ki (pontosabban ismerjük meg annak részbeni végkifejletét). A fülszöveg inkább a regény első felét írja le, a könyv második felébe túl sok minden lett besűrítve.


Népszerű idézetek

szvandaaa>!

A férfiak általában akkor a legelégedettebbek, ha hallathatják a saját hangjukat. Nem igazán fontos, hogy egy hölgy mit mond a társaságban.

73. oldal

szvandaaa>!

Szerinte a báli szezont ahhoz lehetne hasonlítani., mint amikor egy kancát elvezetnek a csődöristálló előtt, ez esetben csak annyi a különbség, hogy a kancának a nyakába van akasztva egy tábla, amelyen a vele járó jelentős hozomány is fel van tüntetve.

90. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Iny Lorentz: A fehér csillag
David Garnett: Pokahontasz avagy Virginia gyöngye
Celia Rees: Bűbájos Mary
W. Michael Gear – Kathleen O'Neal Gear: A Tűz népe
Korda István: A mocsarak visszaütnek
Ľudo Zúbek: Az indiák aranya
José López Portillo: A tollas kígyó
Diana Gabaldon: A lángoló kereszt 1-2.
Karl May: Winnetou – Sam Hawkens